MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 7 | ME Board Exam

(Last Updated On: December 29, 2020)

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 7 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 7 of the Series in Machine Design and Shop Practice – MDSP as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Stress and Analysis – Simple Stresses
  • MCQ in Materials and their Properties
  • MCQ in Tolerances and Allowances
  • MCQ in Variable Loads and Stress Concentration
  • MCQ in Columns and Central Loads
  • MCQ in Combine Stresses
  • MCQ in Ball and Roller Bearings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Flexible transmission, flat belts, v-belts, and chains
  • MCQ in Screw Fastening and Rivets
  • MCQ in Springs
  • MCQ in Shafts
  • MCQ in Keys and Couplings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Spur Gears
  • MCQ in Helical Gears
  • MCQ in Bevel Gears
  • MCQ in Worm Gearing
  • MCQ in Brakes and Clutches
  • MCQ in Welding
  • MCQ in Thin Cylinders and Cylindrical Cylinders
  • MCQ in Steel Tubes
  • MCQ in Flat Plates
  • MCQ in Flywheels
  • MCQ in Punch Press
  • MCQ in Pipe and Fittings
  • MCQ in Engineering Drawings Practices

Continue Practice Exam Test Questions Part 7 of the Series

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 6 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

301. A grinding mill of large diameter with either lumps of ore pebbles or steel balls as crushing bodies the dry lead is air swept remove mesh material.

A. Aerial speed

B. Aero fall mill

C. Aero motor

D. Ball mill

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

302. A tool – steel cutter used fro – finishing surfaces of angles greater than or less than 90* with its axis of rotation called:

A. Angle cutter

B. Asphalt cutter

C. Circular cutter

D. Helical cutter

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

303. When installing a new grinding wheel, always use:

A. Blotting paper gaskets on each side of the wheel

B. Copper gasket on each side of the wheel

C. Only the steel washers provided with the machine

D. None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

304. The tool used to check external pipe threads is called a:

A. plug gage

B. thread gage

C. pitch gage

D. ring gage

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

305. The tool used to check internal pipe threads is called a:

A. plug gage

B. thread gage

C. pitch gage

D. ring gage

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

306. The tool used to cut gears is called a:

A. gear cutter

B. gear hob

C. gear center

D. gear threader

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

307. If use a dry grinding wheel for sharpening tool bits, dip the end of the bit in water frequently to prevent-

A. burning your fingers

B. annealing the cutting edge of the bit

C. hardening of the tip

D. the tip from crystallizing

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

308. CNC in machine shop means

A. Communication Network Control

B. Computer Network Center

C. Computer Number Control

D. Computer Numerical Control

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

309. It is the time lost due to breakdowns, waiting for tools, minor accidents etc.

A. Down time

B. Handling time

C. Machining time

D. Set up time

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

310. What is the necessity of giving tolerance?

A. It saves the labor charges

B. Its saves the material from wastage

C. It saves the time

D. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

311. It is done then and there by adjusting or repairing the faults

come in notice during work.

A. Corrective maintenance

B. Predictive maintenance

C. Preventive maintenance

D. Routine maintenance

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

312. Which statement does NOT belong to the function of bearings?

A. To give free rotation to the shaft

B. To guide the shaft

C. To support the shaft

D. To transmit power

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

313. A “pillar” file has:

A. One safe edge

B. Three safe edges

C. Two safe edges

D. A or C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

314. In general, files are divided into two classes called:

A. Single – cut and double – cut

B. Fine and coarse

C. Rough and smooth

D. Heel and sizes

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

315. The length of a file is measured from:

A. End to end

B. Point to heel

C. Point to end

D. Heel to end

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

316. A “pillar” file is used for:

A. Filling slots

B. Filling keyways

C. Filling against a shoulder

D. Any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

317. A flexible hacksaw blade has a tendency to:

A. Snap easily

B. Buckle or run out of line when too much pressure is applied

C. Cut too fast

D. Cut on a slant

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

318. Soldering is the process of:

A. Holding two metals together by heating

B. Joining two metals by third soft metal that is applied in a molten state

C. Holding two different kinds of metals together by heating

D. Joining two metals together by heating

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

319. When soldering, flux is used to;

A. Keep the solder from running off the metal

B. Keep the metal from getting too hot

C. Keep the tip of the soldering iron clean

D. Remove and prevent oxidation of the metals

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

320. What is used to connect the shaft whose axes are intersecting?

A. Flexible coupling

B. Oldham coupling

C. Rigid coupling

D. Universal coupling

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

321. It is generally used on high speed with light load because it has point contact.

A. Ball bearing

B. Metal bearing

C. Roller bearing

D. Wood bearing

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

322. It is generally used on high speed with heavy load because it has line contact.

A. Ball bearing

B. Metal bearing

C. Plastic bearing

D. Roller bearing

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

323. It is a process of enlarging and smoothening the punched hole by means of tapered drifts of various sizes and shape.

A. Drawing out

B. Drifting

C. Jumping

D. Upsetting

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

324. It is a set of gears fitted in different position on a plate which are controlled by a lever.

A. Differential gear

B. Gear train

C. Stud gear

D. Tumbler gear

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

325. An instrument for determining the relative hardness of material by a drop and rebound method.

A. Brinell hardness tester

B. Rockwell hardness tester

C. Scleroscope

D. Universal testing machine

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

326. An instrument for measuring the degree of surface roughness in micro inches.

A. Caliper

B. Micrometer

C. Profilometer

D. Sclerescope

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

327. These spindle of the grinding machine on which the wheel is mounted.

A. Arbor

B. Bearing

C. Bushing

D. Fluting

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

328. A device for holding grinding wheels of special shape or the working piece – being grounded.

A. Chuck

B. Fixtures

C. Head stock

D. Jigs

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

329. Grinding the grooves of a twist drill or tap.

A. Flaring

B. Fluting

C. Honing

D. Lapping

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

330. The dulling of the cutting particles of a grinding wheel resulting in a decreased rate of cutting is called

A. fluting

B. Glazing

C. grinding

D. lapping

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

331. The process of lengthening a piece of stock while the cross-sectional area is being reduced

A. Drawing

B. Honing

C. Tapping

D. Upsetting

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

332. The major factors, which determined the rpm on milling cutter, are the material being cut and

A. depth of the cutter

B. diameter of cutter

C. number of teeth in cutter

D. time allowed to complete the job

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

333. Electron beam machining process is quite suitable for a material having

A. high melting point and high thermal conductivity

B. high melting point and low thermal conductivity

C. low melting point and low thermal conductivity

D. low melting point and high thermal conductivity

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

334. Grinding is what type of operation?

A. Metal finishing operation

B. Metal fusing operation

C. Metal powdering operation

D. metal surfacing operation

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

335. Grinding is done wherever

A. a large amount of material is to be removed

B. a small amount of material is to be removed

C. high accuracy is required

D. other machining operations can not be carried out

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

336. Laser beam machining process is used to machine

A. heavier materials

B. lighter materials

C. thicker materials

D. thinner materials

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

337. A hard grade-grinding wheel is suitable for grinding

A. both hard and soft materials

B. hard materials

C. smooth materials

D. soft materials

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

338. The usual ratio of forward and return stroke, in quick mechanism of shaping machine is

A. 3:1

B. 3:2

C. 5:2

D. 6:8

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

339. Solder will not unite with metal surface that has:

A. grease on it

B. dirt on it

B. dirt on it

D. any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

340. Prepared soldered paste flux is most popular but if you did not have any, you should use:

A. hydrochloric acid

B. sulphuric acid

C. nitric acid

D. any of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

341. Another name for hydrochloric acid is:

A. sulphuric acid

B. muriatic acid

C. nitric acid

D. acetic acid

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

342. Hard solder is made of:

A. copper and zinc

B. tin and zinc

C. tin and copper

D. tin and lead

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

343. Soft solder is made of:

A. copper and zinc

B. tin and lead

C. tin and copper

D. tin and zinc

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

344. Soft solder melts at approximately:

A. 250 deg.

B. 350 deg.

C. 450 deg.

D. 550 deg.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

345. The flux usually used for hard solder is:

A. rosin

B. Borax

C. barium

D. alum

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

346. Which of the following is a boring machine tool used particularly for large work place, types are horizontal and vertical?

A. Boring mill

B. Burrstone mill

C. Cage mill

D. Chile mill

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

347. A small portable hand drill customarily used by hand setters to drill the holes in breast called

A. spiral drill

B. diamond drill

C. churn drill

D. breast drill

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

348. A job, which is fixed away from the table, can be machined by

A. running head

B. moving head

C. static head

D. traveling head

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

349. Shaper tools are made of

A. cast iron

B. high speed steel

C. mild steel

D. wrought iron

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

350. Refers to the unit can be moved longitudinally along the swivel table and is clamped in position by two bolts one on either side of the base

A. Cross stock

B. Foot stock

C. Head stock

D. Tail Stock

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status