MCQ in Refrigeration Engineering Part 7 | ME Board Exam

(Last Updated On: December 27, 2020)

MCQ in Refrigeration Engineering Part 7 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 7 of the Series in Refrigeration Engineering as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Principles of Different Refrigeration Systems
  • MCQ in Determination of Cooling Loads
  • MCQ in Basic Design of Ice Plants, Cold Storage and Skating Rinks
  • MCQ in Instrumentation and Controls

Continue Practice Exam Test Questions Part 7 of the Series

MCQ in Refrigeration Engineering Part 6 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

301. High superheat of the vapor in the system would cause ________.

A. an increase in capacity

B. a more efficient unit

C. a decrease in capacity

D. A and B

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

302. The solenoid valve is actuated by which of the following?

A. a bellows

B. a magnet

C. a spring

D. any of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

303. Which of the following stops the compressor before the relief valve opens?

A. low water – pressure cutout

B. high – pressure cutout

C. low oil – pressure cutout

D. low – pressure cutout

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

304. What is the effect if the thermal bulb is loose on the evaporator coils?

A. improper operation of expansion valve

B. flooding back of refrigerant

C. vibration causing leaks

D. improper operation of solenoid valve

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

305. If the superheat on the suction side of the compressor is increased, what will happen to the tonnage capacity of the unit?

A. increases

B. decreases

C. no change

D. none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

306. What do you usually do you correct slugging and flooding back?

A. change the discharge pressure

B. clean the traps

C. remove some refrigerant

D. check the expansion valve

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

307. In a Freon -11 system there is no

A. receiver

B. distiller

C. condenser

D. evaporator

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

308. The suction pressure control valve is actuated by which of the following?

A. thermostat

B. bellows

C. thermal element

D. pressure diaphragm

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

309. Which of the following would cause the crankcase and head to get hot with low suction pressure?

A. excess refrigeration

B. air in system

C. insufficient refrigeration

D. insufficient cooling water

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

310. Which of the following is the function of a suction pressure regulating valve?

A. cuts out the compressor

B. controls the expansion valve

C. cuts in the compressor

D. maintains proper back pressure

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

311. Which of the following is the cause if the outlet of a thermostatic valve is warmer than the inlet side?

A. valve is working properly

B. valve is not working properly

C. solenoid valve is not working properly

D. none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

312. How is a thermostatic valve tested?

A. immersing its bulb in warm water

B. immersing its bulb in ice water

C. holding its bulb in one’s hand

D. shorting out the cutout switch

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

313. Which of the following will cause an automatically controlled F – 12 compressor to start?

A. closing of the expansion valve

B. opening of the expansion valve

C. closing of the solenoid valve

D. opening of the solenoid valve

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

314. Where is the solenoid coil installed?

A. horizontally over the valve

B. vertically over the valve

C. vertically below the valve

D. horizontally below the valve

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

315. The “refrigerating effect” of a refrigerant is:

A. quantity of heat that 1 pound of refrigerant absorbs while flowing through the evaporator under given conditions

B. amount of heat it can remove in a given time

C. quantity of heat that 1 pound of refrigerant absorbs

D. A or B

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

316. The “refrigerating effect” of a refrigerant is always :

A. more than its latent heat

B. more than its sensible heat

C. less than its sensible heat

D. less than its latent heat

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

317. What will happen if the expansion valve is opened too wide?

A. liquid will flood back to the compressor

B. it will make no difference, as the automatic expansion valve is still operating

C. the condenser coils will overheat

D. A or C

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

318. Which of the following should not be used to clean scale traps?

A. compressed air

B. cotton waste

C. cotton waster

D. kerosene

E. diesel oil

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

319. If one of the ship’s service boxes suddenly stops cooling, the most likely cause would be the malfunction of the:

A. discharge valve

B. King Valve

C. solenoid valve

D. expansion valve

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

320. Which of the following items is not important when using a halide torch?

A. move flame slowly around the joints

B. hold flame close to the joints

C. adjust to a clear white flame

D. adjust to a clear blue flame

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

321. A system should be purged when the liquid outlet temperature from the condenser is more than the temperature corresponding to the discharge pressure:

A. 10°F above

B. 20°F below

C. 20°F above

D. 5°F below

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

322. Which of the following would cause the compressor to run continuously?

A. low – pressure switch jammed

B. high – pressure switch jammed

C. clogged strainer

D. defective thermal bulb

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

323. In a vapor compression cycle the lowest temperature is found in ________.

A. receiver

B. condenser

C. compressor

D. evaporator

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

324. The moisture in a refrigeration system can be removed with the help of which of the following?

A. driers

B. evaporators

C. dehumidifies

D. coolers

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

325. Which of the following refrigerants has lowest freezing point temperature?

A. Freon 12

B. Ammonia

C. Freon 22

D. Freon 11

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

326. During compression in a vapor compression cycle when the refrigerant is super-heated, what happens to the performance?

A. C. O. P. is reduced

B. C. O. P. remains unchanged

C. Work done increased

D. refrigerating effect is reduced

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

327. A Bell-Colman Cycle is also known as ________.

A. reversed Otto cycle

B. reversed Joule cycle

C. reversed Rankine cycle

D. reversed Carnot cycle

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

328. Critical temperature is that temperature above which:

A. a gas will never liquefy

B. a gas gets immediately liquefy

C. water gets evaporated

D. water will never evaporate

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

329. Rating of a domestic refrigerator is of the order of:

A. 0.1 ton

B. 50 tons

C. 100 tons

D. 4 tons

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

330. What is the usual COP of a domestic refrigerator?

A. less than 1

B. more than 1

C. equal to 1

D. depends upon the make of it

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

331. Horsepower per ton of refrigeration is expressed as:

A. 4.75/COP

B. 4.74 × COP

C. COP/4.75

D. 4.75/COP

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

332. The highest temperature in vapor compression cycle is produced during :

A. expansion valve

B. evaporator

C. condenser discharge

D. compressor discharge

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

333. Which type of compressor is used in refrigeration system?

A. reciprocating

B. centrifugal

C. rotary sliding vane

D. all of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

334. What is the reason why a thermometer in vapor compression system is installed close to the compressor?

A. because it helps the operator in adjusting compressor for greatest efficiency

B. because temperature indicates whether liquid or vapor refrigerant is going to compressor

C. because temperature helps in calculating he coefficient of performance

D. because the performance of other units of the cycle can be controlled

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

335. Which refrigerant has the highest critical point temperature?

A. ammonia

B. Freon 11

C. Freon 12

D. Freon 22

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

336. White ice is

A. fast cooled water

B. sub cooled water

C. due to dissolved air, gases and impurities

D. formed by blowing air during freezing

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

337. Clear ice

A. is pure ice

B. contains dissolved gases

C. contains dissolved air

D. is formed by blowing air during freezing

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

338. Dry ice is

A. free from water

B. free from dissolved air or gases

C. does not contain impurities

D. solidified form of carbon dioxide

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

339. The leaks in a refrigerating system using Freon can be detected by:

A. Halide torch which detection forms greenish flame lighting

B. Sulfur sticks which on detection form white smoke

C. using certain reagents

D. smelling

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

340 . The lower horizontal line of the refrigeration cycle plotted on pressure-enthalpy diagram represents:

A. compression of the refrigerant vapor

B. evaporation of the refrigerant liquid

C. condensation of the refrigerant vapor

D. metering of the refrigerant liquid

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

341. Which of the following uses a secondary refrigerant?

A. domestic refrigerator

B. room air conditioner

C. deep freezer

D. ice plant

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

342. Which of the following secondary refrigerants generally used in milk chilling plants?

A. Brine

B. Ammonia solution

C. Glycol

D. Sodium silicate

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

343. What is the cycle where a refrigeration generally operates?

A. open cycle

B. closed cycle

C. mixed cycle

D. hybrid cycle

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

344. Which of the following is also known as Refrigerant No. R – 717?

A. Ammonia

B. Freon 22

C. Freon 12

D. methyl chloride

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

345. In which part of the vapor compression cycle there is abrupt change in pressure and temperature

A. solenoid valve

B. evaporator

C. expansion valve

D. drier

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

346. What do you call a plate or vane used to direct or control movement of fluid or air within the confined are?

A. baffle

B. bellows

C. regulator

D. diffuser

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

347. Brazing is used for joining two ________.

A. two ferrous material

B. one ferrous and non-ferrous material

C. two non-ferrous materials

D. two non-metals

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

348. Which refrigerant is used for the air- conditioning of passenger aircraft cabin?

A. ammonia

B. Freon 12

C. Freon 11

D. air

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

349. Oil separator in a refrigeration cycle is installed between the ________.

A. compressor and condenser

B. condenser and evaporator

C. metering device and evaporator

D. none of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

350. A flash chamber is installed in the refrigeration circuit so as to :

A. improve overall heat transfer coefficient

B. reduce pressure losses through the evaporator

C. reduce the size of evaporator by avoiding vapors going tog evaporator

D. all of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status