MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 6 | ME Board Exam

(Last Updated On: December 29, 2020)

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 6 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 6 of the Series in Machine Design and Shop Practice – MDSP as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Stress and Analysis – Simple Stresses
  • MCQ in Materials and their Properties
  • MCQ in Tolerances and Allowances
  • MCQ in Variable Loads and Stress Concentration
  • MCQ in Columns and Central Loads
  • MCQ in Combine Stresses
  • MCQ in Ball and Roller Bearings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Flexible transmission, flat belts, v-belts, and chains
  • MCQ in Screw Fastening and Rivets
  • MCQ in Springs
  • MCQ in Shafts
  • MCQ in Keys and Couplings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Spur Gears
  • MCQ in Helical Gears
  • MCQ in Bevel Gears
  • MCQ in Worm Gearing
  • MCQ in Brakes and Clutches
  • MCQ in Welding
  • MCQ in Thin Cylinders and Cylindrical Cylinders
  • MCQ in Steel Tubes
  • MCQ in Flat Plates
  • MCQ in Flywheels
  • MCQ in Punch Press
  • MCQ in Pipe and Fittings
  • MCQ in Engineering Drawings Practices

Continue Practice Exam Test Questions Part 6 of the Series

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 5 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

251. A piece of cast iron held against an emery wheel will give off

A. bright shiny sparks

B. dull yellow sparks

C. no sparks

D. red sparks

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

252. Which of the following is not a common term relating to the classification of fits

A. Bound

B. medium force fit

C. snug

D. tunking

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

253. An oversize hole is produced by a drill if

A. cutting speed is too high

B. feed is too high

C. insufficient coolant is used

D. lips of drill are of unequal length

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

254. The studs used as a coolant in general machine shop consist of

A. a chemical solution

B. an emulsion of oil and water

C. a solution of detergent and water

D. a straight mineral

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

255. Sometimes used for soldering bright tin

A. rosin

B. sal ammoniac

C. tallow

D. tinning

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

256. A very effective flux for soldering galvanized iron and zinc

A. cut acid

B. muriatic acid

C. soldering pastes

D. zinc chloride

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

257. The process of checking the surface of a piece by rolling depressions into the surface

A. honing

B. Knurling

C. reaming

D. snagging

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

258. The process of cutting internal threads by means of a cutting tool.

A. chamfering

B. honing

C. reaming

D. Tapping

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

259. The surface below the cutting edge

A. face

B. Flank

C. nose

D. side relief

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

260. Which one is the hardest material?

A. brass

B. bronze

C. diamond

D. steel

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

261. The movement of belt upon the face of rim or outer of the driver and driven pulleys within the area of arc of contact is called

A. Creep

B. crowning

C. dressing

D. slip

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

262. It is a device, which hold the job firmly

A. clamp

B. Fixture

C. grip

D. jig

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

263. It is the outer surface of face or rim of the pulley is made in convex form to keep the belt in center when it is in motion

A. creep

B. Crowning

C. Dressing

D. slip

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

264. It is used to transmit motion at high speed without producing noise.

A. bevel gear

B. helical gears

C. hypoid gears

D. worm gears

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

265. It is used to transmit motion at high speed with heavy load without producing noise

A. bevel gear

B. herring bone gear

C. spur gear

D. worm gears

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

266. It connect the shafts with soft materials such as rubber, leather and canvass

A. flexible coupling

B. Oldham coupling

C. rigid coupling

D. universal coupling

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

267. One of the most important factors that is often overlooked when soldering is the fact that:

A. the surface to be soldered must be clean

B. the two metals to be soldered must not be the same

C. the two metals to be soldered must be the same

D. all surfaces should be dipped in acid first

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

268. A surface should be prepared for soldering by

A. filing the surfaces

B. scraping the surfaces

C. acid-cleaning the surfaces

D. any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

269. The hand tool used for cutting threads on round stock is the:

A. stock and die

B. die wrench

C. stock

D. stock cutter

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

270. A tapered piece of stock is 2” long, 1-1/8” diameter at one end and ½ diameter at the other end. The taper per foot is:

A. 2”

B. 2-1/2”

C. 2-1/4”

D. 2-1/16”

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

271. Sweating is the process of:

A. soldering two different kinds of metal together

B. separating two pieces of metal that have been soldered together

C. tinning two surfaces, applying, flux between them, holding the two together and heating

D. none of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

272. If muriatic acid is used as a flux, the soldered area must be cleaned thoroughly afterwards to prevent:

A. anyone touching it from getting burned

B. remaining acid from eating the metal

C. the acid from evaporating the solder disintegrating

D. none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

273. It cannot be forged because it will break if heated and beaten by hammer.

A. Carbon steel

B. Cast iron

C. High speed steel

D. Tool steel

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

274. Shaper tools are made of what type of material?

A. Babbitt

B. Brass

C. Bronze

D. High speed steel

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

275. It is the operation of beveling the mouth of a hole.

A. Counter boring

B. Counter broaching

C. Counter sinking

D. Spot facing

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

276. The size of abrasive grains produced by crushing process is called

A. Grade

B. Grid

C. Grit

D. None of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

277. It is the combination of iron, carbon and other alloying elements.

A. Alloy steel

B. Brass

C. Carbon steel

D. Cast iron

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

278. It is the process to divide the periphery of the job in degrees.

A. Angular indexing

B. Differential indexing

C. Direct indexing

D. Plain indexing

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

279. It consists of surface irregularities, which result from the various manufacturing process.

A. Flaws

B. Lay

C. Roughness

D. Waiveness

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

280. A piece of tool steel held against an emery wheel will give off:

A. White sparks with stars on the ends

B. Yellow sparks

C. No sparks

D. Green sparks

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

281. Grinding wheels have a range of soft to hard abrasive materials depending on the use. Most manufacturers latter their wheels from A to Z. The hardest is marked:

A. E

B. A

C. Z

D. El

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

282. The main difference between a planer and shaper is that:

A. The planer has an offset table and the shaper has a horizontal table.

B. The shaper has a rotting table and the planer has a horizontal table.

C. The table of planer has a reciprocating motion past the tool head white the table of the shaper is stationary and the tool head has a reciprocating motion.

D. Ones is larger than the other

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

283. One of the factors involved in the choice of a grinding wheel is:

A. The kind of material to be ground

B. The amount of stock to be removed

C. The kind of finish required

D. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

284. The “tang” of a file is the part that:

A. Does the cutting

B. Fits into the handle

C. has no teeth

D. is opposite the handle

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

285. The best method of avoiding accident is by observing _______ related to job, machine and work piece.

A. Cleanliness

B. Emery

C. Opponent

D. Safety precautions

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

286. The size of try square is measured from the inner edge of stock to the end of its

A. Base

B. Blade

C. Body

D. Edge

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

287. Angle of center punch is

A. 30°

B. 45°

C. 60°

D. 90°

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

288. Staggering of hacksaw blade teeth on both sides alternatively is called

A. Arrangement of teeth

B. Positioning to teeth

C. Setting of teeth

D. None of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

289. It is the distance measured parallel to the axis from a point on a screw thread to the corresponding point on the next thread.

A. Chord

B. Lead

C. Linear

D. Pitch

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

290. Solder is an alloy of

A. Lead and antimony

B. Lead and tin

C. Lead and tungsten

D. Lead and zinc

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

291. It’s a square key with the bottom two corners are beveled.

A. Saddle key

B. Barth key

C. Woodruff key

D. Gib head key

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

292. Change in metal structure by which the surface structure recover from its unstable condition

A. annealing

B. normalizing

C. Aging

D. tempering

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

293. A tapered square key is known as

A. Gib head

B. Woodruff

C. Kennedy

D. Barth

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

294. The process of welding two dissimilar metals is known as

A. Friction welding

B. Flash welding

C. Oxyacetylene welding

D. Cold welding

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

295. A nonmetal considered as undesirable impurity in steel is

A. lead

B. Sulfur

C. phosphorous

D. cyanide

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

296. An alloying element which improves the tensile strength of steel and make it harder

A. vanadium

B. carbon

C. cobalt

D. Chromium

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

297. An alloying element which reduces deformation of configuration and sulfuric brittleness.

A. molybdenum

B. Manganese

C. nickel

D. chromium

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

298. What is the lip clearance angle of twist drill for generated work?

A. 3 – 6°

B. 8 – 10°

C. 12 – 15°

D. 18 – 22°

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

299. It is a milling method in which parts are placed in a row parallel to the axis of the cutting tool end are milled simultaneously.

A. Abreast milling

B. Angular milling

C. Helical milling

D. Straddle milling

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

300. A core drill with hardened steel shot pellets that revolve under the rim of the rotating tube, employed in rotary drilling in very hard ground.

A. Adamantive drill

B. Automatic drill

C. Double core barrel drill

D. Flat drill

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status