You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Fiber Optics Communications Part 3 | ECE Board Exam

MCQ in Fiber Optics Communications Part 3 | ECE Board Exam

MCQ in Fiber Optics Communications Part 3 | ECE Board Exam

This is the Multiples Choice Questions Part 3 of the Series in Fiber Optics Communications as one of the Communications Engineering topics. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize yourself with each and every question compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Examination Questions in Electronic Systems and Technologies, Communications Books, Journals, and other Communications References.

MCQ Topic Outline included in ECE Board Exam Syllabi

  • MCQ in Principles of Light Transmission
  • MCQ in Types of Light Sources, Laser, LED
  • MCQ in Light Detectors
  • MCQ in Modulation and Waveform
  • MCQ in System Design
  • MCQ in General application
  • MCQ in System Bandwidth
  • MCQ in Splicing Techniques

Continue Practice Exam Test Questions Part 3 of the Series

MCQ in Fiber Optics Communications Part 2 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

101. SONET stands for

a. System Optical Network

b. Synchronous Optical Network

c. Silica Optic Network

d. System Optical Fiber Net

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

102. Band loss is

a. A reduction in transmitter power caused by earth’s surface curvature

b. A reduction in strength of the signal caused by folded dipole bends

c. An attenuation increase caused by bends radiating from the side of the fiber

d. All of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

103. Infrared range for fiber optics

a. 400 – 700 nm

b. 700 – 1200 nm

c. 300 – 2000 nm

d. 400 – 7000 nm

View Answer:

Answer: Option B

aExplanation:

104. Which of the following is a disadvantage for plastic fiber optics?

a. Noise immunity

b. Electric hazards

c. Higher losses

d. All of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

105. OTDR stands for

a. Optical Time Domain Reflectometer

b. Optical Transmit Direction Return

c. Optical Time Domain Time Regeneration

d. Overtime Direct Reference

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

106. Which of the following is determined by an OTDR?

a. Distance to trouble

b. Length of fiber

c. Refractive index

d. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

107. Under normal condition, a single fiber should not be used for a two-way communication mainly because of

a. Loss

b. Fading

c. Noise

d. Attenuation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

108. A single mode optical fiber has a core diameter of _____ nm.

a. 0.1

b. 0.01

c. 0.2

d. 0.05

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

109. A step-index multimode optical fiber has a core diameter of _____ nm.

a. 0.02

b. 0.2

c. 2

d. 0.002

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

110. The graded-index multimode optical fiber has a core diameter of _____ nm.

a. 0.5

b. 0.05

c. 0.0005

d. 5

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

111. Which is not a possible cause of optical fiber loss?

a. Impurities

b. Glass attenuation

c. Stepped index operation

d. Microbending

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

112. The ratio of the speed of light in a vacuum and the speed of light in the material used.

a. S/N ratio

b. Refractive index

c. Intermodal dispersion

d. Monomode ratio

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

113. Splicing fibers means

a. Fusion

b. Butt

c. Glue

d. Both fusion and butt

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

114. An IC that represents a short distance one-way optical communications

a. Optoisolator

b. Insulator

c. Multivibrator

d. Optical IC

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

115. When light strikes a flat polished end of a fiber, it produces a loss of

a. 14%

b. 4%

c. 10%

d. 1%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

116. When light strikes a flat polished end of a fiber, the fiber loss produced can be reduced by

a. Splicing

b. Antireflection coating

c. Insulation jacket

d. All of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

117. In fiber optics, higher-order mode refers to

a. Cladding boundary at high angle

b. Backscattering electromagnetic signals

c. Diffracting signals

d. All of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

118. The following are the cause of light attenuation in fiber optics except

a. Backscattering

b. Absorption

c. Refraction

d. Microbends

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

119. Why are visible-light LEDs not used for fiber optics?

a. It has high losses

b. It has short wave

c. It has low attenuation

d. It has weak signal

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

120. Optical cable testers are used for

a. Checking refractive index

b. Light power out of a fiber

c. Non-calibrated light into a fiber

d. Checking maximum distance covered

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

121. A function of an optic isolator

a. Cancels reflective waves

b. Amplifies signal transmitted

c. Filters unnecessary signals

d. All of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

122. An increase in light intensity produces fast optic switching due to

a. Increase in index of glass

b. Amplification of optical signal

c. High gain

d. Photoconductivity

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

123. Light traveling in optical fiber follows which of the following principles.

a. Huygen’s principle

b. Reflection theory

c. Light theory

d. Snell’s law

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

124. Optical fibers for telecommunications are typically about _____ mils thick and consists of a glass core, a glass cladding of lower index of refraction, and a protective coating

a. 5

b. 6

c. 7

d. 8

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

125. Material dispersion is caused by the

a. Wavelength dependence of the index of refraction

b. Wavelength independence of the index of refraction

c. Dependence of the propagation constant on the mode number

d. Independence of the propagation constant on the mode number

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

126. Modal dispersion is caused by the

a. Dependence of wavelength on index of refraction

b. Dependence of propagation constant on index of refraction

c. Dependence of the propagation constant on the wavelength

d. Dependence of the propagation constant on the mode number

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

127. The dominant loss mechanisms in silica fiber are

a. Absorption and radiation losses

b. Absorption and Rayleigh scattering

c. Coupling and radiation losses

d. Radiation and modal dispersion

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

128. The bandwidth of a fiber is limited by

a. Mode

b. Wavelength

c. Dispersion

d. Frequency

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

129. Fiber bandwidth is generally specified as the

a. Product of the bandwidth and distance

b. Sum of the bandwidth and distance

c. Difference of the bandwidth and distance

d. Quotient of bandwidth and distance

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

130. The _____ of a detector is the fraction of incident photons that produce a photoelectron or electron-hole pair

a. Responsitivity

b. Photon efficiency

c. Aperture

d. Quantum efficiency

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

131. In solid-state optical detectors, the excited charge is transported in the solid by

a. Holes and protons

b. Holes and electrons

c. Anion and cation

d. Protons and photons

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

132. One of the following is not a solid-state optical detector

a. APD

b. PIN

c. PMT

d. Phototransistors

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

133. Optical detectors are square-law devices because they respond to _____ rather than amplitude

a. Intensity

b. Light

c. Density

d. Photon

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

134. The _____ is equal to the number of electrons emitted per second times the electron charge

a. Intensity

b. Optical power

c. Photocurrent

d. Responsitivity

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

135. Which optical detector is used when high sensitivity and bandwidth are required?

a. PMT

b. APD

c. PIN

d. Phototransistor

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

136. What is the average loss in fiber splice?

a. 0.10 dB

b. 0.15 dB

c. 0.20 dB

d. 0.25 dB

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

137. Which of the following colors is not found in the visible light wave spectrum?

a. Red

b. White

c. Orange

d. Yellow

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

138. What is the frequency limit of an optical fiber?

a. 20 GHz

b. 30 GHz

c. 40 GHz

d. 50 GHz

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

139. The mechanical splice attenuation loss is _____ dB or less

a. 0.1

b. 0.01

c. 0.001

d. 1

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

140. _____ is applied to protect core and cladding of the fiber

a. Insulation

b. Fiber insulation

c. Silica

d. Polymer jacket

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

141. The energy of the photon is

a. Directly proportional to its bandwidth

b. Directly proportional to the Planck’s constant

c. Directly proportional to Boltzmann’s constant

d. Inversely proportional to the Planck’s constant

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

142. Refractive index of glass

a. 1.0

b. 1.2

c. 1.4

d. 1.5

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

143. Refractive index of diamond

a. 1.0

b. 1.4

c. 1.8

d. 2.0

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

144. What is the unit of light wavelength?

a. Micrometer

b. Angstroms

c. Mils

d. Fathom

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

145. How much is the power loss of the fusion splice?

a. 0.1 dB or less

b. 0.01 dB or less

c. 1 dB or less

d. 10 dB or less

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

146. Used to test a fiber optics splice

a. Spectrum analyzer

b. Oscilloscope

c. Optical power meter

d. Field strength meter

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

147. A coupler which consists of a series of lenses and a partly reflective surface

a. Beam-splitting coupler

b. Reflective star coupler

c. Fused coupler

d. None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

148. Reflections in many directions

a. Diffuse reflection

b. Diffraction

c. Scattering

d. Dispersion

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

149. Commonly used electro-optic crystal for polarization modulation

a. Lithium Niobate

b. Tourmaline

c. Sodium Chlorate

d. Sphalerite

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

150. Which modulation methods are the most widely used in optical systems?

a. Phase and frequency modulations

b. Polarization modulation and phase modulation

c. Intensity modulation and phase modulation

d. Intensity modulation and polarization modulation

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

Complete List of MCQ in Communications Engineering per topic

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

One Response

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status