Communications Engineering Coaching Materials: Section 2 Module 6

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: December 8, 2017)

Communications Coaching Materials: Section 2 Module 6

This is the Section 2 Module 6 of the compiled Communications Coaching Materials taken from various sources including but not limited to past Board Examination Questions in Electronic System and Technologies (EST), Communications Books, Journals and other Communications References. This particular Coaching Notes in Communications Engineering has random Questions and Answers in random topics. Make sure to familiarize each questions to increase the chance of passing the ECE Board Exam.

Communications Engineering Coaching: Section 2 Module 6

301. Which coaxial connector is a more complex and expensive but do a better job in maintaining the electrical characteristics of the cable through the interconnections

ANSWER: N type connector

302. What type of digital circuit is used as a bit splitter?

ANSWER: shift register

303. What sound characteristics relates to a sonic time pattern?

ANSWER: rhythm

304. What is considered the most obvious conveyor of information?

ANSWER: speech

305. What is the amount of sound reduction provided by a barrier – wall, floor or ceiling called?

ANSWER: transmission loss

306. In cellular system, the average lead time to install a new base station is approximately ________ months to a year

ANSWER: 6

307. What is considered the threshold of audibility at 3000 Hz?

ANSWER: 10^ -12 W/ m^2

308. Which of the following is NOT a porous absorber?

ANSWER: membrane absorber

309. The American concert pitch A is equivalent to which of the following frequencies?

ANSWER: 440 Hz

310. The international pitch A is equivalent to __________ Hz.

ANSWER: 435

311. What does CPE stands for

ANSWER: Customer Premise Equipment

312. Around the neck of the picture is a structure of a magnetic coil called __________

ANSWER: deflection yoke

313. What is the counterpart of Zigbee?

ANSWER: nanoNET

314. The term Bluetooth is named after the king?

ANSWER: Danish king Harald Blattand

315. When was world wide web introduced?

ANSWER: 1991

316. A device that connects two dissimilar networks and performs the protocol conversion

ANSWER: gateway

317. Comb filter is used to __________

ANSWER: cancel chroma crosstalk

318. A laser used as an energy source to excite electrons into a higher energy state.

ANSWER: Pump laser

319. In the Amps systems, a sine wave above the voice frequency range, transmitted on the voice channel along with the voice, used by the base station to detect loss signal.

ANSWER: Supervisory Audio tone (SAT)

320. A mobile telephone service, now obsolescent, using trunked channels but not cellular in nature.

ANSWER: Improved mobile telephone service (IMTS).

321. In cellular communication, it is the interrupting the voice channel to send control information.

ANSWER: Blank-and-burst signaling

322. The process of adjusting the orbit of a geostationary satellite so that it appears to remain stationary above a point on earth.

ANSWER: Station keeping

323. In Satellite communication, continuously adjusting the position of a directional antenna on the ground, so that it always point at the satellite.

ANSWER: Tracking

324. The video signal level representing maximum luminance

ANSWER: peak white

325. The frequency at which a VCO operates when its control voltage is zero

ANSWER: Free running frequency

326. The portion of scanning lines in a video system that, on average, can be used in determining vertical resolution

ANSWER: Utilization factor

327. It is a form of spread-spectrum communication in which the RF carrier continually moves from one frequency to another according to a prearranged pseudo-random pattern

ANSWER: Frequency hopping

328. A microwave transmission line that consists of a circuit board, working against two ground planes, one on the top and one on the bottom of the board.

ANSWER: Stripline

329. An error-correcting system in which errors are connected at the receiver using redundant transmitted data without using retransmission request.

ANSWER: Forward Error correction (FEC)

330. It is a switching network that does not use a hierarchical structure but instead relies on a computer to find the most direct route between two points

ANSWER: Flat network

331. A representation of a signal’s power or amplitude as a function of frequency.

ANSWER: Frequency domain

332. It is a detector for suppressed-carrier AM signals that works by multiplying the signal with the regenerated signal.

ANSWER: Product detector

333. Most communication satellites are geostationary to simplify tracking requirements, but low-earth-orbit satellites are coming into increasing use especially for mobile communications, because shorter distance to the satellite results in stronger signals.

334. What feature of SONET allows data spin with different paths to be synchronized?

ANSWER: Payload Pointer

335. Why do splices have lower loss than connector pairs?

ANSWER: Splices don not have the air gap that most connector have.

336. Why a matched line is indistinguishable from infinitely long line as seen from the source?

ANSWER: No energy is reflected from matched load, so from the source it appears as if energy put into the line continues to move down the line forever

337. Why does a higher impedance line have lower copper loss than a lower impedance line, all other things being equal?

ANSWER: A high impedance line has a lower current for a given power level than does a line lower characteristic impedance.

338. All else being equal, larger receiving antennas receiver a stronger signal than smaller antennas. Why is this?

ANSWER: They have a greater effective area so they intercept a greater proportion of the radiated energy

339. What is the effect on the resonant frequency of a monopole antenna of inserting a coil at its base?

ANSWER: Adding inductance to an antenna lowers its resonant frequency

340. Which of the antennas are suitable for direct connection to a waveguide?

ANSWER: Horn and slot antennas are suitable for direct connection to the waveguides

341. How can the polarization of a simple antenna be determined?

ANSWER: The polarization for most simple antennas is the same as the axis of the radiating element

342. How does stacking omnidirectional antennas or arrays vertically results in an increase in gain while keeping the horizontal radiation pattern omnidirectional?

ANSWER: Stacking these antennas reduces the radiation in the vertical plane, increasing gain in the horizontal plane.

343. Why is frequency reuse important in cellular systems?

ANSWER: Cellular systems increase their traffic capacity by reusing frequencies at relatively small distances.

344. Which of the following applies for a monochrome picture?

ANSWER: chroma amplifier off

345. Why is multimode fiber easier to work with than single mode fiber

ANSWER: Mutlimode fiber has a much larger core diameter, and also a larger numerical aperture, than single mode fiber

346. The noise-reduction effect that occurs with strong FM signals.

ANSWER: Threshold effect

347. What is the main difference between a wireless hub and a wireless bridge?

ANSWER: The bridge needs to have much more powerful transmitter because it needs to have greater range

348. Why is antenna height in mobile communications, even when the distance involved are much less than the distance to the horizon?

ANSWER: Greater antenna height results in reduced multipath interference and fewer obstruction in direct path

349. Why does modern long distance fiber communications system use wavelength on the order of 1550nm?

ANSWER: The loss in glass fiber is lowest at a wavelength of approximately 1550nm

350. The maximum distance that can be used with a fiber link can be limited by either loss or dispersion Limitation due to losses are expressed in a loss budget. While dispersion is expressed in terms of either bandwidth-distance product or rise time.

351. Why is low dispersion more important than low loss in modern fiber communication systems?

ANSWER: Losses can be made up by the use of optical amplifiers, but dispersion can only be corrected by using regenerative repeaters, which are more complex and expensive.

352. Why is loose-tube construction preferred when cables must be pulled through ducts?

ANSWER: Loose-tube construction reduces the pulling stress on the fiber.

353. According to NTC, what is the Spectrum User Fee (SUF) for the allocated and assigned for Paired 3G radio frequency bands for the first 5 MHz?

Answer: P5, 000,000.00 per MHz

354. According to NTC, what is the Spectrum User Fee (SUF) for the allocated and assigned for Paired 3G radio frequency bands for each additional 1MHz or fraction thereof in excess of the first 5 MHz but not exceeding 10 MHz?

Answer: P8, 000,000.00 per MHz

355. According to NTC, what is the Spectrum User Fee (SUF) for the allocated and assigned for Paired 3G radio frequency bands for each additional 1MHz or fraction thereof in excess of the first 10 MHz but not exceeding 15 MHz?

Answer: P10, 000,000.00 per MHz

356. According to NTC, what is the Spectrum User Fee (SUF) for the allocated and assigned for Paired 3G radio frequency bands for each additional 1MHz or fraction thereof in excess of the first 15 MHz?

Answer: P15, 000,000.00 per MHz

357. According to NTC, what is the Spectrum User Fee (SUF) for the allocated and assigned for Unpaired 3G radio frequency bands for the first 5 MHz?

Answer: P3, 000,000.00 per MHz

358. According to NTC, what is the Spectrum User Fee (SUF) for the allocated and assigned for Unpaired 3G radio frequency bands for each additional 1MHz or fraction thereof in excess of the first 5 MHz but not exceeding 10 MHz?

Answer: P6, 000,000.00 per MHz

359. According to NTC, what is the Spectrum User Fee (SUF) for the a allocated and assigned for Unpaired 3G radio frequency bands for each additional 1MHz or fraction thereof in excess of the first 10 MHz but not exceeding 15 MHz?

Answer: P8, 000,000.00 per MHz

360. According to NTC, what is the Spectrum User Fee (SUF) for the a allocated and assigned for Unpaired 3G radio frequency bands for each additional 1MHz or fraction thereof in excess of the first 15 MHz?

Answer: P12, 000,000.00 per MHz

Complete List of Communications Engineering Coaching Materials

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Help Me Makes a Difference!

P inoyBIX educates thousands of reviewers/students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you make a small $5 gift today?”

Add Comment

© 2014 PinoyBIX Engineering. © 2019 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Math Solution

Advanced Math problem age work mixture digit motion Analytic Geometry 01 problem Analytic Geometry 02 problem clock variation progression misc Combination problem Differential Calculus 01 Problem Differential Calculus 02 Problem Differential Equations Problem Fundamentals in Algebra Fundamentals in Algebra Problem Integral Calculus problem Permutation problem Plane Geometry problem Plane Trigonometry problem Probability problem quadratic equation binomial theorem logarithms Solid Geometry problem Spherical Trigonometry problem System of Numbers Problem Venn Diagram Problem

Questions and Answers in Mathematics

Advanced Math Age Work Mixture Digit Motion Algebra and General Mathematics Analytic Geometry 01 Analytic Geometry 02 Calculus Clock Variation Progression Misc Differential Calculus 01 Differential Calculus 02 Differential Equations Engineering Mathematics Geometry Integral Calculus Plane Geometry Plane Trigonometry Probability and Statistics Quadratic Equation Binomial Theorem Logarithms Solid Geometry Spherical Trigonometry System of Numbers Trigonometry

video

Pre-board in Electronics Engineering

Pre-board in Electronics Engineering - Answers

Questions and Answers

Basic Television - Grob TV Boylestad Questions and Answers Computer Principles Electrical Circuit Electricity and Magnetism Fundamentals Electronic Circuits Floyd Questions and Answers Floyd Self-test Grob Questions and Answers Industrial Electronics Principles and Applications Malvino Questions and Answers Microelectronics Power Generators / Sources / Principles and Applications Solid State Devices Tests and Measurements Vacuum Tubes

Pre-board in Communications Engineering

Pre-board in Communications Engineering Pre-board in Communications Engineering - Answers

Questions and Answers

Acoustics Antennas Blake Questions and Answers Broadcasting and Cable TV System Digital Communication Networks Forouzan Frenzel Self-test Kennedy Questions and Answers Microwave Communications Miscellaneous Questions in Communications Modulation Navigational Aids and Radar Systems Noise Optical Fiber Communications Radiation and Wave Propagation Satellite Communications Transmission Fundamentals Wire and Wireless Communications

GEAS Solution

Dynamics problem Economics problem Physics problem Statics problem Strength problem Thermodynamics problem

Pre-board in GEAS

Questions and Answers in GEAS

Engineering Economics Engineering Laws and Ethics Engineering Management Engineering Materials Engineering Mechanics General Chemistry Physics Strength of Materials Thermodynamics
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Consider Simple Act of Caring!: LIKE MY FB PAGE

Our app is now available on Google Play, Pinoybix Elex

Get it on Google Play