Coaching Materials in Telephony, Cellular and Facsimile Part 2

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: February 10, 2020)

Coaching Materials in Telephony, Cellular and Facsimile

This is the Coaching materials in Telephony, Cellular and Facsimile Part 2 as one topic in ECE Board Exam taken from various sources including but not limited to past Board Examination Questions in Electronic System and Technologies (EST), Communications Books, Journals and other Communications References. This particular Coaching Notes in Communications Engineering has random Questions and Answers in random topics. Make sure to familiarize this review notes to increase the chance of passing the ECE Board Exam.

Telephony, Cellular and Facsimile Coaching Materials Part 2

71.When subscriber initiates a long distance call, the local exchange connects the caller to the toll office through a facility called _____,

Ans. Toll-connecting trunk or Inter-office toll trunk

72.The telephone switching plan that allows a certain degree of route selection when establishing a phone call

Ans. Switching hierarchy

73.It is simply a path between two subscribers and is comprised of one or more switches, two local loops or possibly one or more trunk circuits.

Ans. Route

74. A call that cannot be completed because the necessary trunk circuits or switching paths are not available.

Ans. Blocking

75.Class of switching office which is the local exchange where the subscriber loops terminated and received dial tone.

Ans. Class 5 End office

76.The class of switching office that provides service to small groups of class 4 offices within a small area of state

Ans. Class 3 Primary center

77.The highest ranking office in the DDD network in terms of size of the geographical area served and the trunk options available

Ans. Class 1 Regional center

78.It defines the procedures and protocols necessary to exchange information over the PSTN using a separate digital signaling network to provide wireless and wireline telephone call setup, routing and control.

Ans. Common Channel Signaling System no. 7 or SS7 or C7

79.A telephone service that uses a common 800 area code regardless of the location of the destination

Ans. Wide Area Telephone Service (WATS)

80.A mandate that requires all telephone companies to support the porting of telephone number.

Ans. Local Number Portability

81.It allows customers to change to a different service and still keep the same phone number

Ans. Porting

82.In SS7, signaling points, codes that are carried in signaling messages exchanged between signaling points to identify the source and destination of each message

Ans. Point codes

83._____ are local telephone switches equipped with SS7-compatible software and terminating signal links.

Ans. Service Switching Points (SSP)

84.It provides functionality of communicating with the voice switch by creating the packets or signal units necessary for transmission over the SS7 network.

Ans. Service Switching Points (SSP)

85.For a certain telephone, the DC loop voltage is 48 V on hook and 8 V off hook. If the loop current is 40 mA, what is the DC resistance of the local loop?

Ans. 1000 ohms

86.For a certain telephone, the DC loop voltage is 48 V on hook and 8 V off hook. If the loop current is 40 mA, what is the DC resistance of the telephone?

Ans. 200 ohms

87.Calculate the dB of VNL required for a channel with a 3 ms delay.

Ans. 1 dB

88.If a telephone voice signal has a level of 0 dBm, what is its level in dBrn?

Ans. 90 dBrn

89.A telephone test-tone has a level of 80 dBrn at a point where the level is +5dB TLP. If C-weighting produces a 10-dB loss, what would the signal level be in dBrnc0?

Ans. 65 dBrnc TLP

90.AMPS uses the _____-MHz band.

Ans. 800

91.The number of ERP classes in AMPS is _____.

Ans. three

92.A cell phone permanently installed in a car would be ERP class _______.

Ans. I (one)

93.The maximum ERP of class III cell phones is _______.

Ans. 600 mW

94.A portable, handheld cell phone would be ERP class _____.

Ans. III (three)

95.A MAC is a mobile ________ code.

Ans. attenuation

96.A mobile switching center is also call an _________.

Ans. MTSO

97.Telephone call traffic is measured in _______.

Ans. erlangs

98.Traffic model used in telephone system that is based on the assumption, that calls not immediately satisfied at the first attempt are held in the system until it is satisfied?

Ans. Erlang C *

99.The reduction in cell size to increase traffic is called cell _______.

Ans. splitting

100. A _____ site is a very small unit that can mount on a streetlight pole.

Ans. microcell

101. Very small cells called ______ are used for reliable indoor reception.

Ans. picocells

102. Compared with AMPS, digital cellular phones require _____ bandwidth.

Ans. less

103. What is the speed of Cellular Data Packet Data (CDPD)

Ans. 17.2 or 19.2

104. In analog CMTS, the interfering signal strength must remain approximately less than _____ percent of the desired signal strength.

Ans. 2

105. SCM identifies the _______________.

Ans. maximum power level of a cellphone

106. The SID is used by a cell phone to

Ans. recognize that it is “roaming”

107. The CMAC is used to

Ans. set the transmit power of the cell phone

108. In an AMPS system, voice is sent using _____.

Ans. FM

109. In an AMPS system, control-channel signals are sent using _____.

Ans. FSK

110. The ERP of typical handheld AMPS cell phone is

Ans. less than 600 mW

111. The combination of the mobile cell phone and the cell site radio are called the

Ans. air interface

112. Phone traffic is measured in

Ans. erlangs

113. One way to increase the capacity of a cell phone is

Ans. increase the number of cells

114. Base stations transmitter output power of Improved Mobile Telephone Services (IMTS)

Ans. 100-W to 200-W range

115. An area divided into hexagonal shapes that fit together to form a pattern is called ______.

Ans. Cell

116. Macrocells have base stations transmit power between __________.

Ans. 1 W to 6 W

117. Microcells have base stations transmit power between __________.

Ans. 0.1W to 0.6W

118. A geographic cellular radio coverage area containing three of more group of cells

Ans. Cluster

119. Determine the number of channels per cluster and the total number of channel capacity of a cellular telephone area comprised of 10 clusters with 7 cells in each cluster and 10 channels in each cell

Ans. 70 channels per cluster, 700 total channels

120. What is the typical cluster size?

Ans. 3, 7 and 12

121. It is when the area of a cell, or independent component coverage areas of a cellular system, is further divided, thus creating more cell areas.

Ans. Cell splitting

122. The point when the cell reaches maximum capacity occurs when the number of subscribers wishing to place a call at any given time equals the number of channels in the cell.

Ans. Maximum traffic load

123. Determine the channel capacity of a cellular telephone area comprised of seven macrocell with 10 channels per cell

Ans. 70 channels per area

124. Determine the channel capacity if 7 macrocells with 10 channels per cell is split into 4 minicells.

Ans. 280 channels per area

125. Decreasing co-channel interference while increasing capacity by using directional antenna is called _____.

Ans. Sectoring

126. A technique that divides the group of channels into smaller groupings or segments of mutually exclusive frequencies; cell sites, which are within the reuse distance is assigned their own segment of the channel group

Ans. Segmentation

127. It is a means of avoiding full-cell splitting where the entire area would otherwise need to be segmented into smaller cells.

Ans. Dualization

128. Provides a centralized administration and maintenance point for the entire network and interfaces with the public telephone network through the telephone wireline voice trunks and data links.

Ans. Mobile Telephone Switching Office (MTSO)

129. It is when a mobile unit moves from one cell to another from one company’s service area to another company’s service area.

Ans. Roaming

130. The transfer of a mobile unit from one base station’s control to another base station’s control

Ans. Handoff or Handover

131. An open standard that allows PCs, peripherals, cordless telephones, and other consumer electronic devices to communicate and interoperate with one another without the complexity and expense associated with installing new wires?

Ans. Shared Wireless Access Protocol (SWAP)

132. A connection is momentarily broken during the cell-to-cell transfer is called

Ans. Hard handoff

133. A flawless cell-to-cell transfer is called ______.

Ans. Soft handoff

134. Soft handoff normally takes _____ of time delay

Ans. 200 ms

135. In IS-41 standard, it is a process where the mobile unit notifies a serving MTSO of its presence and location through a base station controller

Ans. Autonomous registration

136. It is a digital telephone exchange located in the MTSO that is the heart of a telephone system

Ans. Electronic switching center

137. Component of a cellular telephone network that manages each of the radio channels at each site

Ans. Cell-site controllers or Base station controllers

138. The actual voice channel where mobile users communicate directly with other mobile or wireline subscriber through the base station

Ans. User channel

139. A channel used for transferring control and diagnostic information between mobile users and a central cellular telephone switch through the base stations.

Ans. Control channel

140. What modulation technique is used by Advanced Mobile Phone System (AMPS)

Ans. Narrow band FM (NBFM)

Complete List of Communications Engineering Coaching Materials

Important List of Communications Engineering Materials

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Help Me Makes a Difference!

P inoyBIX educates thousands of reviewers/students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you make a small $5 gift today?”

Add Comment

© 2014 PinoyBIX Engineering. © 2019 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Math Solution

Advanced Math problem age work mixture digit motion Analytic Geometry 01 problem Analytic Geometry 02 problem clock variation progression misc Combination problem Differential Calculus 01 Problem Differential Calculus 02 Problem Differential Equations Problem Fundamentals in Algebra Fundamentals in Algebra Problem Integral Calculus problem Permutation problem Plane Geometry problem Plane Trigonometry problem Probability problem quadratic equation binomial theorem logarithms Solid Geometry problem Spherical Trigonometry problem System of Numbers Problem Venn Diagram Problem

Questions and Answers in Mathematics

Advanced Math Age Work Mixture Digit Motion Algebra and General Mathematics Analytic Geometry 01 Analytic Geometry 02 Calculus Clock Variation Progression Misc Differential Calculus 01 Differential Calculus 02 Differential Equations Engineering Mathematics Geometry Integral Calculus Plane Geometry Plane Trigonometry Probability and Statistics Quadratic Equation Binomial Theorem Logarithms Solid Geometry Spherical Trigonometry System of Numbers Trigonometry

video

Pre-board in Electronics Engineering

Pre-board in Electronics Engineering - Answers

Questions and Answers

Basic Television - Grob TV Boylestad Questions and Answers Computer Principles Electrical Circuit Electricity and Magnetism Fundamentals Electronic Circuits Floyd Questions and Answers Floyd Self-test Grob Questions and Answers Industrial Electronics Principles and Applications Malvino Questions and Answers Microelectronics Power Generators / Sources / Principles and Applications Solid State Devices Tests and Measurements Vacuum Tubes

Pre-board in Communications Engineering

Pre-board in Communications Engineering Pre-board in Communications Engineering - Answers

Questions and Answers

Acoustics Antennas Blake Questions and Answers Broadcasting and Cable TV System Digital Communication Networks Forouzan Frenzel Self-test Kennedy Questions and Answers Microwave Communications Miscellaneous Questions in Communications Modulation Navigational Aids and Radar Systems Noise Optical Fiber Communications Radiation and Wave Propagation Satellite Communications Transmission Fundamentals Wire and Wireless Communications

GEAS Solution

Dynamics problem Economics problem Physics problem Statics problem Strength problem Thermodynamics problem

Pre-board in GEAS

Questions and Answers in GEAS

Engineering Economics Engineering Laws and Ethics Engineering Management Engineering Materials Engineering Mechanics General Chemistry Physics Strength of Materials Thermodynamics
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Consider Simple Act of Caring!: LIKE MY FB PAGE

Our app is now available on Google Play, Pinoybix Elex

Get it on Google Play