Coaching Materials in Telephony, Cellular and Facsimile Part 3

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: February 10, 2020)

Coaching Materials in Telephony, Cellular and Facsimile

This is the Coaching materials in Telephony, Cellular and Facsimile Part 3 as one topic in ECE Board Exam taken from various sources including but not limited to past Board Examination Questions in Electronic System and Technologies (EST), Communications Books, Journals and other Communications References. This particular Coaching Notes in Communications Engineering has random Questions and Answers in random topics. Make sure to familiarize this review notes to increase the chance of passing the ECE Board Exam.

Telephony, Cellular and Facsimile Coaching Materials Part 3

141. What is the frequency deviation of AMPS?

Ans. 12 kHz

142. Transmission from mobile stations to the base stations is called _____.

Ans. Reverse link or Uplink

143. Determine the transmit and receive carrier frequencies for AMPS channel 3 and channel 991.

Ans. 870.09 MHz and 869.04 MHz

144. It is a 34-bit binary code that represents the 10-digit telephone number.

Ans. Mobile Identification Number (MIN)

145. A 32-bit binary code permanently assigned to each of the mobile unit.

Ans. Electronic Serial Number (ESN)

146. Supervisory Audio Tones (SAT) have frequencies

Ans. 5970 Hz, 6000 Hz, and 6030 Hz

147. The bit length of System Identification (SID)

Ans. 15

148. The bit length of Station Class Mark (SCM)

Ans. 4

149. The bit length of Digital Color Code (DCC)

Ans. 2

150. It is a database in the PCS network that stores information about the user, including home subscription information and what supplementary services the user is subscribed to.

Ans. Home Location Register (HLR)

151. A database in the PCS network that stores information about subscribers in a particular MISO serving area.

Ans. Visitor Location Register (VLR)

152. Determine the transmit power for a CDMA mobile unit that is receiving a signal from the base station at 100 dBm.

Ans. Pt = -76 dB – Pr; Pt =-76 dB – 100; Pt = 24 dBm

153. The North American PCS band is

Ans. 1.9 GHz

154. PCS cells are typically _______ than AMPS cells.

Ans. Smaller

155. IS-136 PCS is usually just called _______.

Ans. TDMA PCS

156. GSM is a _____ system.

Ans. TDMA

157. IS-95 PCS uses ______ technology.

Ans. CDMA

158. Current PCS systems are called ____-generation systems.

Ans. Second

159. Types of Class 4 toll center which provides human operators for both outward and inward calling service.

Ans. Class 4C

160. The ERP of class II mobile phone used in GSM system.

Ans. 1.6

161. The ESS assigned at the factory of cellular mobile phone, consists of how many bits?

Ans. 32

162. The speech coding rate for GSM cellular mobile is _______.

Ans. 13 kbps

163. What modulation technique is used by the European Cordless Telephone?

Ans. GFSK

164. Compared to AMPS, PCS cells are _______ in size.

Ans. Smaller

165. The spread-spectrum technique used in IS-95 is ________.

Ans. CDMA (direct sequence)

166. The spread-spectrum technique used in GSM is ________.

Ans. frequency hopping

167. Unlike AMPS, CDMA such as IS-95 allows for a _______ handoff.

Ans. Soft

168. The orthogonal PN sequences used in CDMA are called a ______ code.

Ans. Walsh

169. ______ diversity is inherent in any spread-spectrum system.

Ans. Frequency

170. RF channels S/N ratios _____ than zero is typical in CDMA systems.

Ans. Less

171. CDMA uses a ______-rate vocoder.

Ans. Variable

172. A phone user typically talks less than ________ of the time during a conversation.

Ans. 50%

173. How does GSM achieve frequency diversity?

Ans. It uses limited frequency hopping.

174. Why was PCS assigned to 1.9 GHz instead of the 800-MHz band used for AMPS?

Ans. The 800 MHz band was already overcrowded.

175. The “forward” PCS channel is

Ans. from base to the mobile

176. CDMA technology was invented by

Ans. Qualcomm

177. In GSM, voice channels are called

Ans. traffic channels

178. In CDMA

Ans. all frequencies are used in all cells

179. CDMA uses a set of PN sequences that are _______.

Ans. Orthogonal

180. If a 28.8 kbps modem is being used over a cell phone, how many words of text would be lost during a 100-msec handoff interruption assuming 10 bits per letter and 5 letters per word?

Ans. 57.6

181. A certain cell site contains 200 cell phones. The probability that cell phone is being used is 15%. What is the traffic in erlangs?

Ans. 30

182. WISPs offer access to the internet at speed up to _____ Mbps.

Ans. 11 *

183. The data signaling channel in a cellular system that handles the administrative overhead is known as

Ans. Paging channel

184. The data rate of information transfer of mobile devices using “Bluetooth”

Ans. 1 Mbps

185. The access method used in 3G mobile telephony.

Ans. WCDMA

186. A 3G wireless system promise to increase its network capacity by how much percent as compared to lower generation wireless system.

Ans. 70

187. In CMTS, the frequency separation between forward and reverse channel is

Ans. 45 MHz

188. The period for a single time slot in the GSM-TDMA slot is ______ µsec.

Ans. 577 *

189. The ratio of the separation distance between two co-channel cells and the cell radius is known as

Ans. co-channel interference reduction

190. Bluetooth Standard

Ans. IEEE 802.15

191. Bluetooth maximum distance

Ans. 10 m

192. Bluetooth is operating at the ISM frequency range of

Ans. 2.402 – 2.480 GHz *

193. Bluetooth uses

Ans. frequency hopping

194. What is the other name of the IEEE 802.16 standard for broadband wireless

Ans. WiMAX

ACRONYMS


AMPS

Advanced Mobile Phone Service

MSC

Mobile Switching Center

BSC

Base Station Controller

MTSO

Mobile Telephone Switching Office

CDPD

Cellular Digital Packet Data

NAM

Number Assignment Module

CMAC

Control Mobile Attenuation Code

PCS

Personal Communication Systems

DCC

Digital Color Code

PN

Pseudo random Noise

EDGE

Enhanced Data Rates for Global Evolution

RCC

Radio Common Carrier

ERP

Effective Radiated Power

SAT

Supervisory Audio Tone

ESN

Electronic Serial Number

SCM

Station Class Mark

ESN

Electronic Serial Number

SID

System Identification Number

GPRS

General Packet Radio Service

SIM

Subscriber ID

IMSI

International Mobile Subscriber Identification

UPT

Universal Personal Telecommunications

IMT

International Mobile Telecommunications

UWT

Universal Wireless Telecommunications

MIN

Mobile Identification Number

WCDMA

Wide CDMA

MSC

Mobile Switching Center

WISP

Wireless Internet Service Provider

Complete List of Communications Engineering Coaching Materials

Important List of Communications Engineering Materials

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Help Me Makes a Difference!

P inoyBIX educates thousands of reviewers/students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you make a small $5 gift today?”

Add Comment

© 2014 PinoyBIX Engineering. © 2019 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Math Solution

Advanced Math problem age work mixture digit motion Analytic Geometry 01 problem Analytic Geometry 02 problem clock variation progression misc Combination problem Differential Calculus 01 Problem Differential Calculus 02 Problem Differential Equations Problem Fundamentals in Algebra Fundamentals in Algebra Problem Integral Calculus problem Permutation problem Plane Geometry problem Plane Trigonometry problem Probability problem quadratic equation binomial theorem logarithms Solid Geometry problem Spherical Trigonometry problem System of Numbers Problem Venn Diagram Problem

Questions and Answers in Mathematics

Advanced Math Age Work Mixture Digit Motion Algebra and General Mathematics Analytic Geometry 01 Analytic Geometry 02 Calculus Clock Variation Progression Misc Differential Calculus 01 Differential Calculus 02 Differential Equations Engineering Mathematics Geometry Integral Calculus Plane Geometry Plane Trigonometry Probability and Statistics Quadratic Equation Binomial Theorem Logarithms Solid Geometry Spherical Trigonometry System of Numbers Trigonometry

video

Pre-board in Electronics Engineering

Pre-board in Electronics Engineering - Answers

Questions and Answers

Basic Television - Grob TV Boylestad Questions and Answers Computer Principles Electrical Circuit Electricity and Magnetism Fundamentals Electronic Circuits Floyd Questions and Answers Floyd Self-test Grob Questions and Answers Industrial Electronics Principles and Applications Malvino Questions and Answers Microelectronics Power Generators / Sources / Principles and Applications Solid State Devices Tests and Measurements Vacuum Tubes

Pre-board in Communications Engineering

Pre-board in Communications Engineering Pre-board in Communications Engineering - Answers

Questions and Answers

Acoustics Antennas Blake Questions and Answers Broadcasting and Cable TV System Digital Communication Networks Forouzan Frenzel Self-test Kennedy Questions and Answers Microwave Communications Miscellaneous Questions in Communications Modulation Navigational Aids and Radar Systems Noise Optical Fiber Communications Radiation and Wave Propagation Satellite Communications Transmission Fundamentals Wire and Wireless Communications

GEAS Solution

Dynamics problem Economics problem Physics problem Statics problem Strength problem Thermodynamics problem

Pre-board in GEAS

Questions and Answers in GEAS

Engineering Economics Engineering Laws and Ethics Engineering Management Engineering Materials Engineering Mechanics General Chemistry Physics Strength of Materials Thermodynamics
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Consider Simple Act of Caring!: LIKE MY FB PAGE

Our app is now available on Google Play, Pinoybix Elex

Get it on Google Play