MCQ in Machine Design Part 1 | ME Board Exam

(Last Updated On: December 29, 2020)

MCQ in Machine Design Part 1 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 1 of the Series in Machine Design as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Stress and Analysis – Simple Stresses
  • MCQ in Materials and their Properties
  • MCQ in Tolerances and Allowances
  • MCQ in Variable Loads and Stress Concentration
  • MCQ in Columns and Central Loads
  • MCQ in Combine Stresses
  • MCQ in Ball and Roller Bearings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Flexible transmission, flat belts, v-belts, and chains
  • MCQ in Screw Fastening and Rivets
  • MCQ in Springs
  • MCQ in Shafts
  • MCQ in Keys and Couplings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Spur Gears
  • MCQ in Helical Gears
  • MCQ in Bevel Gears
  • MCQ in Worm Gearing
  • MCQ in Brakes and Clutches
  • MCQ in Welding
  • MCQ in Thin Cylinders and Cylindrical Cylinders
  • MCQ in Steel Tubes
  • MCQ in Flat Plates
  • MCQ in Flywheels
  • MCQ in Punch Press
  • MCQ in Pipe and Fittings
  • MCQ in Engineering Drawings Practices

Start Practice Exam Test Questions Part 1 of the Series

Choose the letter of the best answer in each questions.

1. Determine the estimated weight of an A-36 steel plate size 3/16 “x 6’ x 20’

A. 919 lbs.

B. 1012 lbs.

C. 829 lbs.

D. 735 lbs.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

2. The minimum clearance allowed for meshing spur gears with a circular pitch of 0.1571 and diametral pitch of 20. The spur gear has 25 teeth.

A. 0.007855

B. 0.008578

C. 0.007558

D. 0.007585

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

3. A 3” Φ diameter short shaft carrying two pulleys close to the bearings transmit how much horsepower if the shaft makes 280 rpm?

A. 199 Hp

B. 198 Hp

C. 200 Hp

D. 210 Hp

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

4. What pressure is required to punch a hole 2” diameter through a ¼” steel plate?

A. 10 tons

B. 20 tons

C. 30 tons

D. 40 tons

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

5. Compute the working strength of 1” bolt which is screwed up tightly in packed joint when the allowable working stress is 13,000 psi.

A. 3600 lbs

B. 3950 lbs

C. 3900 lbs

D. 3800 lbs

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

6. What is the working strength of a 2” bolt which is screwed up tightly in a packed joint when the allowable working stress 12,000 psi?

A. 20,120 lbs

B. 20,400 lbs

C. 20.400 lbs

D. 20,200 lbs

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

7. Compute the speed of the gear mounted on a 52.5 mm diameter shaft receiving power from a driving motor with 250 hp.

A. 2182 rpm

B. 2071 rpm

C. 2282 rpm

D. 2341 rpm

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

8. The minimum whole depth of spur gear of 14-1/2 deg. involute type with diameter pitch of 24 and circular pitch of 0.1309:

A. 0.09000

B. 0.09900

C. 0.089875

D. 0.089758

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

9. Heating of the metal to a temperature above the critical temperature and then cooling slowly usually in the furnace to reduce the hardness and improve the machinability is called:

A. annealing

B. tempering

C. normalizing

D. quenching

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

10. What is the frictional HP acting on a collar loaded with 100 kg weight? The collar has an outside diameter of 100 mm and an internal diameter of 40mm. The collar rotates at 1000 rpm and the
coefficient of friction between the collar and the pivot surface is 0.15.

A. 0.8 HP

B. 0.5 HP

C. 0.3 HP

D. 1.2 HP

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

11. A solid cylindrical shaft 48.2 cm long is used for a transmission of mechanical power at a rate of 37 KW running at 1760 rpm. The Ss is 8.13 MPa. Calculate the diameter

A. 30 mm

B. 35 mm

C. 40 mm

D. 50 mm

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

12. An internal gear is set up with a 5-in diameter pinion and center distance of 18 inches. Find the diameter of the internal gear.

A. 36”

B. 21.5”

C. 26”

D. 41”

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

13. What force P is required to punch a ½ in. hole on a 3/8 in. thick plate if the ultimate shear strength of the plate is 42,000 psi?

A. 24,940 lbs.

B. 24,620 lbs.

C. 24,960 lbs.

D. 24,740 lbs.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

14. A 2.5” diameter by 2 in. long journal bearing is to carry a 5500-lb load at 3600 rpm using SAE 40 lube oil at 200°F through a single hole at 25 psi. Compute the bearing pressure.

A. 1100 psi

B. 900 psi

C. 1000 psi

D. 950 psi

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

15. In a uniformly loaded simple beam, the maximum vertical shearing force occurs

A. at the center

B. at the section of maximum moment

C. at beam bottom fiber

D. at either end support

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

16. A hollow shaft has an inner diameter of 0.035 m and outer diameter of 0.06 m. Determine the polar moment of inertia of the hollow shaft.

A. 1.512 x 10-6 m4

B. 1.215 x 10-6 m4

C. 1.52 x 10-6 m4

D. 1.125 x 10-6 m4

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

17. Determine the thickness of a steel air receiver with 30 inches diameter and pressure load of 120 psi, design stress of 8000 psi.

A. 1/4 in.

B. 5/8 in.

C. 3/8 in.

D. ½ in.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

18. A short 61 mm Φ shaft transmits 120 Hp. Compute the linear speed of a pulley 55 cm Φ mounted on the shaft.

A. 1796 fpm

B. 1766 fpm

C. 1856 fpm

D. 2106 fpm

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

19. A 2-in. solid shaft is driven by a 36-in. gear and transmits power at 120 rpm. If allowable shearing stress is 12 ksi, what horsepower can be transmitted?

A. 29.89

B. 35.89

C. 38.89

D. 34.89

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

20. Using oxyacetylene welding method to weld a 3 ft. long seam in a 3/8 in. thick plate at a consumption rate of 9 cu. ft. /ft. of weld for oxygen and 7 cu. ft./ft. for acetylene. What is the total combined gas consumption in cu. ft. ?

A. 51

B. 48

C. 45

D. 55

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

21. A coiled spring with 5 cm of outside diameter is required to work under the load of 190 N. The wire diameter is 5 mm, the spring is to have 6 active coils and the ends are to be closed and ground. Determine the total number of coils. The modulus of rigidity is 809 GPa and the mean radius is to be 23 mm, with 7 mm pitch of the spring.

A. 6.5 coils

B. 7.5 coils

C. 8.5 coils

D. 9.5 coils

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

22. A helical spring having squared and ground ends has a total of 18 coils and its material has modulus of elasticity in shear of 78.910 GPa. If the spring has an outside diameter of 10.42 cm and a wire diameter of 0.625 cm, compute in the spring due to a load of 50 kgs.

A. 302 cm

B. 490 mm

C. 490 cm

D. 322 mm

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

23. Design the size of solid steel shaft to be used for a 500 hp, 250 rpm application if the allowable torsional deflection is 1° and the allowable stress is 10,000 psi modulus of rigidity is 13 x 106
psi.

A. 5” dia.

B. 4-5/8” dia.

C. 4-7/8” dia.

D. 4-3//4” dia.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

24. With the electric are welding rate of 18 in./min, how long will it take to weld a ½ in. thick plate by 3 ft. long seam?

A. 3 min.

B. 2 min.

C. 1.5 min.

D. 4 min.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

25. How long will it take to mill a 3/4 “ by 2” long keyway in a 3” diameter shafting with a 24 tooth cutter turning at 100 rpm and 0.005” feed/tooth?

A. 0.136 min.

B. 0.196 min.

C. 0.166 min.

D. 0.106 min.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

26. How long will it take to saw a rectangular piece of aluminum plate 8 in. wide and 1 1/2 in. thick if the length of the cut is 8 in., the power hacksaw makes 120 rev/min and average feed per stroke is 0.0060 in.?

A. 13.11

B. 11.11

C. 14.01

D. 12.03

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

27. A cast iron flywheel is rotated at a speed of 1200 rpm and having a mean rim radius of 1 foot. If the weight of the rim is 30 lbs. what is the centrifugal force? Use factor C = 41.

A. 14,800 lbs.

B. 7 ft.

C. 14,860 lbs.

D. 14,760 lbs.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

28. A steel cylindrical air receiver with 5 ft. diameter and pressure load of 180 psi, design stress of 9500 psi maximum. The pressure vessel is to be provided with 1 ½ in. diameter drain valve installed at the bottom of the vessel and safety pressure relief valve installed either at the top most or at the side with pop – out rating of 200 psi. Assume a 100% weld joint efficiency. The lap welding tensile strength is 65,000 psi. Determine the bursting pressure of this air receiver.

A. 1154 psi

B. 1354 psi

C. 1454 psi

D. 1254 psi

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

29. The tooth thickness of a gear is 0.5 inch and its circular pitch is 1.0 inch. Calculate the dedendum of the gear.

A. 0.3183

B. 1.250

C. 0.3979

D. 0.1114

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

30. A hollow shaft has an inner diameter of 0.035 m and an outer diameter of 0.06 m. Compute for the torque if the shear stress is not to exceed 120 MPa in Nm.

A. 4500

B. 4100

C. 4300

D. 4150

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

31. The path of contact in involute gears where the force/power is actually transmitted. It is a straight imaginary line passing through the pitch point and tangent to the base circle.

A. principal reference plane

B. pitch point

C. front angle

D. line of action

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

32. It is a problem of expansion and shrinkage of steel material so that the slightly bigger shafting of 2 “ diameter can be inserted/fitted to the slightly smaller hole of a steel bushing of 1.999 “
diameter with the following process/material/data to apply: Coefficient of expansion of carbon steel = 0.0000068 in/in F Temperature raised by gas heating = 24.5 F Cooling media to use dry ice with boiling point of -109.3°F (-78.5°C) Shrinkage rate below boiling point is 0.00073 in/in Determine the final clearance between the expanded steel bushing hole against the shrinkage of the steel shaft.

A. 0.000793 in.

B. 0.000693 in.

C. 0.000750 in.

D. 0.000800 in.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

33. What modulus of elasticity in tension is required to obtain a unit deformation of 0.00105 m/m from a load producing a unit tensile stress of 44,000 psi?

A. 42.300 x 106 psi

B. 41.202 x 106 psi

C. 43.101 x 106 psi

D. 41.905 x 106 psi

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

34. Compute the pitch angle of a bevel gear given the pinion’s number of teeth of 14 and 42 teeth on the gear.

A. 18.4°

B. 28.4°

C. 33.4°

D. 38.4°

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

35. Compute for the tooth thickness of 141/2 spur gear with diameter pitch = 5.

A. 0.3979

B. 3.1831

C. 0.03141

D. 0.31416

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

36. What is the difference between a shaper and a planer?

A. the tool of the shaper moves while on the planer is stationary

B. the shaper can perform slotting operation while the planer cannot

C. the shaper handles large pieces while the planer handle only small pieces

D. the tool of the shaper moves in reciprocating motion while the tool in the planer moves in rotary motion

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

37. If the ultimate shear strength of a steel plate is 42,000 lb/in2, what force is necessary to punch a 0.75 inch diameter hole in a 0.625 inch thick plate?

A. 63.008 lbs.

B. 68,080 lbs.

C. 61,800 lbs.

D. 66,800 lbs.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

38. A steel tie rod on bridge must be made to withstand a pull of 5000 lbs. Find the diameter of the rod assuming a factor of safety of 5 and ultimate stress of 64,000 lb/in2

A. 0.75 in.

B. 0.71 in

C. 0.84 in.

D. 0.79 in.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

39. If the weight of 6” diameter by 48” long SAE 1030 shafting is 174.5 kg. then what will be the weight of chromium SAE 51416 of same size?

A. 305.5 lbs.

B. 426.4 lbs.

C. 384.6 lbs.

D. 465.1 lbs.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

40. Compute the circular pitch (in inch) of a pair of gears having a ratio of 4 and a center distance of 10.23. Each gear has 72 teeth and pinion has 18 teeth.

A. 0.8095

B. 0.7825

C. 0.8035

D. 0.8085

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

41. A journal bearing with diameter of 76.2 mm is subjected to a load of 4900 N while rotating at 200 rpm. If its coefficient of friction is 0.02 and L/D = 2.5, find its projected area in mm2.

A. 12,090

B. 14,165

C. 13,050

D. 14,516

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

42. A flywheel rotates at 120 rpm or 12.57 rad/sec slowed down to 102 rpm or 10.68 rad/sec during the punching operation that requires ¾ second of the punching portion of the cycle. Compute
the angular acceleration of the flywheel in rad/sec2.

A. -2.52 rad/sec2

B. 3.15 rad/sec2

C. -2.75 rad/sec2

D. 2.22 rad/sec2

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

43. A drop hammer of 1 ton dead weight capacity is propelled downward by a 12 in diameter cylinder. At 100 psi air pressure what is the impact velocity if the stroke is 28 inches?

A. 63.2 fps

B. 15.8 fps

C. 31.6 fps

D. 47.4 fps

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

44. Compute the nominal shear stress at the surface in MPa for a 40 mm diameter shaft that transmits 750 kW at 1500 rpm. Axial and bending loads assumed negligible. Torsional shearing stress is 28 N/mm2.

A. 218

B. 312

C. 232

D. 380

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

45. A truck skids to stop 60 m after the application of the brakes while travelling at 90 km/hr. What is the acceleration in m/sec2?

A. -5.21 m/s2

B. 6.36

C. -7.06

D. 5.76

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

46. A spur pinion rotates at 1800 rpm and transmits to a mating gear 30 HP. The pitch diameter is 4” and the pressure angles pressure angle is 14 1/2. Determine the tangential load in lbs.

A. 495

B. 525

C. 535

D. 475

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

47. A high alloy spring having squared and ground ends and has a total of 16 coils and modulus of elasticity in shear of 85 GPa. Compute the Wahl factor. The spring outside diameter is 9.66 cm
and wire diameter is 0.65 cm.

A. 1.058

B. 1.10

C. 1.185

D. 1.2

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

48. Two idlers of 28 T and 26 T are introduced between the 24 T pinion with a turning speed of 400 rpm driving a final 96 T gear. What would be the final speed of the driven gear and its direction
relative to the driving gear rotation?

A. 120 rpm and opposite direction

B. 100 rpm and opposite direction

C. 80 rpm and same direction

D. 100 rpm and same direction

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

49. Compute the line shaft diameter to transmit 12 HP at 180 rpm with torsional deflection of 0.08 degrees per ft. length.

A. 3 in.

B. 5 cm

C. 2.35 in

D. 62 mm

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

50. The allowable stresses that are generally used in practice are 4 ksi for main power transmitting shaft, 6 ksi for line shaft carrying pulleys and 8.5 ksi for small short shaft/countershaft, etc. With
these allowable stresses what will be the simplified formula to determine transmitted HP, diameter of the shaft or even the rpm(N)?

A. HP=D3N/80

B. HP=D3N/531/2

C. HP=D3N/38

D. all of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status