adplus-dvertising

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 4 | ME Board Exam

(Last Updated On: December 29, 2020)

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 4 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 4 of the Series in Machine Design and Shop Practice – MDSP as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Stress and Analysis – Simple Stresses
  • MCQ in Materials and their Properties
  • MCQ in Tolerances and Allowances
  • MCQ in Variable Loads and Stress Concentration
  • MCQ in Columns and Central Loads
  • MCQ in Combine Stresses
  • MCQ in Ball and Roller Bearings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Flexible transmission, flat belts, v-belts, and chains
  • MCQ in Screw Fastening and Rivets
  • MCQ in Springs
  • MCQ in Shafts
  • MCQ in Keys and Couplings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Spur Gears
  • MCQ in Helical Gears
  • MCQ in Bevel Gears
  • MCQ in Worm Gearing
  • MCQ in Brakes and Clutches
  • MCQ in Welding
  • MCQ in Thin Cylinders and Cylindrical Cylinders
  • MCQ in Steel Tubes
  • MCQ in Flat Plates
  • MCQ in Flywheels
  • MCQ in Punch Press
  • MCQ in Pipe and Fittings
  • MCQ in Engineering Drawings Practices

Continue Practice Exam Test Questions Part 4 of the Series

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 3 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

151. The machine, which can flatter surface on horizontal, vertical or angular plane.

A. drilling machine

B. lathe machine

C. power saw

D. shaper machine

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

152. Which of the following is not part on a lathe machine?

A. carriage

B. Fan

C. headstock

D. tail stock

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

153. Which tools does not belong to the group?

A. adjustable wrench

B. feeler gage

C. torque wrench

D. vice grip

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

154. The tool used to cut threads in a hole is called a:

A. top

B. Tap

C. bit

D. reamer

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

155. Hand taps are provided in sets of three called:

A. taper, plug and end

B. short, taper and bottom

C. taper, plug and bottom

D. short, medium and long

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

156. Which of the following taps should be used to start a thread?

A. plug

B. short

C. bottom

D. Taper

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

157. When preparing to tap a hole, the size of the drill will be:

A. equal to the size of the tap

B. larger than the size of the tap

C. smaller than the size of the tap

D. none of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

158. Pipe taps are:

A. the same size from end to end

B. not fluted

C. Tapered

D. not hardened

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

159. When preparing to tap a hole for a pipe fitting the size of the drill will be:

A. larger than the tap size

B. equal to the size of the tap

C. smaller than the tap size

D. none of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

160. A machine tool used to out metal parts a lift, medium and large section using a reciprocating hacksaw blade.

A. planer

B. power saw

C. shaper

D. tool grinder

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

161. A cold chisel is made of

A. cast iron

B. german silver

C. high carbon steel

D. high speed steel

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

162. Trimming is a process associated with

A. electroplating

B. Forging

C. machining of metals

D. press work

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

163. A twist drill is specified by

A. its diameter and lip angle

B. it shank and diameter

C. shank, material and diameter

D. shank, material and flute size

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

164. The usual value of helix angle of a drill is:

A. 30°

B. 60°

C. 110°

D. 120°

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

165. The helix angle on a high-speed steel twist drill for drilling cast iron if of the order of

A. 12 – 22

B. 24 – 32

C. 35 – 40

D. 40 – 45

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

166. Wiping is the process of

A. applying flux during welding process

B. cleaning the welded surface after the welding operation is over

C. connecting load pipes by soldering alloy

D. low temperature welding

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

167. Which of the following is not a cut of file?

A. smooth

B. second cut

C. half-round

D. bastard

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

168. The tool used for cleaning files is called a:

A. file cleaner

B. file card

C. file oilstone

D. scraper

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

169. Which of the following is the smallest size drill?

A. # 80

B. # 60

C. # 1

D. # 0

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

170. Which of the following is the largest size drill?

A. A

B. X

C. Z

D. XX

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

171. The size of drill is stamped on the:

A. point

B. Shank

C. margin

D. flute

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

172. Which of the following safety precautions should be followed when pouring Babbitt?

A. operator must wear goggles

B. the surface to be babbitted must be free of moisture

C. the surface to be babbitted must be clean

D. all of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

173. Which of the following safety precaution should be followed when renewing a flange gasket?

A. drain the line thoroughly

B. isolate the section to be worked on

C. tie down isolation valves

D. all of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

174. Brazing requires:

A. hard solder

B. soft solder

C. more heat

D. A and C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

175. Lead is used in solder because:

A. it has a high melting point

B. it has a low melting point

C. it is cheap

D. B and C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

176. The name of the taper shank used on drills is:

A. Miller

B. Morse

C. Starret

D. Stanley

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

177. The higher the melting point of the solder, the:

A. weaker the solder joint

B. softer the solder joint

C. stronger the solder joint

D. harder the solder joint

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

178. Which of the following is not part of the headstock?

A. Anvil

B. Back pressure

C. Motor

D. Spindle

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

179. A machining operation whereby the tool reciprocates and the feed is stationary.

A. Planing

B. Reaming

C. Shaping

D. Turning

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

180. The kind of center, which is being attached and meshed to the tailstock spindle, which is also static while the work, is rotating is know as:

A. dead center

B. focal center

C. live center

D. work center

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

181. A machine tool in which an abrasive wheel is used as a cutting tool to obtain a very smooth finish.

A. Broaching machine

B. Milling Machine

C. Planer

D. Tool Grinder

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

182. A machine too used principally to machine flat or plane surfaces with a single pointed tool.

A. Drill

B. Planer

C. Power Saw

D. Shaper

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

183. A tool with hardened steel point used for scribing or laying of distances.

A. Divider

B. Hermaphrodite

C. Plain scriber

D. Trammel

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

184. The cylinder of piston type steam engine are counter-bored to:

A. give a larger head clearance

B. prevent piston rings from wearing a groove in the cylinder at the end of the stroke

C. give a larger volumetric clearance

D. prevent piston rings from slipping on the piston

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

185. When installing packing in a packing box:

A. leave one old turn at the bottom of the packing box

B. remove one turn and install one new turn of packing

C. leave sufficient end clearance on each turn to allow for expansion

D. place and cuts directly in line with each other

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

186. An instrument consisting of a wet – and dry – bulb thermometer (used in air conditioning) is called a:

A. hygrometer

B. pyrometer

C. psychrometer

D. A or C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

187. Sheet metal of # 18 gage is heavier than:

A. 12 gage

B. 14 gage

C. 22 gage

D. 16 gage

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

188. Shims are used to:

A. separate fresh – and salt – water lines

B. replace fuses

C.  adjust cylinder liners

D. adjust bearing clearances

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

189. Quick return motion is used in a

A. drilling machine

B. grinder

C. lathe

D. Shaper

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

190. The operation of enlarging a hole is called

A. Boring

B. counter sinking

C. drilling

D. reaming

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

191. In up cut milling the work piece is fed

A. against the rotating cutter

B. at an angle of 60° to the cutter

C. at right angle to the cutter

D. in the direction of the cutter

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

192. Rapping allowance is provided on a patter to take care of

A. distortion

B. easy withdrawal

C. machining

D. shrinkage

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

193. Feeler gage are used for measuring the

A. clearance between mating parts

B. pitch of screw threads

C. radius of curvature

D. thickness of plates

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

194. The hacksaw blade should be placed in the frame with:

A. the teeth pointing forward

B. the teeth pointing backward

C. one end looser than the other end

D. the teeth facing in any direction

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

195. When cutting a long thin piece of metal:

A. turn the blade upside down the frame

B. turn the blade at right angles to the frame

C. use a blade with fewer teeth per inch

D. set the blade in the frame with the teeth facing you

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

196. A hacksaw blade with 18 teeth per inch is best suited for cutting:

A. solid stock

B. cast iron

C. aluminum

D. any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

197. A coolant is usually used when cutting material in a power hacksaw to

A. absorb the heat of friction

B. prevent the blade from overheating

C. prevent the blade from losing its temper

D. all of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

198. A hacksaw blade with 32 TPI is suited for cutting:

A. small tubing

B. conduct

C. sheet metal under 18 gage

D. any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

199. For filing lead or Babbitt, use a:

A. vixen file

B. mill file

C. sheet metal under 18 gage

D. any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

200. It moves on the lathe bed with cutting tool according to the rotation of lead screw or by hand traversing wheel

A. apron

B. compound rest

C. mandrel

D. Saddle

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status