adplus-dvertising

MCQ in Mechanical Engineering Law and Code of Ethics Part 1 | ME Board Exam

(Last Updated On: December 31, 2020)

MCQ in Mechanical Engineering Law and Code of Ethics Part 1 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 1 of the Series in Mechanical Engineering Law and Code of Ethics as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Philippine Society of Mechanical Engineering Code (PSME), Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Mechanical Engineering Law
  • MCQ in Mechanical Engineering Code
  • MCQ in Code of Ethics of Mechanical Engineers
  • MCQ in Obligation and Contracts

Start Practice Exam Test Questions Part 1 of the Series

Choose the letter of the best answer in each questions.

1. Equipment installed on roof shall be enclosed and designed to withstand climatic conditions in the areas in which it is installed each enclosure shall be of reasonable height and shall have at least how many inches clearance between the entire successive panel of the equipment’s and the wall of the enclosure?

a. 36 in

b. 24 in

c. 12 in

d. 48 in

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

2. Guards or rails at least how many feet between any part of the equipment and the edge of a roof or similar hazard, or rigidly fixed rail, guards and parapets.

a. 8 ft

b. 12 ft

c. 6 ft

d. 24 ft

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

3. Guards or rails at least how many inches in height shall be provided on the exposed side of other building structures.

a. 42 in

b. 34 in

c. 12 in

d. 64 in

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

4. Strainer plates on drain inlets shall be designed and installed so that no opening is:

a. Greater that ½ inch in the least dimension

b. Greater than ¼ inch in the lease dimension

c. Greater that 1 inch in the least dimension

d. Greater than 2/3 inch in the least dimension

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

5. What is the minimum number of hoisting rope for traction elevators?

a. 1

b. 4

c. 2

d. 3

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

6. What is the minimum number of hoisting rope for drum type elevators?

a. 1

b. 4

c. 2

d. 3

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

7. What is the minimum diameter of hoisting and counterweight ropes in elevators?

a. 40 mm

b. 30 mm

c. 25 mm

d. 60 mm

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

8. In apartments or residential condominium of 5 storeys or more how many elevator shall be kept on twenty-four hour constant service?

a. At least 1

b. Exactly 1

c. 2 or more

d. More than 3 elevators

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

9. When 4 or more elevators serve all or the same portion of a building they shall be located in:

a. Not less than 2 hoist ways

b. More than 4 hoist way

c. 1 hoist way

d. Exactly 4 hoist way

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

10. How many elevators are allowed in one hoist way?

a. Maximum 4

b. Maximum of 2

c. Only one

d. 4 elevators or more

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

11. The angle of inclination of an escalator shall not exceed how many degrees from the horizontal?

a. 45 deg

b. 60 deg

c. 30 deg

d. 20 deg

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

12. The width between balustrades on an escalator shall not be less than 560mm but not more than how many meters?

a. Not more than 1.20 m

b. Not more than 1.50 m

c. Not more than 1.40 m

d. Now more than 1.70 m

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

13. The rated speed of an escalator measured along the angle of inclination shall not exceed how many meters per minute?

a. 30 m/min

b. 45 m/min

c. 38 m/min

d. 25 m/min

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

14. How many separate exit doors in a boiler room?

a. 2

b. 3

c. 4

d. 1

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

15. No part of the boiler shall be closer than how many meters from any wall?

a. 1 m

b. 2 m

c. 3 m

d. 4 m

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

16. In case the building is not made of fire resistive material, boilers shall be located outside the building at a distance of not less than how many meters from the outside wall of the main building?

a. 3 m

b. 2 m

c. 5 m

d. 7 m

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

17. Smoke stacks, whether self-supporting or guyed, shall be of sufficient capacity to handle fuel gases, and shall be able to stand a wind load of:

a. 150 km/hr.

b. 175 km/hr.

c. 200 km/hr.

d. 250 km/hr.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

18. Smoke stacks, whether self-supporting or guyed, shall be of sufficient capacity to handle fuel gases, and shall rise at least how many meters above the eaves of any building within a radius of 50m

a. 10 m

b. 5 m

c. 7 m

d. 12 m

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

19. How many check valves are provided between feed pump and the boiler in addition to the regular shut off bulb?

a. 1

b. 2

c. 3

d. 4

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

20. Boilers more than 46sq m heating surface shall each be provided with how many means of feeding water?

a. 2 means of feeding water

b. 3 means of feeding water

c. 4 means of feeding water

d. 5 means of feeding water

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

21. Each boiler have at lease how many safety valve?

a. 1

b. 2

c. 3

d. 4

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

22. For boilers having more than 46 eq m of water surface heating or a generating capacity exceeding 910 kg/hr how many safety valves shall be required?

a. 1

b. 2

c. 3

d. 4

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

23. Each boilers have a steam gauge, with dial range of not less than one and one half time and not more than how many times the maximum allowable working pressure?

a. twice

b. thrice

c. 4 times

d. 1.5 times

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

24. The effective temperature of the air to be used for comfortable cooling shall be maintained at:

a. 20 deg C to 24 deg C

b. 18 deg C to 22 deg C

c. 15 deg C to 17 deg C

d. 12 deg C to 15 deg C

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

25. The effective relative humidity of the air to be used for comfortable cooling shall be maintained at:

a. 50% to 60%

b. 40% to 50%

c. 60% to 70%

d. 50% to 55%

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

26. The effective air movement within the living zone of air used for comfortable cooling shall be.

a. 4.6 m/min to 5.6 m/min

b. 4.6 m/min to 7.6 m/min

c. 5.6 m/min to 6.6 m/min

d. 1.4 m/min to 4.6 m/min

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

27. When ammonia is used, the discharge may be into tank of water, which shall be used for no other purpose except ammonia absorption. At least 1 liter of water shall be provided for every

a. 120 gallons of ammonia

b. 100 gallons of ammonia

c. 150 gallons of ammonia

d. 110 gallons of ammonia

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

28. Helmets and refrigerant mask shall be used for refrigerating plants more

than how many kg rating?

a. 35 kg

b. 40 kg

c. 45 kg

d. 50 kg

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

29. Window type air conditioners shall be provided with exhaust ducts if the exhaust duct is discharged into corridors/hallways/arcades/sidewalks, etc. and shall be installed at not less than how many meters above floor level?

a. 3.20 m

b. 2.10 m

c. 1.70 m

d. 2.80 m

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

30. In water pumping system for buildings, a pneumatic tank is used and its pressure is designed for how many times the maximum total dynamic pressure required?

a. 1.5 times

b. twice

c. 1.75 times

d. thrice

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

31. A flanged is applied to piping system of how many mm in diameter?

a. 100 mm and above

b. 100 mm below

c. 150 mm and above

d. More than 200 mm

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

32. Pipings less than 100 mm are.

a. screwed

b. flanged

c. welded

d. seamed

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

33. Automatic shut off device are provided for piping carrying

a. propane

b. butane

c. Other has heavier than air

d. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

34. Up to how many kilograms of refrigerant in approved containers shall be stored in a machine room at any given time?

a. 140 kilograms

b. 170 kilograms

c. 150 kilograms

d. 200 kilograms

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

35. A boiler having a volume exceeding 120 gallons (454L), a heat input exceeding 200,000 BTU/hr (58.6KW), or an operating temperature exceeding 210F (99C) that provides hot water to be used externally of itself

a. How water heating boiler

b. Low pressure how water heating boiler

c. Miniature boiler

d. Package boiler

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

36. A boiler in which water is heated for the purpose of supplying heat at a pressure not exceeding 150 psia (1,102kPa) at a temperature now exceeding 250F (121C)

a. Hot water heating boiler

b. Low pressure how water heating boiler

c. Miniature boiler

d. Package boiler

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

37. A power boiler having a internal shell diameter of sixteen inches or less, a gross volume of five cubic feet or less, a heating surface of twenty sq. feet or less (not applicable to electric boiler) and not exceeding 100 psi (689kPa)

a. Hot water heating boiler

b. Low pressure how water heating boiler

c. Miniature boiler

d. Package boiler

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

38. Any class of boiler defined herein and shall be a boiler equipped and shipped complete with fuel burning equipment, automatic controls and accessories, and mechanical draft equipment, if used

a. Hot water heating boiler

b. Low pressure how water heating boiler

c. Miniature boiler

d. Package boiler

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

39. A boiler used for heating water of liquid to a pressure exceeding 160 psi (1,103 kPa) or to a temperature exceeding 250°F (121°C)

a. Hot water heating boiler

b. Low pressure how water heating boiler

c. Miniature boiler

d. Power hot water boiler (high temperature water boiler)

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

40. A closed container, having a nominal internal diameter exceeding six (6) inches (152.4 mm) and a volume exceeding 11/2 cubic feet (42 L), for liquids, gases vapors subjected to pressures exceeding fifteen (15) psia (103kPa), steam under any pressure.

a. Pressure vessel (unfired)

b. Steam heating boiler

c. Miniature boiler

d. Power boiler

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

41. A boiler in which steam is generated at pressure exceeding fifteen (15 psi or 103 kPa)

a. Hot water heating boiler

b. Low pressure how water heating boiler

c. Miniature boiler

d. Power boiler

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

42. A boiler operated at pressures not exceeding fifteen (15 psi)(103 kPa).

a. Hot water heating boiler

b. Steam heating boiler

c. Miniature boiler

d. Power boiler

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

43. A burner smaller than the main burner that is ignited by a spark or other independent and stable ignition source, and that provides ignition energy required to immediately light off the main burner.

a. Torch

b. Small burner

c. Pilot

d. Miniature boiler

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

44. A pilot that burns without turndown throughout the entire period that the boiler is in service, whether or not the main burner is firing.

a. Continuous pilot

b. Intermittent pilot

c. Interrupted pilot

d. Infinite pilot

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

45. Passage ways around all sides of the boiler shall have an unobstructed width of not less than:

a. 24 inch

b. 18 inch

c. 12 inch

d. 36 inch

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

46. A pilot that burns during light off and while the main burner is firing, and that is shut off with the main burner.

a. Continuous pilot

b. Intermittent pilot

c. Interrupted pilot

d. Infinite pilot

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

47. A pilot that burns during light off and that is shut off during normal operation.

a. Continuous pilot

b. Intermittent pilot

c. Interrupted pilot

d. Infinite pilot

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

48. Boilers and miniature boilers shall be inspected externally and

a. Annually

b. biannually

c. quarterly

d. Semi-annually

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

49. Steam heating boilers and hot water heating boilers shall be inspected externally and

a. Annually

b. biannually

c. quarterly

d. Semi-annually

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

50. Automatic steam heating boilers shall be inspected externally and

a. Annually

b. biannually

c. quarterly

d. Semi-annually

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status