MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 5 | ME Board Exam

(Last Updated On: December 29, 2020)

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 5 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 5 of the Series in Machine Design and Shop Practice – MDSP as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Stress and Analysis – Simple Stresses
  • MCQ in Materials and their Properties
  • MCQ in Tolerances and Allowances
  • MCQ in Variable Loads and Stress Concentration
  • MCQ in Columns and Central Loads
  • MCQ in Combine Stresses
  • MCQ in Ball and Roller Bearings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Flexible transmission, flat belts, v-belts, and chains
  • MCQ in Screw Fastening and Rivets
  • MCQ in Springs
  • MCQ in Shafts
  • MCQ in Keys and Couplings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Spur Gears
  • MCQ in Helical Gears
  • MCQ in Bevel Gears
  • MCQ in Worm Gearing
  • MCQ in Brakes and Clutches
  • MCQ in Welding
  • MCQ in Thin Cylinders and Cylindrical Cylinders
  • MCQ in Steel Tubes
  • MCQ in Flat Plates
  • MCQ in Flywheels
  • MCQ in Punch Press
  • MCQ in Pipe and Fittings
  • MCQ in Engineering Drawings Practices

Continue Practice Exam Test Questions Part 5 of the Series

MCQ in Machine Design and Shop Practice Part 4 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

201. It acts the carriage or compound rest through the mechanism lifted inside the apron

A. Apron

B. compound rest

C. mandrel

D. saddle

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

202. It gives the cutting tool longitudinal feed, cross feed or carriers

A. angular feed

B. apron

C. compound rest

D. saddle

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

203. The center, which is fitted in head stock spindle, called

A. above center

B. below center

C. dead center

D. live center

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

204. A center, which is fitted in tail stock spindle called

A. above center

B. below center

C. dead center

D. live center

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

205. Which of the following gives shearing action?

A. front clearance

B. side clearance

C. slide rake

D. top rake

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

206. Which of the ff. information is necessary when ordering a file?

A. size (length)

B. shape

C. type of teeth

D. all of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

207. Never use a file:

A. that is dirty

B. without a handle

C. without oiling

D. with a tang

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

208. The best file to use when finishing sharp corners or slots and grooves is the:

A. mill file

B. square

C. knife file

D. jewelers file

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

209. On a lathe the dead center is used after:

A. boring

B. center-drilling

C. drilling

D. reaming

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

210. Eleven – sixteenths of an inch expressed as a decimal is:

A. .6785

B. .7685

C. .6875

D. .6578

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

211. The markings on a micrometer barrel are:

A. .025” apart

B. .250” apart

C. .0025” apart

D. 2.5” apart

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

212. It measures the slope of the top surface of the tool to the side in a direction perpendicular to the longitudinal axis

A. end relief angle

B. side cutting edge angle

C. side rake angle

D. side relief edge angle

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

213. It is used for holding straight shank drills in the spindle to the machine when drilling

A. chuck key

B. drill chuck

C. floating holder

D. magic chuck

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

214. A reamer is used to correct the

A. finish and depth of a drilled hole

B. finish and position of a drilled hole

C. size and position of a drilled hole

D. size and roundness of a drilled hole

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

215. Twist drills are usually considered suitable machining holes having a length less than

A. two times their diameter

B. five times their diameter

C. ten times their diameter

D. twenty times their diameter

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

216. In quick return mechanism of shaping machine the ram stroke length is proportional to

A. crank length

B. ram length

C. slotter arm length

D. stroke

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

217. Type and number of bearings to be used for spindles of machine tool depend on

A. type of spindle

B. type of machine tool

C. load on spindle

D. load on the bearing

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

218. When the dial on the cross-feed is turned .010”, you remove from diameter of the stock being cut:

A. .010

B. .020

C. .005

D. .015

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

219. The flexible type hacksaw blade is best suited for work on:

A. channel iron

B. tubing

C. aluminum

D. any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

220. A flexible back hacksaw blade is one that has:

A. only the teeth hardened

B. flexible ends

C. a movable back

D. only the back hardened

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

221. A hacksaw blade with 24 TPI is best suitable for cutting:

A. tubing

B. sheet metal over 18 gage

C. brass and copper

D. any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

222. An all hard hacksaw blade is one that:

A. has a hard back and flexible teeth

B. has a flexible back and hard teeth

C. has the entire blade hardened

D. will only fit a solid frame hacksaw

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

223. A hacksaw blade can be placed in a frame in:

A. two positions

B. four positions

C. one position

D. three positions

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

224. what should be the top rake angle to cut brass?

A. 0

B. 15

C. 30

D. 45

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

225. It is a long, tapered punch used for loosening straight pins, taper pins, rivets and other small parts being disassembled

A. center punch

B. drift punch

C. drive-pin punch

D. hand punch

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

226. A tool used for turning nuts or bolts

A. c-clamps

B. long nose

C. plier

D. Wrench

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

227. Used to permit lever shift for vertical travel of rail

A. ball crank

B. clamp plates

C. plumb bob

D. plunger knob

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

228. It is mounted on the top of the column and is guided in perfect alignment by the machined dovetailed surface

A. arbor

B. over arm

C. saddle

D. spindle

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

229. Name of mechanism, which a welding operator holds during gas welding and at the end of which the gases are burred to perform the various gas welding operation.

A. hose

B. gage

C. switch

D. Torch

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

230. A scriber is made from

A. carbon steel

B. cold-rolled steel

C. tool steel

D. hot-rolled steel

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

231. Before applying layout blue on a piece of metal, it must be:

A. roughened

B. heated

C. Cleaned

D. cold

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

232. A drill bit has:

A. 4 flutes

B. 3 flutes

C. 2 flutes

D. no flutes

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

233. The alignment of coupling faces can be checked by:

A. using an inside micrometer

B. inserting a thermocouple

C. inserting a feeler gage between the coupling faces at various points around the circumference

D. rotating and measuring to nearest permanent fitting

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

234. A piece of cast iron held against an emery wheel will give off:

A. dull yellow sparks

B. bright shiny sparks

C. red sparks

D. no sparks

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

235. When cutting material in a lathe, the softer the material being cut, the tool bit should have:

A. more top rake

B. less top rake

C. double top rake

D. any of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

236. After grinding a tool bit, the cutting edge should be:

A. case-hardened

B. rubbed with emery cloth

C. stoned with an oilstone

D. rubbed with crocus cloth

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

237. It is a hole revolving cutter or grinding wheel for mounting it on an arbor.

A. arbor hole

B. hole saw

C. star drill

D. star saw

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

238. A machine used for forcing an arbor or a mandrel into drilled or bored parts preparatory to turning or grinding.

A. Arbor press

B. Arc press

C. Automatic press

D. Bladder press

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

239. A machine in which materials are pulverized between the two toothed metal disk rotating in opposite directions.

A. attrition mill

B. ball mill

C. beater mill

D. tumbling mill

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

240. A press in which mechanical feeding of the work is synchronized with the press action

A. automatic press

B. dial press

C. manual press

D. punch press

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

241. A supporting member that carriers a wheel and either rotates with the wheel to transmit mechanical power to or from it, or allows the wheel to rotate freely on it called

A. Axle

B. bushing

C. coupling

D. shaft

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

242. Straight muriatic acid is often used as a flux on:

A. galvanized iron

B. cast sheet

C. sheet steel

D. any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

243. Special solders used for aluminum usually require:

A. more heat

B. less heat

C. the same heat as copper wire

D. the same heat as sheet metal

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

244. Copper is annealed by heating to a cherry red color and:

A. dousing in cold water

B. cooling slowly in air

C. dousing in oil

D. dousing in hot water

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

245. A piece of mild steel held against an emery wheel will give off:

A. bright shiny sparks

B. light straw colored sparks

C. no sparks

D. green sparks

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

246. A gear wheel making 156 rpm has 56 teeth. It drives another gear at 91 rpm. The number of teeth on the second gear is:

A. 65

B. 90

C. 50

D. 96

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

247. Tool steel can be hardened by:

A. heating red hot and plunging into water

B. heating red hot and cooling in a blast of dry air

C. heating red hot and plunging into linseed or cottonseed oil

D. any of the above, depending on type and use

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

248. A scriber is made from:

A. carbon steel

B. cold-rolled steel

C. tool steel

D. hot-rolled steel

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

249. After grinding a tool bit, the cutting edge should be

A. case hardened

B. rubbed with emery cloth

C. rubbed with crocus cloth

D. stoned with an oilstone

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

250. When cutting material in a lathe, the softer the material being cut, the tool bit should have

A. more top rake

B. double top rake

C. less top rake

D. any of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama | Jabeetee Shop DMCA.com Protection Status