adplus-dvertising

MCQ in Biological Science Part 7 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: May 9, 2021)

MCQ in Biological Science Part 7 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Biological Science Part 7 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 7 of the Series

MCQ in Biological Science Part 6 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

301. As green plants make food, they are

a. first – order consumers

b. second – order consumers

c. decomposers

d. producers

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

302. The producers in a pond are usually

a. tadpoles

b. algae

c. bacteria

d. small fish

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

303. A series in which each organism serves as food for the next organism is a

a. food chain

b. population

c. community

d. niche

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

304. Substances from dead plants and animals are returned to the water by

a. producers

b. consumers

c. decomposers

d. top consumers

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

305. The special role of each organism in a food pyramid is its

a. system

b. niche

c. physical environment

d. community

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

306. The consumers in a food chain in a pond are the

a. algae

b. plants

c. bacteria

d. animals

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

307. If you study how a fish is fitted for life in a quiet water, you are studying its

a. food pyramid

b. adaptation

c. interdependence

d. population

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

308. All the plants and animals in a pond form

a. an environment

b. a community

c. a population

d. an ecosystem

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

309. Many interdependent food chains in a forest make up a

a. food pyramid

b. pyramid of biomass

c. food web

d. habitat

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

310. The second – order consumers in a food pyramid get their food directly from

a. carnivores

b. decomposers

c. producers

d. herbivores

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

311. All the plants and animals on earth

a. create new matter

b. recycle the same matter

c. create new energy

d. recycle the same energy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

312. An animal’s heartbeat and breathing are slowed down when it

a. enters a habitat

b. hunts for food

c. occupies a niche

d. hibernates

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

313. If you catch a fish and eat it, you may be

a. a first – order consumer

b. a second – order consumer

c. a decomposer

d. a scavenger

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

314. The part of sunlight absorbed most rapidly by water is

a. red light

b. blue light

c. violet light

d. green light

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

315. The increased effect of a pesticide on organisms that feed on each other in a lake is called

a. biological conservation

b. biological magnification

c. eutrophication

d. nitrification

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

316. Plants and animals in the same ecosystem usually have similar

a. shapes

b. sizes

c. ways of obtaining food

d. environmental needs

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

317. Which of the following refers to a secondary carnivore?

a. eats only plants

b. gets energy directly from the sun

c. gets energy through photosynthesis

d. has less food energy available to it than consumers at lower tropic levels

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

318. Which of the following statements is true regarding a food chain?

a. there are more herbivores than carnivores

b. each higher trophic level has more energy available to it

c. the number of organism at each trophic level is not related to energy

d. the biomass of third – order consumers is greater than the biomass of second – order consumers

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

319. Which of the following is the result of biological magnification?

a. energy is lost at each trophic level of the food chain

b. the greenhouse effect will be most significant at the poles

c. top – level predators may be most harmed by toxic environmental chemicals

d. DDT has spread throughout the ecosystem and is found in almost every organism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

320. Why are green plants considered autotrophs?

a. They have many pigments that capture light.

b. They can build simple inorganic substances into complex organic substance.

c. They can build any kind of substances.

d. They depend on other sources for their food.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

321. In what trophic level of the food pyramid are consumers greatest in number?

a. first trophic

b. second trophic

c. third trophic

d. fourth trophic

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

322. In a pond or desert, light, warmth, water, minerals, carbon dioxide, and oxygen make up the

a. ecosystem

b. community

c. population

d. physical environment

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

323. Why do most plants look green?

a. The chlorophyll in plants captures green light for photosynthesis.

b. The chlorophyll in plants reflects wavelengths of green light.

c. The chloroplasts in plants are surrounded by two green membranes.

d. The chloroplasts in plants make green sugar during photosynthesis.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

324. Green plants make glucose from

a. water and carbon dioxide

b. chlorophyll and sunlight

c. water and oxygen

d. oxygen and carbon dioxide

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

325. A male structure in the flowering plant is the

a. ovary

b. ovule

c. pistil

d. stamen

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

326. Transfer of pollen from the stamen of one flower to the pistil of another is

a. fertilization

b. cross – pollination

c. self – pollination

d. reproduction

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

327. Cuttings and graftings are examples of

a. adaptation

b. fertilization

c. vegetative propagation

d. seed dispersal

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

328. Both gymnosperms and angiosperms

a. produce flowers

b. produce seeds

c. have needle – like leaves

d. lose all their leaves in the fall

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

329. Water and minerals are carried upward in plant stems in the

a. phloem

b. xylem

c. guard cells

d. stomata

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

330. Vegetative reproduction is a form of

a. pollination

b. seed dispersal

c. sexual reproduction

d. asexual reproduction

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

331. Corn and other monocots have each of the following structures except

a. parallel veins

b. seeds

c. a layer of cambium

d. xylem and phloem

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

332. Green plants store the energy of sunlight by the process of

a. cellular respiration

b. photosynthesis

c. oxidation

d. reproduction

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

333. In plants, food is usually made in the

a. roots

b. stems

c. leaves

d. rootlets

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

334. One function of roots is to

a. take in carbon dioxide

b. give off oxygen

c. anchor plant to the soil

d. produce food

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

335. Multicellular plants have many specialized structures. What function does xylem perform in multicellular vascular plants?

a. The xylem transports water and minerals from the roots to the leaves.

b. The xylem is the place where

photosynthesis takes place in a plant.

c. The xylem breaks down sugar into a form that plant cells can use.

d. The xylem is a woody tissue that fills the stem of a plant.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

336. Which is not a primary function of the stem?

a. absorption

b. conduction

c. support

d. storage

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

337. Ginger is a

a. bulb

b. corm

c. rhizome

d. tuber

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

338. The primary functions of the root are _______.

a. conduction and storage

b. storage and anchorage

c. anchorage and absorption

d. absorption and conduction

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

339. Carbon dioxide used in photosynthesis enters the leaves through the

a. root system

b. stomata

c. phloem

d. fibrovascular bundles

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

340. All of the following reduce loss of water from plants except

a. bark

b. waxy layers on leaves

c. closing of stomata

d. opening of stomata

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

341. The primary functions of leaves are

a. photosynthesis and transpiration

b. transpiration and respiration

c. respiration and digestion

d. respiration and photosynthesis

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

342. Which of the following is not a correctly stated difference between monocots and dicots?

a. parallel veins in monocots; branching, netlike venation in dicot leaves

b. vascular bundles scattered in monocot stems; central vascular stele in dicot stems

c. flower parts in threes in monocots; flower parts in multiples of four or five in dicots

d. usually only primary growth in monocots; secondary growth in many dicots

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

343. How are the processes of photosynthesis and cellular respiration connected?

a. both processes begin with oxygen

b. both processes require sunlight

c. each processes takes place only in plant cells

d. each process makes the material needed in the other process

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

344. Why do cells need oxygen?

a. Oxygen is used during the process of fermentation.

b. Oxygen is used during the process of cell division.

c. Oxygen is used during the process of cellular respiration.

d. Oxygen is used during the process of meiosis.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

345. What is the result of cellular respiration?

a. Energy is produced from radiant sunlight and carbon dioxide.

b. Energy is produced from sugar molecules and oxygen.

c. Sunlight is converted into sugar molecules and oxygen.

d. Sunlight is converted into water molecules.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

346. Which of these describes a reproduction method of sexual organism?

a. forming a tuber

b. fusing of sex cells from two parents

c. producing runners

d. division through binary fission

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

347. The diaphragm is used in breathing by each of the following animals except the

a. kangaroo

b. baboon

c. frog

d. human

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

348. Each of the following vertebrates is cold – blooded except

a. fish

b. amphibians

c. birds

d. reptiles

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

349. The embryo develops within the mother in most

a. mammals

b. reptiles

c. amphibians

d. fish

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

350. A feature that relates the platypus to the reptiles is

a. egg – laying

b. cold – bloodedness

c. scales

d. a diaphragm

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status