adplus-dvertising

MCQ in Biological Science Part 6 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: May 9, 2021)

MCQ in Biological Science Part 6 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Biological Science Part 6 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 6 of the Series

MCQ in Biological Science Part 5 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

251. Arthropods exhibit fast and coordinated movement because they possess .

a. an endoskeleton

b. jointed appendages

c. exoskeleton

d. bilateral symmetry

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

252. The following statements are true of spiders EXCEPT

a. Have rectal glands for potassium and water reabsorption

b. Tagmata include cephalothorax and abdomen

c. Contain silk glands for web making

d. Possess 3 pairs of legs

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

253. The relationship that exists between insects and flowering plants is called .

a. parasitism

b. predation

c. mutualism

d. commensalism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

254. Which of the following causes our nose to “run” when we cry?

a. The lungs release water vapor.

b. Mucous glands are activated.

c. Tears enter the duct to the nasal cavity.

d. The sinuses release water.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

255. What is the main function of the peripheral nervous system?

a. Communicates with the endocrine glands

b. Regulates our heartbeat and breathing

c. Controls our emotions and intelligence

d. Connects central nervous system to all organs

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

256. What causes our bones to turn brittle?

a. Turning into muscle tissue

b. Increase in flexibility

c. Turbidity decreased

d. Removal of collagen

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

257. Which part of the neuron conducts impulse from other neurons toward the cell body?

a. Axon

b. Ganglia

c. Synapse

d. Dendrite

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

258. The tendency to react automatically to an external stimulus is called a/an _______.

a. Habituation

b. Aggression

c. Imprinting

d. Reflex

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

259. Which hormone promotes the development of secondary female sexual characteristics such as broad pelvis and enlarged breasts?

a. Testosterone

b. Estrogen

c. Melatonin

d. Growth

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

260. Which part of the ear is dangerously affected when sound is of hundred decibels?

a. Pinna

b. Eustachian tube

c. Semi-circular canal

d. Tympanic membrane

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

261. What organs cause high concentration of

calcium in the blood?

a. Liver and Pancreas

b. Pituitary and Testis

c. Thyroid and Parathyroid

d. Pineal body and Thymus

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

262. People who live in high altitude have blood that is described to have blood cells.

a. High number of white

b. Low number of red

c. Same number of red

d. High number of red

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

263. Creativity is a desirable trait that should be developed among our students. Describe a creative person.

a. Creates beautiful set-ups.

b. Imitates scientists at work

c. Originates own procedures.

d. Announces same solutions.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

264. If the flow of blood in a vessel is toward the heart then the vessel is identified as a

a. Ventricle

b. Artery

c. Vein

d. Atrium

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

265. The funnel shaped opening through which the egg cell is released to is the

a. Umbilical cord

b. Uterus

c. Fallopian tube

d. Proximal tubules

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

266. Which one is insufficient in cretinism?

a. Insulin

b. Adrenalin

c. Parathormone

d. Thyroxin

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

267. When there is no food available for days, what could serve as the fuel source of the cells in your body?

a. Fats in adipose tissue

b. Albumin in the blood

c. Cholesterol in blood vessels

d. Bone marrow inside the bone

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

268. What instrument has a flexible scope that is used to examine the esophagus and stomach?

a. ultrasound

b. laser

c. endoscope

d. scanner

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

269. Where does exchange of materials between the blood and other body tissues take place?

a. Platelets

b. Veins

c. Arteries

d. Capillaries

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

270. What explains why our lips are “redder” than out palm?

a. Many blood vessels are located around the lips

b. Lips epidermis is thinner

c. Lips are heavily keratinized

d. There is increased blood flow in the lips

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

271. Which part of breathing occurs when the diaphragm muscles are pulled downwards, thus increasing the chest cavity?

a. Expiration

b. Release of energy

c. Release of gases

d. Inspiration

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

272. In an experiment, which is the condition being introduced and whose effect is being observed?

a. Conclusion formulated

b. Constant variable

c. Manipulated variable

d. Tentative variable

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

273. Which of the following pancreatic fluids is responsible for the breakdown of fat?

a. Chymotrypsin

b. Amylase

c. Trypsin

d. Lipase

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

274. Which part of the brain controls our rate of breathing?

a. Cerebellum

b. Cerebrum

c. Spinal cord

d. Medulla

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

275. Through what part does the embryo obtain its nourishment from the mother?

a. oviduct

b. food tubules

c. fallopian tube

d. umbilical cord

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

276. What organ is controlled by the autonomic nervous system?

a. Brain

b. Heart

c. Spinal cord

d. Skeletal muscles

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

277. What is one of the main functions of the large intestine?

a. Excrete undigested food

b. Digest food into liquid form

c. Excrete bile pigments from ducts

d. Complete the digestion of proteins

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

278. What do you call food in a semi-liquid form, partially digested and mixed with hydrochloric acid?

a. Mucosa

b. Chyme

c. Saliva

d. Bolus

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

279. Which would you advise children to prevent osteoporosis?

a. More intake of all vitamins

b. Consistent bone density test

c. Less bone exercise and fatigue

d. Adequate calcium and Vitamin D

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

280. Which is considered the endocrine master gland due to its influence on the activity of all the other glands?

a. Thyroid

b. Adrenal

c. Pituitary

d. Parathyroid

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

281. What enzyme is secreted by the pancreas which splits sugar?

a. Lipase

b. Pepsin

c. Trypsin

d. Amylase

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

282. What do we get from carbohydrates and fats?

a. Cell builders

b. Tissue builders

c. Heat and energy

d. Growth regulators

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

283. What secretes substance which enables the sugar to be stored in the liver?

a. Islets of Langerhans

b. Adrenal medulla

c. Adrenal cortex

d. Thyroid

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

284. What sac protects the heart?

a. Pericardium

b. Septum

c. Atrium

d. Valve

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

285. What BEST describes respiration?

a. Taking in carbon dioxide and releasing oxygen.

b. Taking in oxygen and releasing carbon dioxide.

c. Breathing in a mixture of different gases.

d. Breathing in of pure gas

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

286. Which type of muscle tissue found in the walls of our stomach is responsible for the process of peristalsis?

a. Striated

b. Cardiac

c. Smooth

d. Voluntary

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

287. Which of the hormone triggers ovulation?

a. Follicle-stimulating

b. Testosterone

c. Luteinizing

d. Prolactin

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

288. What do we call a prediction that is made based on educated guess?

a. Inference

b. Hypothesis

c. Interpolation

d. Extrapolation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

289. How does the liver assist the digestive system?

a. Stores starch

b. It secretes bile

c. Acts on protein food

d. Mixes with the pancreatic juice

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

290. What structures in the tongue make it distinguished food quality?

a. Nerves

b. Tasters

c. Taste buds

d. Taste epithelium

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

291. Which protein found in the plasma is responsible for blood clothing?

a. Fibrinogen

b. Albumin

c. Globulin

d. Serum

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

292. White blood cells are the “soldiers” of the body. They fight the disease-causing organisms. They are the _____.

a. Antigens

b. Antibodies

c. Phagocytes

d. Erythrocytes

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

293. What blood test is used to provide information about agglutination reactions between donor and recipient blood?

a. Clotting test

b. Blood count

c. Blood chemistry

d. Type and cross-match

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

294. Which produce the hormone MOST closely associated with the control of calcium metabolism?

a. Ovaries

b. Pancreas

c. Adrenal glands

d. Parathyroid glands

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

295. What is the function of the lymph?

a. Transport oxygen

b. Contains fibrinogen

c. Enables the blood to clot

d. Protects the body from infection

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

296. Which part of the brain is responsible for intelligence, memory and learned behavior?

a. Cerebellum

b. Cerebrum

c. Thalamus

d. Medulla

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

297. What is the major problem involved in

organ transplants?

a. Phagocytes

b. Sex of donor

c. Race of recipient

d. Antigen-antibody reaction

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

298. What special equipment is placed inside the heart to generate electrical impulse?

a. Endoscope

b. Pacemaker

c. Heart pump

d. Artificial valve

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

299. The modern horse has fewer toes than its ancestors’. Such change is governed by

a. use and disuse

b. natural selection

c. reduction division

d. chromosomal deletions

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

300. Which theory on how life began do chemists and geologists agree on today?

a. Spontaneous generation

b. Special creation

c. Cosmozoic

d. Naturalistic

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status