adplus-dvertising

MCQ in English Part 1 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: May 19, 2021)

MCQ in English Part 1 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in English Part 1 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Start Practice Exam Test Questions

Choose the letter of the best answer in each questions.

1. Identify the play from which lines are taken:

Will thou be gone? It is not yet near day. It was the nightingale, and not the lark The period the fearful hollow of thine ear;

Nightly she sings on your pomegranate tree;

Believe me, love, it was the nightingale

a. Love’s Labour’s Lost

b. Othello

c. Romeo and Juliet

d. Cymbeline

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

2. Identify the poem from which the following line are take:

DRINK TO ME ONLY WITH THINE EYES.

AND I WILL PLDGE WITH ME.

OR LEAVE A KISS BUT IN THE CUP. AND I’LL NOT LOOK FOR WINE.

a. Song to Celia

b. Crossing the Bar

c. Ode to the West Wind

d. She was a Phantom of Delight

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

3. Identify the poem from the lines are taken:

Have glimpse that would make me less forlorn;

Have sight of Proteus rising from the sea;

Or hear old Triton blow is wreathed horn

a. Auguries of Innocence

b. God Moves in a Mysterious Way

c. Elegy Written in a Country Churchyard

d. The World is Too Much With Us

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

4. Identify the author of the poem torn which the following lines are taken:

O is she rosely loved

is she lovely rosed

O is she lovely sung as sea-shells?

a. Fernando M. Maramag

b. Mauro Mendez

c. Natividad Marquaez

d. Jose Garcia Villa

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

5. Who said, “These are the times that try men’s souls?”

a. James Madison

b. Thomas Paine

c. Benjamin Franklin

d. Thomas Jefferson

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

6. Who wrote the novel WAR AND PEACE?

a. Spencer

b. Turgenew

c. Shaw

d. Tolstoy

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

7. Identify the play from which the lines are take:

All that glitters is not gold;

Often you have heard that told;

Many a man his life hath sold But my outside to behold;

Glided tombs do norms enfold.

a. MECHANT OF VENICE

b. HAMLET

c. AS YOU LIKE IT

d. MACBETH

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

8. WHO SAID, “Ask not what tour country can do for you, but what you can do for you country?”

a. Richard M. Nixon

b. John F. Kennedy

c. Dwight D. Eisenhower

d. Lyndon B. Johnson’

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

9. Identify the poem from which the stanza is take:

Trust no future, howe’er pleasant

Let the dead Past bury its dead!

Act-act in the living Present Heart within, and God o’erhead

a. HYMN TO THE NIGHT

b. THE CROSS OF SHOW

c. MY LOST YOUTH

d. A PSALM OF LIFE

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

13. What does William Norris want you to do in his ZIP THE LIP?

If your lips would keep from slips. Five things observe with care;

To whom you speak; of whom you speak And how, when, and where

a. To be truthful

b. To be sincere

c. To show kindness

d. To observe confidentiality

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

14. Identify the poem from which the lines are taken:

Oh’ Lift me as a wave a lead, a cloud!

I fall upon the thorns of life! I bleed!

A heavy weight of hours has chan’d and bow’d One too like thee-tameless, and swift, and proud.

a. Ode to the West Wind

b. Crossing the Bar

c. Ode to Evening

d. My Last Duckess

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

15. What figure of speech is used in the lines below?

His bright eyes rolled, they never seemed to settle.

And glittered like the flowers beneath a kettle:

Geoffrey Chancer, The Canterbury Tales

a. Simile

b. Hyperbole

c. Metaphor

d. Personification

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

16. Which TYPE reading is CHORAL READING?

a. Buddy

b. Shared

c. Guided

d. Reading aloud to students

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

17. Of the different principles of effectives teaching of reading, which is IMPROPERLY stated?

a. Effective teachers use the four cueing system to support students

b. Effective teachers used instructional approaches on how children learn

c. Effective teachers go out of the structured classrooms to create community of readers

d. Effective teachers select appropriate reading materials

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

18. Which languages system is focused on VOCABULARY?

a. Syntactic

b. Pragmatic

c. Semantics

d. Phonological

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

19. Which theory claims that readers have difficulty in comprehension because they are focused on WORD IDENTIFICATION?

a. Submersion

b. Automaticity

c. Alphabetic

d. Immersion

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

20. Which speech is considered of the greatest speeches for its vision of American democracy by a U.S political leader?

a. THE GETTYS BURG ADDRESS

b. John F Kennedy’s INAUGURAL SPEECH

c. LINCOLNMEMORIAL ADDRESS

d. Patrick Henry’s speech

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

21. Which play of Jose M. Hernandez tells of an artisan who forged cannons for the use of the Spaniards?

a. THE REAL LEADER

b. PANDAY PIRA

c. THE FILIPINO REBEL

d. THE CRY OF THE PHILIPPINES

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

22. If Dick’s father is John’s son, what relation has Dick to John?

a. Nephew

b. Brother

c. Son

d. Grandson

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

23. Consider these lines from “The Ideal wife”:

FAVOR IS DECEITFULL AND BEAUTY IS VAIN BUT WOMAN THAT FEARETH THE LORD, SHE SHALL BE PRAISED

Which word infers the moral of the verse?

a. Praised

b. Feareth

c. Favor

d. Beauty

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

24. Which novel written by Kerima-Tuvera tells of the story of Emma Mercene who struggles for consummation of purse and clean love?

a. THE BARAGAY

b. THE HAND OF THE ENEMY

c. A CHILD OF SORROW

d. THE FILIPINO REBEL

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

25. William Wordsworth wrote “SHE WAS PHANTOM OF DELIGHT” from which the lines are taken:

SHE WAS PHANTOM OF DELIGHT WHEN FIRST SHE GLEAMED UPON SIGHT;

A LOVELY APPARITON, SENT TO BE A MOMENT’S ORNAMENT;

Which figure of speech is used?

a. Hyperbole

b. Personification

c. Metaphor

d. Simile

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

26. “It is only the heart that one can see nightly;

what is essential is invisible to the eye.” From THE LITTLE PRINCE BY ANTOINE DE ST. EXUPERY

The aspiration drawn from quote is that

a. Important things are visible to the eye

b. There are things which the eye cannot see.

c. It is better to see things with the heart

d. Only the heart can see the beautiful things in life.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

27. Robert Browning wrote” CHILDE ROLAND TO THE DARK TOWER” from which the lines are taken:

NOON STRIKES- HERE SWEEPS THE PROCESSIONI

OUR LADY BORNE SMILING AND SMART

WITH A PINK GAUZE GOWN ALL SPANGLES, AND

SEVEN SWORDS STRUCK IN HER HEART!

What do the lines means?

a. The seven swords represent the attributes of the Virgin Mary.

b. It talks of the gifts to the Virgin Mary

c. The swords symbolize the Virgin Mary’s sorrows

d. The Lady is Elizabeth Barrett Browning

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

28. Consider this poem entitled WINGS written by Victor Hugo.

Be like the bird, who Halting in this flight On limb too slight

Feels it give way beneath him Yet sings

Knowing be hain wings

a. Listen to advices

b. Believe in yourself

c. Be courageous

d. Don’t be over confident

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

29. Who wrote “HESPERIDES” which contains lyrics filled with themes about country life and beauty?

a. Lord Byron

b. Robert Herrick

c. John Milton

d. George Herbert

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

30. Which sonnet enumerates the reasons for loving Elizabeth Barrett Browning?

a. SONNET 44

b. SONNET 15

c. SONNET 14

d. SONNET 43

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

31. How many were going to St. Ives according to these lines?

As I was going to St. Ives

I met a man with seven wives: Every wife had seven sacks;

Every sack had seven cats; Every cat had seven kits.

a. One

b. Twenty – five

c. Nine

d. Twenty – three

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

32. Which novel written by E.M. Foster satirizes the manners of the middle-class English folk with their provincial class clannishness and prejudices?

a. WHERE ANGELS FEAR TO TREAD

b. A ROOM WITH A VIEW

c. THE LONGEST JOURNEY

d. HOWARDS END

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

33. What is alluded to by these lines?

The man who made it did not want it.

The man who bought it did not use want it The man who used it did not use it

Try to guess just to call just what to call it.

a. Poison

b. Gun

c. Coffin

d. Bomb

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

34. What does John Keats in the poem, BARDS OF PASSION AND OF MIRTH wants these writers to do?

a. To recognize their souls left on earth

b. To avoid living double life

c. To inspire and teach them

d. To remember their souls in heaven

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

35. Why is THE NAKED AND THE DEAD written by Norman Mailer considered as one of the finest novels written in America since World War II?

a. It portrayed the limitations of radicalism, honor, virtue in the modem world.

b. It has documentary style, directness, and reality.

c. It was a true picture of World War II

d. It was from his military experiences.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

36. Which poem by William Ernest Henley answers the question; Do humans control their own lives?

a. REMMEMBER

b. INVICTUS

c. PRECIOUS STONES

d. THE ALDERKING

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

37. Who wrote TO LUCASTA?

a. Robert Herrick

b. Richard Lovelace

c. Thomas Carew

d. John Sucking

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

38. Which earned for Joyce Carol Oayes the title THE DARK LADY OF AMERICAN LETTERS?

a. The beautiful insights imposed on her characters and settings

b. Her writings have been experiential

c. Her ability to describe and narrate realities

d. The unrelieved sense of death that pervades her writings

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

39. Which psalm is a song of joy and reverence?

a. Psalms 7

b. Psalms 23

c. Psalms 8

d. Psalms 24

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

40. John Milton wrote “ONHIS BLINDNESS” for which this lines is taken: THEY ALSO SERVE WHO ONLY STAND AND WAIT. Which Filipino Trait

a. Juan “Tamad” attitude

b. “Pakikisama”

c. “Pakikibahagi”

d. “Karangalan”

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

41 – 43.

On August 28, 1963, Martin Luther King delivered his famous LINCOLN MEMORIAL ADDRESS from which these paragraphs are taken:

I say to you today, my friends, that in spite of the difficulties and frustration of the moment;

I still have a dream.

It is a dream deeply rooted in the American dream.

I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed. “We hold these truths to be self-evident; that all men are created equal.”

I have a dream that one day on the red hills of Georgia the sons of former slaves and the sons of former slave owners will be able to sit down together at the table of brotherhood…

41. Which is the dream of Martin Luther King?

a. Freedom for Jews and gentiles

b. Freedom for all of God’s children

c. Freedom for the black men from Mississippi, Alabama, Louisiana, and slums and ghettos of Northern cities.

d. Freedom for America

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

42. Which is the dream of Martin Luther King?

a. Freedom for Jews and Gentiles

b. Freedom for all of God’s children

c. Freedom for the black men from Mississippi, Alabama, Louisiana and slums and ghettos of Northern cities

d. Freedom for America

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

43. Which difficulties and frustrations are being referred to:

a. Forced segregation, jobs, housing, education, and breath

b. Voting, public accommodation and housing

c. Government indifference

d. Religion with its practices

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

44. Which refers to CREED?

a. My dream is rooted in America

b. I have a dream

c. The truth is evident

d. All men are created equal

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

45- 46

John Fitzgerald Kennedy delivered his famous INAGURAL SPEECH from which the paragraphs are taken:

And, so my fellow Americans: Ask not what your country can do for you-ask what you can do for your country.

My fellow citizens of the world: ask not what America will do for you but what together we can do for the freedom of man.

45. What is John F. Kenedy asking the citizens of American and the citizens of the world?

a. Economic cooperation

b. Cooperation and support against terrorism

c. High standards of strength and sacrifice too safeguard freedom

d. Adherence to democratic ideals, principles and practices

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

46. What does Shakespeare want to infer in this line?

The fault, dear BRUTUS, is not in our stars, but in ourselves .

a. A statue has never been set up in honor of a critic

b. “Be content with things you have.”

c. Dreams don’t work unless you do

d. A great man is always willing to be little.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

47. Which is Chaucer’s collection stories in verse showing his skill as a story teller in giving a vivid picture of English society in the 1300’s?

a. THE DIVINE COMEDY

b. THE NEW LIFE

c. THE SONG OF ROLAND

d. THE CANTERBURY TALES

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

48. Which work of Henry David Thoreau contains civil disobedience and passive resistance which were practiced by Mahatma Gandhi of India and Martin Luther King , Jr. in their protest against their governments?

a. ON THE DUTY OF CIVIL DISOBEDIENCE

b. A WEEK ON THE CONCORD AND MERRIMACK RIVERS

c. WALDEN

d. THE DECLINE AND FALL OF THE ROMAN EMPIRE

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

49. Raul S. Manglapus once said:

I have done this against the advice of a friend. He felt that since I would speak of Filipino movies.. I should instead begin by making you cry.

Which Filipino character is demonstrated in his speech?

a. “Kanya-Kanya” syndrome

b. “Hiya “

c. “Palakasan at pataasan”culture

d. “Utang-na-loob”

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

50. Which BEST described the READING AND THE WRITING PROCESSES?

a. The stages occur in sequence

b. The arrangement implies that the different language arts develop separately

c. The different stages merge and repeat

d. Children different mental process for reading, listening, talking and writing

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status