adplus-dvertising

MCQ in English Part 4 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: May 21, 2021)

MCQ in English Part 4 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in English Part 4 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 4 of the Series

MCQ in English Part 3 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

151. What rhythmical device is used in this line from Latorena’s The Small Key? “…even the low square nipa house that stood in unashamed relief against the gray green haze of grass and leaves.”

A. alliteration

B. assonance

C. consonance

D. anaphora

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

152. What sense image is used in this line from Latorena’s The Small Key? “There were dark, newly plowed furrows where in due time timorous seedlings would rise to sturdy stalks and golden grain, to a rippling yellow sea in the wind and sun during harvest time.”

A. tactile

B. olfactory

C. visual

D. auditory

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

153. “Soledad nodded. Her eyes followed her husband down the road, noting the fine set of his head and shoulders, the ease of his stride. A strange ache rose in her throat.” Which emotion best describes Soledad’s feelings in this excerpt from Latorena’s The Small Key?

A. fervent desire

B. discomfort from sore throat

C. instinctive suspicion

D. twinge of sadness

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

154. What figure of speech is used in this last paragraph from Latorena’s The Small Key? “How quiet and peaceful the day was! A cow that had strayed by looked over her shoulder with a round vague inquiry and went on chewing her cud, blissfully unaware of such things as a gnawing fear in the heart of a woman and a still smoldering resentment in a man’s.”

A. irony

B. simile

C. personification

D. metaphor

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

155. Alfredo Salazar undergoes epiphany at the end of Marquez-Benitez’ story. What does epiphany mean?

A. regret

B. insight

C. freedom

D. confusion

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

156. What do ‘dead stars’ symbolize in Marquez Benitez’ story?

A. the let-down feeling over the truth of a disillusionment

B. the dilemma between responsibility and freedom

C. the discovery of how life’s values change with time

D. the doubts and uncertainty that stand in a relationship.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

157. “Things that are beautiful have a way of hurting. I destroy when I feel hurt.” What does Fabian’s thoughts reveal about his character?

A. bitter

B. goal-oriented

C. persistent

D. vindictive

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

158. “They dressed him in purple and linen, in myth and mystery, put him astride a black stallion, at the wheel of a blue automobile.” How do the townspeople regard Mr. Reteche in Rotor’s Zita?

A. They find him difficult and confusing.

B. They were at awe with his presence.

C. They mocked him.

D. They respected and admired him.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

159. “She did not have the courage to break into the wedding feast.” What did the ‘wedding feast’ stand for in the relationship of Awiyao and Lumnay in Daguio’s “Wedding Dance”?

A. village tradition

B. love for each other

C. desire to have a child

D. patriarchal society

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

160. “And far away in the middle of the fields a cow lowed softly in answer.” What sense image is used in this excerpt from Arguilla’s How My Brother Leon Brought Home a Wife?

A. visual

B. olfactory

C. tactile

D. auditory

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

161. “A little green snake slithered languidly into the tall grass a few yards from the kamansi tree.”

What does the snake symbolize in Love in the Cornhusks?

A. betrayal

B. temptation

C. distrust

D. lust

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

162. “She was deep in the road before she became conscious of her shoes. In horror, she saw that they were coated with thick, black clay. Gingerly she pulled off one shoe after the other with the hand still clutching the letter.”

What does the underlined word in this excerpt from Love in the Cornhusks mean?

A. disgustedly

B. carefully

C. hurriedly

D. determined

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

163. What historical time is Nick Joaquin’s May Day Eve set?

A. Japanese occupation

B. American time

C. Spanish regime

D. Martial law era

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

164. What symbol is used to link the events of the three generations in May Day Eve?

A. guardia sereno

B. candle

C. mirror

D. midnight

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

165. How long is the span of the story May Day Eve?

A. one month

B. almost 50 years

C. overnight

D. 3 years

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

166. What does Magnificence refer to in Alfon’s story?

A. the girls’ innocence

B. Vicente’s kindness and generosity

C. the father’s protectiveness

D. the mother’s comforting presence

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

167. “There was nothing to fear, for the man was always so gentle, so kind.” What literary device is employed in this line from Magnificence?

A. foreshadowing

B. en medias res

C. symbolism

D. flashback

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

168. What is Cordero-Fernando’s view on the educational system in The Visitation of the Gods?

A. She hates the rotten side of the system.

B. She questions the role of educators.

C. She is proud of the administrators.

D. She upholds quality education.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

169. What character of Miss Noel is revealed in this statement? “Sir, during the five years that I’ve taught I’ve done my best to live to my ideals. Yet, I please nobody. It’s the same old narrow conformism and favor-curriying.”

A. militant

B. stubborn

C. idealistic

D. pessimistic

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

170. “It was not quite five, and the bread was not yet ready.” What does the bread symbolize in N.V.M. Gonzales’ Bread of Salt?

A. The boy’s unreciprocated love for Aida.

B. The embarrassment of the boy in the presence of Aida.

C. The boy’s dream of becoming a famous violinist.

D. The differences in the social status between Aida and the boy.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

171. “I felt all ardor for her gone from me entirely.” What epiphany does the character experience in N.V.M. Gonzales’ Bread of Salt?

A. The boy did not like Aida’s aristocratic upbringing.

B. His love for Aida was but an infatuation.

C. He has found another girl to love.

D. Aida did not like him.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

172. Which is an olfactory image?

A. The sun had sunk and down from the wooded sides of the Katayagan hills shadows were stealing into the fields.

B. He swallowed and brought up to his mouth more cud and the sound of his insides was like a drum.

C. The thick unpleasant smell of dangla bushes and cooling sun-heated earth mingled with the clean, sharp scent of arrais roots exposed to the night air and of the hay inside the cart.

D. The wind whistled against my cheeks and the rattling of the wheels on the pebbly road echoed in my ears.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

173. Which story shows the conflict of person vs. self?

A. The Visitation of the Gods

B. The Virgin

C. May Day Eve

D. Magnificence

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

174. Which of the following stories is in medias res?

A. Love in the Cornhusks

B. Wedding Dance

C. Dead Stars

D. The Small Key

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

175. Which story uses the first person narrator point of view?

A. Bread of Salt

B. How My Brother Leon Brought Home a Wife

C. The Visitation of the Gods

D. Harvest

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

176. Which story is a satire?

A. The Virgin

B. Wedding Dance

C. The Visitation of the Gods

D. Harvest

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

177. In which story does the main character experience epiphany?

A. Visitation of the Gods

B. How My Brother Leon Brought Home a Wife

C. Bread of Salt

D. The Small Key

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

178. Which among these objects is a phallic symbol in literature?

A. key

B. cornhusks

C. Waig

D. pencil

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

179. Which story has a circular plot?

A. Dead Stars

B. May Day Eve

C. Magnificence

D. Harvest

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

180. Which is not characteristic of a story of local color?

A. mores and traditions of a particular locality

B. description of the local setting

C. bias and prejudice of characters

D. politeness and address markers

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

181. The figure of speech implied in this line from Alfon’s Forever Witches: “MARING: Bastos! I know what you really wanted to say. Pusa ka din!!”

A. metaphor

B. pun

C. personification

D. hyperbole

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

182. What does Gonzalo mean by “a little longer” in this excerpt from Guerrero’s Three Rats? Adrian:

(Laughing): I expect to live a little longer, Gonzalo.

Gonzalo: A little longer is right. (Adrian’s face

slowly begins to get red. He feels a giddiness in his

head – he presses his temples.)

A. He wants Adrian to apologize for his affair with Nita.

B. The cyanide in Adrian’s coffee is taking effect.

C. Adrian is getting drunk and incoherent.

D. His wife’s infidelity makes him suffer in silence.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

183. “Gonzalo: I attach myself to nothing and to nobody.” What character trait does Gonzalo reveal in this excerpt from Guerrero’s Three Rats?

A. shyness

B. indifference

C. pride

D. boldness

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

184. Montano’s Sabina opens with this scene

A. novena prayers for the dead

B. burial of Sabina’s mother, Maria

C. confrontation between Sabina & Mr. George

D. Sabina lighting the lamp

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

185. “A bamboo flute is heard far away. Once more we hear the turtle crying.” What sense imagery is used in this description of the scene?

A. visual

B. auditory

C. tactile

D. olfactory

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

186. What is the tone of the father’s statement in this line from Florentino’s The Dancers? “ FATHER: (mimicking her). She’s still a baby! I’m telling you, she’s old enough to have a Baby!

A. bitter

B. sarcastic

C. thrilled

D. hopeful

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

187. Which comic technique is used in Agana’s NewYorker in Tondo?

A. mistaken identity

B. physical blunder

C. reversal of fortune

D. ridiculous situation

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

188. This play is a satire

A. Forever Witches

B. The Dancers

C. The Husband of Mrs. Cruz

D. Sabina

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

189. Which of the following plays is a farce?

A. Forever Witches

B. The Dancers

C. The Husband of Mrs. Cruz

D. Sabina

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

190. This play is naturalistic in orientation

A. Sabina

B. Forever Witches

C. The Dancers

D. Three Rats

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

191. The rhyme scheme in Villa’s Sonnet 1

A. quatrain

B. couplet

C. octave

D. sestet

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

192. What characteristic of poetry is referred to by the line “It must be slender as a bell” in Villa’s Sonnet 1?

A. rhyme & rhythm

B. figurative language

C. form & structure

D. imagery

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

193. What emotion is expressed in these lines from Manalang-Gloria’s Poems? “The madcap inspirations, bent/On flinging stars about,/Contrive to break away before/I know that they are out”

A. confusion

B. excitement

C. awe

D. fear

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

194. What figure of speech is used in this line from Alvero’s poem? “Could Gods refuse/Such tempting wine?”

A. apostrophe

B. rhetorical question

C. allusion

D. metaphor

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

195. This line is an example of personification

A. And hold secret a bird’s flowering

B. Seeking a truer heaven in/The loved deep

C. And so while thoughts went to and from

D. to teach the trees all that I could

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

Read the poem below then answer questions 196–198

My Heart Leaps Up

-William Wordsworth

My heart leaps up when I behold A rainbow in the sky.

So was it when my life began; So is it now I am a man;

So be it when I grow old, 5 Or let me die!

The Child is father of the Man; And I could wish my days to be

Bound each to each by natural piety

196. What does the poem celebrate as shown in line 1-2?

A. sadness in death

B. reverence for nature

C. familial bonding

D. sense of foreboding

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

197. What does the persona wish in the last two lines?

A. that he continues to be pious

B. that he be a child once again

C. that he continues to be connected to nature

D. that he fulfills his duties and responsibilities

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

198. What figure of speech does Wordsworth use in line 7?

A. paradox

B. metonymy

C. oxymoron

D. allusion

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

199. What is the tone of the following lines from Shakespeare’s Hamlet?

What a piece of work is a man! How noble in reason!

How infinite in faculties! In form and moving, how express and admirable!

A. amazement

B. mockery

C. veneration

D. sadness

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

200. The following lines from Robert Browning’s My Last Duchess exemplify what poetic strategy?

A. Aside

B. Dialogue

C. Monologue

D. Soliloquy

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status