adplus-dvertising

MCQ in MAPEH Part 1 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: June 9, 2021)

MCQ in MAPEH Part 1 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in MAPEH Part 1 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Start Practice Exam Test Questions

Choose the letter of the best answer in each questions.

1. Which is NOT a historical painting of Amorsolo?

A. The first Baptism in the Philippines

B. Making of the Philippine Flag

C. Dalagang Bukid

D. President Emilio Aguinaldo

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

2. Who is the Father of modern Filipino sculpture?

A. Napoleon Abueva

B. Guillermo Tolentino

C. Constantin Brancusi

D. Rey Paz Contreras

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

3. Which work of Napoleon Abueva exalts motherhood?

A. The kiss of Judas

B. Mother and child

C. The transconfiguration

D. Sunburst

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

4. The Oblation of UP is a work art done by _______ .

A. Guillermo Tolentino

B. Napoleon Abvuevas

C. Rey Paz Contreras

D. Anastacio Tanchangco Caedo

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

5. Who is an outstanding Filipino Sculptor working with an urban refuse and ecological materials are artistic media?

A. Anastacio Tanchangco Caedo

B. Guillermo Tolentino

C. Napoleon Abvuevas

D. Rey Paz Contreras

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

6. Who is an outstanding Filipino Sculptor working with an urban refuse and ecological materials are artistic media?

A. Fernando Amorsolo

B. Vicente S. Manansala

C. Carlos Botong Francisco

D. Arthuro P. Luz

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

7. Which work of art Ang Kiukok won for him a bronze medal in the first International Art Exhibition in Saigon?

A. The Transfiguration Pieta

B. Seated Figure

C. Geometric Landscape

D. Pieta

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

8. Which is not one of the paintings of Victorio C. Edades?

A. Mother and child

B. The Artist and the model

C. Portrait of the Professor

D. Mother and Daughter

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

9. In his work he turned fragments of the historic past into vivid record of the legendary courage of the ancestors of his race like the ones seen in the City Hall of Manila. Who is referred to?

A. Galo Ocampo

B. Carlos “Botong” Francisco

C. Victorio C. Edades

D. Arturo P. Luz

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

10. The lush tropical sense of color and an abiding faith in the folk values typified by the towns people of Angono became the hallmark of his art. Who is Described?

A. Victorio C. Edades

B. Galo Ocampo

C. Carlos “Botong” Francisco

D. Arturo P. Luz

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

11. Which Buddha covered in gold considered to be the oldest statues of Buddha in the world ( 338 years old ) and has unique status among the Chinese?

A. The Seated Buddha

B. The Lying Buddha

C. The Sleeping Buddha

D. The Big Buddha

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

12. Which is TRUE of Taj Mahal?

I. a unique blend of Persian, Islamic, and Indian architectural styles

II. involved 22, 000 workers for its construction

III. tomb of Mumtaz Mahal, wife of the later tomb of Shan Jahan

A. III only

B. I and II

C. II and III

D. I, II and III

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

13. Which is the largest monument and the best preserved architectural masterpiece in Cambodia. Its perfection in composition, balance, proportions, relief’s and sculpture make it once of the finest monuments in the world.

A. Akapan Pyramid

B. Ta Prohm

C. Ankor Vat

D. Angkor Tom

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

14. With which of art was China Known during then Yuan and the Ming dynasty?

A. Statues of Buddha

B. Blue and white porcelain

C. Landscape painting

D. The Elephants

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

15. Who is the father of Spanish zarzuela in the Philippines?

A. Heremogenes

B. Alejandro Cuvero

C. Severino Reyes

D. Pascual Poblete

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

16. Lino Brocka, National Artist for cinema as the “Darling” of what production company?

A. LVN Production

B. Regal Films

C. Sampaguita Pictures

D. LEA Production

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

17. Which Buddha covered in gold is considered in gold is considered to be the oldest statue of Buddha in the world (338 years old) and as unique status among the Chinese?

A. The Seated Buddha

B. The Lying Buddha

C. The Sleeping Buddha

D. The Big Buddha

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

18.  Which is TRUE of Taj Mahal?

I. a unique blend of Persian, Islamic, and Indian architectural styles

II. involved 22, 000 workers for its construction

III. tomb of Mumtaz Mahal, wife of the later tomb of Shan Jahan

A. I, II and III

B. I and II

C. II and III

D. III only

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

19. Which is the largest monument and the best preserved architectural masterpiece in Cambodia. Its perfection in composition, balance, proportions, relief’s and sculpture make it once of the finest monuments in the world.

A. Ta Prohm

B. Akapan Pyramid

C. Angkor Tom

D. Ankor Vat

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

20. With which work of art was China Known during the Yuan and the Ming dynasty?

A. Statues of Buddha

B. Blue and white porcelain

C. Landscape Painting

D. The Elephants

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

21. Which painting was painted by Juan Luna and is the most prized painting of the Philippines?

A. Spoliarium

B. Christian Virgins

C. Antipolo

D. Our Lady of Light

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

22. Leandro Locsin design the ____________ .

A. Manila Metropolitan Theater

B. Cultural Center of the Philippines

C. GSIS Building

D. Manila Jia-building

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

23. One of the most popular images during the Commonwealth of the Philippines is Fernando Amorsolo’s ________ .

A. Early Filipino State Weddings

B. Making of the Philippines Flag

C. The Mestiza

D. Rice Planting

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

24. Which painting did Felix Resurrection Hidalgo’s enter in an exhibit in Madrid together with the Spoliarium?

A. Adios al sol

B. Las virgenes Cristianas expuestas al populacho

C. La Barca de Aqueronte

D. Laguna estiga

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

25. Who was the first mentor of Fernando Amorsolo, the first National Artist of the Philippines who was given a posthumous ward for Visual Arts in 1972

A. Ignacio Zuloaga

B. Enrique Zobel

C. Fabia Dela Rosa

D. Joaquin Solla

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

26. Who is acclaimed as the “Father of Philippines Impression”?

A. Antonio Molina

B. Alejandro Cuvero

C. Bela Bartok

D. Jean Sibelius

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

27. Which is considered the most beautiful and amazing paint that Fernando Amorsolo did?

A. Rice Plating

B. Corner of the Hell

C. Dalagang Bukid

D. Defense of a Filipina Woman’s Honor

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

28. Fernando Amorsolo painted the following. Afternoon Meal of the Workers ( Noonday Meal of the Rice Workers ) ( 1939 ), Dalagang Bukid ( 1936 ), Early Filipino State Wedding and the First Baptism in the Philippines. These prove that Amorsolo was a painter ______ .

A. men

B. children

C. rural landscape

D. the exploited

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

29. Which is NOT a historical painting of Amorsolo?

A. Dalagang Bukid

B. Making of the Philippine Flag

C. The first Baptism in the Philippines

D. President Emilio Aguinaldo

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

30. Who is the Father of modern Filipino sculpture?

A. Rey Paz Contreras

B. Guillermo Tolentino

C. Constantin Brancusi

D. Napoleon Abueva

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

31. Which work of Napoleon Abueva exalts motherhood?

A. Mother and child

B. The kiss of Judas

C. The transconfiguration

D. Sunburst

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

32. The Oblation of UP is a work art done by _______ .

A. Rey Paz Contreras

B. Napoleon Abvuevas

C. Guillermo Tolentino

D. Anastacio Tanchangco Caedo

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

33. Who is an outstanding Filipino Sculptor working with an urban refuse and ecological materials are artistic media?

A. Rey Paz Contreras

B. Guillermo Tolentino

C. Napoleon Abuevas

D. Anastacio Tanchangco Caedo

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

34. Whose paintings are described as vision of reality teetering the edge of abstraction?

A. Fernando Amorsolo

B. Vicente S. Manansala

C. Carlos Botong Francisco

D. Arthuro P. Luz

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

35. Which work of art Ang Kiukok won for him a bronze medal in the first International Art Exhibition in Saigon?

A. Pieta

B. Seated Figure

C. Geometric Landscape

D. The Transfiguration

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

36. The following are paintings of Victorio C. Edades EXEPT ___________ .

A. Portrait of the Professor

B. The Artistic and the model

C. Mother and Child

D. Mother and Daughter

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

37. In his works he turned fragments of the historic past into vivid record of the legendary courage of ancestors of his race like the ones seen in the City Hall of Manila. Who is referred to?

A. Carlos “Botong” Francisco

B. Galo Ocampo

C. Victorio C. Edades

D. Arturo P. Luz

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

38. The lush tropical sense of color and abiding faith in folk values typified by the townspeople of Angono became the hallmark of his art. Who is described?

A. Arturo P. Luz

B. Galo Ocampo

C. Victorio Edades

D. Carlos “Botong” Francisco

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

39. Which is considered the most beautiful and amazing paint that Fernando Amorsolo did?

A. Rice Plating

B. Corner of the Hell

C. Dalagang Bukid

D. Defense of a Filipina Woman’s Honor

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

40. Fernando Amorsolo painted the following. Afternoon Meal of the Workers ( Noonday Meal of the Rice Workers ) ( 1939 ), Dalagang Bukid ( 1936 ), Early Filipino State Wedding and the First Baptism in the Philippines. These prove that Amorsolo was a painter ____ .

A. children

B. rural landscape

C. men

D. the exploited

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

41. Don’t wait for the end of the unit to check whether your students are learning or not. This means, do ______ .

A. Formative tests

B. Authentic tests

C. Summative tests

D. Alternative tests

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

42. What should you use to ensure a more objective assessment of performance?

A. Table of Specifications

B. Likert scale

C. Checklist

D. Scoring rubric

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

43. MAPEH is generally a skill subject. Which form of assessment is most appropriate?

A. Authentic

B. Tradition

C. Formative

D. Summative

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

44. You want to find out if your students learned how to swim. Which assessment is most appropriate?

A. Performance test

B. Summative

C. Product

D. Formative

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

45. While you are practicing a skill you want to find out how well your students can execute the skill correctly. Which form of assessment applies?

A. Summative

B. Balance

C. Formative

D. Indirect

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

46. Does MAPEH make use traditional assessment?

A. No, authentic tests only

B. Yes, for knowledge-based items.

C. Yes for skill-based items.

D. No, always authentic assessment.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

47. At the end of a quarter, you give an end-of-the-quarter culminating activity. What kind of assessment is this?

A. Direct

B. Summative

C. Formative

D. Indirect

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

48. For art subject, a culminating activity in the form of art exhibits falls?

A. Performance

B. Summative

C. Product

D. Formative

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

49. Assessment for learning in MAPEH refers to ______ assessment.

A. product

B. formative

C. summative

D. performance

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

50. Assessment of learning in MAPEH refers to ________ assessment.

A. formative

B. product

C. summative

D. performance

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status