MCQ in Engineering Economics Part 11 | ECE Board Exam

(Last Updated On: March 30, 2021)

MCQ in Engineering Economics Part 11 | ECE Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 11 of the Series in Engineering Economics as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topic. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS), Engineering Economy Books, Journals and other Engineering Economy References.

Continue Practice Exam Test Questions Part 11 of the Series

MCQ in Engineering Economics Part 10 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

501. On her recent birthday, April 22, 2001, Nicole was given by her mother a certain sum of money as birthday present. She decided to invest the said amount on 20% exact simple interest. If the account will mature on Christmas day at an amount of P10,000.00, how much did Nicole receive from her mother on her birthday?

A. P8,807.92

B. P8,827.56

C. P8,832.17

D. P8,845.78

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

502. What is the ordinary interest on P1,500.50 for 182 days at 5.2%?

A. P39.01

B. P39.45

C. P39.82

D. P39.99

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

503. Nicole has P20,400 in cash. She invested it at 7% from March 1, 2006 to November 1, 2006 at 7% interest. How much is the interest using the Banker’s Rule?

A. P972.12

B. P970.78

C. P973.12

D. P971.83

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

504. The amount of P20,000 was deposited in a bank earning an interest of 6.5% per annum. Determine the total amount at the end of 7 years if the principal and interest were not withdrawn during this period?

A. P30,890.22

B. P30,980.22

C. P31,079.73

D. P31,179.37

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

505. A loan for P50,000 is to be paid in 3 years at the amount of P65,000. What is the effective rate of money?

A. 9.01%

B. 9.14%

C. 9.31%

D. 9.41%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

506. The amount of P50,000 was deposited in the bank earning an interest of 7.5% per annum. Determine the total amount at the end of 5 years, if the principal and interest were not withdrawn during the period.

A. P71,781.47

B. P71,187.47

C. P71,817.47

D. P71,718.47

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

507. Find the present worth of a future payment of P80,000 to be made in six years with an interest of 12% compounded annually.

A. P40,540.49

B. P40,450.49

C. P40,350.49

D. P40,530.49

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

508. What is the effective rate corresponding to 18% compounded daily? Take 1 year is equal to 360 days.

A. 19.61%

B. 19.44%

C. 19.31%

D. 19.72%

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

509. What nominal rate, compounded semi-annually, yields the same amount as 16% compounded quarterly?

A. 16.09%

B. 16.32%

C. 16.45%

D. 16.78%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

510. What rate of interest compounded annually is the same as the rate of interest of 8% compounded quarterly?

A. 8.07%

B. 8.12%

C. 8.16%

D. 8.24%

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

511. Find the nominal rate, which if converted quarterly could be used instead of 12% compounded semi-annually.

A. 11.83%

B. 11.09%

C. 11.65%

D. 11.25%

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

512. Which of these gives the lowest effective rate of interest?

A. 12.35% compounded annually

B. 11.90% compounded semi-annually

C. 12.20% compounded quarterly

D. 11.60% compounded monthly

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

513. Find the compound amount if P2,500 is invested at 8% compounded quarterly for 5 years and 6 months.

A. P3,864.95

B. P3,846.59

C. P3,889.95

D. P3,844.95

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

514. An amount of P1,000 becomes P1,608.44 after 4 years compounded bimonthly. Find the nominal interest.

A. 11.89%

B. 12.00%

C. 12.08%

D. 12.32%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

515. If P5,000 shall accumulate for 10 years at 8% compounded quarterly, then what is the compound interest at the end of 10 years?

A. P6,080.40

B. P6,020.40

C. P6,040.20

D. P6,060.20

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

516. What is the corresponding effective rate of 18% compounded semi-quarterly?

A. 19.24%

B. 19.48%

C. 19.84%

D. 19.92%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

517. Find the present worth of a future payment of P100,000 to be made in 10 years with an interest of 12% compounded quarterly.

A. P30,555.68

B. P30,656.86

C. P30,556.86

D. P30,655.68

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

518. In how many years is required for P2,000 to increase by P3,000 if interest at 12% compounded semi-annually?

A. 7.86 years

B. 7.65 years

C. 7.23 years

D. 8.12 years

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

519. The amount of P150,000 was deposited in the bank earning an interest of 7.5% per annum. Determine the total amount at the end of 5 years, if the principal and interest were not withdrawn during the period.

A. P215,344.40

B. P213,544.40

C. P234,153.40

D. P255.443.10

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

520. How long will it take money to double itself if invested at 5% compounded annually?

A. 13.7 years

B. 14.2 years

C. 14.7 years

D. 15.3 years

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

521. What is the corresponding effective interest rate of 18% compounded semi-monthly?

A. 19.35%

B. 19.84%

C. 19.48%

D. 19.64%

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

522. What is the effective rate of 14% compounded semi-annually?

A. 14.49%

B. 14.59%

C. 14.69%

D. 14.79%

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

523. At an interest rate of 10% compounded annually, how much will a deposit of P1,500 be in 15 years?

A. P6,265.87

B. P6,256.78

C. P6,526.87

D. P6,652.78

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

524. A man expects to receive P25,000 in 8 years. How much is that money worth now considering interest at 8% compounded quarterly?

A. P13,256.83

B. P13,655.28

C. P13,625.83

D. P13,265.83

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

525. About how many years will P100,000 earn a compound interest of P50,000 if the interest rate is 9% compounded quarterly?

A. 4 years

B. 5 years

C. 6 years

D. 7 years

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

526. Compute the equivalent rate of 6% compounded semi-annually to a rate compounded quarterly.

A. 5.12%

B. 5.96%

C. 5.78%

D. 6.12%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

527. What is the amount of P12,800 in 4 years at 5% compounded quarterly?

A. P15,461.59

B. P15,146.95

C. P15,641.59

D. P15,614.59

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

528. By the condition of a will, the sum of P20,000 is left to a girl to be held in trust fund by her guardian until it amounts to P50,000. When will the girl receive the money if the fund is invested at 8% compounded quarterly?

A. 11.23 years

B. 11.46 years

C. 11.57 years

D. 11.87 years

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

529. If P50,000 shall accumulate for 10 years at 4% compounded quarterly, find the compounded interest at the end of 10 years.

A. P2,333.32

B. P2,444.32

C. P2,555.32

D. P2,666.32

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

530. A sum of P1,000 is invested now and left for eight years, at which time the principal is withdrawn. The interest has accrued is left for another eight years. If the effective annual interest rate is 5%, what will be the withdrawal amount at the end of the 16th year.

A. P693.12

B. P700.12

C. P702.15

D. P705.42

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

531. P1,500.00 was deposited in a bank account, 20 years ago. Today, it is worth P3,000.00. Interest is paid semi-annually. Determine the interest rate paid on this account.

A. 2.9%

B. 3.0%

C. 3.2%

D. 3.5%

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

532. A merchant puts in his P2,000.00 to a small business for a period of six years. With a given interest rate on the investment of 15% per year, compounded annually, how much will he collect at the end of the sixth year?

A. P4,626.12

B. P4,262.12

C. P4,383.12

D. P4,444.12

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

533. A man borrowed P100,000 at the interest rate of 12% per annum, compounded quarterly. What is the effective rate?

A. 12.75%

B. 12.55%

C. 12.45%

D. 12.35%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

534. Mandarin Bank advertises 9.5% account that yields 9.84% annually. Find how often the interest is compounded.

A. Monthly

B. Bimonthly

C. Quarterly

D. Annually

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

535. When will an amount be tripled with an interest of 11.56%?

A. 9 years

B. 10 years

C. 11 years

D. 12 years

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

536. A student plans to deposit P1,500.00 in the bank now and another P3,000.00 for the next 2 years. If he plans to withdraw P5,000.00 three years from after his last deposit for the purpose of buying shoes, what will be the amount of money left in the bank after one year of his withdrawal? Effective annual interest rate is 10%.

A. P1,549.64

B. P1,459.64

C. P1,345.98

D. P1,945.64

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

537. How much must be invested on January 1, 1998 in order to accumulate P2,000 on January 1, 2003? Money is worth 6%.

A. P1,509.34

B. P1,249.64

C. P1,378.98

D. P1,494.52

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

538. A nominal interest of 3% compounded continuously is given on the account. What is the accumulated amount of P10,000 after 10 years?

A. P13,498.59

B. P13,489.59

C. P13,789.98

D. P13,494.52

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

539. A mechanical engineer wishes to accumulate a total of P10,000 in a savings account at the end of 10 years. If the bank pays only 4% compounded quarterly, what should be the initial deposit?

A. P6,176.35

B. P6,761.35

C. P6,716.53

D. P6,167.35

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

540. Funds are deposited in a savings account at an interest of 8% per annum. What is the initial amount that must be deposited to yield a total of P10,000 in 10 years?

A. P4,196.30

B. P4,721.39

C. P4,796.03

D. P4,631.93

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

541. If P500,000 is deposited at a rate of 11.25% compounded monthly, determine the compounded interest after 7 years and 9 months.

A. P690,848.73

B. P670,651.23

C. P680,649.56

D. P685,781.25

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

542. An interest rate is quoted as being 7.5% compounded quarterly. What is the effective annual interest rate?

A. 7.91%

B. 7.51%

C. 7.71%

D. 7.31%

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

543. You borrow P3,500.00 for one year from a friend at an interest rate of 1.5% per month instead of taking a loan from a bank at a rate of 18% per year. How much lesser you will pay by borrowing the money from the bank?

A. P53.89

B. P54.66

C. P53.78

D. P54.98

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

544. A deposit of P1,000 is made in a bank account that pays 8% interest compounded annually. Approximately how much money will be in the account after 10 years?

A. P2,187.39

B. P2,145.78

C. P2,176.45

D. P2,158.92

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

545. Fifteen years ago P1,000.00 was deposited in a bank account, and today it is worth P2,370.00. The bank pays interest semi-annually. What was the interest rate paid in this account?

A. 5.72%

B. 5.78%

C. 5.84%

D. 5.90%

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

546. P200,000 was deposited on January 1, 1988 at an interest rate of 24% compounded semi-annually. How much would the sum be on January 1, 1993?

A. P631,627.78

B. P612,890.76

C. P621,169.64

D. P611,672.18

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

547. What is the present worth of two P100 payments at the end of the third year and fourth year? The annual interest rate is 8%.

A. P150.56

B. P152.88

C. P153.89

D. P151.09

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

548. Consider a deposit of P600.00 to be paid back in one year by P700.00. What is the rate of interest, i% per year compounded annually such that the net present worth of the investment is positive? Assume i ≥ 0.

A. 16.50%

B. 16.75%

C. 16.33%

D. 16.67%

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

549. A firm borrows P2,000 for 6 years at 8 %. At the end of 6 years, it renews the loan for the amount due plus P2,000 more for 2 years at 8%. What is the lump sum due?

A. P3,260.34

B. P3,280.34

C. P3,270.34

D. P3,250.34

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

550. A machine has been purchased and installed at a total cost of P18,000.00. The machine will retire at the end of 5 years, at which time it is expected to have a scrap value of P2,000.00 based on current prices. The machine will then be replaced with an exact duplicate. The company plans to establish a reserve funds to accumulate the capital needed to replace the machine. If an average annual rate of inflation of 3% is anticipated, how much capital must be accumulated?

A. P18,854.38

B. P18,548.38

C. P18,458.38

D. P18,845,38

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Online Questions and Answers in Engineering Economics Series

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

Engineering Economics MCQs
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                        Answer key: PART 1
PART 2: MCQ from Number 51 – 100                   Answer key: PART 2
PART 3: MCQ from Number 101 – 150                 Answer key: PART 3
PART 4: MCQ from Number 151 – 200                 Answer key: PART 4
PART 5: MCQ from Number 201 – 250                 Answer key: PART 5
PART 6: MCQ from Number 251 – 300                 Answer key: PART 6
PART 7: MCQ from Number 301 – 350                 Answer key: PART 7
PART 8: MCQ from Number 351 – 400                 Answer key: PART 8
PART 9: MCQ from Number 401 – 450                 Answer key: PART 9
PART 10: MCQ from Number 451 – 500                 Answer key: PART 10/a>

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Sciences per topic

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama | Jabeetee Shop DMCA.com Protection Status