adplus-dvertising

MCQ in Agriculture and Fishery Arts (AFA) Part 3 | LET 2021

(Last Updated On: May 2, 2021)

MCQ in Agriculture and Fishery Arts (AFA) Part 3 | LET 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Agricultural and Fishery Arts (AFA) Part 3 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 3 of the Series

MCQ in Agriculture and Fishery Arts (AFA) Part 2 | LET 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

101. Which crop disease grows on leaf surface as white, gray or purple spots?

A. Galls

B. Leaf Spot

C. Mildew

D. Mosaic

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

102. Which crop disease is distinguish by the appearance of rings of different shades of brown, green or yellow that make spot on the leaves?

A. Galls

B. Leaf Spot

C. Mildew

D. Mosaic

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

103. Which are the larva stage of heel flies?

A. Cattle Grubs

B. Cattle Lice

C. Mange Mites

D. Sarcoptic Mange

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

104. Which avian disease is caused by mycoplasma or pleuropneumonia-like organism

A. Coccidiosis

B. Marek’s Disease

C. Avian Malaria

D. Chronic Respiratory

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

105. Which insect pest tear, grind or chew their food?

A. Chewing Insects

B. Piercing-Sucking Insects

C. Rasping-sucking insects

D. Sponging Insects

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

106. All EXCEPT ONE are prevention and control of hog cholera or swine fever. Which one?

A. Giving uncooked slops or kitchen scraps

B. Vaccinating all pigs against the disease using a reliable vaccine

C. Disposing all pigs against the disease using reliable vaccine

D. Disinfecting contaminated pens and premises properly

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

107. Which type of poison is sprayed on plant surfaces and is taken in by the plant through absorption?

A. Contact Poison

B. Systematic Poison

C. Stomach Poison

D. Fumigants

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

108. Which is a way of controlling plant disease by isolating a patch of or a single diseases plant?

A. Cultural Control

B. Quarantine

C. Integrated

D. Biological

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

109. Which is a combination of two or more methods of controlling disease to yield a higher chance of effectiveness?

A. Cultural Control

B. Quarantine

C. Integrated

D. Biological

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

110. Which poison is absorb by plants and then ingested by the pest when it feeds?

A. Contact Poison

B. Systematic Poison

C. Stomach Poison

D. Fumigants

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

111. Which pest control involves sanitation, removing insect breeding and hiding and using insect resistant plant varieties?

A. Cultural Control

B. Quarantine

C. Integrated

D. Biological

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

112. Therapeutic bath in 0.7% salt solution from 3 to 20 days is the treatment for ________ .

A. trichodinasis

B. whitespot

C. red sore

D. skin fluke

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

113. The following are measure to prevent or control Anthrax, EXCEPT _______ .

A. proper disposal of dead animals by burning or deep burial

B. decontamination of all contaminated pens, feeding materials, beddings, etc.

C. avoiding contact with infected animals and contaminated animals by products

D. moving animals frequently

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

114. Which refers to the toxins extracted from the plants an applied on the infested crops?

A. Inorganic pesticides

B. Synthetic pesticides

C. Heat Treatment

D. Soil Sterilization

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

115. Which is done by covering the surface of the soil by applying heat before planting kill pathogens?

A. Cover Cropping

B. Mulching

C. Heat Treatment

D. Soil Sterilization

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

116. Which is the process of treating the soil by applying heat before planting kill pathogens?

A. Cover Cropping

B. Mulching

C. Heat Treatment

D. Soil Sterilization

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

117. The following are steps to be taken to avoid cannibalism in poultry production, EXEPT ________.

A. if there is a ring leader or a persistent pecker, remove it from the stock

B. isolate wounded birds until wound heals

C. do not give food o water to the cockerel for 24 hours

D. give the chicken plenty of fresh, green, leafy food

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

118. The following are factors that cause cannibalism in chicken, EXCEPT ________ .

A. inability to perch well

B. overcrowding

C. boredom

D. nutritional deficiency

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

119. Which condition in egg production is associated with infectious diseases? It is a sign of mineral deficiency, especially calcium and phosphorus.

A. Double Yolks

B. Extra-small Eggs

C. Soft eggs

D. Inter laying

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

120. Which of the following is the best way to prevent or remedy the laying of soft eggs?

A. Give a sudden additional lighting

B. Move hen to clean house

C. Add crushed eggshell, oyster shell meal, or lime to the feed ration to remedy calcium and phosphorus deficiency.

D. Give the birds a medication of either Erythromycin or Oxytetracycline.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

121. Which of the following is one of the four group of preventive measures?

A. Burning

B. Quarantine

C. Medication

D. Culling

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

122. Which statement on the effective use of protective fungicide is TRUE?

A. Use too little fungicide at the right time and at the right way.

B. Use too much fungicide at the right time and at the right way

C. Use the extract amount of fungicide at the right time and at the right away

D. Use too extract amount of fungicide at anytime at anyway

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

123. Which refers to the total elimination of weed species?

A. Eradication

B. Control

C. Prevention

D. Restriction

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

124. Which of the following is a disadvantage of biopesticides?

A. They are more economical alternative

B. They have less dangerous impact on the environment and water quality

C They take more extensive management and planning .

D. Helpful insects and animals can go completely unaffected by their use.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

125. The following are aim of integrated Pest Management, EXCCEPT _________ .

A. reduced the used of synthetic organic pesticides

B. ensure consumers a supply of high quality, safe and economical foods and other agricultural products

C. grow crops that are environmental sound

D. grow crops that pose risk to human health

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

126. Which swine disease is prevented by providing dry, clean, draft-tree well ventilated housing?

A. Pneumonia

B. Hog Cholera

C. Marek’s Disease

D. Swine fever

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

127. Which weed control method is done by puling or weeding, hoeing, and tillage?

A. Biological Method

B. Chemical Method

C. Cultural Method

D. Physical Method

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

128. Which method of control uses natural enemies or predator of pest?

A. Biological Method

B. Chemical Method

C. Cultural Method

D. Physical Method

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

129. Which method of control uses crop rotation, relay cropping, cover-cropping and green manuring?

A. Biological Method

B. Chemical Method

C. Cultural Method

D. Physical Method

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

130. Which insecticides are formulated by extracting toxic compounds from plants that have pesticidal properties?

A. Environmental Insecticides

B. Botanical Insecticides

C. Biological Insecticides

D. Garlic-based

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

131. Which organic insecticides is prepared with crushed or ground garlic cloves mixed in a cup of water?

A. Hot pepper-based

B. Malunggay-based

C. Clover-based

D. Garlic-based

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

132. Which agricultural product is a natural all purpose insecticides?

A. Garlic

B. Malunggay

C. Hot pepper

D. Onion

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

133. Which organic farming cultural practices breaks the life cycle of insects and diseases?

A. Cover Cropping

B. Crop Rotation

C. Organic Fertilization

D. Composting

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

134. Catching or control pest using a decoy is _______ .

A. Catching by hand

B. Providing natural enemies

C. Catching by traps

D. Applying Chemicals

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

135. Which is growing two or more crops in alternating strips?

A. Cover Cropping

B. Crop Rotation

C. Organic Fertilization

D. Composting

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

136. Which is the part of organizing the farm business and the science of decision making related to its organization and operation in the most efficient way?

A. Farm Inventory

B. Farm Manual

C. Farm Records

D. Farm Accounts

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

137. Which is a written statement or collection of facts and figures on a subject for a definite purpose?

A. Farm Inventory

B. Farm Manual

C. Farm Records

D. Farm Accounts

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

138. The following are factors that determines the best time in talking a farm inventory EXCEPT ________ .

A. the time when the amount of factors and supplies on hand is at the lowest point

B. the time when income tax returns are due

C. when there is little essential work to be done on the farm

D. the time when the amount of growing crops is at the highest

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

139. Which function of management determines and guide the progress being made to achieve the goals and the quality of the accomplishment

A. Directing

B. Organizing

C. Controlling/Coordinating

D. Reporting/Representing

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

140. Which function of management determines the position and responsibilities of personnel to attain the objectives set in the plan?

A. Directing

B. Organizing

C. Controlling/Coordinating

D. Reporting/representing

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status