adplus-dvertising

MCQ in Agriculture and Fishery Arts (AFA) Part 2 | LET 2021

(Last Updated On: May 1, 2021)

MCQ in Agriculture and Fishery Arts (AFA) Part 2 | LET 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Agricultural and Fishery Arts (AFA) Part 2 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 2 of the Series

MCQ in Agriculture and Fishery Arts (AFA) Part 1 | LET 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

51. Which type of insect’s life cycle goes through the four (4) stages of development?

A. Complete Metamorphosis

B. Perfect Metamorphosis

C. Incomplete Metamorphosis

D. Imperfect Metamorphosis

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

52. The following are causes of disease, EXCEPT ___________ .

A. bacteria

B. fungi

C. viruses

D. blight

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

53. Which is the most intensively kept poultry in the Philippines?

A. Chicken

B. Geese

C. Duck

D. Quail

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

54. Which refers to the covering of the entire body of animals? Its main function is protection and, to a limited extent, regular of heat.

A. Skin

B. Feather

C. Fur

D. Coat

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

55. Which term refers to the ovulation period in animals?

A. Sex period

B. Heat period

C. Aroused period

D. Hot period

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

56. Which animals have a complex stomach system consisting of the rumen, the reticulum, the omasum. And the abomasums?

A. Rumenants

B. Romenants

C. Rominants

D. Ruminants

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

57. Which close breeding is a breeding between closely related to animals?

A. Linebreeding

B. Selfbreeding

C. Inbreeding

D. Cousinbreding

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

58. Which term is given to the mating of unrelated animals?

A. Close breeding

B. Outcrossing

C. Crossbreeding

D. Linebreeding

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

59. Which refers to feeds that have a high percentage of food nutrients per weight and constitute a relatively expensive part of the animal diet?

A. Concentrates

B. Forage

C. Bulk foods

D. Silage

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

60. The following e are factors to be considered in balancing the nutrients requirements with the nutrient value of the feed available, EXCEPT _________ .

A. quality and quantity of food available

B. palatability of the food

C. cost of food

D. cost of raw materials

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

61. The following are importance of agriculture, EXCEPT ___________.

A. food production

B. provides unemployment

C. production of raw materials for industries

D. source of foreign exchange

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

62. Which farm implement is either pulled by a working animal or by a tractor ? It is used for tilling large areas, making furrows, and inter-row cultivation.

A. Plow

B. Rotavator

C. Harrow

D. Sickle

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

63. Which farm implement is either pulled by a working animal or mounted to tractor? It is used for tilling and pulverizing the soil.

A. Plow

B. Rotavator

C. Harrow

D. Sickle

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

64. Which farm implement is attached to a tractor and is used for tilling and pulverizing the soil?

A. Plow

B. Rotavator

C. Harrow

D. Sickle

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

65. These are practices of calf-rearing EXCEPT ___________ .

A. calf that has not suckled five (5) to six (6) hours after calving should be led to his mother’s udder.

B. calf should not be given concentrates at an early age for faster growth.

C. calf that is weak should be taken to his mother during bad weather.

D. calf should suckle colostrums milk from the mother within three (3) hours after calving.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

66. Which type of cattle raising is considered the most challenging because the breeder needs to be familiar with the reproductive cycle and management practices involved?

A. Breeder

B. Growing-Fattening

C. Diary

D. Cow-calf

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

67. Which breed of cattle has color from light to silver gray and brownish dark gray to red?

A. Indu-brazil

B. Brahman

C. Nellore

D. Batangas Cattle

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

68. What is referred to as OVIS ARIES?

A. Domestic Goat

B. Domestic Sheep

C. Domestic Duck

D. Domestic Buffalo

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

69. Which is the common name of CARPA HIRCUS?

A. Domestic Goat

B. Domestic Sheep

C. Domestic Duck

D. Domestic Buffalo

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

70. Which livestock raising is very popular in the Philippines?

A. Swine/Hog Raising

B. Cattle Raising

C. Goat Raising

D. Sheep Raising

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

71. Which livestock is referred to as the “poor man’s cow?”

A. Sheep

B. Horse

C. Goat

D. Caraboa

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

72. At the age of 30-35 days, the American Quail will most likely weigh ________ .

A. 120 grams

B. 200 grams

C. 220 grams

D. 100 grams

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

73. In commercial duck hatcheries, when is sex determination of duckling done?

A. 1 to 2 days

B. 2 to 3 days

C. 3 to 4 days

D. 4 to 5 days

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

74. How many feedings a day are sufficient for ducklings over 2 weeks old?

A. 2 to 3 days

B. 3 to 4 days

C. 4 to 5 days

D. 5 to 6 days

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

75. Which breed of chicken is NOT under the fighting class?

A. ruble

B. hulsay

C. claret

D. osmosis

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

76. Which lighting pattern is essential to prevent very early sexual maturity of chicken?

A. Increasing or constant

B. Decreasing or constant

C. Increasing and influence

D. Decreasing and fluctuating

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

77. Which term is applied to a group of organism with specific characteristics that distinguish them from other groups within that species

A. Inbreed

B. Cross-breed

C. Breed

D. Hybrid

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

78. Which is the collective term of domestic birds that are raised for either their meat or eggs or as pets?

A. Flock

B. Fowl

C. Bird

D. Poultry

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

79. Which described a snood correctly?

A. Fleshy appendage hanging down the skin to the throat or chin of goats

B. Fleshy flap of skin that hangs over the turkey’s beak, and similar to the caruncle, turns bright red when angered or during courtship

C. Fleshy protuberance on the back of a cattle

D. Fleshy and usually red outcrop of skin atop the chicken head

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

80. At what age does improve breed of swine reach puberty?

A. 5 to 7 months

B. 6 to 8 months

C. 4 to 6 months

D. 8 to 10 months

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

81. Which of the following environmental conditions is NOT required for a successful incubation of egg?

A. Temperature

B. Humidity

C. Turning of the egg

D. Ventilation

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

82. Which kind of animals has bulk foods as basic diet?

A. Fowl

B. Aquatic

C. Ruminant

D. Swine

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

83. The best age to allow a gilt to breed is ________ .

A. 5 months

B. 6 months

C. 7 months

D. 8 months

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

84. In selecting boars, the following should be considered EXCEPT _______ .

A. vigor of pigs

B. masculinity, both in appearance and action

C. visibility of primary sex organs

D. different sizes of testicles

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

85. If you use chemical pesticides, how many days are you required before flushing the pond water into the river?

A. 4 to 6 days

B. 4 to 5 days

C. 5 to 7 days

D. 5 to 6 days

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

86. Which chicken disease is caused by virus and with no known treatment?

A. Avain Maria

B. New Castle Disease

C. Mareks Disease

D. Coccidiosis

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

87. Which cattle disease is characterized by septicemia and sudden death? It is caused by bacteria which is transmitted through inhalation or through flies and mosquitos.

A. Food and Mouth Disease (FMD)

B. Hemorrhagic Septicemia

C. Pneumonia Disease Complex

D. Anthrax

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

88. Which fungal disease of plants causes seedlings to rot at the soil level?

A. Blight

B. Canker

C. Damping

D. Leaf Spots

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

89. Which viral disease of plants makes the leaves have irregular mottled areas with patterns ranging from dark green to light green to yellow to white?

A. Lung worms

B. Mange

C. Lice

D. Sand fleas

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

90. Which skin-irritation in between the legs, around the eyes, ears and neck of swine is caused by external mites?

A. Lung worms

B. Mange

C. Lice

D. Sans fleas

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

91. Which bacterial disease of swine causes abortion and infection of the reproductive organs in the male resulting to sterility?

A. Anthrax

B. Mastitis

C. Brucellosis

D. Trypanosomiasis

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

92. Which pest of animals suck the blood and causes skin irritation?

A. Lunge worms

B. Mange

C. Lice

D. Sand fleas

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

93. Which plant disease causes round swelling or growth on plants?

A. Canker

B. Mildew

C. Gails

D. Mosaic

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

94. Which plant disease blocks the uptake of water?

A. Root Rot

B. Wilts

C. Rust

D. Smut

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

95. Which plant disease causes small spots that occur mainly on the underneath side of leaves?

A. Root Rot

B. Wilts

C. Rust

D. Smut

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

96. Which plant disease causes open wounds on woody plant stem?

A. Canker

B. Galls

C. Leaf Spots

D. Mosaic

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

97. Which avian disease causes by virus? Its initial symptoms are leg weakness and paralysis of one or both legs

A. Avian Malaria

B. Coccidiosis

C. Marek’s Disease

D. Avian New Castle Disease

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

98. Which chicken disease is characterize by a watery, sticky, bad-smelling secretion from the affected membranes or the development on a membranes of yellowish cheesy matter, called pseudo-membranes?

A. Simple colds

B. Bronchitis

C. Roup

D. Fowl Pox and Diphtheria

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

99. Which avian disease usually appears during the hot months of the summer season?

A. Fowl cholera

B. Tuberculosis

C. Fowl Typhoid

D. Fowl Pox and Diphtheria

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

100. Which crop disease causes blisters that burst open releasing black spores?

A. Rust

B. Mosaic

C. Smut

D. Mildew

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status