MCQ in Professional Education Part 9 | Licensure Exam for Teachers

(Last Updated On: November 12, 2020)

MCQ in Professional Education Part 9 | Licensure Exam for Teachers

This is the Multiple Choice Questions in Professional Education part 9 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Continue Practice Exam Test Questions

MCQ in Professional Education Part 8 | Licensure Exam for Teachers

Choose the letter of the best answer in each questions.

401. Research on Piagetian tasks indicates that thinking becomes more logical and abstract as children reach the formal operation stage. What is an educational implication of this finding?

A. Engage children in analogical reasoning as early as preschool to train them for higher order thinking skills (HOTS)

B. Learners who are not capable of logical reasoning from ages 8 to 11 lag behind in their cognitive development

C. Let children be children

D. Expect hypothetical reasoning for learners between 12 to 15 years of age

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

402. Research says: “People tend to attribute their successes to internal causes and their failures to external causes.” Based on this finding, what should be taught to students for them to be genuinely motivated to succeed?

A. Tell them the research finding when applied will make them genuinely motivated

B. Convince them that genuine motivation is the only factor that matters for a person to succeed

C. Make them realize that failure is a part of life

D. Make them realize that both success and failure are more a function of internal causes

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

403. Which characterize/s a learning environment that promotes fairness among learners of various cultures, family background and gender?

I. Inclusive
II. Exclusive
III. Gender-sensitive

A. I only

B. III only

C. I and III

D. II and III

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

404. Which of the following steps should be completed first in planning an achievement test?

A. Define the instructional objective

B. Set up a table of specialization

C. Select the types of test items to use

D. Decide on the length of the test

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

405. The computed r for scores in Math and Science is 0.92. What does this mean?

A. Math score is positive related to Science score

B. The higher the Math score, the lower the Science score

C. Math score is not in any way related to Science score

D. Science score is slightly related to Math score

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

406. Which types of test is most appropriate if Teacher Yanny wants to measure student’s ability to organize thoughts and ideas?

A. Short answer type of test

B. Extended response essay

C. Modified alternative response

D. Limited response essay

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

407. If I want to hone my student’s meta-cognitive ability, which is most fit?

A. Drill

B. Debate

C. Brainstorming

D. Journaling

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

408. I want to test student’s synthesizing skills. Which has the highest diagnostic value?

A. Multiple choice test

B. Performance test

C. Essay test

D. Completion test

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

409. Here is a test item:

_________ is an example of leafy vegetable.

Why is this test item poor?

I. The test item does not pose a problem to the examinee
II. There are variety of possible correct answer to this item
III. The language used in the question is not precise
IV. The blank is near the beginning of a sentence

A. I and III

B. II and IV

C. I and IV

D. I and II

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

410. Joanne’s score is within x±1 SD. To which of the following groups does she belong?

A. Below average

B. Average

C. Needs Improvement

D. Above average

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

411. Here is a test item:

What follows is a multiple type of test. Some test items _______.

a. are too difficult
b. are objective
c. are poorly constructed
d. have multiple defensible answers.

What makes the multiple choice type of test poor?

A. The options are not grammatically connected to the stem

B. The stem fails to present a problem

C. There are grammatical clues

D. The options are not parallel

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

412. If Teacher Betty wants to measure her students’ ability to discriminate, which of these is an appropriate type of test item as implied by the direction?

A. “Outline the Chapter on The Cell.”

B. “Summarize the lesson yesterday.”

C. “Group the following items according to shape.”

D. “State a set of principle that can explain the following events.”

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

413. A test item has a difficult index of 0.89 and a discrimination index of 0.44. What should the teacher do?

A. Reject the item

B. Revise the item

C. Make it a bonus item

D. Make it a bonus item and reject it

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

414. Which form of assessment is consistent with the saying “The proof of the pudding is in the eating.”

A. Contrived

B. Authentic

C. Traditional

D. Indirect

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

415. Here is a test item:

Who is best admired for outstanding contribution to world peace?

a. Kissinger c. Kennedy

b. Clinton d. Mother Teresa

What is WRONG with this item?

A. Item is overly specific

B. Content is trivial

C. Test item is option-based

D. There is a cue to the right answer

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

416. A student’s score were as follows: 82, 83, 84, 86, 88, 84, 83, 85. The score 84 is the:

A. Mode

B. Average

C. Median

D. Mean

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

417. Which text form would you choose if you want to have a valid and reliable test based on the table below?

Test Form Validity Index Reliability Index
A .47 .68
B .87 .57
C .20 .86
D .40 .41
E .63 .07

A. A only

B. B only

C. A and D

D. B and E

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

418. A mathematician’s test was given to all Grade V pupils to determine the contestants for the Math Quiz Bee. Which statistical measure should be used to identify the top 15?

A. Mean percentage score

B. Quartile Deviation

C. Percentile Rank

D. Percentage Score

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

419. Use the inbox below to answer the question that follows:

Percentage Grades for Final Examination
ProfEd Part 9 image 19

Which of the following statement is true about the plot of grades above?

A. The median is a score of 80 and the range is 60

B. The median is a score of 70 and the range is 60

C. The median is a score of 80 and the range is 20

D. The median is a score of 70 and the range is 20

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

420. Which can be said of Nina who obtained a score of 75 out of 100 items in a Grammar objective test?

A. She performed better than 25% of her classmates

B. She answered 75 items in the test correctly

C. Her rating is 75

D. She answered 75% of the test items correctly

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

421. The criterion of success in Teacher Butch’s objective is that “the pupils must be able to spell 90% of the words correctly”. Student Dave and 24 others in the class spelled only 40 out of 50 words correctly while the rest scored 45 and above. This means that Teacher Butch _____________.

A. attained his lesson objective

B. failed to attain his lesson objective as far as the 25 pupils are concerned

C. did not attain his lesson objective because of the pupils’ lack of attention

D. attained his lesson objective because of his effective spelling drill

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

422. Which of these can measure awareness of values?

A. Sociogram

B. Moral dilemmas

C. Projective techniques

D. Rating scales

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

423. Marking on a normative basis means that:

A. the normal distribution curve should be followed

B. some should fall

C. some get high marks

D. the grading is based on a present criteria

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

424. Which process enhances the comparability of grades?

A. Using a table specifications

B. Determining the level of difficulty of the tests

C. Giving more HOTS (higher order thinking skills)

D. Constructing departmentalized exams for each subject area.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

425. If the scores of your test follow a negatively skewed score distribution, what should you do? Find out __________?

A. why your items were easy

B. why most of the scores are high

C. why most of the scores are low

D. why some pupils scored high

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

426. Principal Gemma is talking about “grading on the curve” in a faculty meeting. What does this expression refers to?

A. A student’s mark compares his achievement to his effort

B. A student’s grade or mark depends on how his achievement compares with the achievement of other students in a class

C. A student’s grade determines whether or not a student attains a defined standard of achievement

D. A student’s mark tells how closely he is achieving to his potential

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

427. Which tests determine whether students accept responsibility for their own behavior or pass on responsibility for their own behavior to other people?

A. Locus-of-control tests

B. Thematic tests

C. Stylistic test

D. Sentence-completion tests

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

428. Which of the following is a weakness of self-supporting personality checklists?

A. Many personality measures have built-in lie scales

B. They lack stability

C. They may not get true information because individuals can hide or disguise feelings

D. They have poor internal consistency

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

Situation 1. (#429 – #431)

In a faculty meeting, the principal told his teacher: “We need to improve our school performance in the National Achievement Test. What should we do?”

The teacher gave varied answers as follows:

1. Let’s give incentives and rewards to students who get a rating of 85%.

2. Let’s teach them to accept complete responsibility for their performance.

3. Let’s make the school environment conducive for learning.

4. Let’s make use of the experimental methods of teaching.

429. Which response/s come/s from a behaviorist?

A. #2 and #4

B. #1 and #2

C. #3 and #4

D. #1 and #3

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

430. On which educational philosophy is response #1 anchored?

A. Existentialism

B. Essentialism

C. Progressivism

D. Bahaviorism

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

431. If you leaned toward a progressivist philosophy, with which response would you agree?

A. #2

B. #3

C. #4

D. #1

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

Situation 2. (#432 – #434)

One principle in the utilization of technology of the classroom is appropriateness of material or activity.

432. Teacher Wilson wants his students to master the concept of social justice. Which series of activities will be most effective?

A. Pretest-teaching-posttest

B. Pretest-teaching-posttest-re-teaching for unlearned concepts-posttest

C. Review-pretest-teaching-posttest

D. Teaching-posttest

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

433. Teacher Raymund likes to show how the launching of spaceships takes place. Which of the following materials available is most fit?

A. Model

B. Mock-up

C. Replica

D. Realia

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

434. Teacher June likes to concretize the abstract concepts of an atom. He came up with a concrete presentation of the atom by using wire and plastic balls. How would you classify Teacher June’s visual aids?

A. Chart

B. Replica

C. Model

D. Realia

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

Situation 3. (#435 – #437)

After reading and paraphrasing Robert Frost’s “Stopping by the Wood on a Snowy Evening.” Mr. Sales asks the class to share any insight derived from the poem.

435. The class was asked to share their insights about the poem. The ability to come up with an insight stems from the ability to:

A. analyze the parts of a whole

B. evaluate the worthiness of a thing

C. relate and organize things and ideas

D. comprehend the subject that is being studied

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

436. To ask the class any insight derived from the poem is based on the theory of:

A. Realism

B. Behaviorism

C. Conditioning

D. Constructivism

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

437. On which assumption about the learner is Mr. Sales’s act of asking the class to share their insight based?

A. Learners are like empty receptacles waiting to be filled up

B. Learners are meant to interact with one another

C. Learners have multiple intelligence and varied learning styles

D. Learners are producers of knowledge not only passive recipients of information

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

Situation 4. (#438 – #440)

Principal Evelyn wants her teachers to apply constructivism in teaching.

438. On which assumption/s is the principal’s action anchored?

I. Students learn by personally constructing meaning of what is taught
II. Students construct and reconstruct meaning based on experiences
III. Students derive meaning from the meaning that the teacher gives

A. II only

B. I and II

C. I, II and III

D. I only

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

439. Which materials will her teachers least prefers?

A. Controversial issues

B. Open-ended topics

C. Unquestionable laws

D. Problem or cases

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

440. Which concept/s of the learner will Principal Evelyn not accept?

I. “Empty vesse!”
II. “Tabula rasa”
III. Candle to be lighted

A. III only

B. I only

C. II only

D. I and II

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

Situation 5. (#441 – #443)

Study the matching type of test then answer the 3 questions that follow:

Column A Column B
1. equilateral triangle

2. right triangle

3. octagon

4. pentagon

5. heptagon

6. poly

A. With 3 equal sides

B. With 5 equal sides

C. Has 90- degree angle

D. Means many

E. With 7 sides

F. With 8 sides

441. How can you make the items homogeneous?

A. Increase the number of items in Column B

B. All items should be on polygons

C. Remove the word triangle in items #1 and #2 in column A

D. The word “gon” must be included in column B

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

442. What is the main defect of this matching test?

A. The matching type is an imperfect type

B. The items are NOT homogeneous

C. The items quite easy

D. An obvious pattern is followed in the answering

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

443. Which should be done to improve the matching type of test?

A. Capitalize the items in Column A

B. Items in Column A and B should be exchanged

C. Drop #6 item in Column A

D. The item in Column A should be increased

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

Situation 6. (#444 – #446)

Below the template for Scoring Rubric.

444. Which of this/these is/are essential in constructing a scoring rubric?

I. Description of criteria to serve as standard
II. Clear descriptions of performance at each level
III. Levels of achievement (mastery)
IV. Rating scheme

A. I, II and III

B. I and II

C. I, II, III and IV

D. I only

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

445. Which statement is true of the rubric?

A. It is developmental

B. It is analytical

C. It is both holistic and developmental

D. It is holistic

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

446. Which is true of the scoring rubric?

I. It describes criteria of levels of achievement
II. It has a rating scheme
III. It limit itself to 4 levels of achievement

A. I and II

B. I and III

C. II and III

D. I, II and III

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

447. Which guidelines should you follow for behavior modification to be effective?

A. Subject yourself to group pressure

B. Work on several behaviors at the time for a significant change

C. Never use negative reinforcement

D. Work on one behavior at a time

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

448. In which phases/s of change, according to Kurt Lewin, do you feel the pain?

A. Transition

B. Unfreezing

C. Refreezing

D. Transition and freezing

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

449. In the writing of performance objectives for mastery learning, what is an acceptable standard of performance called?

A. Behavior

B. Condition

C. SMART

D. Criterion measure

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

450. Why learning activities should be carefully planned?

A. The ability of the teacher to plan is tested

B. This is expected by pupils

C. The accomplishment of objectives is dependent on the plan

D. This is required of a teacher

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

MCQ in Professional Education Part 10 | Licensure Exam for Teachers

Questions and Answers in Professional Education

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Professional Education
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included
DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status

Math Solution

Advanced Math problem age work mixture digit motion Analytic Geometry 01 problem Analytic Geometry 02 problem clock variation progression misc Combination problem Differential Calculus 01 Problem Differential Calculus 02 Problem Differential Equations Problem Fundamentals in Algebra Fundamentals in Algebra Problem Integral Calculus problem Permutation problem Plane Geometry problem Plane Trigonometry problem Probability problem quadratic equation binomial theorem logarithms Solid Geometry problem Spherical Trigonometry problem System of Numbers Problem Venn Diagram Problem

Questions and Answers in Mathematics

Advanced Math Age Work Mixture Digit Motion Algebra and General Mathematics Analytic Geometry 01 Analytic Geometry 02 Calculus Clock Variation Progression Misc Differential Calculus 01 Differential Calculus 02 Differential Equations Engineering Mathematics Geometry Integral Calculus Plane Geometry Plane Trigonometry Probability and Statistics Quadratic Equation Binomial Theorem Logarithms Solid Geometry Spherical Trigonometry System of Numbers Trigonometry

video

Pre-board in Electronics Engineering

Answers Pre-board in Electronics Engineering - Answers

Questions and Answers

Basic Television - Grob TV Boylestad Questions and Answers Computer Principles Electrical Circuit Electricity and Magnetism Fundamentals Electronic Circuits Floyd Questions and Answers Floyd Self-test Gibilisco Questions and Answers Grob Questions and Answers Industrial Electronics Principles and Applications Malvino Questions and Answers Microelectronics Power Generators / Sources / Principles and Applications Solid State Devices Tests and Measurements Vacuum Tubes

Pre-board in Communications Engineering

Answers

Questions and Answers

Acoustics Antennas Blake Questions and Answers Broadcasting and Cable TV System Digital Communication Networks Forouzan Frenzel Self-test Kennedy Questions and Answers Microwave Communications Miscellaneous Questions in Communications Modulation Navigational Aids and Radar Systems Noise Optical Fiber Communications Radiation and Wave Propagation Satellite Communications Transmission Fundamentals Wire and Wireless Communications

GEAS Solution

Dynamics problem Economics problem Physics problem Statics problem Strength problem Thermodynamics problem

Pre-board in GEAS

Questions and Answers in GEAS

Engineering Economics Engineering Laws and Ethics Engineering Management Engineering Materials Engineering Mechanics General Chemistry Giancoli Physics Physics Strength of Materials Thermodynamics
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions