adplus-dvertising

MCQ in Biological Science Part 5 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: May 8, 2021)

MCQ in Biological Science Part 5 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Biological Science Part 5 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 5 of the Series

MCQ in Biological Science Part 4 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

201. Which of the following is a part of the process of chemiosmosis?

a. Protons move along the electron transport chain.

b. Water molecules are split.

c. Hydrogen ions pass through membranes.

d. Light is absorbed by chlorophyll.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

202. During mitosis, a double-stranded chromosome is attached to a spindle fiber at the.

a. cell plate

b. centromere

c. centrosome

d. centriole

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

203. Which is an effect of drugs on cells?

a. Produce toxic substance

b. Discontinuous cell activity

c. Cause damage to their structure

d. Poison the cell liquid

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

204. The cell wall of plant is made of .

a. Lipids

b. Cellulose

c. Protein

d. Cell membrane

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

205. Which is the storage cell of plants?

a. Microtubule

b. Collenchyma

c. Meristem

d. Parenchyma

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

206. Which results from drinking saltwater?

a. Poisoning of the cells

b. Dehydration of the cells

c. Increase in cell pressure

d. Bursting of the cells

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

207. What kind of tissue lines our skin and what is its important function?

a. Nerve tissue; responsible for reflexes

b. Epithelial; protection from ultraviolet radiation

c. Nerve tissue; receive stimuli on the skin

d. Epithelial; produce new cells when peeled off

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

208. At metaphase of the first meiotic division, the chromosomes are attached to the spindle fibers as _____.

a. double chromatids

b. non-homologous pairs

c. single chromatid strand

d. a tetrad of chromatids

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

209. Which type of cell would probably provide the best opportunity to study lysosomes?

a. Leaf

b. Nerve

c. Muscle

d. White blood

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

210. Which best describes meiosis as another form of cell division with accompanying nuclear changes?

a. The nuclear changes follow one another indefinitely.

b. Each new cell has double the amount from both parents.

c. The nucleoli break up into two parts and disappear.

d. Each new cell has half the number of chromosomes.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

211. How are mitochondria and chloroplasts similar to bacteria? They

a. are larger than normal cells.

b. are bounded by a single membrane.

c. lack ribosomes.

d. have a limited amount of genetic material.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

212. Which is the energy storage compound used to do all forms of work of the cell?

a. Electron

b. Adenine

c. Nicotinamide

d. Adenosine triphosphate

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

213. Meiosis reduces genetic make-up by half. What process brings it back to diploid state?

a. Menstruation

b. Fertilization

c. Ejaculation

d. Mitosis

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

214. The bipolar nature of the cell membrane is due to

a. presence of carriers

b. presence of glycolipids

c. phospholipid bilayer

d. integral protein

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

215. When a red blood cell is placed in distilled water, it.

a. plasmolyses

b. remains the same

c. shrinks

d. swells

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

216. The “eyes” of potato are actually.

a. internodes

b. nodes

c. leaf scars and buds

d. stems

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

217. Which of these is NOT a fruit?

a. Cucumber

b. Ampalaya

c. Squash

d. Carrot

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

218. Which plant has underground stem modified for reproduction?

a. Banana

b. Bermuda

c. Tubers

d. Strawberry

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

219. Which plants formed the vast coal beds during the carboniferous period?

a. Lycopods

b. Conifers

c. Angiosperms

d. Gymnosperms

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

220. What kind of relationship is exhibited by an alga and a fungus in lichen?

a. Commensalism

b. Parasitism

c. Mutualism

d. Competition

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

221. Chlorophyll appears green because the green portion of light is

a. dispersed

b. absorbed

c. refracted

d. reflected

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

222. The end products of dark reaction phase of photosynthesis are ADP and

a. carbon dioxide

b. sugar

c. carbon

d. nitrogen

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

223. Which gas is needed by the seed during germination?

a. Nitrogen

b. Carbon dioxide

c. Hydrogen

d. Oxygen

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

224. Which is the universal energy source of the cell of all living things?

a. Carbon

b. ATP

c. H2O

d. PGAL

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

225. When the staminate flower is found in one plant and the pistillate flower on another, the plants is described as

a. complete

b. monoecious

c. robust

d. dioecious

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

226. Which pigment is dominant in red algae?

a. Phycocyanin

b. Fucoxanthin

c. Chlorophyll

d. Phycoerythrin

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

227. Which process during photosynthesis involves the addition of hydrogen?

a. Oxidation

b. Hydration

c. Carbonation

d. Reduction

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

228. The dark reaction phase of photosynthesis consists of a series of chemical reactions which end up with the formation of a 3-carbon sugar called

a. ADP

b. NADPH

c. ATP

d. PGAL

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

229. Which cell structure regulates the opening and closing of the stomata?

a. Phloem

b. Xylem

c. Companion

d. Guard

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

230. Spraying some plants with combination of auxins and gibberellins will

a. promote ripening of fruits

b. result to seed dormancy

c. allow division of cells

d. enlarge fruit growth

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

231. All flowering plants belong to _______.

a. conifers

b. angiospermae

c. filicinae

d. gymnospermae

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

232. Fruit growers often propagate their plants by a sexual means because the resulting off spring will

a. be an improved variety than the parent

b. show little variation from the parent

c. bear larger fruit than the parent

d. show no environmental variation

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

233. Which of the following is incorrectly paired?

a. Cnidaria- corals

b. Porifera- sponge

c. Annelida- earthworm

d. Platyhelminthes-Ascaris

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

234. What process is cause for the upward movement of water in very tall trees?

a. Transpiration

b. Osmosis

c. Turgor pressure

d. Air pressure

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

235. Which popular plant is described as carnivorous?

a. Water hyacinth

b. Cactus

c. Pitcher plant

d. Kataka-taka

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

236. What is the purpose of RA 8749?

a. Prevent rather than control air pollution

b. Formulate air pollution management

c. Utilize sustainable development

d. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

237. What do you call the male gametophyte of an angiosperm?

a. Pollen

b. Ovule

c. Seed

d. Petal

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

238. Which root system is the best adapted for anchorage?

a. Secondary

b. Tertiary

c. Taproot

d. Fibrous e.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

239. Egg-laying mammals are called

a. viviparous

b. primates

c. oviparous

d. marsupials

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

240. To what order do pouch bearing mammals?

a. Marsupials

b. Craniata

c. Monotremata

d. Placental mammals

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

241. Large colonies belonging to class Anthozoa secrete hard skeletons of lime which later form reefs.

a. Sea anemone

b. Obelia

c. Coral

d. Jellyfish

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

242. When body parts are paired on either side of the body; this type of symmetry is called

a. Dorso-ventral

b. Bilateral

c. Radial

d. Dorsal

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

243. What substance do leeches secrete which keeps the blood they feed on liquid state?

a. Hemoglobin

b. Ecdysone

c. Anticoagulin

d. Fibrinogen

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

244. One who specializes in all kinds of fishes and their characteristics has expertise on

a. Taxonomy

b. histology

c. entomology

d. ichthyology

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

245. In protozoans, digestion occurs in the

a. stomach

b. contractile vacuole

c. ribosome

d. food vacuole

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

246. What is a distinguishing characteristic of Homo sapiens over the lower mammals?

a. Blood vessels

b. Sensitive skin

c. Large brain

d. Endoskeleton

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

247. What kind of adaptation enables the walking stick to elude its enemies?

a. Aggressive mimicry

b. Aggressive adaptation

c. Protective mimicry

d. Protective coloration

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

248. Which stages of incomplete metamorphosis is undergone by grasshopper?

a. Nymph, pupa, adult

b. Egg, larva, pupa, adult

c. Egg, nymph, adult

d. Egg, pupa, adult

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

249. Which are the hosts of Ascaris lumbricoides and Ascaris suum?

a. Cow and man

b. Man and dog

c. Cow and pig

d. Man and pig

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

250. Two organisms can be identified as belonging to the same species if they can ______.

a. eat the same kind of food

b. breed in a natural setting

c. tolerate one another in nature

d. survive together in nature

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status