adplus-dvertising

MCQ in Biological Science Part 3 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: May 7, 2021)

MCQ in Biological Science Part 3 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Biological Science Part 3 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 3 of the Series

MCQ in Biological Science Part 2 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

101. Where do producers obtain their energy?

A. From other producers

B. From the consumers

C. From the decomposers

D. From the sun

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

102. Why do you experience not seeing things clearly for some seconds when you enter suddenly a well-lighted room after coming from a dark room, you?

A. The pupils are not adapted to the dark

B. The eyes are adapted to the light only

C. The pupils are not dilated yet

D. Light had caused temporary blindness

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

103. What term is used to describe the ability to maintain a constant internal environment?

A. Metabolism

B. Growth and development

C. Homeostasis

D. Thermoregulation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

104. What is the most common cause of cardiovascular disease?

A. Fatty deposits in the arteries

B. Inadequate supply of red blood cells

C. Lack of sodium in the diet

D. Increased heartbeat

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

105. Which is the smallest unit of life that can survive and reproduce on its own?

A. Cell

B. Organ

C. Tissues

D. Population

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

106. Which region of a vertebrate forebrain is considered with the neutral-endocrine control of visceral activities?

A. Cerebellum

B. Thalamus

C. Hypothalamus

D. Pituitary

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

107. Which of the following is the building block carbohydrate?

A. Amino acid

B. Nucleotide

C. Fatty acid

D. Monosaccharide

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

108. Why it is necessary men have more red blood cells per cubic millimeter of blood than women?

A. Man does strenuous activities and need more energy

B. They have bigger physique and need more blood

C. Man waste more blood cells and need extra

D. They are more prone to anemia disorders

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

109. Which of the following is the building block of protein?

A. Amino acid

B. Nucleotide

C. Fatty acid

D. Monosaccharide

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

110. Where does protein synthesis take place?

A. Ribosomes

B. Lysosomes

C. Endoplasmic reticulum

D. Golgi bodies

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

111. Why are our lips “redder” than our palm?

A. There is increased blood flow in the lips

B. Lips are heavily keratinized

C. Lip epidermis is thinner

D. Many blood vessels are located around the lips

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

112. Which of the following cannot be found in prokaryotes?

A. Cytoplasm

B. Plasma membrane

C. Membrane-bound nucleus

D. DNA

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

113. What do we call mutation that is brought about by the earth natural radioactivity?

A. Continuous

B. Induced

C. Lysosomes

D. Chloroplast

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

114. Which of the following organelles produces turbo pressure against cell wall and mainly acts as water reservoir

A. Plastids

B. Vacuole

C. Lysosomes

D. Chloroplast

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

115. What is the branch crobial organisms is used in the creation of genetically modified organisms?

A. Pseudomonas vulgaris

B. Bacillus thuringensis

C. Agro bacterium tumafaciens

D. Escherichia coli

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

116. What is the branch of zoology that is devoted to the study of fish?

A. Helmintology

B. Ichthyology

C. Chondrichthyes

D. Ornithology

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

117. The process involved in the production of mRNA using DNA as template is termed ?

A. Transcription

B. Replication

C. Gene manipulation

D. Reverse transcription

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

118. What is the most abundant inorganic compound in the protoplasm?

A. Fluid

B. Blood

C. Plasma

D. Water

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

119. Which is the riches type of tropical rain forest in the Philippines?

A. Molave forest

B. Dipterocarp forest

C. Mangrove forest

D. Pine forest

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

120. What muscle is described as involuntary, not striated, and have a single nucleus?

A. Smooth

B. Skeletal

C. Cardiac

D. Connective

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

121. We feel warmer just before it rains because.

A. Heat is released by the evaporation of water

B. The clouds prevent heat from escaping the earth

C. There is an increased relative humidity

D. Heat is released by the condensation of water vapor

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

122. Which of the following is not considered as a reproductive cell?

A. Gamete

B. Somatic cell

C. Egg cell

D. Sperm cell

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

123. The cell wall of plant is made of .

A. Lipids

B. Cellulose

C. Protein

D. Cell membrane

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

124. Which of the following is the correct sequence of the level of organization from lowest to highest?

A. Cells-system-organs-tissues

B. System-organs-tissues-cells

C. Cells-tissues-organs-system

D. Tissues-systems-cells-organs

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

125. At metaphase of the first meiotic division, the chromosomes are attached to the spindle fibers as.

A. double chromatids

B. non-homologous pairs

C. single chromatid strand

D. a tetrad of chromatids

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

126. Which of the following is an example of behavioral adaption?

A. Thick green stems of the cactus plant

B. Thick fur of the bear

C. Shedding leaves during summer

D. Presence of cuticle on the upper surface of the leaves

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

127. The bipolar nature of the cell membrane is due to .

A. Presence of carries

B. Presence of

C. Phospholipids bilayer

D. Integral proteins

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

128. Which of the following is made up of diploid number of cells?

A. Zygote

B. Sperm cell

C. Egg cell

D. Both B and C

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

129. Which plant has underground stem modified for reproduction?

A. Ginger

B. Camote

C. Tubers

D. Strawberry

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

130. Which of the following structures serve as a passageway of food and air?

A. Epiglottis

B. Trachea

C. Pharynx

D. Larynx

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

131. Which kind of relationship is exhibited by algae and fungi in lichen?

A. Commensalism

B. Parasitism

C. Symbiosis

D. Competition

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

132. What do you call the finger-like folds on the inner linings of the small intestine?

A. Villi

B. Appendix

C. Rugae

D. Cecum

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

133. Aside from ADP, what else is the end production of the dark-reaction phase of photosynthesis?

A. Carbon dioxide

B. Surag

C. Carbon

D. Starch

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

134. What is that flap-like structure that prevents the food from going the wrong way during swallowing?

A. Epiglottis

B. Larynx

C. Esophagus

D. Pharynx

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

135. Which pigment is dominant in red algae?

A. Phycocyanin

B. Fucoxanthin

C. Chlorophyll

D. Pharynx

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

136. What is the membrane that surrounds the lungs?

A. Pleura

B. Meninges

C. Peritoneum

D. Pericardium

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

137. What is that 3-carbon sugar formed during the dark reaction phase of the photosynthesis?

A. ADP

B. NADPH

C. ATP

D. PGAL

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

138. What is the product of carbohydrate digestion?

A. Fatty acid

B. Glucose

C. Amino acid

D. Nucleic acid

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

139. What process is responsible for the upward movement of the water in very tall trees?

A. Osmosis

B. Capillary action

C. Turgor pressure

D. Transpiration

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

140. What is the enzyme in the mouth that breaks starch to maltose?

A. Peptidase

B. Ptyalin

C. Pepsin

D. Maltase

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

141. What do you call the types of symmetry where the body parts are paired on either side of the body?

A. Dorsal

B. Bilateral

C. Radial

D. Ventral

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

142. Which is considered as the respiratory center of the brain?

A. Cerebellum

B. Medulla oblongata

C. Cerebrum

D. Thalamus

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

143. Which stage of incomplete metamorphism is undergone by grasshopper?

A. Nymph, pupa, adult

B. Egg, larva, pupa, adult

C. Egg, nymph, adult

D. Egg, pupa, adult

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

144. Which of the following is NOT part of the thoracic cage?

A. Clavicle

B. Ribs

C. Costal cartilages

D. Sternum

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

145. Where does the toxin substance secreted by bees and ants through their sting originate?

A. Silk glands

B. Intestines

C. Rectal glands

D. Salivary glands

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

146. What is the longest bone in the body?

A. Humerus

B. Ferum

C. Tibia-fibula

D. Clavicle

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

147. Which cause our bones to turn brittle and easily break?

A. Turning into muscle tissues

B. Increase in flexibility

C. Turbidity decrease

D. Removal of collagen

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

148. How many bones does an adult human body has?

A. 201

B. 200

C. 217

D. 206

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

149. What do you call automatic responses to an external stimulus?

A. Reflex

B. Instinct

C. Impulse

D. All of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

150. What structure provides flexible support and protection to the spinal cord?

A. Skull

B. Ribs

C. Vertebral column

D. Sternum

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status