adplus-dvertising

MCQ in Mathematics Part 1 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: June 10, 2021)

MCQ in Mathematics Part 1 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Mathematics Part 1 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Start Practice Exam Test Questions

Choose the letter of the best answer in each questions.

1) Which statement is true?

a. √5 is a rational number

b. 0 is a positive number

c. √3 is a real number

d. √4 is an irrational number

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

2) The thousandths digit of the number 1,234.5678 is ________.

a. 1

b. 7

c. 8

d. 5

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

3) (4)(-6) + (12×3) = ________

a. 10

b. 12

c. 14

d. 15

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

4) The difference between gross profit and cost of goods sold is known as ________.

a. markdown

b. discount

c. net profit

d. invoice price

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

5) Julius has ₱15,000 in the bank. After a year, he expects it to earn ₱750. What is the rate of interest?

a. 2%

b. 4%

c. 5%

d. 6%

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

6) The greatest common divisor of 91, 39 and 78 is ________.

a. 24

b. 13

c. 39

d. 91

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

7) The property of real numbers which describes (5+6)-3 = 3+(5+6) is ________.

a. Commutative

b. Associative

c. Distributive

d. Reflexive

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

8) Which is proportion?

a. 5:4 = 15:12

b. 8:3 = 16:9

c. 4:5 = 12:10

d. ½:7 = 5:2

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

9) After receiving a 30% discount, Jay paid ₱210.00 for an item. What is the regular price of the item?

a. ₱300

b. ₱350

c. ₱380

d. ₱400

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

10) Peter borrowed 15,000 from the bank at the rate of 12% per year. How much will he owe the bank after 1.5 years?

a. ₱16,000

b. ₱16,7

c. ₱17,000

d. ₱17,700

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

11) 1/8 in percent is ________.

a. 10.5%

b. 12.5%

c. 14.5%

d. 16.5%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

12) John invested ₱5,000 in a certain business. How much will his money be in 2 years if it earns 12% interest in a year?

a. ₱6,000

b. ₱6,100

c. ₱6,200

d. ₱6,300

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

13) What do you call an equality of 2 ratios?

a. quotient

b. fraction

c. percentage

d. proportion

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

14) The number of hours spent for review in Algebra, Chemistry and English is in the ratio of 4:3:1. How many hours does each student spend for Chemistry in a 24-hour review package?

a. 3

b. 6

c. 9

d. 12

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

15) What is the value of 3.5 kilograms in grams?

a. 35

b. 350

c. 3,500

d. 35,000

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

16) The least common multiple of 18 and 24 is ________.

a. 6

b. 24

c. 36

d. 72

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

17) How many pieces of 7 ½ inches wire can be cut from a 31 ¼ ft. roll of wire?

a. 5

b. 10

c. 25

d. 50

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

18) What do you call a triangle with equal sides?

a. scalene

b. equilateral

c. isosceles

d. right

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

19) How many centimeters are there in 100 millimeters?

a. 0.1

b. 1

c. 10

d. 100

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

20) A ball is drawn at random from a box containing 3 red balls, 4 white balls and 5 blue balls. What is the probability that it is not blue?

a. ¼

b. ½

c. 7/12

d. 1

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

21) A salesman gets a 15% commission for the first ₱20,000, and 10% for the amount over ₱20,000 of his total sales. How much does he get for a total sale of ₱50,600?

a. 5,060

b. 6,060

c. 7,060

d. 8,060

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

22) A TV set that originally cost ₱20,000 is now sold at ₱18,000. What is the percentage decrease in the price of the TV set?

a. 10%

b. 20%

c. 30%

d. 40%

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

23) At 70 kph, Robin can reach his home within 50 minutes. At what rate should he drive his car so that he can reach home 15 minutes earlier?

a. 60 kph

b. 80 kph

c. 90 kph

d. 100 kph

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

24) A typist can finish 4 pages in 6 minutes. How long will it take for him to finish 10 pages?

a. 20 minutes

b. 15 minutes

c. 10 minutes

d. 8 minutes

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

25) Four people can finish painting a room within 4 hours. If only 2 people are available, how many hours do they have to work to finish the same job?

a. 4

b. 6

c. 8

d. 10

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

26) (3√8) (3√18) = __________

a. 108

b. 110

c. 112

d. 114

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

27) Jean bought 5 kilos of rice worth ₱200 and another 4 kilos of rice worth ₱144. What is the average price of rice per kilo?

a. ₱172.00

b. ₱172.11

c. ₱175.00

d. ₱175.11

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

28) 72 is ¾ of what number?

a. 76

b. 84

c. 86

d. 96

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

29) 0.0125 expressed in fraction in lowest term is ________.

a. 1/8

b. ¼

c. 1/800

d. 1/80

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

30) Jack and Jill work as part of the service crew in one of the fast food chains. If their earnings were in the ration of 7:8 respectively, how much did Jack earned when Jill had earned ₱6,400?

a. ₱6,200

b. ₱5,600

c. ₱5,800

d. ₱6,080

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

31) Which of the following is a multiple of 8?

a. 5,148

b. 53,250

c. 1,460

d. 32,400

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

32) The value of the car has depreciated by ₱20,000. It is now worth ₱380,000. By how many percent did the value of the car decrease?

a. 5%

b. 10%

c. 20%

d. 25%

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

33) If x is an integer and 90>3x, then x cannot be ________.

a. 29

b. 26

c. 27

d. 30

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

34) Of the following, which is the greatest?

a. ¾

b. 5/7

c. 6/9

d. 7/10

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

35) The area of the rectangle is 6x2, with length of 2x. Find the perimeter.

a. 16x

b. 10x

c. 12x2

d. 18x

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

36) How many times will the digit 7 appear between 1 to 100.

a. 9

b. 20

c. 19

d. 11

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

37) What is the value of a in the statement: 3ab =15, if b = 5?

a. 3

b. 1

c. 2

d. 5

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

38) Lito cut 4 ¼ yd. of plastic cover from a bolt containing 35 1/8 yd. How many yards were left in the bolt?

a. 31 ¼

b. 30 7/8

c. 31 1/8

d. 30 ¼

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

39) Find the final amount due in investing ₱50,000 at a simple interest rate of 14.5% for 18 months.

a. ₱60,875

b. ₱50,875

c. ₱60,900

d. ₱50,900

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

40) What is the exact interest of ₱15,000, invested at 5.5% simple interest rate for 108 days?

a. ₱255.62

b. ₱265.62

c. ₱260.62

d. ₱244.11

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

41) At what rate of interest should ₱2,400 be invested so that it will earn ₱80 in 8 months?

a. 6.5%

b. 5.5%

c. 5%

d. 6%

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

42) What is the single equivalent discount rate of the discount series 5%, 10% and 25%?

a. 40%

b. 35.9%

c. 64.1%

d. 60%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

43) The product of 2 whole numbers is 36, and their ratio is 1:4. Which of these is the smaller number?

a. 3

b. 4

c. 8

d. 9

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

44) If 30% of x is 30, what is 50% of x?

a. 30

b. 40

c. 50

d. 60

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

45) Julio’s salary is ₱8,500 per month. If it is increased by 12%, what is his new salary per month?

a. ₱9,320

b. ₱9,420

c. ₱9,520

d. ₱9,550

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

46) How much commission does a salesman get if he was able to sell ₱35,000 worth of jewelry and he is given a 15% of it?

a. ₱5,300

b. ₱5,325

c. ₱5,250

d. ₱5,425

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

47) How much should a man deposit in a bank at 6% simple interest rate if he wants to earn ₱1,200 a year?

a. ₱10,000

b. ₱30,000

c. ₱15,000

d. ₱20,000

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

48) What is the quotient when 0.345 is divided by 0.5?

a. 0.69

b. 0.65

c. 0.64

d. 0.67

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

49) Simplify this [ 2 x 9 – 8 x (-3) ] / 6 + 15 = _________.

a. 4

b. 3

c. 2

d. 1

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

50) A movie ticket cost ₱500 during a premiere night, and ₱320 during the regular show. What is the percentage decrease in the price of the ticket?

a. 30%

b. 36%

c. 24%

d. 28%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status