adplus-dvertising

MCQ in Physical Science Part 1 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: June 14, 2021)

MCQ in Physical Science Part 1 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Physical Science Part 1 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Start Practice Exam Test Questions

Choose the letter of the best answer in each questions.

1. Which refers to the recorded observations and measurements in an explanation?

A. Conclusion

B. Data

C. Graph

D. Variables

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

2. How is hypothesis tested?

A. By gathering enough information about the problem

B. By making inferences

C. By conducting experiment

D. By formulating conclusion

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

3. Which summarizes a natural occurrence that may be constantly observed given the same conditions which may be expressed in words or in mathematical form?

A. Conclusion

B. Hypothesis

C. Law

D. Theory

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

4. Ruben prepares a solution by putting a pinch of orange crystals to water in a beaker, then by consistent stirring, the crystal dissolve. Which of the statements above are likely to be observed by Ruben?

I. The water becomes orange.

II. The color of the solution becomes darker.

III. Crystals disappear from the bottom of the beaker.

IV. The beaker and its contents become heavier as attiring continues.

A. I and II only

B. III and IV only

C. I, II, and III only

D. I, II, and IV only

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

5. Which of the following is NOT true about scientific method?

A. Conclusion is the last step

B. Scientific method may be applied in every life.

C. Scientific method is a systematic way of solving problem.

D. Scientific method is done by following a step-by-step procedure in an exact sequence.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

6. Which apparatus will you use to measure the mass of an irregular solid correctly?

A. Empty beaker

B. Erlenmeyer flash

C. Graduated cylinder with water

D. Vernier caliper

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

7. To graph the distance covered and velocity of a car, which is the dependent variable?

Where should be it plotted on a line graph?

A. Distance, x axis

B. Distance, y-axis

C. Velocity, x-axis

D. Velocity, y-axis

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

8. A student found a piece of metal. What can the student to do quickly determine if the metal might contain iron?

A. Heat the metal

B. Weight the metal

C. Place the metal in water

D. Place the metal near the magnet

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

9. A student dipped a strip of aluminum and a strip of iron in water. The student then exposed the strips to air for one week. Which was most likely observed one week later?

A. The iron strip formed rust.

B. The aluminum strip formed rust.

C. Both of the metal strips formed rust.

D. Neither of the metal formed rust.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

10.What human activity has added the most carbon in the atmosphere?

A. Burning fossils fuels

B. Mining fossil fuel

C. Increasing soil erosion

D. Cutting down the rain forests

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

11. The Table below lists measurements tasks included in laboratory activities conducted by students in a Grade 9 science class. Which matches a measurement task with the correct measurement tools?

Measurement TaskTools
I. Add 10g of salt to 200 ml of water and stirTriple-beam balance, 25 ml capacity beaker marked in 1 ml intervals
II. Add 20 ml of rubbing alcohol to 50 ml of water250 ml capacity Erlenmeyer flash marked in 50 ml intervals
III. Add 3 ml of cooking oil to 10g of sugar 5 ml capacity pipette marked in 1 ml intervals, pan balance with masses petri dish
IV. Add 25 g sugar to 15 ml of water and heat until the sugar dissolves100 ml capacity graduated cylinder marked in 25 ml intervals, spring scale, mortar

A. I

B. II

C. III

D. IV

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

12. Aubrey wants to track her summative tests scores over the course of the first grading period. Which of the following will BEST allow her to analyze her progress?

A. Bar graph

B. Line graph

C. Pie graph

D. Scatter graph

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

13. What will most likely occur if global warming will not be addressed?

A. Lower se levels

B. Melting of ice cups

C. More pollution in water

D. More reflected sunlight off the ice pack

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

14. How is the relationship described when both quantities are increasing but one quantity increases faster than the other.

A. Direct proportion

B. Direct square proportion

C. Inverse proportion

D. Inverse square proportion

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

15. In your attempt to determine which is denser oil or water, you mixed 25 ml of oil with 25ml of water. What helpful qualitative data can you derive from the set-up?

A. There are 50 ml of liquid in the container.

B. Oil did not mix with water.

C. Oil is on top of the water.

D. There are 25 ml of water and 25 ml of oil in the container.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

16. Which of the following is a compound?

A. Cemented wall

B. Dry ice

C. Gold

D. Tincture of iodine

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

17. Which is most likely to change the blue litmus paper to red?

A. Ammonia in water

B. Detergent solution

C. Lime water

D. Vinegar

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

18. Which can be classified as homogeneous mixture?

I. Buko pie

II. Blood

III. Virgin coconut oil

IV. Mango juice

A. III only

B. I and II only

C. I, III, and IV only

D. II,III and IV only

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

19. Which of the following is a physical property of non-metals?

A. Malleability and ductility

B. Low tensile strength

C. High density

D. High tensile strength

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

20. The yellow color of a highlighter is a ________ property.

A. chemical

B. heterogeneous

C. homogeneous

D. physical

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

21. An odorless and colorless matter boils at 100℃ and melts at 0℃ What inference can be drawn from this observation?

A. It is a metal.

B. It is a mixture

C. It is a non-metal.

D. It is a pure substance.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

22. You want to clean a tarnished silver. Which one will you use?

A. Baking soda

B. Salt solution

C. Sugar solution

D. Vinegar

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

23. What will you add to your food to make it last longer?

A. Baking soda

B. Salt solution

C. Tomato

D. Vinegar

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

24. Why is it not advisable to drink soft drinks on an empty stomach?

A. It could lessen your appetite.

B. It could make you feel full faster.

C. It increases the acidity of your stomach.

D. It contains stimulant which causes dizziness.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

25. Almost the entire mass of an atom is concentrated in the __________?

A. electron

B. neutron

C. nucleus

D. proton

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

26. How many protons are present if an atom has a mass number of 23 and atomic number of 11?

A. 11

B. 12

C. 23

D. 44

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

27. Carbon-12 atom has ______________.

A. 6 electrons, 6 protons, 6 neutrons

B. 6 electrons, 12 protons, 6 neutrons

C. 12 electrons, 6 protons, 6 neutrons

D. 16 electrons, 6 protons , 6 neutrons

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

28. What happens to the atomic number during a chemical reaction?

A. Changes

B. Remains the same

C. Changes the alternately

D. Changes and then is restored

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

29. Which of the following statements about isotopes of hydrogen is correct?

A. They have different atomic numbers.

C. They have the same number of neutrons .

B. They have the same number of protons.

D. They have different number of electrons.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

30. Which of the following has 16 electrons?

A. 2713A1+3

B. 3517C1-1

C. 3216S

D. 3216S-2

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

31. How many protons, neutrons and electrons are there in an atom of 19779Au?

A. 79 protons, 79 electrons, and 118 neutrons

B. 79 protons, 79 electrons, and 197 neutrons

C. 197 protons, 79 electrons, and 79 neutrons

D. 79 protons, 79 electrons, and 158 neutrons

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

32. The electrons configuration of an atom of element R in the ground state is 1s22s22p63s23p64d9. What is the element described?

A. 48Cd

B. 35Br

C. 31Ga

D. 27Co

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

33. What is the shape of the molecule BeC12?

A. Linear

B. Angular

C. Trigonal planar

D. Tetrahedral

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

34. The generalized electron configuration of this group of element is [Noble gas] ns2ns.

Identify its group and family.

A. Group VII and Family A

B. Group V and Family A

C. Group III and Family B

D. Group I and Family B

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

35. What is the position of 12Mg in the periodic table of elements?

A. Group I-A, Period 2

B. Group III-A, Period 2

C. Group II-A, Period 3

D. Group II-B, Period 4

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

36. What happens when a metal react with a nonmetal ? Usually___________.

A. a simple covalent bond is formed

B. a coordinate covalent bond is formed

C. positive and negative ions are formed

D. there is sharing of electrons in the outer shells of two elements

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

37. What bond exists in a solid that does not conduct electricity but conducts electricity when dissolved in water?

A. Coordinate covalent bond

B. Covalent bond

C. Ionic bond

D. Metallic bond

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

38 .Which of the following statements about a triple bond is CORRECT?

A. Compounds with triple bonds are not reactive.

B. An example of a molecule with a triple bond is C2H6.

C. Triple bond is weaker than single and double bonds.

D. Three pairs of electrons can hold two atoms together stronger than two pairs.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

39. Which chemical bond will most likely exists if element A has an electron configuration of 1s22s22p3 and element B has 1s22s22p5??

A. Coordinate covalent

B. Ionic

C. Metallic

D. Polar covalent

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

40. X, Y, and Z represent elements of atomic numbers 9, 11, and 16. What type of bond will be performed between Y and Z?

A. Ionic bond

B. Metallic bond

C. Nonpolar covalent bond

D. Polar covalent bond

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

41. A week attraction between hydrogen atom in one molecule and an oxygen in other called _______.

A. covalent bond

B. Hydrogen bond

C. Ionic bond

D. Metallic bond

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

42. Which of the following substances is most likely a covalent compound ?

A. CaCO3

B. KNO3

C. SO2

D. NaOH

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

43. What is the element needed to bond with Na to create the most ionic bond?

A. F

B. C1

C. Br

D. I

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

44. The boiling point of substance A is higher than that of substance B. What does this meaning?

A. Substance A is less viscous than substance B.

B. Substance A evaporates faster than substance B.

C. Substance B has greater surface tension than substance A.

D. Substance B has weaker intermolecular forces than substance A.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

45. What is the intermolecular force of attraction between the nucleus of one atom and the electrons of a nearby atom?

A. Dipole-dipole force

B. Ion-dipole force

C. London dispersion force

D. Van der Waals force

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

46. Which of the following has the greatest number of atom?

A. Ca(OH)2

B. A12O3

C. NaHCO3

D. C2H2

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

47. What does a triangle , which is placed in a chemical equation indicate?

A. Changes happened

B. Heat is applied

C. Gas is evolved

D. Precipitate

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

48. What would most probably be the resulting chemical formula when Mg+2and O-2 combine?

A. MgO

B. Mg2O2

C. MgO2

D. Mg4O4

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

49. Which of the following is an example of combustion reaction?

A. Mg+C12 ————————————-> MgC12

B. CaCO3 ————————————-> CaO + CO2

C. 2 C4H10 + 13 O2 ———————————-> 8 CO2 + 10 H2O

D. AgNO3 + NaC1 ——————————–> AgC1 + NaNO3

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

50. What type of chemical reaction is involved in Ca(S) + 2H2O Ca(OH)2(aq)?

A. Combination

B. Decomposition

C. Single-displacement

D. Double-displacement

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status