adplus-dvertising

MCQ in Physical Science Part 2 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: June 14, 2021)

MCQ in Physical Science Part 2 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Physical Science Part 2 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 2 of the Series

MCQ in Physical Science Part 1 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

51. When the fuel in a butane gas stove undergoes complete combustion, it reacts with oxygen to form carbon dioxide and water: _C4H10 + _ O2CO2 + _H2O. Which set of coefficients can be BEST used in balancing the equation?

A. 1, 1, 4, 2

B. 2, 2, 4, 5

C. 2, 8, 13, 10

D. 2, 13, 8, 10

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

52. In oxidation-reduction, the oxidizing agents is reduced and gains electrons. The reducing agent is oxidized and loses electrons. Are the statements CORRECT?

A. Both statements are correct.

B. Both statements are false

C. First statement is true; second statement is false.

D. Second statement is true; first statement is false.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

53. How many moles of iron does 25 g of Fe represent? (Fe=55.85 g)

A. 0.448 mol

B. 2.234 mol

C. 30.85 mol

D. 80.85 mol

View Answer:

Answer: Option A

Explanation: – (25 g) / ( 55.85 g/mol ) =0.448 mol

54. What is the mass of 5.0 mol of water? (1 mol H2O=18.02g)

A. 3.60 g

B. 13.02 g

C. 23.02 g

D. 90.10 g

View Answer:

Answer: Option D

Explanation: -(5 mol) (18.02 g/mol ) = 90.10 g

55. An analysis of salt shows that it contains 56.58 g potassium; 8.68 g carbon and 34.73 oxygen. What is the empirical formula of the substance?

A. KC2O3

B. K2CO2

C. K2CO3

D. K2C3O

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

56. Which of the following is NOT a principal assumption of Kinetic Molecular Theory?

A. Gas particles move rapidly.

B. Gases consists of submicroscopic particles.

C. There is very little empty space in a gas.

D. Gas particles have no attraction for one another.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

57. Based on the Kinetic Molecular Theory, a gas can be compressed much more than a solid or liquid because__________.

A. gas particles move rapidly

B. the particles of a gas are very far apart

C. a gas is composed do not attract or repel one another

D. gas particles do not attract or repel one another

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

58. Which refers to the kinetic energy or motion of gas particles?

A. Pressure

B. Quantity of gas

C. Temperature

D. Volume

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

59. A given mass of gas has a volume of 750 ml at -25℃ and 280 torr. What would the volume of the gas be at 30 and 560 torr of pressure considering the amount of gas which is constant?

A. 450 ml

B. 458 ml

C. 480 ml

D. 520 ml

View Answer:

Answer: Option B

Explanation: This item involves combined gas law : (P1V1)/T1 = (P2V2)/T2

60. Seven liters of an ideal gas are contained at 3.5 atm and 30 How many moles of this gas are present?

A. 0.50 mol

B. 0.75 mol

C. 1.00 mol

D. 1. 25 mol

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

61. What is the BEST reason why the atmospheric pressure in Baguio City is lower than the atmospheric pressure at sea level?

A. Because there are more gas particles at higher altitudes

B. Because there are less gas particles at higher altitudes

C. Because there are greater temperature at higher altitudes

D. Because there is lesser temperature at higher altitudes

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

62. Which of the following correctly describes the process of exhalation (air going out of the lungs)?

A. The lungs decrease in volume, causing the internal pressure to increase.

B. The lungs decrease in volume, causing the internal pressure to decrease.

C. The lungs increase in volume, causing the internal pressure to increase.

D. The lungs increase in volume, causing the internal pressure to decrease.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

63. What is the closed, continuous path through which electrons can flow?

A. Charge

B. Circuit

C. Resistor

D. Voltage

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

64. What will be your charge if you scrape electrons from your feet while scuffing across the rug?

A. Negative

B. Neutral

C. Positive

D. Not enough information given

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

65. How is food cooked faster using a pressure cooker?

A. The accumulated steam increases the pressure and decreases the boiling point of the liquid.

B. The accumulated steam increases the pressure and increases the boiling point of the liquid.

C. The accumulated steam decreases the pressure and increases the boiling point of the liquid.

D. The accumulated steam decreases the pressure and decreases the boiling point of the liquid.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

66. Which of the following is NOT a characteristic of a base?

A. Bitter taste

B. Slippery feeling

C. Able to change litmus from red to blue

D. Reacts with carbonates to produce carbon dioxide

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

67. Which of the following statements about acid and base is TRUE?

A. Baking soda is acidic.

B. Both acids and bases conduct electricity.

C. The concept of H3O+ was introduced by Arrhenius.

D. The end point is reach when the color of the indicator in titration changes.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

68. What is the pH of the solution with an [H+] of 1.00 x 10-11?

A. 1

B. 3

C. 7

D. 11

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

69. Which of the following is the most acidic?

A. Calamansi juice

B. Carbonated drink

C. Urine

D. Vinegar

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

70. Acid rain is formed when sulfur oxides react with water in air. It causes lakes and streams decrease in pH which makes it unable to support fish and plant life. Which is the LEAST means of solving this problem?

A. Limestone may be added to the water basins.

B. Neutralize sulfur oxides with basic compounds.

C. Reduction of sulfur emissions from the industrial establishments.

D. Providing absorbent colloidal materials to screen acid rain before hitting the water.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

71. Which of the following would decrease the rate in which a solid dissolves in a liquid?

A. Supersaturating the solution

B. Applying pressure into the solution

C. Grinding the solid into smaller pieces

D. Increasing the temperature of an exothermic reaction

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

72. Which factors affects the rate of dissolution when powdered sugar dissolves more rapidly than granulated sugar?

A. Application of heat

B. Nature of solute

C. Particle size

D. Stirring

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

73. In which factor is the description “like dissolves like” BEST used?

A. Volume

B. Pressure

C. Temperature

D. Nature of solute and solvent

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

74. When the production of hydrogen ions in the body is the same as their loss, you are in _________.

A. acid-base balance

B. electricity balance

C. water balance

D. balance diet

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

75.What is the mass percent of Na2SO4 in a solution made by dissolving 25 g Na2SO4 in 225 g H2O?

A. .01%

B. 1%

C. 10%

D.20%

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

76. What is the mole fraction of 100 g ethanol (C2H6O) mixed in 100 g water?(C=12 H=1 O=16)

A. 0.28

B. 2.17

C. 5.56

D.7.73

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

77. What is the molarity of the solution containing 1.4 mol of acetic acid (HC2H3O2) in 250 ml of solution?

A. 4.5M

B. 5.6M

C. 6.5M

D. 7.6M

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

78. What is the normality of a 2M solution of H3PO4?

A. 2 N

B. 3 N

C. 5 N

D. 6 N

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

79. When egg yolk is added to oil and water vinegar to make mayonnaise, the egg yolk serves as__________.

A. coagulant

B. emulsifying agent

C. solvent

D. surfactant

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

80. Which of the following involves absorption?

A. Plating the copper on a steel object

B. Adherence of paint to wood surfaces

C. Brown color of the eyes of the Filipinos

D. Removal of odor inside a refrigerator using charcoal

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

81. Which of the following BEST describes temperature?

A. Temperature measures the total energy in something.

B. Temperature measures the kinetic energy in substance.

C. Temperature measures the total kinetic energy contained in an object.

D. Temperature measures the average molecular kinetic energy in substance.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

82. The Earth receives tremendous heat coming from the sun which could be beneficial at one point and harmful to a large extent. Which of the following methods of transferring heat is being illustrated?

A. Conduction

B. Convection

C. Radiation

D. Transduction

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

83. A reaction takes place endothermically. Which of the following statements BEST describes endothermic reactions?

A. The temperature of the system drops.

B. The temperature of the surrounding rises.

C. The temperature of the surrounding drops.

D. The temperature of the surrounding remains the same.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

84. Which of the following statements on specific heat is TRUE?

A. It is an extrinsic property.

B. It is always equal to the heat capacity.

C. It is the heat capacity per mole of a substance.

D. It is equal to zero when the heat capacity is zero.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

85. The entropy usually increase when _______.

I. A molecule is broken into two or more smaller molecules

II. A reaction occurs that results in an increase in the number of moles of gas

III.A solid changes to a liquid

IV. A liquid changes to a gas

A. I and II only

B. III and IV only

C. I, II and III only

D. I, II, III, and IV

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

86. Change in enthalpy for combustion of fuel is ________.

A. negative

B. positive

C. zero

D. may be negative or positive

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

87. According to the collision theory, when does a chemical reaction occur?

A. If the colliding molecules have energy equal to greater than the activation energy.

B. If the colliding molecules have lesser than the activation energy.

C. If the colliding molecules bouncing apart did not change.

D. If there is no collision among molecules.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

88. Which situation appears to violate the collision theory?

A. The reaction rate increases as temperature increases.

B. The reaction rate decreases as the reaction mixture is cooled.

C. The reaction rate increases as the surface area of the reactants increases.

D. A reaction rate takes more rapidly when the concentration of the reactants is decreased.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

89. Which statements is TRUE about catalysts?

A. They increase the rate of reaction by increasing the activation energy.

B. They provide alternative reaction paths with lower activation energies.

C. The amount of catalyst decreases as the reaction progresses.

D. They are used up in the reaction.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

90. Milk turns sour in one or two days when left at room temperature and yet can remain unspoiled for two weeks when refrigerated. What explains this?

A. Decrease in temperature speeds up reaction rate.

B. Decrease in temperature slows down reaction rate.

C. Milk becomes less concentrated when placed in refrigerator.

D. Milk becomes more concentrated when placed in refrigerator.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

91. What factor affects sawdust to burn faster than a block of wood?

A. Concentration of reactant

B. Presence of catalyst

C. Surface area of reactant

D. Temperature

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

92. Which of the following observation is NOT true whenever a system is in chemical equilibrium?

A. Attainment of equilibrium requires time.

B. The rates of opposing reactions are equal.

C. The products do not change back to reactants.

D. Concentration remain constant at equilibrium even though the opposing reactions are continuing.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

93. Which refers to the recorded observations and measurements in an explanation?

A. Conclusion

B. Data

C. Graph

D. Variables

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

94. How is hypothesis tested?

A. By gathering enough information about the problem

B. By making inferences

C. By conducting experiment

D. By formulating conclusion

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

95. Which summarizes a natural occurrence that may be constantly observed given the same conditions which may be expressed in words or in mathematical form?

A. Conclusion

B. Hypothesis

C. Law

D. Theory

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

96. Which of the following is also known as paraffin or saturated hydrocarbon?

A. Alkane

B. Alkene

C. Alkyne

D. Cycloalkane

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

97. Which of the following is NOT true about scientific method?

A. Conclusion is the last step

B. Scientific method may be applied in every life.

C. Scientific method is a systematic way of solving problem.

D. Scientific method is done by following a step-by-step procedure in an exact sequence.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

98. Which of the following are properties of organic compound?

I. High melting point

II. Low boiling point

III. High solubility in water

IV. Non-conductor of electricity

A. I and II

B. I and III

C. II and III

D. II and IV

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

99. What is the classification of an organic compound with the formula CH3-O-CH3?

A. Alcohol

B. Ether

C. Phenol

D. Thiol

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

100. Which apparatus will you use to measure the mass of an irregular solid correctly?

A. Empty beaker

B. Erlenmeyer flash

C. Graduated cylinder with water

D. Vernier caliper

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status