adplus-dvertising

MCQ in Mathematics Part 3 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: June 10, 2021)

MCQ in Mathematics Part 3 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Mathematics Part 3 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 3 of the Series

MCQ in Mathematics Part 2 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

101) Find the profit of Weng’s water refilling business with revenue of ₱56,000,000 and costs of ₱42,000,000.

a. ₱14,000,000

b. ₱140,000

c. ₱1,400,000

d. ₱14,000

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

102) Norma’s food stall has costs of ₱2,900. Her total food sales are ₱11,600. What percent of her food sales do the food costs represent?

a. 20%

b. 25%

c. 27%

d. 30%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

103) Marvin needs 250 cookies for a buffet. He will make oatmeal raisin, macaroons, and chocolate chunk cookies. He wants 25% of the cookies to be oatmeal raisin and 15% of the cookies to be macaroons. How many chocolate chunk cookies must Marvin bake?

a. 150

b. 125

c. 140

d. 100

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

104) If a shirt is marked down 25%, what will the purchase price be?

a. ₱25

b. 75% of its original price

c. 50% off

d. ₱75

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

105) A customer places a special order through 480 Furniture Store. The list price in the manufacturer’s catalog is ₱1,600. 480 Furniture receives a 35% trade discount. What is the net price for the furniture order?

a. ₱560

b. ₱1,535

c. ₱1,565

d. ₱1,040

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

106) Ron’s Manufacturing offers discounts on most of its products. What is the trade discount rate on an item with a list price of ₱16.79 and a net price of ₱2.42?

a. 22%

b. 26%

c. 54%

d. 74%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

107) What type of financial statement summarizes the information concerning the cash inflows and outflows during a particular period?

a. Balance sheet

b. Statement cash flows

c. Income statement

d. Statement of retained earning

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

108) Closing entries are made:

a. so that financial statements can be made

b. in order to terminate the business as an operating entity

c. in order to transfer net income/loss and owner’s drawings to the owner’s capital account

d. so that all assets, liabilities, and owner’s capital accounts will have zero balances when the next accounting period starts

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

109) Suppliers who allow business to receive goods and services before paying for them are known as:

a. Finance companies

b. Leasing companies

c. Trade companies

d. Trade debtors

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

110) Which of the following is an example of external finance?

a. Disposal by a business of surplus assets

b. Bank loan

c. Day to day cash from sales to customers

d. Money loaned from trade suppliers through extended credit

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

111) A shareholder sells his shares for more than he paid for them. This is known as:

a. Capital gain

b. Profit on disposal

c. God deal

d. Capital allowance

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

112) The point at which the level of sales of a business exactly equals its costs is known as the:

a. Break-even point

b. Insolvency point

c. Start-up stage

d. Profit point

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

113) Working capital is:

a. Current Assets-Current Liabilities

b. Notes Payable

c. Current Liabilities

d. Accounts Payable

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

114) Which of the following does not appear in a Balance Sheet?

a. Cash

b. Equipment

c. Accounts Payable

d. Depreciation Expense

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

115) Adjusting entries are used to:

a. close the books

b. record accruals

c. correct errors

d. all of the listed answers are correct

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

116) Net Income or Profit results from:

a. revenues exceeding expenses

b. assets exceeding liabilities

c. expenses exceeding revenues

d. liabilities exceeding assets

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

117) Assets are normally recorded at:

a. cost

b. appraised value

c. market value

d. management’s estimated value

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

118) Which financial report measures results for a period of time?

a. Balance Sheet

b. Income Statement

c. Trial Balance

d. All of the listed answers

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

119) Using the double entry system, every business transaction _________.

a. affects two or more accounts

b. affects only asset accounts

c. affects only one account

d. affects only income statement

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

120) A debt incurred by buying goods or services from a supplier on credit is called ________.

a. property

b. accounts payable

c. an expense

d. accounts receivable

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

121) Two buses leave the same station at 8:00 pm. One bus travels north at the rate of 30 kph and the other travels east at 40 kph. How many kilometers apart are the buses at 10 pm?

a. 140 km

b. 100 km

c. 70 km

d. 50 km

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

122) Calculate the mean absolute deviation of the following numbers: 60, 80, 100, 75 and 95

a. 12.4

b. 14.2

c. 16.1

d. 18.9

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

123) Which of the following is the factorization of the binomial x2 – 42 ?

a. (x + 4)(x + 2)

b. (x – 4)2

c. x(x + 2x + 2)

d. (x – 4)(x + 4)

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

124) What value of x will satisfy the equation: 0.4(5x – 1470) = x?

a. 490

b. 2,130

c. 1470

d. 588

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

125) Which of the following has the greatest value:

a. 3 + 32 + (3 + 3)2

b. 33

c. [(3 + 3)2]2

d. (3 + 3 + 3)2

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

126) The average of 5 different counting numbers is 20. What is the highest possible value that one of the numbers can have?

a. 20

b. 40

c. 30

d. 90

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

127) Three brothers inherited a cash amount of P62,000 and they divided it among themselves in the ratio of 5:4:1. How much more is the largest share than the smallest share?

a. P75,000

b. P30,000

c. P24,800

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

128) What is the missing terms in the series 5, 20, 80, ___,1280, ___, 20, 480?

a. 50;210

b. 40;160

c. 35;135

d. 320;5120

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

129) At what rate per annum should P2400 be invested so that it will earn an interest of P800 in 8 years?

a. 6 ½ %

b. 5 ½ %

c. 4.17 %

d. 6 %

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

130) The area of a rectangle is (x2 + 2x – 8). If its length is x + 4, what is its width?

a. x + 2

b. x – 2

c. x + 1

d. x + 6

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

131) What is the value of 12⅙ – 3 ⅜ – 5 ⅔ + 20 ¾?

a. 21 1/8

b. 22

c. 23 7/8

d. 21

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

132) The vertex angle of an isosceles triangle is 20°. What is the measure of one of the base angles?

a. 150°

b. 60°

c. 75°

d. 80°

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

133) Ana and Beth do a job together in three hours. Working alone, Ana does the job in 5 hours. How long will it take Beth to do the job alone?

a. 3 and 1/3 hours

b. 2 and 1/3 hours

c. 3 hours

d. 7 and 1/2 hours

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

134) How much greater is the sum of the first 50 counting numbers greater than the sum of the first 100 counting numbers?

a. 110

b. 3,775

c. 3,155

d. 1200

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

135) Which of the following has the largest value?

a. 85

b. 39

c. 65

d. 94

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

136) A water tank contains 18 liters when it is 20% full. How many liters does it contain when 50% full?

a. 60

b. 30

c. 58

d. 45

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

137) The edges of a rectangular solid have these measures: 1.5 feet by 1½ feet by 3 inches. What is its volume in cubic inches?

a. 324

b. 225

c. 972

d. 27

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

138) In a certain school, the ratio of boys to girls is 5 is to 7. If there are 180 boys and girls in the school, how many boys are there?

a. 105

b. 90

c. 45

d. 75

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

139) Ruben’s grades in 6 subjects are 88, 90, 97, 90, 91 and 86? What is the least grade that he should aim for in the 7th subject if he has to have an average of 88?

a. 92

b. 74

c. 88

d. 85

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

140) On a certain day, three computer technicians took turns in manning a 24-hour internet shop. The number of hours Cesar, Bert, and Danny were on duty was in the ratio 3:4:5, respectively. The shop owner pays them P50 per hour. How much would Danny receive for that day?

a. P230

b. P500

c. P160

d. P480

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

141) A retailer buys candies for P90.25. The pack has 35 pieces of candies. If she sells each candy for P2.25, how much profit does she make?

a. P11.50

b. P56.25

c. P37.50

d. P18.75

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

142) An online shop sells a certain calculator for P950 and charges P150 for shipping within Manila, regardless of the number of calculators ordered. Which of the following equations shows the total cost (y) of an order as a function of the number of calculators ordered (x)?

a. y = (950 + 150)x

b. y = 150x +950

c. x = 950y + 150

d. y = 950x + 150

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

143) One side of a 45° – 45° – 90° triangle measures x cm. What is the length of its hypotenuse?

a. X √3 cm

b. X cm

c. (X √3)/2 cm

d. X √2 cm

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

144) The legs of one right triangle are 9 and 12, while those of another right triangle are 12 and 16. How much longer is the perimeter of the larger triangle than the perimeter of the smaller triangle?

a. 84

b. 7

c. 12

d. 14

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

145) Determine the midpoint of the line segment joining the points (7, -3) and (-1, 6).

a. (2, 3/2)

b. (2, -3/2)

c. (3, 3/2)

d. (1, 5/2)

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

146) Which of these has the longest perimeter?

a. A square 21 cm on a side

b. A rectangle 19 cm long and 24 cm wide

c. An equilateral triangle whose side is 28 cm

d. A right triangle whose two legs are 24 and 32 cm

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

147) How many square inches are in 2 square yard?

a. 900

b. 144

c. 1296

d. 2,592

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

148) In a playground for Kindergarten kids, 18 children are riding tricycles or bicycles. If there are 43 wheels in all, how many tricycles are there?

a. 8

b. 9

c. 7

d. 11

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

149) Nelia takes ¾ hour to dress and get ready for school. It takes 4/5 hour to reach the school. If her class starts promptly at 8:00 am; what is the latest time she can jump out of bed in order not to be late for school?

a. 6:42 am

b. 6:27 am

c. 6:57 am

d. 7:02 am

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

150) Which common fraction is equivalent to 0.215?

a. 43/200

b. 27/125

c. 21/50

d. 108/375

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status