adplus-dvertising

MCQ in Social Science Part 1 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: June 22, 2021)

MCQ in Social Science Part 1 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Social Science Part 1 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Start Practice Exam Test Questions

Choose the letter of the best answer in each questions.

1. The Philippines ten-year transaction period before the granting of complete independence from the Americans.

A. Commonwealth Government

B. Third Republic

C. Puppet government

D. Revolutionary

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

2. The Act/Law that led to the granting of ten-year transition period.

A. Here-Hawes Cutting Bill

B. Tydings-McDuffie Law

C. Parity Rights

D. Independence Law

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

3. The Chairman of the 1934 Constitutional Convention.

A. Cecillia Munoz Palma

B. Carlos P. Garcia

C. Diosdado Macapagal

D. Claro M. recto

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

4. The first appointed head of the Department of Education during Commonwealth period.

A. Claro M. Recto

B. Sergio Osmena

C. Rafael Palma

D. Jose P. Laurel

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

5. The “father of social justice.”

A. Claro M. Recto

B. Sergio Osmeña

C. Manuel L. Quezon

D. Jose P. Laurel

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

6. The leader of Sakdalista uprising

A. Benigno Aquino

B. Benigno Ramos

C. Isabelo delos Reyes

D. Isabelle Espiritu

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

7. The last department turned over by the Americans to be government by a Filipino

A. Department of Public Health and Welfare

B. Department of Trade

C. Department of Education

D. Department of Defense

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

8. The Rizal Day Celebration reminds us about heroes worth

A. Appreciating

B. Reading about

C. Emulating

D. Studying

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

9. Section 6, Article XIV states that the national language of the Philippines is __________.

A. English

B. Filipino

C. Tagalog

D. Cebuano

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

10. SECTION 3, Article XIV states that “ALL educational institutions shall include that study of _______ as part of curriculum.”

A. History

B. Science & Technology

C. Sports

D. Constitution

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

11. Who has the power of declare the existence of the state of war?

A. Senate President

B. Chief Justice

C. President

D. Congress

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

12. “ The State shall protect and promote the right of all citizens to quality education at all levels.” Which government program is in support of this?

A. Exclusion of children with special needs from the formal system

B. Free elementary and secondary education

C. Deregulated and secondary education

D. Re-introduction of the NEAT and NSAT

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

13. The old name of EDSA during early part of American occupation

A. 19 de junio

B. Highway 54

C. Highway 53

D. Highway 52

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

14. RA 9155 also known as”___________.”

A. Basic Education Act of 2001

B. Restructured Basic Education

C. Education For All

D. Bridge Program

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

15. RA 4670 also known as”___________”

A. Board of Higher Education

B. The Magna Carta For Public School Teachers

C. State of National Emergency

D. Calibrated Pre-emptive Response

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

16. President Ramos’ Medium Term Philippines Development Plan (MTPDP).

A. Angat pinoy 2004

B. SONA 2001

C. Philippines 2000

D. Sustainable Development

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

17. President Estrada’s MTPDP.

A. Angat Pinoy 2004

B. SONA 2001

C. Philippines 2000

D. Sustainable Development

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

18. How long can an elected President of the Philippines serve under the 1987 Constitution?

A. Two terms, 6 years each

B. Two terms, 4 years each

C. One term for 6 years

D. One term for 4 years

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

19. Historically, Why does the Philippines have a claim over Sabah?

A. The sultan of Sulu, who received the territory as a gift, has given the Philippines Government Power to reclaim his territory.

B. The Malays, the third wave of migrants to the country, own the territory.

C. Sabah was formerly a part of the Philippines archipelago.

D. The Philippines government bought it from the Sultan of Brunei

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

20. Known as the Code of Conduct and Ethical Standards for Government employees and officials.

A. RA 6713

B. RA 1425

C. RA 7610

D. RA 9262

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

21. Which of the following describes the Battle of Manila Bay between American and Spanish naval forces?

A. The Americans ships outnumbered those of the Spaniards.

B. The Spaniards readily won the battle over the Americans.

C. It was a mock naval battle between the Spaniards and the Americans.

D. The Americans won the battle with great difficulty.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

22. What right and duty do Filipinos exercise when they participate in ratifying a proposed constitution ?

A. Citizenship

B. Habeas corpus

C. Suffrage

D. Bill of Rights

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

23. The Old name of EDSA during the World War II

A. 19 de Junio

B. Highway 54

C. Highway 53

D. Highway 52

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

24. Who was the first president of the Republic of the Philippines when independence from America was granted on july 4, 1946.

A. Pres. Corazon Aquino

B. Pres. Elpidio Quirino

C. Pres. Ferdinand Marcos

D. Pres. Manuel Roxas

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

25. According to him President “… this Nation will be great again…!

A. Pres. Corazon Aquino

B. Pres. Elpidio Quirino

C. Pres. Ferdinand Marcos

D. Pres. Manuel Roxas

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

26. He had promised sweeping economic changes, and he did make progress in land reform, opening new settlements outside crowded Luzon island. His death in an airplane crash in March 1957, was a serious blow to national morale.

A. Pres. Ramon Magsaysay

B. Pres. Elpidio Quirino

C. Pres. Ferdinand Marcos

D. Pres. Manuel Roxas

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

27. Martial law remained in force until 1981 under Proclamation # _________

A. 1081

B. 1425

C. 9994

D. 7610

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

28. What in SONA stands for?

A. State of the National Address

B. State of the Nation Approval

C. Status of the Nation Address

D. State of the Nation Address

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

29. What is Republic Act 8049?

A. Anti – Hazing Law

B. Anti sexual harassment Law

C. Law Protection Women and Children against all forms of abuses, discrimination and exploitation

D. Expanded Senior Citizen Act of 2010

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

30. What is Republic Act 9994?

A. Anti – Hazing Law

B. Anti sexual harassment Law

C. Law Protecting Women and Children against all forms of abuses, discrimination and exploitation

D. Expanded Senior Citizens Act of 2010

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

31. Republic Act 9262 adheres with

A. Anti – Hazing Law

B. Anti sexual harassment Law

C. Law Protecting Women and Children against all forms of abuses, and exploitation

D. Expanded Senior Citizens Act of 2010

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

32. Republic Act 7877 also known as

A. Anti – Hazing Law

B. Anti sexual harassment Law

C. Law Protecting Women and Children against all forms of abuses, discrimination and exploitation

D. Expanded Senior Citizens Act of 2010

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

33. Section 5 (5), Article XIV of the 1987 Constitution mandates the Government to give the highest budgetary to:

A. Department of Interior and Local Government

B. Department of Education

C. Department of Science and Technology

D. Department of Public Works and Highways

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

34. The chairmen of the 1972 Constitutional Convention

A. Former Presidents Garcia and Marcos

B. Former Presidents Garcia and Macapagal

C. Former Presidents Garcia and Quirino

D. Former Presidents Garcia and Roxas

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

35. With peace education in mind, What is NOT included

A. Dialogue

B. Mediation

C. Cooperation

D. Conflict

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

36. What is the very foundation of genuine peace and reconciliation

A. Happiness

B. Joy

C. Confrontation

D. Social Justice

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

37. The newly appointed secretary of DSWD by Pres. Noynoy Aquino

A. Jinky Soliman

B. Dinky Soliman

C. Pacquito Ochoa, jr.

D. Butch Abad

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

38. The first essay of Rizal

A. El Amor Partio

B. A la Juventud Filipina

C. Sa Aking Kabata

D. Mi Ultimo Adois

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

39. The Republic Act that requires us to teach Rizal and other Filipinos patriots to tertiary students

A. RA 7836

B. RA 7610

C. RA 1425

D. RA 9165

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

40. What is the Right of SUFFRAGE advocates

A. The Right of the people to vote

B. The Right of the people to vote and be elected in public office

C. The Right of the people not to vote

D. The Right of the people for clean elections

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

41. Where is the International Rice Research Institute (IRRI) located?

A. UP Los Baños, Laguna

B. UP Diliman, Quezon City

C. Up IloIlo

D. UP Manila

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

42. The mountain that separates the continents of Asia and Europe

A. Ural mountain

B. Mt. Kilimanjaru

C. Mt. Everest

D. Mt. Apo

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

43. The old name of Vietnam

A. Formosa

B. Siam

C. Persia

D. Annam

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

44. The “yellow Race” also known as:

A. Tigris and Euphrates

B. Hwang-Ho and Yangtze

C. Nile and Indus

D. Aegean and Mekong

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

45. The major rivers in China

A. Tigris and Euphrates

B. Hwang-Ho and Yangtze

C. Nile and Indus

D. Aegean and Mekong

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

46. The World biggest peninsula

A. Arabian peninsula

B. Iberian peninsula

C. Korean peninsula

D. Italy

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

47. The boot-shaped peninsula

A. Arabian peninsula

B. Iberian peninsula

C. Korean peninsula

D. Italy

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

48. Known as the “Isla de Pintados” by the Spaniards

A. Luzon

B. Visayas

C. Mindanao

D. Isla Verde

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

49. Man’s conviction is his/her _________

A. Norms

B. Belief

C. Values

D. Mores

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

50. Also known as the Bangkok Declaration of 1967

A. APEC

B. UN

C. EU

D. ASEAN

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

Questions and Answers in Social Science (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Social Science | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500            Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status