adplus-dvertising

MCQ in Social Science Part 2 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: June 22, 2021)

MCQ in Social Science Part 2 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Social Science Part 2 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 2 of the Series

MCQ in Social Science Part 1 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

51. The capital of Denmark

A. Oslo

B. Copenhagen

C. Stockholm

D. Reykjavik

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

52. Hans Christian Andersen is a Native of what Scandinavian country

A. Denmark

B. Norway

C. Sweden

D. Finland

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

53. Known as Ma-I by the early Chinese traders

A. Mindoro

B. Aklan

C. Cebu

D. Manila

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

54. The focal theme/agenda of 2009 Earth’s Summit held in Copenhagen, Denmark

A. Sustainable Development

B. Climate Change

C. Poverty

D. Cyder crime

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

55. The host-country of the 1992 Earth’s Summit on Sustainable Development

A. Philippines

B. Brazil

C. Britain

D. China

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

56. The longest revolt in the Philippines History

A. Dagohoy revolt

B. Diego Silang revolt

C. Gabriela Silan revolt

D. Palaris revolt

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

57. What was our government under the 1935 Constitution

A. Revolutionary

B. Monarchy

C. Commonwealth

D. Military

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

58. What is meant by the worker’s right to security of tenure?

I. To continue in their jobs

II. Not to be contractual after six months

III. May not be dismissed unless there is just or valid cause provided by law

A. I and II

B. I and III

C. II and III

D. I and III

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

59. Which order of presidents correctly applies to Philippines History

I. Magsaysay

II. Garcia

III. Quirino

IV. Roxas

A. IV-III-I-II

B. II-I-III-Iv

C. I-II-III-Iv

D. IV-III-II-I

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

60. The SONA of the President is being delivered every _______ Monday of July.

A. First

B. Second

C. Third

D. Fourth

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

61. The process by which a person learns the requirements of the culture by which he or she is surrounded, and acquires values and behaviours that are appropriate or necessary in that culture

A. Assimilation

B. Enculturation

C. Cultural relativism

D. Acculturation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

62. The exchange of cultural features that results when groups of individuals having different cultures come into continuous first hand contact; the original cultural patterns of either or both groups may be altered, but the groups remain distinct

A. Assimilation

B. Enculturation

C. Cultural relativism

D. Acculturation

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

63. The process whereby a minority group gradually adapts to the customs and attitudes of the prevailing culture and customs.

A. Assimilation

B. Enculturation

C. Cultural relativism

D. Acculturation

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

64. The principle that an individual human’s beliefs and activities should be understood in terms of his or her own culture.

A. Assimilation

B. Enculturation

C. Cultural relativism

D. Acculturation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

65. The Commanding General of USAFFE

A. General Arthur MacArthur

B. General Douglas MacArthur

C. General Jonathan Wainwright

D. General Edward P. King

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

66. The Commander of the American and Filipinos forces in Bataan

A. General Arthur MacArthur

B. General Douglas MacArthur

C. General Jonathan Wainwright

D. General Edward P. King

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

67. The Commander of the American and Filipino forces in Corregidor

A. General Arthur MacArthur

B. General Douglas MacArthur

C. General Jonathan Wainwright

D. General Edward P. King

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

68. The president of the Japanese-sponsored government

A. Sergio Osmeña

B. Manuel L. Quezon

C. Jorge B. Vargas

D. Jose P. Laurel

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

69. The Chairman of the Japanese-sponsored Executive Commission in 1942.

A. Sergio Osmeña

B. Manuel L. Quezon

C. Jorge B. Vargas

D. Jose P. Laurel

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

70. The island of Corregidor is part of the province of

A. Cavite

B. Bataan

C. Zambales

D. Pangasinan

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

71. The government that was interrupted by the Japanese occupation.

A. First Republic

B. Second Republic

C. Third Republic

D. Commonwealth

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

72. In economy, _______ is a rise in the general level of prices of goods and services in an economy over a period of time.

A. Inflation

B. Mercantilism

C. Depression

D. Free trade

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

73. What event in history followed when the Katipunan movement was discovered?

A. Philippines revolution/Cry of pugad Lawin

B. Treaty of Paris 1898

C. Execution of Rizal

D. Capture of Aguinaldo

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

74. The first American civil Governor

A. William Howard Taft

B. Wesley Merrit

C. Arthur Mac Arthur

D. Murray Barlet

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

75. The first American military governor.

A. William Howard Taft

B. Wesley Merrit

C. Arthur Mac Arthur

D. Murray Bartlet

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

76. The first president of the University of the Philippines

A. William Howard Taft

B. Wesley Merrit

C. Arthur Mac Arthur

D. Murray Bartlett

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

77. Are traditional courtship songs in the Mexican-Spanish tradition based on the habanera rhythm

A. Harana

B. Kundiman

C. Jazz

D. Modern

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

78. Teacher Alejandro would like to discuss among his students about Philippine National Artist. The following are all National Artist in the field of visual arts EXCEPT:

A. Pablo Amorsolo

B. Benedicto Cabrera

C. Federico Alcuaz

D. Vicente Manansala

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

79. The First Year students of Esteban Abada High School went to the National Museum as part of their field trip in MAPEH. Katrina’s attention was particularly caught by an ethic instrument composed of four large hanging gongs used in Maguindanao. This is instrument is known as:

A. Kubing

B. Gandingan

C. Tambuli

D. Gangsa

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

80. JV was assigned by his teacher to report about Renaissance Art as part of Art Appreciation Week in their school. Among the following paintings, which is the best example of Renaissance Art era?

A. La Gioconda

B. The Starry Night

C. The Kiss

D. Spolarium

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

81. The Following are materials used in painting EXCEPT:

A. Canvass

B. Palette

C. Linseed Oil

D. Alabaster

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

82. Filipinos have song for every occasion, during the Pre-colonial Philippines, Filipinos would sing this song in preparation for war or battle:

A. Oyayi

B. Diyona

C. Kumintang

D. Kundiman

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

83. Atimonan National High School will conduct a Filipino Dance Week as part of the Arts Month. Who among the following is NOT a National Artist for Dance?

A. Lucresia Reyes Urtula

B. Fransisca Reyes Aquino

C. Lucrecia Kasilag

D. Ramon Ubusan

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

84. The male Filipinos during Pre-Spanish period wore a collarless short-sleeved jacket as the upper part of their clothing.

A. Bahag

B. Kanggan

C. Putong

D. Baro

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

85. What is the survey method of research?

A. An intensive study of one individual. Typically, this may involve interviews, observation, experiments and test.

B. It involves the acquisition, synthesis, organization and presentation of information.

C. The research manipulates variables, randomly assign participants to various conditions and seek to control other influences.

D. Involves going out and asking questions about the phenomenon of interest.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

86. What is the case study method of research?

A. An intensive study of one individual. Typically, this may involve interviews, observation

B. It involves the acquisition, synthesis, organization and presentation of information.

C. The research manipulates variables, randomly assign participants to various conditions and seek to control other influences.

D. Involves going out and asking questions about the phenomenon of interest.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

87. Not many students are aware that Jose Rizal, the Philippine’s National Hero is also a sculpture. Which among the following is a sculpture of Rizal?

A. The oblation

B. The power of Science over Death

C. Lapu Lapu Monument

D. The Philippines map Relief

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

88. Teacher Jenny, BSED Graduate resigns in her current teaching position as high-school teacher because she has been force to teach in preschool department by the Principal in this school year.

Teacher jenny’s voluntary resignation resulted to:

A. Structural Unemployment

B. Frictional Unemployment

C. Cyclical Unemployment

D. Unemployment

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

89. The Comprehensive Agrarian Reform Law popular as CARL is the lawful basis of the full implementation of the comprehensive Agrarian Reform Program CARP. This was during the administration of:

A. Fidel V. Ramos

B. Corazon Aquino

C. Ferdinand Marcos

D. Joseph Estrada

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

90. What is the topical method of research?

A. An intensive study of one individual. Typically, this may involve interviews, observation, experiments and tests.

B. It involves the acquisition, synthesis, organization and presentation of information.

C. The research manipulates variables, randomly assign participants to various conditions and seek to control other influences.

D. Involves going out and asking questions about the phenomenon of interest.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

91. What Filipino trait is known for warm welcome to guest?

A. Hospitable

B. Respectful

C. Kind

D. Hard-working

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

92. What is the experimental method if research?

A. An intensive study of one individual. Typically, this may involve interviews, observation

B. It involves the acquisition, synthesis, organization and presentation of information.

C. The research manipulates variables, randomly assign participants to various conditions and seek to control other influences.

D. Involves going out and asking questions about the phenomenon of interest.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

93. Who wrote the Philippines Anthem?

A. Jose Palma

B. Julian Felipe

C. Felipe de Leon

D. Delfina Herbosa

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

94. Which of the following are characteristics of capitalism EXCEPT?

A. Government ownership

B. Profit driven

C. Laissez-faire

D. Pure competition

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

95. In economics, recession is characterized by the following EXCEPT:

I. Unemployment rate rises

II. Inflation fall

III. GDP decreases

IV. Increasing money supply

A. I & II only

B. I only

C. I,II,III only

D. I,II,III,IV

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

96. As a result of People Power I in 1986, the Philippines was ________.

A. Change its form of government to parliamentary

B. Intensifies its participation in international affairs

C. Impeachment of Joseph Estrada

D. Became known worldwide for its People’s Revolution

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

97. The words “Charter Change” and “Constituents Assemble” are related to?

A. Imposition of Martial Law

B. Return to dictatorial form of government

C. Amendment or revision of the present constitution

D. Division of the house

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

98. Cooperatives eventually put up banks of their own. What are evidences of success?

A. Cooperatives are not heavily taxed

B. Opening of rural banks is allowed on a cooperative concept

C. Several rural banks started out as cooperatives.

D. Many banks in Metro Manila and Bulacan started out as cooperatives

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

99. The impeachment proceedings in December 2000 and January 20001 have helped the Filipinos to ________.

A. Understand the Judge’s comments

B. Hate administration trails

C. Appreciate democratic process of government

D. Listen to the proceedings

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

100. How will you classify the practice of “pamanhikan” in the Phil?

A. Value

B. Law

C. Mores

D. Folkways

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

Questions and Answers in Social Science (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Social Science | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500            Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status