adplus-dvertising

MCQ in Physical Science Part 6 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: June 15, 2021)

MCQ in Physical Science Part 6 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Physical Science Part 6 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 6 of the Series

MCQ in Physical Science Part 5 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

251. Fresh water is an integral part of hydrologic cycle. How is it produced?

A. Condensation

B. Desalination

C. Evaporation

D. Transpiration

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

252. Which of the following is included in the term hydrosphere?

A. All the water on the planet.

B. All the freshwater on the planet.

C. All water on the surface of the continents.

D. All the liquid water on the Earth, minus ice.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

253. What is the main difference between swamps and marshes?

A. Trees versus grassland

B. High water table versus low

C. Salt water versus fresh water

D. Seasonality of precipitation

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

254. Alake will become saline if____________.

A. lake levels decrease

B. precipitation exceeds evaporation

C. evaporation exceeds precipitation

D. the lake has no natural drainage outlet

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

255. What is the other name of typhoon?

A. Low pressure area

B. Hurricane

C. Tornado

D. Twister

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

256. What is the difference among typhoon, a hurricane, and a cyclone?

A. While typhoons are strong storms, cyclones are worse, and hurricanes are the strongest of all.

B. Hurricanes spin clockwise, cyclone spin counter clockwise, and typhoons are actually tidal waves.

C. Typhoons are found near the equator, hurricanes in the midlatitudes ad typhoons in the arctic and antarctic.

D. The storms are the same but the manes are used in the Western Pacific North America and Indian Ocean, respectively.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

257. Which one of these revolving weather is the smallest?

A. Hurricane

B. Tornado

C. Tropical Cyclone

D. Typhoon

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

258. What happens when the rate of evaporation equals the rate of condensation?

A. Clouds form.

B. Precipitation occurs.

C. The humidity decreases.

D. The dew point is reached.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

259. Which is the cause of change of seasons?

A. The rotation of the Earth

B. The tilt Earth’s axis

C. The rain-shadow effect

D. The sizes and shapes of land surface features

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

260. What causes changes in weather?

A. Cloud formation

B. Water evaporation

C. Air humidity

D. Air masses interaction

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

261. What part of the atmosphere protects Earth’s surface from harmful ultraviolet radiation?

A. Exosphere

B. Mesosphere

C. Stratosphere

D. Troposphere

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

262. The aurora borealis and aurora australis are caused by interaction between charged particles and Earth’s magnetic field. What layer of Earth’s atmosphere contain these particles?

A. Exosphere

B. Mesosphere

C. Ozonosphere

D. Thermosphere

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

263. Which is a deep layer of electrically charged molecules and atoms that reflects radio waves?

A. Exosphere

B. Ionosphere

C. Radiosphere

D. Troposphere

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

264. The Earth completes one revolution around the sun in 365 days. Compared the earth, how long does it take Mercury to complete one revolution?

A. Less than the Earth

B. Greater than the Earth

C. The same as the Earth

D. Cannot be determined

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

265. What two properties of stars are being directly compared in the Hertzsprung Russel Diagram?

I. Size

II. Temperature

III. Luminosity

IV. Density

A. I and II

B. II and III

C. III and IV

D. I and IV

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

266. How is the atmospheric pressure of Mars when compared to the atmospheric pressure of the Earth?

A. Half as much as that of the Earth

B. About the same as the Earth

C. About 1/100th that of the Earth

D. About 100 times as great as the Earth

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

267. Which of the following statements is TRUE for both Saturn and Jupiter?

A. Both rotate faster than the Earth.

B. Both rotate slower than the Earth.

C. Only one rotates rapidly while the rotates very slowly.

D. Their periods of rotation are linked to their period of revolution.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

268. According to Kepler’s Law, what is the shape of all orbits of the planets?

A. Ellipse

b. Hyperbola

C. Oblate spheroid

D. Parabola

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

269. What is the first successful space rotation program that tested the ability of astronauts to work for long periods and studied their body responses to weightless condition?

A. Apollo 11

B. Sputnik I

C. Salyut

D. US Skylab

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

270. The universe is estimated to be between ten and twenty billion years old. This estimate is based on the value of which constants?

A. Speed of light

B. Hubble constant

C. Mass of the Earth

D. Mass of the electron

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

271. On which of the following planets would the sun rise in the west?

A. Mars

B. Jupiter

C. Saturn

D. Venus

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

272. Which of the following describes an albedo?

A. Brightness of the star

B. Phase changes of a planet

C. Wobbling motion of a planet

D. Amount of light a planet reflects

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

273. Where are most asteroids located?

A. Between Earth and Mars

B. Between Mars and Venus

C. Between Mars and Jupiter

D. Between Jupiter and Saturn

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

274. Which refers to the precision of the Earth?

A. Change night to day

B. Earth’ motion around the sun

C. Effect of the moon on the Earth’s orbit

D. Change in orientation of the Earth’s axis

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

275. What kind of eclipse do we see when the moon is entirely within the Earth’s umbra shadow?

A. Total solar

B. Total lunar

C. Partial solar

D. Partial lunar

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

276. At which phase of the moon do solar eclipses occur?

A. Full moon

B. First quarter

c. New moon

D. Third quarter

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

277. If lunar eclipse occurs tonight, when is the soonest that a solar eclipse can occur?

A. Tomorrow

B. In two weeks

C. In one month

D. In one year

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

278. Which one is considered as one of the most important results of the Apollo missions to the moon?

A. Discovery of subsurface of water

B. Determination of the age of moon rocks

C. First observations of surface features called craters

D. Proof that craters were produced by volcanic eruptions

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

279. What is the problem experienced by astronauts staying for long periods of time aboard the international space station?

A. Weight loss due to diet

B. Determined of the age of moon rocks

C. Muscle loss due to lack of exercise

D. Effects of lower gravity on the body

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

280. NASA development a filtration process to make waste water on space flights renewable. Where might this filtration process be used on Earth?

A. In areas where water is salty

B. In areas where water is contaminated

C. In areas where water is used for recreation

D. In areas where water contains hard minerals

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

281. What must be done in order to preserve the biosphere for future generations?

A. Put all wild animals and game preserves.

B. Make use of technology to develop.

C. Explore ways to drain and fill wetlands along the sea coast.

D. Understand how living things interact with their environment.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

282. Which of the following can help ensure a suitable environment for the future generations?

A. Biological controls

B. Chemical dumps

C. Fossils fuels

D. Pesticides

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

283. Which human activity would be more likely to have a negative impact on the environment?

A. Investigating the use of the biological controls for the pests

B. Using reforestation and cover cropping to control soil erosion

C. Using insecticides to kill insects that compete with human for food

D. Developing a research aimed toward the preservation of endangered species

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

284. Which is the main cause of the depletion of the ozone layer?

A. Decrease in temperature

B. Decrease in the amount of air pollutants

C. Increase in number of marine ecosystem

D. Increase in temperature due to atmospheric pollutants

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

285. DDT was used to kill mosquitoes. It was observed that lizards that ate the mosquitoes slowed down and died. Eventually, the pollution of cats that eat lizards diminished. What can be inferred from this situation?

A. DDT can cause harm to all organisms.

B. Using DDT is a reliable way to eliminate insect predators.

C. The mosquito and other organisms were all competing for same resources.

D. Environmental changes that affect one population can affect other population.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

286. Butch is a seasoned farmer updated a new trends in agriculture. In effort to make and harvest the best rice crops, he tried to implement the environmentalist’s way of controlling pests as mandated in the integrated pest management. Butch later found out that all of the following processes made best contributions to a good and safe harvest EXCEPT _______.

A. use of natural enemies

B. planting variety of crops

C. use of narrow-spectrum pesticides

D. use of genetically engineered crops

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

287. What is the most important factor for the success of animal population?

A. Adaptability

B. Interspecies activity

C. Natality

D. Unlimited food

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

288. Why dues starvation occur?

A. There is not enough fertile land worldwide on which to grow food.

B. Forces in nature (drought, pests, floods ) wipe out food supplies.

C. Population is growing at a faster rate than the world’s ability to produce.

D. Some parts of the world lack food while other parts of the world produce more than they consume.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

289. Which of the following presents the greatest threat to the survival of numerous plant and animal species?

A. Greenhouse effect

B. Continued burning of fossil fuel

C. Disappearance of world’s rainforest

D. Dumping of toxic waste in the least industrialized nations

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

290. Which factors BEST explains why the human population has grown so rapidly over the last 1000 years?

A. Humans have decreased their reliance on natural resources.

B. Humans have increased the amount of resources available on Earth.

C. Humans have increased the carrying capacity of the biosphere for the population.

D. Humans have developed physical characteristics that increase their competitive advantage.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

291. Which human activity causes maximum environmental pollution having regional and global impact?

A. Agriculture

B. Industrialization

C. Mining

D. Urbanization

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

292. Which of the following statement in relation to sustainable development is FALSE?

A. Sustainability has the main objective of purely focusing on the natural environment.

B. Sustainable development of various countries and the entire world is the only solution left with mankind to survive for a longer period on Earth.

C. Sustainable development not only considers the protection of the environment but also the maintenance of economic viability as well as social and ethical considerations.

D. Sustainable development is defined as the development that meets the needs of present without compromising the ability of our future generation to meet their own needs.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

293. What is the process of converting nitrate to nitrogen gas and nitrous oxide?

A. Ammonification

B. Denitrification

C. Nitrogen fixation

D. Transpiration

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

294. Which of the following chemicals enters living organism primarily from the atmosphere rather than from rocks or soil?

A. Calcium

B. Carbon

C. Sodium

D. Sulfur

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

295. What is the conversation of atmospheric free nitrogen gas to ammonia which occurs through the activities of certain bacteria and cyanobacteria?

A. Denitrification

B. Nitrification

C. Nitrogen fixation

D. Oxidation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

296. How do animals get the nitrogen they need?

A. Directly from bacteria in the soil

B. From the process of denitrification

C. By breathing in atmospheric nitrogen

D. By consuming plants or other animals

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

297. The following are ways by which phosphorous enters the environment EXCEPT _________.

A. Run off

B. Animal waste

C. Erosion of rocks

D. Photosynthesis in plants

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

298. Because of biogeochemical cycling?

A. nutrients are circulated through the biosphere.

B. the Earth creates new chemicals that replace those that were used up by organisms.

C. organisms eventually run out of needed elements, compounds and other form of matter.

D. human activity has no effect on elements, chemical compounds, and other form of matter

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

299. Which of the biogeochemical cycles can impact all of the other directly?

A. Carbon cycle

B. Hydrologic cycle

C. Nitrogen cycle

D. Phosphorous cycle

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

300. What human activity has added the most carbon in the atmosphere?

A. Burning fossils fuels

B. Mining fossil fuel

C. Increasing soil erosion

D. Cutting down the rainforests

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status