You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Age, Work, Mixture, Digit, Motion Problems Part 1 | Math Board Exam

MCQ in Age, Work, Mixture, Digit, Motion Problems Part 1 | Math Board Exam

MCQ in Age, Work, Mixture, Digit, Motion Problems Part 1

This is the Multiples Choice Questions Part 1 of the Series in Age, Work, Mixture, Digit, Motion Problems of the Engineering Mathematics topic. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Examination Questions in Engineering Mathematics, Mathematics Books, Journals and other Mathematics References.

MCQ Topic Outline included in Mathematics Board Exam Syllabi

  • MCQ in Age Problems MCQ in Work Problems | MCQ in Mixture Problems | MCQ in Digit Problems | MCQ in Digit Problems

Start Practice Exam Test Questions Part 1 of the Series

Choose the letter of the best answer in each questions.

Problem 1: ECE Board April 1995

Kayla is 24 years. Kayla is twice as old as Erin when Kayla was as old as Erin is now. How old is Erin now?

A. 16

B. 18

C. 12

D. 15

View Answer:

Answer: Option B

Solution:Review: Solution for Number 1

Problem 2: EE Board April 1997

The sum of Kim’s and Kevin’s ages is 18. In 3 years, Kim will be as twice as old as Kevin. What are their ages now?

A. 4, 14

B. 5, 13

C. 7, 11

D. 6, 12

View Answer:

Answer: Option B

Solution:Review: Solution for Number 2

Problem 3: GE Board February 1994

Robert is 15 years older than his brother Stan. However “y” years ago, Robert was twice as old as Stan. If Stan is now “b” years old and b>y, find the value of (b – y).

A. 15

B. 16

C. 17

D. 18

View Answer:

Answer: Option A

Solution:Review: Solution for Number 3

Problem 4:

John is 3 times as old as Jaime. Three years ago, John was four times as old as Jaime. The sum of their ages is?

A. 20

B. 24

C. 28

D. 36

View Answer:

Answer: Option D

Solution:Review: Solution for Number 4

Problem 5:

A girl, is one-third as old as her brother and 8 years younger than her sister. The sum of their ages is 38 years. How old is the girl?

A. 4

B. 5

C. 6

D. 7

View Answer:

Answer: Option B

Solution:Review: Solution for Number 5

Problem 6:

Maja is now 18 years old and his colleague Angel is 14 years old. How many years ago was Maja twice as old as Angel?

A. 5

B. 7

C. 8

D. 10

View Answer:

Answer: Option D

Solution:Review: Solution for Number 6

Problem 7:

A father tells his son, I was your age now when you were born”. If the father is now 38 years old, how old was his son 2 years ago?

A. 15

B. 17

C. 19

D. 21

View Answer:

Answer: Option B

Solution:Review: Solution for Number 7

Problem 8:

Six years ago, Maya was five times as old Richard. In five years, Maya will be three times as old as Richard. What is the present age of Richard?

A. 17

B. 16

C. 15

D. 14

View Answer:

Answer: Option A

Solution:Review: Solution for Number 8

Problem 9:

At present, the sum of the parents’ ages is twice the sum of the children’s ages. Five years ago, the sum of the parent’s ages was 4 times the sum of the children’s ages. Fifteen years hence, the sum of the parents’ ages will be equal to the sum of the children’s ages. How many children are there?

A. 3

B. 4

C. 5

D. 6

View Answer:

Answer: Option C

Solution:Review: Solution for Number 9

Problem 10:

Tom is now twice as old as Jerry. Four years ago, Tom was three times as old as Jerry then. How old is Tom?

A. 14

B. 16

C. 18

D. 24

View Answer:

Answer: Option B

Solution:Review: Solution for Number 10

Problem 11: ME Board February 1998

A pump can pump out water from a tank in 11 hours. Another pump can pump out water from the same tank in 20 hours. How long will it take both pumps to pump out water in the tank?

A. 7 hours

B. 6 hours

C. 7 1/2 hours

D. 6 1/2 hours

View Answer:

Answer: Option A

Solution:Review: Solution for Number 11

Problem 12: CE Board November 1993

A 400-mm pipe can fill the tank alone in 5 hours and another 600-mm pipe can fill the tank alone in 4 hours. A drain pipe 300-mm can empty the tank in 20 hours. With all the three pipes open, how long will it take to fill the tank?

A. 2.00 hours

B. 2.50 hours

C. 2.25 hours

D. 2.75 hours

View Answer:

Answer: Option B

Solution:Review: Solution for Number 12

Problem 13:

A tank is filled with an intake pipe in 2 hours and empties by an outlet pipe in 4 hours. If both pipes are opened, how long will it take to fill the empty tank?

A. 3 hours

B. 4 hours

C. 5 hours

D. 6 hours

View Answer:

Answer: Option B

Solution:Review: Solution for Number 13

Problem 14:

A tank can be filled in 9 hours by one pipe, 12 hours by a second pipe and can be drained when full by a third pipe in 15 hours. How long will it take to fill an empty tank with all pipes in operation?

A. 7 hours and 12 minutes

B. 7 hours and 32 minutes

C. 7 hours and 42 minutes

D. 7 hours and 50 minutes

View Answer:

Answer: Option D

Solution:Review: Solution for Number 14

Problem 15: ME Board April 1995

If A can do the work in “x” days and B in “y” days, how long will they finish the job working together?

A. clip_image002

B. clip_image004

C. clip_image006

D. clip_image008

View Answer:

Answer: Option C

Solution:Review: Solution for Number 15

Problem 16: ECE Board November 1995

Pedro can paint a fence 50% faster than Juan and 20% faster than Pilar, and together they can paint a given fence in 4 hours. How long will it take Pedro can paint the same fence if he had to work alone?

A. 6

B. 8

C. 10

D. 12

View Answer:

Answer: Option C

Solution:Review: Solution for Number 16

Problem 17:

Glenn can paint a house in 9 hours while Stewart can paint the same house in 16 hours. They work together for 4 hours. After 4 hours, Stewart left and Glenn finished the job alone. How many more days did it take Glenn to finish the job?

A. 2.75 hours

B. 2.50 hours

C. 2.25 hours

D. 3.00 hours

View Answer:

Answer: Option A

Solution:Review: Solution for Number 17

Problem 18: CE Board November 1993

It takes Butch twice as long as it takes Dan to do a certain piece of work. Working together they can do the work in 6 days. How long would it take Dan to do it alone?

A. 9 days

B. 10 days

C. 11 days

D. 12 days

View Answer:

Answer: Option A

Solution:Review: Solution for Number 18

Problem 19: ME Board April 1995

John and Peter working together can finish painting a house in 6 days. John working alone can finish it in 5 days less than Peter. How long will it take each of them to finish the work alone?

A. 8, 13

B. 10, 15

C. 6, 11

D. 7, 12

View Answer:

Answer: Option B

Solution:Review: Solution for Number 19

Problem 20: EE Board April 1996

Ron and Rej can do a piece of work in 42 days, Rej and Loyd in 31 days and Loyd and Ron in 20 days. In how many days can all of them do the work together?

A. 19

B. 17

C. 21

D. 15

View Answer:

Answer: Option A

Solution:Review: Solution for Number 20

Problem 21:

It takes Jannah twice as long as Cathy to do a certain piece of work. Working together, they can finish the work in 6 hours. How long would it take Cathy to do it alone?

A. 9 hours

B. 18 hours

C. 12 hours

D. 14 hours

View Answer:

Answer: Option A

Solution:Review: Solution for Number 21

Problem 22: ECE Board April 1999

Vryan, Mike, and Kim can mow the lawn in 4, 6, and 7 hours respectively. What fraction of the yard can they mow in 1 hour if they work together?

A. 47/84

B. 45/84

C. 84/47

D. 39/60

View Answer:

Answer: Option A

Solution:Review: Solution for Number 22

Problem 23:

A farmer can plow the field in 8 days. After working for 3 days, his son joins him and together they plow the field in 3 more days. How many days will it require for the son to plow the field alone?

A. 10

B. 11

C. 12

D. 13

View Answer:

Answer: Option C

Solution:Review: Solution for Number 23

Problem 24: ECE Board November 1991

Crew No. 1 can finish installation of an antenna tower in 200 man-hour while Crew No. 2 can finish the same job in 300 man-hour. How long will it take both crews to finish the same job, working together?

A. 100 man-hour

B. 120 man-hour

C. 140 man-hour

D. 160 man-hour

View Answer:

Answer: Option B

Solution:Review: Solution for Number 24

Problem 25: ME Board October 1991

On one job, two power shovels excavate 20,000 cubic meters of earth, the larger shovel working 40 hours and the smaller for 35 hours. On another job, they removed 40,000 cubic meters with the larger shovel working 70 hours and the smaller working 90 hours. How much earth can each remove in 1 hour working alone?

A. 169.2, 287.3

B. 178.3, 294.1

C. 173.9, 347.8

D. 200.1, 312.4

View Answer:

Answer: Option C

Solution:Review: Solution for Number 25

Problem 26: EE Board October 1997

Ten liters of 25% salt solution and 15 liters of 35% salt solution are poured into a drum originally containing 30 liters of 10% solution. What is the percent concentration of salt in the mixture?

A. 19.55%

B. 22.15%

C. 27.05%

D. 25.72%

View Answer:

Answer: Option A

Solution:Review: Solution for Number 26

Problem 27: ME Board October 1992

A Chemist of a distillery experimented on two alcohol solutions of different strength, 35% alcohol and 50% alcohol, respectively. How many cubic meters of each strength must he use to produce mixture of 60 cubic meters that contain 40% alcohol?

A. 20 m3 of solution with 35% alcohol, 40 m3 of solution with 50% alcohol

B. 50 m3 of solution with 35% alcohol, 20 m3 of solution with 50% alcohol

C. 20 m3 of solution with 35% alcohol, 50 m3 of solution with 50% alcohol

D. 40 m3 of solution with 35% alcohol, 20 m3 of solution with 50% alcohol

View Answer:

Answer: Option D

Solution:Review: Solution for Number 27

Problem 28:

A goldsmith has two alloys of gold, the first being 70% pure and the second being 60% pure. How many ounces of the 60% pure gold must be used to make 100 ounces of an alloy which will be 66% gold?

A. 40

B. 35

C. 45

D. 38

View Answer:

Answer: Option A

Solution:Review: Solution for Number 28

Problem 29: ME Board October 1994

Two thousand (2000) kg of steel containing 8% nickel is to be made by mixing a steel containing 14% nickel with another containing 6% nickel. How much of each is needed?

A. 1500 kg of steel with 14% nickel, 500 kg of steel with 6% nickel

B. 750 kg of steel with 14% nickel, 1250 kg of steel with 6% nickel

C. 500 kg of steel with 14% nickel, 1500 kg of steel with 6% nickel

D. 1250 kg of steel with 14% nickel, 750 kg of steel with 6% nickel

View Answer:

Answer: Option C

Solution:Review: Solution for Number 29

Problem 30:

How much water must be evaporated from 10 kg solution which has 4% salt to make a solution of 10% salt?

A. 4 kg

B. 5 kg

C. 6 kg

D. 7 kg

View Answer:

Answer: Option C

Solution:Review: Solution for Number 30

Problem 31: EE Board October 1994

If a two digit number has x for its unit’s digit and y for its ten’s digit, represent the number.

A. 10x + y

B. 10y + x

C. yx

D. xy

View Answer:

Answer: Option B

Solution:Review: Solution for Number 31

Problem 32: EE Board October 1994

One number is 5 less that the other. If their sum is 135, what are the numbers?

A. 85, 50

B. 80, 55

C. 70, 65

D. 75, 60

View Answer:

Answer: Option C

Solution:Review: Solution for Number 32

Problem 33: ECE Board March 1996

A. 6

B. 7

C. 8

D. 9

View Answer:

Answer: Option A

Solution:Review: Solution for Number 33

Problem 34: ECE Board March 1996

The sum of the two numbers is 21 and one number is twice the other. Find the numbers.

A. 6, 15

B. 7, 14

C. 8, 13

D. 9, 12

View Answer:

Answer: Option B

Solution:Review: Solution for Number 34

Problem 35: EE Board April 1993

If eight is added to the product of nine and the numerical number, the sum is seventy-one. Find the unknown number.

A. 5

B. 6

C. 7

D. 8

View Answer:

Answer: Option C

Solution:Review: Solution for Number 35

Problem 36:

Find the fraction such that if 2 is subtracted from its term becomes ¼, but if 4 is added to its terms it becomes ½.

A. 3/5

B. 5/12

C. 5/14

D. 6/13

View Answer:

Answer: Option C

Solution:Review: Solution for Number 36

Problem 37: GE Board February 1992

The product of 1/4 and 1/5 of a number is 500. What is the number?

A. 50

B. 75

C. 100

D. 125

View Answer:

Answer: Option C

Solution:Review: Solution for Number 37

Problem 38:

If 3 is subtracted from the numerator of a certain fraction, the value of the fraction becomes 3/5. If 1 is subtracted from the denominator of the same fraction, it becomes 2/3. Find the original fraction.

A. 35/55

B. 36/55

C. 3/7

D. 32/41

View Answer:

Answer: Option B

Solution:Review: Solution for Number 38

Problem 39: ECE Board November 1997

The denominator of a certain fraction is three more than twice the numerator. If 7 is added to both terms of the fraction, the resulting fraction is 3/5. Find the original fraction.

A. 8/5

B. 13/5

C. 5/13

D. 3/5

View Answer:

Answer: Option C

Solution:Review: Solution for Number 39

Problem 40:

Find the product of two numbers such that twice the first added to the second equals 19 and three times the first is 21 more than the second.

A. 24

B. 32

C. 18

D. 20

View Answer:

Answer: Option A

Solution:Review: Solution for Number 40

Problem 41:

The ten’s digit of a number is 3 less than the unit’s digit. If the number is divided by the sum of the digits, the quotient is 4 and the remainder is 3. What is the original number?

A. 36

B. 47

C. 58

D. 69

View Answer:

Answer: Option B

Solution:Review: Solution for Number 41

Problem 42:

The second of the four numbers is three less than the first the third is four more than the first and the fourth is two more than the third. Find the fourth number if their sum is 35.

A. 10

B. 11

C. 12

D. 13

View Answer:

Answer: Option D

Solution:Review: Solution for Number 42

Problem 43: EE Board April 1997

A jogger starts a course at a steady rate of 8 kph. Five minutes later, a second jogger starts the same course at 10 kph. How long will it take the second jogger to catch the first?

A. 20 min

B. 21 min

C. 22 min

D. 18 min

View Answer:

Answer: Option A

Solution:Review: Solution for Number 43

Problem 44: EE Board April 1997

A boat man rows to a place 4.8 miles with the stream and back in 14 hours, but finds that he can row 14 miles with the stream in the same time as 3 miles against the stream. Find the rate of the stream.

A. 1.5 miles per hour

B. 1 mile per hour

C. 0.8 mile per hour

D. 0.6 mile per hour

View Answer:

Answer: Option C

Solution:Review: Solution for Number 44

Problem 45: ECE Board November 1998

A man rows downstream at the rate of 5 mph and upstream at the rate of 2 mph. How far is downstream should he go if he is to return in 7/4 hours after leaving?

A. 2.5 miles

B. 3.3 miles

C. 3.1 miles

D. 2.7miles

View Answer:

Answer: Option A

Solution:Review: Solution for Number 45

Problem 46: CE Board November 1994

An airplane flying with the wind, took 2 hours to travel 1000 km and 2.5 hours in flying back. What was the wind velocity in kph?

A. 50

B. 60

C. 70

D. 40

View Answer:

Answer: Option A

Solution:Review: Solution for Number 46

Problem 47: CE Board May 1998

A boat travels downstream in 2/3 of the time as it goes going upstream. If the velocity of the river’s current is 8 kph, determine the velocity of the boat in still water.

A. 40 kph

B. 50 kph

C. 30 kph

D. 60 kph

View Answer:

Answer: Option A

Solution:Review: Solution for Number 47

Problem 48:

Two planes leave Manila for a southern city, a distance of 900 km. Plane A travels at a ground speed of 90 kph faster than the plane B. Plane A arrives in their destination 2 hours and 15 minutes ahead of Plane B. What is the ground speed of Plane A.

A. 205 kph

B. 315 kph

C. 240 kph

D. 287 kph

View Answer:

Answer: Option C

Solution:Review: Solution for Number 48

Problem 49: EE Board April 1997

A train, an hour after starting, meets with an accident which detains it an hour, after which it proceeds at 3/5 of its former rate and arrives three hour after time; but had the accident happened 50 miles farther on the line, it would have arrived one and one-half hour sooner. Find the length of the journey.

A. 910/9 miles

B. 800/9 miles

C. 920/9 miles

D. 850/9 miles

View Answer:

Answer: Option B

Solution:Review: Solution for Number 49

Problem 50:

On a certain trip, Edgar drives 231 km in exactly the same time as Edwin drive 308 km. If Erwin’s rate exceeded that of Edgar by 13 kph, determine the rate of Erwin.

A. 39 kph

B. 44 kph

C. 48 kph

D. 52 kph

View Answer:

Answer: Option D

Solution:Review: Solution for Number 50

Online Questions and Answers in Age, Work, Mixture, Digit, Motion Problems

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Age, Work, Mixture, Digit, Motion Problems
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                         Answer key: PART 1
PART 2: MCQ from Number 51 – 100                     Answer key: PART 2
PART 3: MCQ from Number 101 – 150                   Answer key: PART 3
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status