adplus-dvertising

Mathematics Board Examination Mastery Test 1: Engineering Pre-Board

(Last Updated On: January 11, 2022)

Mathematics Board Examination Mastery Test 1: Engineering Pre-Board

This is 50 items Practice Examinations set 1 in Board Examination in Mathematics composed of previous Board Exams Questions. Read each questions and choices carefully! Choose the best answer. Familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Engineering Board Examination.

Start the Test Yourself Exam 1

Choose the letter of the best answer in each questions.

1) Suppose A = {2, 4, 6, 8, 10, 12}, B = {1, 4, 9, 16} and C = {2, 10}

a) A ∪ B = { 1, 2, 4, 6, 8, 9, 10, 12, 16}

b) A ∪ B = {4}

c) A ∪ B = { 1, 2, 6, 8, 9, 10, 12, 16)

d) A ∪ B = { 1, 4, 9, 16}

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

2) The sum of two numbers is 21, and one number is twice the other. Find the numbers

a) 6 and 15

b) 2 and 12

c) 7 and 14

d) 8 and 13

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

3) If (x + 3) : 10 = (3x – 2) : 8, find ((2x –1).

a) 1

b) 4

c) 2

d) 3

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

4) In the expansion of (x +4y)12, the numerical coefficient of the 5th term is

a) 63 360

b) 126 720

c) 506 880

d) 22 280

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

5) Determine x, so that: x, 2x + 4, 10x – 4 will be a geometric progression.

a) 4

b) 6

c) 2

d) 5

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

6) If angle Φ = 2, then angle (180° – Φ) =   ____.

a) 65.4° or 1.1416 radian

b) 64.5° or 1.1614 radian

c) 45.6° or 1.6141 radian

d) 54.6° or 1.4161 radian

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

7) Suppose A = {2, 4, 6, 8, 10, 12}, B = {1, 4, 9, 16} and C = {2, 10}

a) B ∩ C = { 1, 2, 4, 9, 10, 16}

b) B ∩ C = {0}

c) B ∩ C = ∅

d) B ∩ C = {2, 10}

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

8) The hypotenuse of a right triangle is 34 cm. Find the length of the two legs, if one leg is 14 cm longer than the other.

a) 18 and 32 cm

b) 15 and 29 cm

c) 17 and 31 cm

d) 16 and 30 cm

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

9) Find the value of x in the equation: csc x + cot x = 3.

a) π/4

b) π/2

c) π/3

d) π/5

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

10) Solve for A in the equation: cos2 A = 1 – cos2 A

a) 15°, 125°, 225°, 335°

b) 45°, 125°, 225°, 315°

c) 45°, 135°, 225°, 315°

d) 45°, 150°, 220°, 315°

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

11) a < b if and only if b – a is _____.

a) negative

b) positive

c) zero

d) none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

12) A circle with radius 6 has half its area removed by cutting off a border of uniform width. Find the width of the border

a) 2.2

b) 1.35

c) 3.75

d) 1.76

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

13) If the radius of the circle is decreased by 20%, by how much is its area decreased?

a) 46%

b) 36%

c) 56%

d) 26%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

14) Exact angle of the dodecagon is equal to ___ deg.

a) 135

b) 100

c) 125

d) 150

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

15) A 50-meter cable is divided into two parts and formed into two squares. If the sum of the areas is 100 sq. meters, find the difference in length?

a) 21.5

b) 20.5

c) 24.5

d) 0

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

16) a > b if and only if ______.

a) b is more than 1

b) a is more than 1

c) b is zero

d) b is less than a

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

17) The volume of a cube is reduced to ___ if all the sides are halved.

a) ½

b) ¼

c) 1/8

d) 1/16

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

18) A reservoir is shaped like a square prism. If the area of its base is 225 sq. cm., how many liters of water will it hold if its length is 1.5 meters?

a) 337.5

b) 33.75

c) 3375

d) 3.375

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

19) Find the volume of the sphere whose circumference of a great circle is 18π.

a) 3984.43

b) 3053.63

c) 3291.68

d) 3643.03

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

20) When the radius of a sphere is increased by 16%, what percent is the increase in the volume of the sphere?

a) 16%

b) 32%

c) 64%

d) 56%

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

21) a ≤ b if and only if either a < b or

a) a = 0

b) b = 1

c) a = b

d) none of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

22) Find the equation of the directrix of the parabola y2 = 16x.

a) x = – 4

b) x = – 8

c) x = 4

d) x = 8

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

23) The diameter of a circle described by 9x2 + 9y2 + 2 = 16 is ___.

a) 4/3

b) 16/9

c) 8/3

d) 4

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

24) If the points (-2, 3), (x, y) and (-3, 5) lie on a straight line, then the equation of the line is _____.

a) x – 2y – 1 = 0

b) 2x + y – 1 = 0

c) x + 2y – 1 = 0

d) 2x + y + 1 = 0

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

25) Find the location of the vertex of the parabola defined by the equation: y =x2 – 4x + 1

a) (2, 3)

b) (-2, 3)

c) (2, -3)

d) (-2, -3)

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

26) a > 0 if and only if _____

I. a is positive

II. a is negative

III. –a < 0

IV. –a > 0

a) I & III only

b) II & IV only

c) I & II only

d) III & IV only

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

27) Evaluate: M = lim (x2 –4) / (x – 2)
x→2

a) 3

b) 4

c) 2

d) 5

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

28) The derivative of ln cos x is:

a) sec x

b) –tan x

c) –sec x

d) tan x

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

29) Find the radius of curvature at any point of the curve y + ln (cosx) = 0.

a) 1

b) 1.5707

c) cos x

d) sec x

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

30) Find the equation of the normal to x2 + y2 = 1 at the point (2, 1)

a) X = 3Y

b) X = 2Y

c) X = Y

d) X = 4Y

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

31) If a < b & b < c, then ___

a) a < c

b) c < a

c) a > c

d) c > a

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

32) What is the integral of (3t – 1)3 dt?

a) (1/12) (3t – 1)4 + c

b) (1/12) (3t –4)4 + c

c) (1/4) (3t –1)4 + c

d) (1/4) (3t – 1)3 + c

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

33) Find the value of (1 + I)5 , where I is an imaginary number.

a) 1 – i

b) 1 + i

c) –4 (1 +i)

d) 4 (1 + i)

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

34) If a < b, then a + c < b + c, and a – c < b – c if c is

a) subtracted from a only

b) added to b only

c) subtracted from b only

d) any real number

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

35) If a < b & c < d, then

a) a + c < b –d

b) a + b < b + d

c) a + d < b + c

d) none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

36) If a < b & if c is any positive number, then ____

a) ac < bc

b) ac > bc

c) ac < bd

d) none of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

37) If a < b & if c is any negative number, then ___

a) ac < bc

b) ac > bc

c) ac < bd

d) none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

38) If 0 < a < b and 0 < c < d, then ___

a) ac < bd

b) ac > bd

c) ab > cd

d) ab < cd

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

39) If a > b & b > c, then ___

a) a > c

b) c > a

c) a > b is positive

d) a > b is negative

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

40) If a > b, then a + c > b + c, and a – c > b – c if c is

a) subtracted from a only

b) any real number

c) added to b only

d) subtracted form b only

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

41) If a > b and c > d, then ___

a) a + d > b + c

b) a + c > b + d

c) a + b > c + d

d) none of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

42) If a > b & if c is any positive number, then

a) ac < bc

b) ac = bc

c) ab > ac

d) ac > bc

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

43) If a > b & c is any negative number, then _____

a) ac < bc

b) ac = bc

c) ab > ac

d) ac > bc

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

44) In mathematical logic, there are three traditional laws of thought to exemplify something fundamental on the way, we think. If we say that something cannot be TRUE and FALSE all at the same time, this law is called the Law of __________.

a) Contradiction

b) Excluded Middle

c) Identity

d) Subaltern

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

45) Felicito draws three balls in succession (without replacement), from a box containing five (5) Red Balls, Six (6) Yellow Balls, Seven (7) Green Balls. The probability of drawing the balls in the order Red, Yellow and Green is ______

a) 0.2894

b) 0.3894

c) 0.4289

d) 0.3489

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

46) A family of curves whose equations are the solutions of a given differential equation, i.e. the family of circles: x2 + y2 = c2, which is the solution of the differential equation x + y (dy / dx) = 0.

a) Integral Curves

b) Differential Curves

c) Double Points

d) Orthogonals

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

47) Find a, b, c which satisfies the hypothesis of Rolle’s theorem for f(x) = x2 – 1.

a) a = 0; b = 1; c = 1/2

b) a = -1; b = 1; c = 1/2

c) a = -1; b = 0;c = 1/2

d) a = -1; b = 1; c = 0

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

48) A rectangle is inscribed in a square so that each vertex of the rectangle is at the trisection point of different sides of the square. The ratio of the area of the rectangle to that of the square is _____.

a) 7:72

b) 2:7

c) 4:9

d) 5:9

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

49) An integer greater than one that has no integral factors except itself and one is called _____ number.

a) Prime

b) Irrational

c) Transcendental

d) Differential

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

50) Find a number “c” which satisfies the conclusion of the “Mean Value Theorem” for f(x) = 1/x, a = 2 and b = 4.

a) √5

b) 2 √3

c) 7 √2

d) 2 √2

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status