adplus-dvertising

MCQ in Engineering Economics Part 21 | ECE Board Exam

(Last Updated On: July 20, 2021)

MCQ in Engineering Economics Part 21 | ECE Board Exam

This is the Multiples Choice Questions Part 21 of the Series in Engineering Economics as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topic. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS), Engineering Economy Books, Journals and other Engineering Economy References.

Continue Practice Exam Test Questions Part 21 of the Series

MCQ in Engineering Economics Part 20 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

1001. A person buys a piece of lot for P100,00 down payment and 10 deferred semi-annual payments of P8,000 each, starting three years from now. What is the present value of the investment if the rate of interest is 12% compounded semi-annually?

A. P134,666.80

B. P143,999.08

C. P154,696.80

D. P164,969.80

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1002. A man loans P187,400 from a bank with interest at 5% compounded annually. He agrees to pay his obligations by paying 8 equal annual payments, the first being due at the end of 10 years. Find the annual payments.

A. P44,982.04

B. P56,143.03

C. P62, 334.62

D. P38,236.04

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1003. A housewife bought a brand new washing machine costing P12,000 if paid in cash. However, she can purchase it on installment basis to be paid within 5 years. If money is worth 8% compounded annually, what is her yearly amortization if all payments are to be made at the beginning of each year?

A. P2,782.85

B. P2,872.58

C. P2,400.00

D. P2,827.58

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1004. Mr. Ayala borrows P100,000 at 10% effective annual interest. He must pay back the loan over 30 years with uniform monthly payments due on the first day of each month. What does Mr. Ayala pay each month?

A. P870.00

B. P846.00

C. P878.00

D. P839.00

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

1005. A house and lot can be acquired by a down payment of P500,000 and a yearly payment of P100,000 at the end of each year for a period of 10 years, starting at the end of 5 years from the date of purchase. If money is worth 14% compounded annually, what is the cash price of the property?

A. P810,100

B. P808,811

C. P801,900

D. P805,902

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

1006. A piece of machinery can be bought for P10,000 cash or for P2,000 down and payments of P750 per year for 15 years. What is the annual interest rate for the time payments?

A. 4.61%

B. 3.81%

C. 5.71%

D. 11.0%

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1007. A man inherited a regular endowment of P100,000 every end of 3 months for 10 years. However, he may choose to get a single lump sum payment at the end of 4 years. How much is this lump sum if the cost of money is 14% compounded quarterly?

A. P3,802,862

B. P3,702,939

C. P3,502,546

D. P3,602,431

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

1008. A parent on the day the child is born wishes to determine what lump sum would have to be paid into an account bearing interest at 5% compounded annually, in order to withdraw P20,000 each on the child’s 18th,19th,20th and 21st birthdays. How much is the lump sum amount?

A. P35,941.73

B. P33,941.73

C. P30,941.73

D. P25,941.73

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

1009. An instructor plans to retire in exactly one year and want an account that will pay him P25,000 a year for the next 15 years. Assuming a 6% annual effective interest rate, what is the amount he would need to deposit now? (the fund will be depleted after 15 years).

A. P249,000

B. P242,806

C. P248,500

D. P250,400

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

1010. An investment of P350,000 is made to be followed by payments of P200,000 each year for 3 years. What is the annual rate of return on investment for the project?

A. 41.7%

B. 32.7%

C. 51.1%

D. 15%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

1011. A small machine has an initial cost of P20,000, a salvage value of P2,000 and a life of 10 years. If your cost of operation per year is P3,500 and your revenues per year is P9,000, what is the approximate rate of return on the investment?

A. 25.0%

B. 22.5%

C. 23.9%

D. 24.8%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

1012. A man paid 10% down payment of P200,000 for a house and lot and agreed to pay the balance on monthly installments for ‘x’ years at an interest rate of 15% compounded monthly. If the monthly installment was P42,821.87, find the value of x?

A. 11

B. 9

C. 5

D. 7

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1013. A manufacturing firm wishes to give each 80 employees a holiday bonus. How much is need to invest monthly for a year at 12% nominal interest rate compounded monthly, so that each employee will receive a P2,000 bonus?

A. P12,608

B. P12,610

C. P12,600

D. P12,300

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

1014. Find the present value in pesos, of a perpetuity of P15,000 payable semi-annually if money is worth 8% compounded quarterly.

A. P372,537

B. P374,977

C. P373,767

D. P371,287

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

1015. A fund donated by a wealthy person to IIEE to provide annual scholarships to deserving EE students. The fund will grant P5,000 for each of the first five years, P8,000 for the next 5 years and P10,000 for each year thereafter. The scholarship will start one year after the fund is established, if the fund earns 8% interest, what is the amount of the donation?

A. P101,605.71

B. P101,505.21

C. P100,506.21

D. P 99,601.71

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

1016. A company issued 50 bonds of P1,000.00 face value each, redeemable at par at the end of 15 years to accumulate the funds required for redemption. The firm established a sinking fund consisting of annual deposits, the interest rate of the fund being 4%. What was the principal in the fund at the end of the 12th year?

A. P35,983.00

B. P38,378.00

C. P41,453.00

D. P37,519.00

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

1017. A unit of welding machine cost P45,000 with an estimated life of 5 years. Its salvage value is P2,500. Find its depreciation rate by straight-line method.

A. 17.75%

B. 19.88%

C. 18.89%

D. 15.56%

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

1018. A machine has an initial cost of P50,000 and a salvage value of P10,000 after 10 years. Find the book value after 5 years using straight-line method.

A. P12,500

B. P30,000

C. P16,400

D. P22,300

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

1019. The initial cost of a paint sand mill, including its installation, is P800,000. The BIR approved life of this machine is 10 years for depreciation. The estimated salvage value of the mill is P50,000 and the cost of dismantling is estimated to be P15,000. Using straight-line depreciation, what is the annual depreciation charge and what is the book value of the machine at the end of six years?

A. P74,500; P340,250

B. P76,500; P341,000

C. P76,500; P342,500

D. P77,500; P343,250

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

1020. The cost of equipment is P500,000 and the cost of installation is P30,000. If the salvage value is 10% of the cost of equipment at the end of 5 years, determine the book value at the end of the fourth year. Use straight-line method.

A. P155,000

B. P140,000

C. P146,000

D. P132,600

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

1021. An asset is purchased for P500,000.00. The salvage value in 25 years is P100,000.00. What is the total depreciation in the first three years using straight-line method?

A. P48,000

B. P24,000

C. P32,000

D. P16,000

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1022. A machine has an initial cost of P50,000 and a salvage value of P10,000.00 after 10 years. What is the block value after 5 years using straight line depreciation?

A. P35,000.00

B. P25,000.00

C. P15,500.00

D. P30,000.00

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

1023. An equipment costs P10,000 with a salvage value of P500 at the end of 10 years. Calculate the annual depreciation cost by sinking fund method at 4% interest.

A. P791.26

B. P950.00

C. P971.12

D. P845.32

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1024. A machine costing P720,000 is estimated to have a book value of P40,545.73 when retired at the end of 10 years. Depreciation cost is computed using a constant percentage of the declining book value. What is the annual rate of depreciation in %?

A. 28

B. 25

C. 16

D. 30

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

1025. A machine costing P45,000 is estimated to have a book value of P4,350 when retired at the end of 6 years. Depreciation cost is computed using a constant percentage of declining book value. What is the annual rate of depreciation in %?

A. 33.25

B. 32.25

C. 35.25

D. 34.25

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

1026. ABC Corporation makes it a policy that for any new equipment purchased, the annual depreciation cost should not exceed 20% of the first cost at any time with no salvage value. Determine the length of service life necessary if the depreciation used is the SYD method.

A. 9 years

B. 10 years

C. 12 years

D. 19 years

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1027. A company purchases an asset for P10,000.00 and plans to keep it for 20 years. If the salvage value is zero at the end of 20th year, what is the depreciation in the third year? Use SYD method.

A. P1,000

B. P857

C. P937

D. P747

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

1028. A telephone company purchased a microwave radio equipment for P6 million, freight and installation charges amounted to 4% of the purchased price. If the equipment will be depreciated over a period of 10 years with a salvage value of 8%, determine the depreciation cost during the 5th year using SYD.

A. P626,269.10

B. P622,786.07

C. P638,272.08

D. P627,989.90

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

1029. An asset is purchased for P9,000.00. Its estimated life is 10 years after which it will be sold for P1,000.00. Find the book value during the first year if sum-of-years digit(SYD) depreciation is used.

A. P8,000

B. P6,500

C. P7,545

D. P6,000

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

1030. The maintenance cost for a sewing machine this year is expected to be P500. The cost will increase P50 each year for the subsequent 9 years. The interest is 8% compounded annually. What is the approximate present worth of maintenance for the machine over the full 10-year period?

A. P4,700

B. P5,300

C. P4,300

D. P5,500

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

1031. At 6%, find the capitalized cost of a bridge whose cost is P250 M and life is 20 years, if the bridge must be partially rebuilt at a cost of P100 M at the end of each 20 years.

A. P275.3 M

B. P265.5 M

C. P295.3 M

D. P282.1 M

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

1032. A corporation uses a type of motor truck which costs P5,000 with life of 2 years and final salvage value of P800. How much could the corporation afford to pay for another type of truck of the same purpose whose life is 3 years with a final salvage value of P1,000. Money is worth 4%.

A. P8,450.66

B. P7,164.37

C. P6,398.24

D. P9,034.56

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

1033. A company must relocate one of its factories in three years. Equipment for the loading dock is being considered for purchase. The original cost is P20,000, the salvage value of the equipment after three years is P8,0000. The company’s rate of return on the money is 10%. Determine the capital recovery rate per year.

A. P5,115

B. P4,946

C. P5,625

D. P4,805

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

1034.The annual maintenance cost of a machine shop is P69,994. If the cost of making a forging is P56 per unit and its selling price is P135 per forged unit, find the number of units to be forged to break-even.

A. 886 units

B. 885 units

C. 688 units

D. 668 units

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1035. A manufacturer produces certain items at a labor cost of P115 each, material cost of P76 each and a variable cost of P2.32 each. If the item has a unit price of P600, how many number of units must be manufactured each month for the manufacturer to break even if the monthly overhead is P428,000?

A. 1053

B. 1138

C. 946

D. 1232

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1036. Steel drum manufacturer incurs a yearly fixed operating cost of $200,000. Each drum manufactured cost $160 to produce and sells $200. What is the manufacturer’s break-even sales volume in drums per year?

A.1250

B. 2500

C. 5000

D. 1000

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

1037. JRT Industries manufactures automatic voltage regulator at a labor cost of P85.00 per unit and material cost of P350.00 per unit. The fixed charges on the business are P15,000 per month and the variable costs are P20.00 per unit. If the automatic voltage regulators are sold to retailers at P580.00 each, how many units must be produced and sold per month to breakeven?

A. 104

B. 200

C. 120

D. 150

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

1038. Compute for the number of locks that an ice plant must be able to sell per month to break even based on the following data:

Cost of electricity per block – P20.00

Tax to be paid per block – P2.00

Real estate Tax – P3,500.00 per month

Salaries and Wages – P25,000.00 per month

Others – P12,000.00 per month

Selling price of ice – P55.00 per block

A.1228

B. 1285

C. 1373

D. 1312

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1039. The annual maintenance cost of a machine is P70,000. If the cost of making a forging is P56 and its selling price is P125 per forged unit. Find the number of units to be forged to break even.

A. 1015 units

B. 985 units

C. 1100 units

D. 1000 units

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1040. XYZ Corporation manufactures bookcases that sell for P65.00 each. It costs XYZ Corporation P35,000 per year to operate its plant. This sum includes rent, depreciation charges on equipment, and salary payments. If the cost to produce one bookcase is P50.00, how many cases must be sold each year for XYZ to avoid taking a loss?

A. 2334

B. 539

C. 750

D. 2333

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1041. A company which manufactures electric motors has a production capacity of 200 motors a month. The variable costs are P150.00 per motor. The average selling price of the motors is P275.00. Fixed costs of the company amount to P20,000 per month which includes taxes. The number of motors that must be sold each month to break even is closest to:

A. 40

B. 150

C. 80

D. 160

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

1042. A price tag of P1200 is specified if paid within 60 days but offers 3% discount for cash in 30 days. Find the rate of interest.

a. 37.11%

b. 38.51 %

c. 40.21 %

d. 39.31 %

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1043. Mr. Almagro made a money market of P1 000 000 for 30 days at 7.5% per year. If the withholding tax is 20%, what is the net interest that he will receive at the end of the month?

a. P3 000

b. P4 000

c. P6 000

d. P5 000

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

1044. A deposit of P110 000 was made for 31 days. The net interest after deducting 20% withholding tax is P890.36. Find the rate of return annually.

a. 12.25

b. 11.75

c. 12.75

d. 11.95

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

1045. A nominal interest of 3% compounded continuously is given on the account. What is the accumulated amount of P10 000 after 10 years?

a. P13 610.10

b. P13 500.10

c. P13 498.60

d. P13 439.16

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

1046. A man expects to receive P25 000 in 8 years. How much is that worth now considering interest at 8% compounded quarterly?

a. P13 859.12

b. P13 958.33

c. P13 675.23

d. P13 265.83

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

1047. P200 000 was deposited for a period of 4 years and 6 months and bears on interest of P85 649.25. What is the rate of interest if it is compounded quarterly?

a. 8%

b. 7%

c. 6%

d. 5%

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1048. Find the time required for a sum of money to triple itself at 5% per annum compounded continuously?

a. 18.23 yrs.

b. 21.97 yrs.

c. 23.36 yrs.

d. 25.34 yrs.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

1049. If the nominal interest is 12% compounded continuously, compute the effective rate of annual interest.

a. 12.40%

b. 11.26%

c. 12.75%

d. 11.55%

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

1050. If a sum of money triples in a certain period of time at a given rate of interest, compute the value of the single payment present worth factor.

a. 0.292

b. 0.333

c. 1.962

d. 3

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Online Questions and Answers in Engineering Economics Series

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

Engineering Economics MCQs
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                        Answer key: PART 1
PART 2: MCQ from Number 51 – 100                   Answer key: PART 2
PART 3: MCQ from Number 101 – 150                 Answer key: PART 3
PART 4: MCQ from Number 151 – 200                 Answer key: PART 4
PART 5: MCQ from Number 201 – 250                 Answer key: PART 5
PART 6: MCQ from Number 251 – 300                 Answer key: PART 6
PART 7: MCQ from Number 301 – 350                 Answer key: PART 7
PART 8: MCQ from Number 351 – 400                 Answer key: PART 8
PART 9: MCQ from Number 401 – 450                 Answer key: PART 9
PART 10: MCQ from Number 451 – 500                 Answer key: PART 10

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Sciences per topic

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status