adplus-dvertising

MCQ in Engineering Economics Part 22 | ECE Board Exam

(Last Updated On: July 20, 2021)

MCQ in Engineering Economics Part 22 | ECE Board Exam

This is the Multiples Choice Questions in Engineering Economics part 22 of the series as one of the General Engineering and Applied Sciences (GEAS) topic. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including past Board Questions in General Engineering and Applied Sciences (GEAS), Engineering Economy Books, Journals and other Engineering Economy References.

Continue Practice Exam Test Questions Part 22 of the Series

MCQ in Engineering Economics Part 21 | ECE Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

1051. A price tag of P1200 is specified if paid within 60 days but offers a 3% discount for cash in 30 days. Find the rate of interest.

a. 37.11%

b. 38.51%

c. 40.21%

d. 39.31%

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1052. It is the practice of almost all bank in the Philippines that when they grant a loan, the interest for 1 year is automatically deducted from the principal amount upon release of money to a borrower. Let us therefore assume that you applied for a loan with the bank and the P80000 was approved at an interest rate of 14% of which P11200 was deducted and you were given ac check of P68800. Since you have to pay the amount of P80000 one year after, what then will be the effective interest rate?

a. 16.28%

b. 38.51%

c. 17.30%

d. 39.31%

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1053. Mr. J. Dela Cruz borrowed money from the bank. He received from the bank P1,340.00 and promised to pay P1,500.00 at the end of 9 months. Determine the simple interest rate and the corresponding discount rate or often referred to as the “Banker’s Discount”.

a. 12.95% ; 17.33%

b. 15.92% ; 13.73%

c. 18.28% ; 13.12%

d. 19.25% ; 13.33%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

1054. A man borrowed from the bank under a promissory note that he signed in the amount of P25000.00 for a period of 1 year. He received only the amount of P21,915.00 after the bank collected the advance interest and an additional amount of P85.00 for notarial and inspection fees. What was the rate of interest that the bank collected in advance?

a. 10.32%

b. 13.64%

c. 16.43%

d. 18.37%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

1055. Agnes Abanilla was granted a loan of P20,000 by her employer CPM Industrial Fabricator and Construction Corporation with an interest at 6% for 180days on the principal collected in advance. The corporation would accept a promissory note for P20,000 non-interest for 180days. If discounted at once, find the proceeds in the note.

a. P18,000

b. P19,000

c. P18,800

d. P18,400

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

1056. P4000 is borrowed for 75 days at 16% per annum simple interest. How much will be due at the end of 75 days?

a. P4186.43

b. P5124.54

c. P4133.33

d. P5625.43

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

1057. Mr. Almagro made a money market placement of P1,000,000 for 30 days at 7.5% per year. If withholding tax is 20%, what is the net interest that Mr. Almagro will receive at the end of the month?

a. P3,000

b. P4,000

c. P6,000

d. P5,000

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

1058. A bill for motorboat specifies the cost as P1,200 due at the end of 100 days but offers a 4% discount for cash in 30days. What is the highest rate, simple interest at which the buyer can afford to borrow money in order to take advantage of the discount?

a. 18.4%

b. 19.6%

c. 20.9%

d. 21.4%

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

1059. In buying a computer disk, the buyer was offered the options of paying P250 cash at the end of 30 days or P270 at the end of 120 days. At what rate is the buyer paying simple interest if he agree to pay at the end of 120days?

a. 32%

b.40%

c. 28%

d. 25%

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1060. On March 1, 1996 Mr. Almagro obtains a loan of P1500 from Mr. Abella and signs a note promising to pay the principal and accumulated simple interest at the rate of 5% at the end of 120 days. On May 15, 1996, Mr. Abella discounts the note at the bank whose discount rate is 6%. What does he receive?

a. P2,201.48

b. P1,123.29

c. P1,513.56

d. P938.20

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

1061. A deposit of P110,000 was made for 31 days. The net interest after deducting 20% withholding tax is P890.36. Find the rate of return annually.

a. 12.25

b. 11.75

c. 12.75

d. 11.95

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

1062. If you borrowed money from your friend with simple interest of 12%, find the present worth of P50,000 which is due at the end of 7 months.

a. P46,200

b. P44,893

c. P46,729

d. P45,789

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

1063. A man borrowed P2000 from a bank and promise to pay the amount for 1year. He received only the amount of P1,920 after the bank collected an advance interest of P80. What was the rate of discount and the rate of interest that the bank collected in advance?

a. 4% ; 4.17%

b. 3% ; 3.17%

c. 4% ; 4.71%

d. 3% ; 3.71%

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1064. An engineer promised to pay P36,000 at the end of 90days. He was offered a 10% discount if he pays in 30 days. Find the rate of interest.

a. 64.6%

b. 65.6%

c. 66.6%

d. 67.6%

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

1065. A man is required to pay P200 at the end of 160 days or P190 at the end of 40 days. Determine the rate of interest.

a. 18.4%

b. 19.6%

c. 15.8%

d. 16.4%

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

1066. Compute the discount if P2000 is discounted for 6 months at 8% simple interest.

a. P29.67

b. P67.29

c. P76.92

d. P92.76

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

1067. The amount of P12,800 in 4years at 5% compounded quarterly is _____.

a. P14,785.34

b. P15,614.59

c. P16,311.26

d. P15,847.33

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

1068. A man borrows money from a bank which uses a simple discount rate of 14%. He signs a promissory note promising to pay P500.00 per month at the end of 4th, 6th, and 7th month respectively. Determine the amount of money that he received from the bank.

a. P1403.68

b. P1340.38

c. P1102.37

d. P1030.28

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1069. A nominal interest of 3% compounded continuously is given on the account. What is the accumulated amount of P10,000 after 10 years?

a. P13,610.10

b. P13,500.10

c. P13,498.60

d. P13,439.16

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

1070. BY the condition of a will, the sum of P2000 is left to a girl to be held in trust fund by her guardian until it amount to P50000.00. When will the girl receive the money of the fund is invested at 8% compounded quarterly?

a. 7.98 years

b. 10.34 years

c. 11.57 years

d. 10.45 years

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

1071. A man expects to receive P25,000 in 8 years. How much is that worth now considering interest at 8% compounded quarterly?

a. P13,859.12

b. P13,958.33

c. P13,675.23

d. P13,265.83

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

1072. P500,000 was deposited at an interest of 6% compounded quarterly. Compute the compound interest after 4 years and 9 months.

a. P163,475.37

b. P178,362.37

c. P158,270.37

d. P183,327.37

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1073. If the nominal interest rate is 3%, how much is P5000 worth in 10 years in a continuously compounded account?

a. P5750

b. P6750

c. P7500

d. P6350

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

1074. P200,000 was deposited for a period of 4 years and 6 months and bears on interest of P85649.25. What is the rate of interest if it is compounded quarterly?

a. 8%

b. 6%

c. 7%

d. 5%

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1075. How many years will P100,000 earn a compound interest of P50,000 if the interest rate is 9% compounded quarterly?

a. 3.25 years

b. 4.55 years

c. 5.86 years

d. 2.11 years

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

1076. A certain amount was deposited 5 years and 9 months ago at an interest of 8% compounded quarterly. If the sum now is P315,379.85, how much was the amount deposited?

a. P200,000

b. P180,000

c. P240,000

d. P260,000

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

For Problems 1077-1079:

When compounded Bi-monthly, P15000 becomes P22,318.30 after 5 years.

1077. What is the nominal rate of interest?

a. 7%

b. 8%

c. 9%

d. 10%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

1078. What is the equivalent rate if it is compounded quarterly?

a. 7.03%

b. 8.03%

c. 9.03%

d. 10.03%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

1079. What is the effective rate if it is compounded quarterly?

a. 7.28%

b. 8.28%

c. 9.28%

d. 10.28%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

1080. How will it take a money to double itself if invested at 5% compounded annually?

a. 12.2 years

b. 13.2 years

c. 14.2 years

d. 15.2 years

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

1081. Compute the effective annual interest rate which is equivalent to 5% nominal annual interest compounded continuously.

a. 5.13%

b. 4.94%

c. 5.26%

d. 4.90%

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1082. Find the time required for a sum of money to triple itself at 5% per annum compounded continuously.

a. 21.97 years

b. 25.34 years

c. 18.23 years

d. 23.36 years

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1083. A man wishes to have P40,000 in a certain fund at the end of 8 years. How much should he invest in a fund that will pay 6% compounded continuously?

a. P24,751.34

b. P36,421.44

c. P28,864.36

d. P30,468.42

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1084. If the effective annual interest rate is 4%, compute the equivalent nominal annual interest compounded continuously.

a. 3.80%

b. 4.10%

c. 3.92%

d. 4.09%

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

1085. What is the nominal rate of interest compounded continuously for 10 years if the compound amount factor is equal to 1.34986?

a. 3%

b. 4%

c. 5%

d. 6%

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1086. American Express Corp. charges 1.5% interest per month, compounded continuously on the unpaid balance purchases made on this credit card. Compute the effective rate of interest.

a. 19.72%

b. 20.25%

c. 21.20%

d. 19.90%

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1087. If the nominal interest is 12% compounded continuously, compute the effective annual rate if interest.

a. 12.40%

b. 11.26%

c. 12.75%

d. 11.55%

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

1088. Compute the difference in the future amount of P500 compounded annually at nominal rate of 5% and if it is compounded continuously for 5 years at the same rate.

a. P3.87

b. P4.21

c. P5.48

d. P6.25

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1089. If the effective rate is 24%, what nominal rate of interest is charged for a continuously compounded loan?

a. 21.51%

b. 22.35%

c. 23.25%

d. 21.90%

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1090. What is the nominal rate of interest compounded continuously for 8 years if the present worth factor is equal to 0.6187835?

a. 4%

b. 5%

c. 6%

d. 7%

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

1091. What is the difference of the amount 3 years from now for a 10% simple interest and 10% compound interest per year? (P5000 accumulated)

a. P155

b. P100

c. P50

d. same

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1092. Find the discount if P2,000 is discounted for 6 months at 8% compounded quarterly.

a. P76.92

b. P80.00

c. P77.66

d. P78.42

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

1093. If a sum of money triples in a certain period of time at a given rate interest, compute the value of the single payment present worth factor.

a. 0.333

b. 3.000

c. 0.292

d. 1.962

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1094. If the single payment amount factor for a period of 5 years is 1.33822. What is the nearest value of the interest rate?

a. 8%

b. 7%

c. 5%

d. 6%

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

1095. If the single payment present worth factor for a period of 8 years is equal to 0.58201, compute the nearest value of the rate of interest for that period.

a. 6%

b. 7%

c. 5%

d. 8%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

1096. If money is worth 8% compounded quarterly, compute the single payment amount factor for a period of 6 years.

a. 1.60844

b. 0.62172

c. 1.70241

d. 0.53162

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

1097. A sum of P1,000 is invested now and left for 8 years, at which time the principal is withdrawn. The interest has an accrued left for another 8 years. If the effective annual interest is 5%, what will be the withdrawn amount at the end of the 16th year?

a. P507.42

b. P705.42

c. P750.42

d. P425.07

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

For problems 1098-1100:

Compute the interest for an amount of P200,000 for a period of 8 years.

1098. If it was made at a simple interest rate of 16% .

a. P274,000

b. P265,000

c. P256,000

d. P247,000

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

1099. If it was made at 16% compounded bi-monthly.

a. P507,267.28

b. P507,365.96

c. P407,283.01

d. P459,923.44

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

1100. If it was made at 16% compounded continuously.

a. P422,462.64

b. P507,233.24

c. P524,242.46

d. P519,327.95

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

Online Questions and Answers in Engineering Economics Series

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

Engineering Economics MCQs
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                        Answer key: PART 1
PART 2: MCQ from Number 51 – 100                   Answer key: PART 2
PART 3: MCQ from Number 101 – 150                 Answer key: PART 3
PART 4: MCQ from Number 151 – 200                 Answer key: PART 4
PART 5: MCQ from Number 201 – 250                 Answer key: PART 5
PART 6: MCQ from Number 251 – 300                 Answer key: PART 6
PART 7: MCQ from Number 301 – 350                 Answer key: PART 7
PART 8: MCQ from Number 351 – 400                 Answer key: PART 8
PART 9: MCQ from Number 401 – 450                 Answer key: PART 9
PART 10: MCQ from Number 451 – 500                 Answer key: PART 10

Complete List of MCQs in General Engineering and Applied Sciences per topic

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status