MCQ in Machine Design Part 8 | ME Board Exam

(Last Updated On: December 29, 2020)

MCQ in Machine Design Part 8 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 8 of the Series in Machine Design as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Stress and Analysis – Simple Stresses
  • MCQ in Materials and their Properties
  • MCQ in Tolerances and Allowances
  • MCQ in Variable Loads and Stress Concentration
  • MCQ in Columns and Central Loads
  • MCQ in Combine Stresses
  • MCQ in Ball and Roller Bearings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Flexible transmission, flat belts, v-belts, and chains
  • MCQ in Screw Fastening and Rivets
  • MCQ in Springs
  • MCQ in Shafts
  • MCQ in Keys and Couplings
  • MCQ in Journal and Plane-Surface Bearings
  • MCQ in Spur Gears
  • MCQ in Helical Gears
  • MCQ in Bevel Gears
  • MCQ in Worm Gearing
  • MCQ in Brakes and Clutches
  • MCQ in Welding
  • MCQ in Thin Cylinders and Cylindrical Cylinders
  • MCQ in Steel Tubes
  • MCQ in Flat Plates
  • MCQ in Flywheels
  • MCQ in Punch Press
  • MCQ in Pipe and Fittings
  • MCQ in Engineering Drawings Practices

Continue Practice Exam Test Questions Part 8 of the Series

MCQ in Machine Design Part 7 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

351. A flange coupling is to be designed, using 25 mm diameter bolts at a distance of 152 mm from the center of the shaft. allowable shearing stress on the bolt is 103 Mpa. if the shaft is to transmit 5,600 hp at a speed of 1200 rpm, how many bolts are needed in the connection?

A. 2

B. 3

C. 4

D. 5

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

352. A flange bolt coupling consist of eight steel 20 mm diameter steel bolts spaced evenly around a bolt circle 300 mm in diameter. if the coupling is subjected to a torque of 15.1 KN-m, determine the maximum shearing stress in the bolts?

A. 40450 kPa

B. 63320 kpa

C. 40054 kpa

D. 31298 kpa

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

353. An engine of a motor vehicle with a wheel diameter of 712 mm develops 50 kW at 2,000 rpm combined efficiency of the differential and transmission is 75% with an over-all speed reduction to. 1 determine he torque to be delivered by the clutch N-m.

A. 239 N-m

B. 359 N-m

C. 432 N-m

D. 471 N-m

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

354. An engine of a motor vehicle with a wheel diameter of 712 mm develops 50 kW at 2,000 rpm combined efficiency of the differential and transmission is 75% with an overall speed reduction of 25 is to 1. Determine the speed reduction of travel of the vehicle in km/hr.

A. 10.74

B. 11.69

C. 12.58

D. 13.80

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

355. A multiple disc clutch of 10 steel disc and 9 bronze disc. the effective outside and inside diameter are 20.32 cm and 15.24 cm, respectively if the axial force of 450 Newton is applied and the shaft turns at 1200 rpm, find the horsepower capacity, assume a coefficient of friction of 0.27.

A. 39.566 hp

B. 40.482 hp

C. 37.456 hp

D. 35. 659 hp

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

356. A method whereby a gear is run with another gear that has abrasive surface material.

A. hobbing

B. honing

C. lapping

D. milling

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

357. The ability of a material to absorb energy within is proportional limit is known as

A. resilience

B. endurance

C. toughness

D. spring action

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

358. In pure torsion, the maximum stress is at the center of the

A. peripheral sides

B. long sides

C. ten times their diameter

D. twenty times their diameter

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

359. When tested in compression, ductile material usually exhibit characteristics up to the yield strength as they do when tested in tension.

A. the same

B. less than

C. more than

D. approximately the same

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

360. In a pressure vessel, the ratio of minimum strength of joint to the strength of solid joint is known as

A. Efficiency

B. Performance factor

C. Joint efficiency

D. Relative strength

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

361. A tolerance where the size of a part is permitted to be either larger or smaller than the given dimension.

A. Bilateral

B. Unilateral

C. Lateral

D. None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

362. The process by which high pressure is applied to a heated metal billet or blank which causes it to flow through restricted orifice.

A. Extrusion

B. Intrusion

C. Forging

D. Hot rolling

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

363. A steel shaft transmits 40 hp at 1400 rpm. Considering allowable shearing stress based on pure torsion to be 5000 psi, find the torsional deflection of the shaft in degrees per foot.

A. 0.392 degrees/foot

B. 0.246 degrees/foot

C. 0.541 degrees/foot

D. 0.435 degree/foot

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

364. A 50 inches diameter diamond saw blade is mounted on a pulley driven steel shaft, required a blade peripheral linear speed of 150 ft./sec. Motor drive is 125 hp at 1,200 rpm, with 6 inches diameter pulley. Determine the shaft rpm to attain blade peripheral speed required.

A. 716.2 rpm

B. 635.3 rpm

C. 539.10 rpm

D. 687.55 rpm

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

365. If the weight of 6” diameter by 48” long SAE 1030 shafting is 174.5 kg then what will be the weight of chromium SAE 51416 of same size?

A. 305.79 lbs.

B. 426.70 lbs.

C. 347.96 lbs.

D. 465.89 lbs.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

366. A steel shaft operates at 186 rad/s and must handle 2 kW of power. The shearing stress is not to exceed 40 MN/m². Calculate the minimum shaft diameter based on pure torsion.

A. 9 mm

B. 11 mm

C. 13 mm

D. 15 mm

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

367. A round steel shaft transmits 373 watts at 1800 rpm. The torsional deflection is not to exceed 1 degree in a length equal to 20 diameters. Find the shaft diameter.

A. 6.53 mm

B. 8.72 mm

C. 12.84 mm

D. 18.16 mm

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

368. What is the recommended initial tension of the belt?

A. 75 lb/in of width

B. 71 lb/in of width

C. 73 lb/in of width

D. 80 lb/in of width

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

369. What factor of safety is needed for a 2 in. diameter shaft with an ultimate strength of 50,000 psi to transmit 40,000 in-lb torque.

A. 2.25

B. 1.95

C. 2.14

D. 2.62

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

370. Two shaft at right angles to each other may be connected by what arrangement?

A. Half turn

B. ¾ turn

C. Quarter turn

D. One turn

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

371. What is the minimum number of teeth on a smaller sprocket for low speed?

A. 11

B. 17

C. 21

D. 12

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

372. Which of the following is the minimum number of teeth on a smaller sprocket for moderate speed?

A. 15

B. 12

C. 21

D. 17

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

373. What is the minimum number of teeth on a smaller sprocket for high speed?

A. 12

B. 21

C. 24

D. 14

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

374. What type of spring made in the form of dished washer?

A. Air spring

B. Volute spring

C. Belleville spring

D. Motor spring

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

375. Which of the following is the type of failure due to instability?

A. Buckling

B. Stability

C. Slenderness formulas

D. Euler formula

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

376. For very slender column, what type of formula that is best applied?

A. Column formula

B. Moment formulas

C. Slenderness formulas

D. Euler formula

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

377. What is the term applied to the reciprocal of the velocity ratio?

A. Train value

B. Modular value

C. Ratio factor

D. None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

378. What type of bolt distinguished by a short potion of the shank underneath the head being square or finned or ribbed?

A. Coupling

B. Stud bolt

C. Carriage bolt

D. Machine bolt

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

379. What type of bolt threaded on both ends and can be used where a through bolt impossible?

A. Coupling

B. Stud bolt

C. Carriage bolt

D. Machine bolt

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

380. What do you call the phenomenon occurring when two touching surfaces have a high contact pressure and when these surfaces have minute relative motion?

A. Prestressing

B. Friction

C. Fretting

D. Carving

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

381. In viscosity chart, Raimond-Boyd analysis assumed that the viscosity of the lubricant is

A. Constant

B. Increasing

C. Decreasing

D. Vanishing

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

382. In what country that the present theory of hydrodynamic lubrication originates from?

A. China

B. Germany

C. US

D. England

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

383. In ASTM standard, what is the instrument used in determining viscosity?

A. Dynamic viscometer

B. Saybolt universal furol

C. Hagen-Poinsulle viscometer

D. Saybolt universal viscometer

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

384. Which of the following is not a form of bearing lubrication?

A. Liquid-film lubrication

B. Hydrodynamic lubrication

C. Hydrostatic lubrication

D. Solid-film lubrication

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

385. A lubrication where lubricant is introduced between surfaces which are in rolling contact such as roller gears or rolling bearings?

A. Hydrostatic lubrication

B. Hydrodynamic lubrication

C. Elastohydrodynamic lubrication

D. Solid-film lubrication

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

386. What lubrication is usually used when bearings are operating at extreme temperatures?

A. Hydrodynamic lubrication

B. Solid-film lubrication

C. Hydrostatic lubrication

D. Liquid-film lubrication

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

387. What load P which causes total deformation of 0.036 inch of a steel rack which has a cross-section area of 4 sq. inches and a length of 5 ft.

A. 55,000 lb.

B. 72,000 lb.

C. 60,000 lb.

D. 50,000 lb.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

388. A railroad track is laid at a temperature of 10 degree F with gaps of 0.01 feet between the ends of the rails. The rails are 33 feet long. If they are prevented from buckling, what stress will result from a temperature of 110 degree F? Coefficient of linear expansion = 6.5x per degree F.

A. 10,000 psi

B. 8,530 psi

C. 9,450 psi

D. 10409 psi

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

389. A solid transmission shaft is 4.0 inches in diameter. It is desired to replace it with a hallow shaft of the same material and same torsional strength but its weight should only be half as much as the solid shaft. Find the outside diameter of the hallow shaft in millimeters.

A. 107.315 mm

B. 112.231 mm

C. 122.940 mm

D. 131.204 mm

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

390. A 80 mm solid shaft is to be replaced with a hallow shaft of equal torsional strength. Find percentage of weight saved, if the outside of the hallow shaft is 100 mm.

A. 56.53%

B. 67.31%

C. 48.49%

D. 52.90%

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

391. A centrifugal pump is directly couple to a motor. The pump rating is 3,600 liters per minute against a total head of 8 meters of water. Pump efficiency is 65% at shaft speed of 550 rpm. Calculate the torsional stress induced on the 40 mm diameter motor shaft.

A. 11,193.45 kPa

B. 12,420.72 kPa

C. 10,010.85 kPa

D. 13,113.83 kPa

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

392. The rapid cooling of steel to a temperature between 400 to 800 degrees F in enough time, then austenite is transformed into a materials called.

A. Bainite

B. Lignite

C. Quinite

D. Ferrite

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

393. Which of the following is the high-leaded brass used for instrument, lock and watch parts?

A. Red brass

B. Commercial brass

C. Yellow brass

D. Engraver’s brass

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

394. It is a cold-working process in which metal is gathered or upset.

A. Heading

B. Cold rolling

C. Spinning

D. Stamping

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

395. What is the other term used for die casting?

A. Thermosetting

B. Shell-molding

C. Metal-mold casting

D. Tangential casting

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

396. A cone-disk spring is also known as

A. Belleville Spring

B. Heavy duty spring

C. Helical spring

D. Conical spring

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

397. A term used to describe sudden applied force or disturbance.

A. Shock

B. Impact

C. Creep

D. Load

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

398. It refers to the collision of two or more masses with initial velocities.

A. Shock

B. Impact

C. Creep

D. Load

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

399. A cast iron flywheel is rotated at a speed of 1200 rpm and having a mean rim radius of 1 foot. If the weight of the rim is 30 lbs. What is the centrifugal force? Use factor C = 41.

A. 14,800 lbs.

B. 70,000 lbs.

C. 14 860 lbs.

D. 14,760 lbs.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

400. The maximum-strain theory which apples only in elastic range of stresses are also known as_______.

A. Hooke’s Law

B. Saint Venant’s Theory

C. Stress-strain Theory

D. Cataligno’s Theory

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama | Jabeetee Shop DMCA.com Protection Status