MCQ in Refrigeration Engineering Part 3 | ME Board Exam

(Last Updated On: December 26, 2020)

MCQ in Refrigeration Engineering Part 3 | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 3 of the Series in Refrigeration Engineering as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Principles of Different Refrigeration Systems
  • MCQ in Determination of Cooling Loads
  • MCQ in Basic Design of Ice Plants, Cold Storage and Skating Rinks
  • MCQ in Instrumentation and Controls

Continue Practice Exam Test Questions Part 3 of the Series

MCQ in Refrigeration Engineering Part 2 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

101. Water in the refrigerant is liable to

A. freeze on the expansion valve seat and cut the flow of refrigerant

B. clog the oil trap

C. freeze in the king (liquid) valve

D. emulsify the oil In the compressor

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

102. The function of the expansion valve is to :

A. regulate the amount of liquid refrigerant to the expansion coils

B. change the gas refrigerant to a liquid

C. shut off the flow of refrigerant to the condenser

D. change the high-pressure liquid to a low-pressure liquid

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

103. When heavy electrical currents are involved, the thermostat will be operated by a :

A. pressure pipe

B. fusetron

C. relay

D. small circuit breaker

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

104. Before securing a compressor to do maintenance work on it, be sure to :

A. have gas mask handy

B. make arrangements to have perishables taken care of

C. notify the engineer

D. A and B

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

105. When securing a Freon system for repairs

A. pump down 1 or 2 pounds pressure

B. pump down to a slight vacuum

C. pump down to 10 to 15 pounds pressure

D. remove all refrigerant from the system

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

106. When charging Freon system, all the valves should be in their normal position except the :

A. solenoid valve

B. purge valve

C. king (liquid) valve

D. expansion valve

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

107. The purpose of the receiver is to :

A. cool the refrigerant gas

B. separate the oil from the refrigerant

C. store the refrigerant

D. condense the refrigerant

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

108. The solenoid valve controls the

A. amount of refrigerant entering the evaporator coils

B. amount of refrigerant going to the compressor

C. amount of the refrigerant going to the evaporator

D. pressure if the refrigerant going to the evaporator coils

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

109. The purpose of the evaporator is to

A. absorb latent heat of vaporization

B. absorb latent heat of fusion

C. transfer latent heat of vaporization

D. transfer latent heat of fusion

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

110. The purpose of the dehydrator is to

A. add more refrigerant to the system

B. remove oil from the refrigerant

C. remove moisture from the crankcase oil

D. remove moisture from the refrigerant

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

111. The principle of mechanical refrigerant is

A. the conversion of a liquid to a gas

B. the absorption of temperature under heat, pressure, compression and expansion

C. the compression of a liquid under temperature and expansion

D. the absorption of heat under temperature, compression pressure and expansion

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

112. A thermostat is a

A. temperature-operated switch

B. pressure-operated switch

C. superheat-operated switch

D. back-pressure-operated switch

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

113. The thermal expansion valve responds to the

A. amount of superheat in the vapor

B. amount of superheat in the liquid

C. temperature in the evaporator coils

D. pressure in the evaporator coils

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

114. The expansion valve on a Freon system controls the

A. superheat of the gas leaving the compressor

B. back pressure in the evaporator

C. temperature of the box

D. superheat of the leaving the evaporator

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

115. The purpose of the expansion valve by-pass is to:

A. increase the efficiency of the plant

B. increase the capacity of the evaporator

C. control the refrigerant to the evaporator in case the automatic valves fail

D. bypass the compressor

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

116. The thermal expansion valve

A. controls the amount of gas coming from the dehydrator

B. controls the quantity of liquid refrigerant going to the evaporator coils

C. controls the amount of gas going to the receiver

D. removes trapped oil from the refrigerant

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

117. The function of the compressor is to

A. pull the refrigerant gas through the system

B. increase the pressure of the refrigerant

C. discharge the refrigerant to the condenser

D. all of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

118. The solenoid valve is controlled by

A. the amount of liquid in the system

B. the amount of gas in the system

C. the temperature in the condenser

D. the temperature in the icebox

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

119. Oil is added to a Freon compressor by

A. shutting down the machine and pouring in through the crankcase inspection plate opening

B. pumping in with an electric-driven pump

C. pumping in with a hand pump

D. pouring through oil hole in base

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

120. When adding oil to a Freon system, one must be sure that

A. the condenser is shut down

B. all air is removed from the pump and fitting

C. there is not too high a suction pressure

D. the discharge pressure is not too high

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

121. To help a person who had been overexposed to ammonia gas, one would :

A. apply cold compresses

B. apply artificial respiration

C. douse with cold water

D. wrap in warm blankets

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

122. Ammonia will corrode

A. brass

B. copper

C. bronze

D. all of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

123. A refrigerating unit of one (1) ton capacity can remove:

A. 100 Btu’s per min.

B. 288 Btu’s per min.

C. 200 Btu’s per min.

D. 500 Btu’s per min.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

124. The refrigerant with the lowest boiling point is

A. NH2

B. F12

C. CO2

D. F22

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

125. A ton of refrigeration is equal to the removal of

A. 288,000 Btu per 24 hrs.

B. 28,000 Btu per 24 hrs.

C. 28,000 Btu per 24 hrs.

D. 280,000 Btu per 24 hrs.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

126. The boiling point of Freon-12 at atmospheric pressure is :

A. +22°F

B. -22°F

C. +22°C

D. -22°C

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

127. The boiling point of CO at atmospheric pressure is

A. -110°F

B. +110°F

C. -28°C

D. -28°C

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

128. The boiling point of NH3 at atmospheric pressure is

A. +28°C

B. +28°F

C. -28°C

D. -28°F

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

129. Which of the following would you apply if a person got Freon in his eyes?

A. clean water

B. soapy water

C. sodium bicarbonate

D. sterile mineral oil

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

130. A double-seated valve allows the valve to be

A. packed only in the closed position

B. packed in the wide open or closed position

C. operated as a suction or discharge valve

D. removed for replacement without shutting down

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

131. The amount of CO2 or Freon in a cylinder is measured by

A. pressure

B. weight

C. volume

D. psi

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

132. The latent heat of fusion of ice is:

A. 500 Btu

B. 188 Btu

C. 144 Btu

D. 970 Btu

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

133. Latent heat

A. can be measured with a pyrometer

B. cannot be measured with a thermometer

C. changes as the refrigerant cools

D. can be measured with a thermometer

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

134. Absolute zero is

A. 144˚ below zero on the fahrenheit scale

B. The same as zero on the fahrenheit scale

C. 970˚ below zero on the fahrenheit scale

D. 460˚ below zero on the fahrenheit scale

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

135. A ton of refrigeration is equal to the cooling effect of

A. 2,000 lbs. of ice melting in 24 hrs

B. 2,000 lbs. of water being converted to ice

C. 2,000 lbs. of ice melting in 12 hrs

D. 2,240 lbs. of ice melting in 24 hrs

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

136. Which of the following best described o freon?

A. Odorless

B. Non-poisonous

C. Colorless

D. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

137. What is another name of discharge pressure?

A. Absolute pressure

B. Head pressure

C. Suction pressure

D. Condenser pressure

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

138. Which of the following is the oil used in a refrigeration system?

A. Vegetable oil

B. Straight mineral oil

C. Lube oil SAE 20

D. Lube oil SAE 10

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

139. One disadvantage of a CO2 system is the fact that

A. It is difficult to condense the refrigerant if the circulating water temperature is too high

B. It takes more refrigerant to keep the iceboxes cold

C. Due to high pressure it is difficult to keep oil from mixing with the refrigerant

D. It is difficult to condense the refrigerant of the circulating water temperature is to low

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

140. The disadvantage of a CO2 system over an ammonia system is the fact that__________.

A.The pipes and fittings is a CO2 system must be of high-pressure type

B.The CO2 system operates at a much higher pressure

C.The CO2 system requires a larger prime mover

D. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

141. A good refrigerant should be:

A. Non-inflammable

B. Non-poisonous

C. Non-explosive

D. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

142. What tonnage of refrigerating machine is required if the refrigerating system extracted 48,000 BTU per hour?

A. 2 tons

B. 5 tons

C. 4 tons

D. 3 tons

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

143. What is the combination of a wet and dry bulb thermometer is called a

A. Hygrometer

B. Psychrometer

C. Hydrometer

D. A or B

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

144. A pressure controller is usually operated by the movement of a

A. Bellows

B. Siphon

C. Diaphragm

D. A or C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

145. The critical temperature of a refrigerant is:

A. The temperature at which it will freeze

B. The temperature above which it cannot be liquefied

C. The temperature below which it cannot be liquefied

D. None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

146. If the critical temperature of a refrigerant is too close to the desired condensing temperature, the equipment must necessarily be of:

A. Extra heavy construction

B. The direct expansion type

C. Light construction

D. The indirect expansion type

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

147. A good refrigerant should have a

A. High sensible heat

B. low sensible heat

C. High latent heat

D. Latent heat

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

148. Which of the following is the most common method of heat flow in refrigeration?

A. Conduction

B. Expulsion

C. Radiation

D. convection

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

149. From which of the following processes where the largest quantities of heat are available?

A. Vaporization

B. Melting

C. Fusion

D. cooling

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

150. What is the most common freon gas used in centrifugal compressors?

A. F – 12

B. F – 11

C. F – 22

D. F – 21

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status