MCQ in Refrigeration Engineering Part 4 | ME Board Exam

(Last Updated On: December 26, 2020)

MCQ in Refrigeration Engineering Part 4  | ME Board Exam

This is the Multiple Choice Questions Part 4 of the Series in Refrigeration Engineering as one of the Mechanical Engineering topic. In Preparation for the ME Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Mechanical Engineering field, Mechanical Engineering Books, Journals and other ME References. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a License Mechanical Engineer very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Mechanical Board Examination.

MCQ Topic Outline included in ME Board Exam Syllabi

  • MCQ in Principles of Different Refrigeration Systems
  • MCQ in Determination of Cooling Loads
  • MCQ in Basic Design of Ice Plants, Cold Storage and Skating Rinks
  • MCQ in Instrumentation and Controls

Continue Practice Exam Test Questions Part 4 of the Series

MCQ in Refrigeration Engineering Part 3 | ME Board Exam

Choose the letter of the best answer in each questions.

151. What is the most common freon gas used in reciprocating compressors?

A. F – 12

B. F – 11

C. F – 22

D. F – 21

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

152. What is the other name of hygrometer?

A. Hydrometer

B. Manometer

C. Psychrometer

D. A or C

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

153. The temperature in the meat and fish box should be approximately

A. 10˚ to 20 ̊F

B. -10˚ to 0 ˚F

C. 0˚ to -10 ˚F

D. -10˚ to 10 ˚F

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

154. The temperature in the vegetable box should be approximately:

A. 35˚ to 45 ˚F

B. 10˚ to 20 ˚F

C. 40˚ to 50 ˚F

D. 15˚ to 30 ˚F

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

155. The temperature in the diary box should be approximately

A. 20˚ to 30 ˚F

B. 0˚ to 20 ˚F

C. 10˚ to 20 ˚F

D. 30˚ to 40 ˚F

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

156. Which of the following can be the cause of low head pressure?

A. Too much or too cold condensing water

B. Leaky discharge valves

C. Insufficient charge of refrigerant

D. Any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

157. In thermostatic expansion valves did not appear to be functioning properly, the cause could be:

A. Foreign matter in the valve

B. Ruptured control bulb tubing

C. Moisture in the system

D. Any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

158. Which of the following is used in measuring the density of a brine solution?

A. Litmus paper

B. A chemical rest

C. A hydrometer

D. A or B

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

159. Which of the following would not be cause for a refrigerating system to short cycle on HP cutout?

A. Discharge valve leaking

B. Pressure cutout set incorrectly

C. System overcharged with refrigerant

D. Insufficient cooling water

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

160. Excessive head pressure is caused by:

A. Air or noncondensable gas in the system

B. Dirty condenser tubes

C. Insufficient cooling water to condenser

D. Any of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

161. The capacity of a centrifugal type compressor is controlled by which of the following?

A. Regulating the discharge pressure

B. Regulating the speed

C. Regulating the suction pressure

D. B or C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

162. Where is solenoid coil installed?

A. Vertically above the valve

B. Horizontally above the valve

C. Vertically below the valve

D. Horizontally below the valve

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

163. What is the condition of the compressor when purging a refrigeration system?

A. The compressor is running

B. Compressor is running but the condenser secured

C. Shut down

D. Running with the bypass open

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

164. What must be done first opening a single packed stop valve?

A. Loosen the packing before opening

B. Tighten packing before opening

C. Check to see that the seal is not scored

D. None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

165. Excessive head pressure is caused by:

A. Flooded condenser tubes

B. Too much cooling water to condenser

C. Cooling water temperature too high

D. A or C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

166. Everything is in its normal operating position when charging a system except the________

A. Compressor discharge valve

B. Purge valve

C. Solenoid valve

D. King (receiver discharge) valve

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

167. How often the condenser must be cleaned?

A. Once a year

B. Every month

C. When pressure goes above normal

D. Every 6 months

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

168. Which do you think is the cause of a hot suction line of a refrigerating compressor?

A. Lack of refrigerant

B. Insufficient condensing cooling water

C. Excess refrigeration

D. B or C

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

169. Which of the following vital components of the refrigeration system where both temperature and pressure are increased?

A. Compressor

B. Condenser

C. Evaporator

D. A or C

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

170. The refrigerant temperature is at its maximum just before it enters the_______

A. Expansion valve

B. Compressor

C. Condenser

D. evaporator

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

171. The greatest decrease in refrigerant temperature occurs in the_________

A. Evaporator

B. Compressor

C. Condenser

D. A or C

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

172. What do you call the storage tank for liquid refrigerant?

A. Receiver tank

B. Charging tank

C. Purging

D. Any of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

173. A precooler is sometimes installed between the________

A. Compressor and condenser

B. Condenser and expansion valve

C. Expansion valve and evaporator

D. Evaporator and compressor

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

174. The solenoid valve controls which of the following?

A. Pressure in the evaporator coils

B. Amount of refrigerant entering the evaporator

C. Flow of refrigerant to the expansion valve

D. Amount of circulating water to the condenser

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

175. Closing the solenoid valve will stop the compressor through the______

A. Low water-pressure cutout switch

B. Bypass relief valve

C. Low-pressure cutout switch

D. High-pressure cutout switch

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

176. What are the four basic methods of determining whether the proper amount of refrigerant is being added to the system?

A. bull’s-eye, weight, pressure and frost line

B. Temperature, weight, pressure and frost line

C. Bull’s-eye, weight, pressure and dip stick

D. Bull’s-eye, weight, litmus test and frost line

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

177. What is the cause of liquid “slugging”?

A. Liquid in the compressor clearance space

B. Excessive liquid refrigerant in the receiver

C. The presence of liquid in the condenser causing excessive noise

D. The pounding of liquid refrigerant in the suction line at a point of restriction

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

178. All refrigerator compressor valves are opened and closed by ________

A. A cam shaft

B. Springs

C. Manual

D. B or C

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

179. Which of the following is also known as the “hidden heat” in refrigeration work?

A. Sensible heat

B. Heat intensity

C. Latent heat

D. A or C

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

180. A bull’s eye in a full liquid line will appear______

A. Cloudy

B. Clear

C. Latent

D. A or C

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

181. A compressor capacity reduction device reduces compressor capacity_________________

A. By reducing the compressor speed

B. By bypassing hot gas

C. As the refrigerant load dictates

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

D. By reducing compressor horsepower proportionately

182. If a freon – 12 compressor trip out on “cut-out” the solenoid valve closes by which of the following?

A. An electrical release

B. Temperature and spring control

C. Pressure and bellows control

D. Bellows control

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

183. The thickness of the head gasket is important because it may cause________

A. Re-expansion

B. Decreased efficiency due to increased clearance

C. The piston to strike the head

D. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

184. If the expansion valve capillary tube is pinched, which of the following must be replaced?

A. Tube

B. Diaphragm

C. Bulb

D. All of the above (called the power element unit)

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

185. When removing reusable refrigerant from a system, the line to the storage drum must

A. Be made of copper

B. Have no bends in it

C. Contain a strainer – dryer

D. Be above the level of the compressor

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

186. Which of the following must be considered when adding or removing oil from a refrigerator unit?

A. Use new oil

B. Do not overcharge

C. Watch crankcase pressure

D. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

187. Where is the excess refrigerant removed?

A. Suction side of the system

B. Discharge side of the system

C. Bypass

D. Charging side of the system

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

188. A absolute trunk piston is used to_______

A. Absorb side thrust

B. Seal off gas from crankcase

C. Prevent oil from mixing with gas

D. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

189. How do you all the process of charging a solid to a liquid?

A. Evaporation

B. Vaporization

C. Fusion

D. Condensation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

190. If there is too much lube oil in the system, what must be done?

A. Remove same at once

B. Wait until next overhaul to remove

C. Wait until next recharging to remove

D. Any of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

191. The temperature bulb of the thermo-expansion valve is attached to which of the following?

A. Icebox coil

B. Evaporator coil outlet

C. Evaporator coil inlet

D. Wall of the icebox

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

192. What is the use of the suction pressure regulating valve?

A. Cuts in the compressor

B. Maintains the back pressure in the evaporator coils

C. Cuts out the compressor

D. Controls the expansion valve

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

193. How is a one-ton plant described?

A. Remove one ton of heat from the reefer box

B. Melt one ton of ice in 24 hours

C. Make one ton of ice in 24 hours

D. Remove the heat required to melt one ton of ice in 24 hours

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

194. The temperature bulb of the solenoid valve is attached to the_________

A. Icebox coil

B. Wall of the icebox

C. Evaporator coil inlet

D. Evaporator coil outlet

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

195. What usually happens if the specific gravity of the brine is too low?

A. The brine will freeze

B. Solids will deposits

C. It will be more heat-absorbing

D. All of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

196. The cooling water regulator is automatically actuated by which of the following?

A. The discharge pressure of the refrigerant

B. The temperature of the refrigerant

C. An electric relay

D. A thermo relay

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

197. What will happen to the capacity if the superheat is increased on the suction side?

A. Increases

B. Decreases

C. Remains the same

D. Will double

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

198. Which do you think is very important in adjusting compressor “V” belts?

A. Allow about ½” slack

B. Make it as tight as possible

C. Make belt just tight to turn pulley

D. Keep belts parallel

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

199. Which of the following is important for evaporator coils?

A. It must turn placed in the top of the compartment

B. It must be secured to the sides

C. It should have air completely surrounding them

D. It must placed in front of circulating fans

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

200. If there were a 15˚F to 20˚F temperature differential between the temperature corresponding to the pressure at the compressor discharge and the temperature at the condenser outlet, it would probably indicate the need for_________

A. More refrigerant

B. Purging the system

C. More circulating water

D. Less circulating

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status