adplus-dvertising

MCQ in Agriculture and Fishery Arts (AFA) Part 1 | LET 2021

(Last Updated On: May 1, 2021)

MCQ in Agricultural and Fishery Arts (AFA) Part 1 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Agricultural and Fishery Arts (AFA) Part 1 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Start Practice Exam Test Questions

Choose the letter of the best answer in each questions.

1. A farmer wanted to increase of number of mango tree in his farm. He want to have 20 trees with the genetic qualities of parent plant and another 20 trees the parent’s genetic qualities as the root stock while using another variety as the scion. He also wanted to have 5 trees using 3 different varieties as scion.

1. Which type of plant propagation is reflected in the paragraph above?

A. Sexual Propagation

B. Asexual Propagation

C. Veneer Grafting

D. Tongue Propagation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

2. Which method of propagation is referred to in the third sentence?

A. Inarching grafting

B. Bank Grafting

C. Splice Grafting

D. Saddle Grafting

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

3. In the second sentence, which method of propagation can be used?

A. Mound Layering

B. Tip Layering

C. Composite Layering

D. Air Layering

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

4. The following method of propagation can be used to achieve what is needed in the third sentence, EXCEPT?

A. approach grafting

B. tongue grafting

C. root grafting

D. saddle grafting

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

A butterfly sips the nectar of the flower. In so doing, the pollen grains of the flower get attached to its legs. After a while, it flies and lands on another flower. The pollen it carries falls into pistil of the second flower, thus enabling fertilization and sexual reproduction of plants.

5. Which process is describe above?

A. Propagation

B. Sterilization

C. Pollination

D. Pigmentation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

6. Which is the function of the butterfly in the process described above?

A. Consumer

B. Merchandiser

C. Retailer

D. Agent

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

7. Can human be an agent of pollination like the butterfly described above?

A. Yes, we can.

B. No, we can’t

C. Maybe, we can

D. Of course, we can’t

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

8. Which type of pollination DOES NOT involve other organism to act as agent?

A. Biotic

B. Abiotic

C. Anemophily

D. Hydrophily

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

9. Which type of pollination involves wind as the agent?

A. Biotic

B. Abiotic

C. Anemophily

D. Hydrophily

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

10. What is meant by a 15-30-15 fertilizer?

A. 15 parts Nitrogen, 30 parts Potassium, 15 parts Phosphorous

B. 15 parts Nitrogen, 30 parts Phosphorous, 15 parts Potassium

C. 15 parts Nitrogen, 30 parts Magnesium Sulfate, 15 parts Potassium

D. 15 parts Nitrogen, 30 parts Manganese, 15 parts Potassium

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

11. What nutrients are usually lacking from the soil because plants consume them in big quantities?

A. Betanutrients

B. Macronutrients

C. Giganutrients

D. Micronutrients

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

12. Which is a protective covering made of either sawdust, moss, compost, gravel paper, or a combination, spread or left on the ground to enrich the soil?

A. Mulch

B. Greenery

C. Fertilizer

D. Cover copping

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

13. Which terms refers to the arrangement of leaves on a stem?

A. Venation

B. Philotaxy

C. Phyllotaxy

D. Pyllotaxy

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

14. Which plants grow on another plant are not parasitic? They usually derive physical support from the host and obtain nourishment from the air and other sources.

A. Halophytes

B. Epiphytes

C. Lithophytes

D. Mesophytes

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

15. Which gas is released during photosynthesis?

A. Carbon Dioxide

B. Hydrogen

C. Nitrogen

D. Oxygen

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

16. Which are woody climbing or twining plants?

A. Herbs

B. Lianas

C. Vines

D. Shrubs

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

17. Which of the following has a parallel leaf venation?

A. Onion

B. Alugbati

C. Cabbage

D. Amaranth

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

18. Which organism fertilizer is made from decayed plants and animals?

A. Night Soil

B. Green Manure

C. Mutch

D. Compost

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

19 The following are characteristic of sexual propagation, EXCEPT ____________

A. reproduction of plants with the use o seeds

B. shorter number of years to produce the desired seed

C. union of pollen and egg to produced seed

D. possible improvement of plants character

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

20. Which type of soil has approximately 20 – 40% sand, 18 – 52% silt, and 27 – 40% clay?

A. Clay loam soil

B. Silt loam soil

C. Sandy loam soil

D. Sandy soil

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

21. The following are the reason of plant propagation, EXCEPT __________ .

A. to prevent extinction of plant species

B. to retain the desirable characteristic of mother plant

C. t produce inferior strains and disease-susceptible plants

D. to multiply of increase the number of pants rapidly

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

22. All of the following crops are monoecious EXCEPT ___________ .

A. ampalaya

B. patani

C. patola

D. papaya

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

23. Which of the following ornaments plants is used

by landscapes to cover lawns?

A. Cutflowers

B. Orchid

C. Hedge

D. Turf

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

24. From which of the following crops is Barong tagalog made?

A. Abaca

B. Anahaw

C. Pinya

D. Kapole

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

25. Which plants maintain their leaves throughout the year?

A. Evergreen

B. Deciduous

C. Monoecious

D. Dioecious

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

26. Which is referred to as the hard covering of a seed?

A. Seed coat

B. Test

C. Flesh

D. Cotelydon

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

27. Which of the following is NOT one of the importance of plant classification?

A. Complicates plants collection initiatives, research, breeding and specialized development efforts

B. Facilitates efficient communication, dissemination and retrieval of scientific information

C. Helps in intergeneric grafting of Solanaceae

D. Indicates the similarities of crops in their uses, adaptation growth habits and method of culture

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

28. Which is the transfer of pollen from the anther of one flower to the stigma of another flower in separate plants?

A. Self-pollination

B. Cross-pollination

C. Mono-pollination

D. Dual-pollination

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

29. Which refers to the propagation of fruits, Vegetables and ornamental plants?

A. Crop Production

B. Farm Engineering

C. Horticulture

D. Agricultural Economics

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

30. Which latin words mean “field cultivation”?

A. Ager cultura

B. Flos cultura

C. Proventus cultura

D. Ager cultura

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

31. Where were the earliest planned sowing and harvesting of plants discovered through archeological excavation?

A. China

B. Fertile crescent of Egypt and India

C. Summeria

D. Pakistan

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

32. Which is the scientific and art of systematic production of useful plants and animals for man’s use and consumption through human management?

A. Farming

B. Agriculture

C. Horticulture

D. Crop production

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

33. Which crop are referred to as “garden crop” they are annual and perennial crops which are grown under an intensive system of culture and utilized with high moisture content, and therefore, perishable.

A. Agronomic crops

B. Solanaceous crops

C. Cole crops

D. Horticultural crops

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

34. Which pasture and forage are grown, cut, fermented and preserved before being fed to animals?

A. Spoilage crops

B. Beverage crops

C. Silage crops

D. Cereal or Grain crops

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

35. The following are the examples of cole crops EXCEPT __________ .

A. squash

B. lettuce

C. cabbage

D. pechay

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

36. Which of the following are the two classification of simple fruits?

A. Monoecious and dioecious

B. Aggregate and multiple

C. Herbaceous and woody

D. Dry and flesh

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

37. Which grafting method is used to bypass a damage area of a tree trunk?

A. Approach grafting

B. Bark grafting

C. Inarching grafting

D. Side-veneer grafting

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

38. Which type of soil has 23 – 50% sand, and 5 – 27% clay, It is soft. Smooth, gritty and feels like plastic. It forms a mold when dry but requires careful handling and can be handled freely without breaking when moist.

A. Sandy soil

B. Loam soil

C. Sandy loam soil

D. Clay soil

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

39. Which accessories are pulled by animals or mounted on machinery to make work easier?

A. Farm tools

B. Farm machines

C. Farm equipment

D. Farm Implements

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

40. The following are examples of parasitic plants, EXCEPT__________ .

A. Cattleya

B. Dodder

C. Mistletoe

D. Lichens

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

41. Which of the following is NOT one of the tools in nursery operations?

A. Nursery Calendar

B. Nursery Inventory

C. Plant Development Register

D. Water supply

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

42. Which of te process of transferring young and tender seedlings from seedbeds into containers? It is carried out when the seedlings reach a height of 2 cm.

A. Potting

B. Hardening

C. Picking out

D. Planting

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

43. Which soil erosion in caused by improper planning and arranging of furrows along the land slopes?

A. Sheet erosion

B. Gully erosion

C. Rill erosion

D. Stream-bank erosion

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

44. Which are herbaceous climbing or twinning plants without self-supporting stems?

A. Lianas

B. Vines

C. Herbs

D. Shrubs

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

45. Which refers to any crops which are intended by the grower to become his main source of income?

A. Main crops

B. Intercrops

C. Nursery crops

D. Cash crops

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

46. Which are crops from the regrowth of shoots retained on the plants after harvest?

A. Filler crops

B. Ratoon crops

C. Relay crops

D. Catch crops

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

47. Which tool in nursery operations keeps track of the species and numbers of seedlings in the different stage of development?

A. Nursery Calendar

B. Plant Development Register

C. Nursery Inventory

D. Records of Experiments

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

48. Which as/are the most essential and important resource for all life on the planet?

A. Food

B. Clothing

C. Medicine

D. Water

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

49. Which type of irrigation is also known as trickle irrigation, micro irrigation or localized irrigation?

A. Drip irrigation

B. Cub-irrigation

C. Sprinkle irrigation

D. Manual irrigation

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

50. What are all advantage of sprinkler irrigations. EXCEPT ________ .

A. mobility of the system

B. less problem of clogging on the nozzle due

to sediment laden water

C. greater conductive micro-climate

D. minimized fertilizer and nutrient loss is due to localized application and reduced leaching

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status