adplus-dvertising

MCQ in Social Science Part 11 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: June 22, 2021)

MCQ in Social Science Part 11 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Social Science Part 11 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 11 of the Series

MCQ in Social Science Part 10 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

501. Why are lush forest of the mountain ranges of Aklan, Antique and Capiz described as “accessibility impaired?”

a. No travelers can pollute them.

b. Environment is green.

c. Cutters and poachers can’t reach them.

d. Good for adventure sports.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

502. What is the long-term initiative that placed Western Visayas out of the “hotspot areas” for illegal logging?

a. Surveillance and Monitoring

b. Confiscation of illegally cut trees.

c. Prohibition of possession of forest products

d. Reforestation

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

503. Among advocacy materials posted in public places, which directly relate to health awareness?

a. No smoking

b. Barya lang po sa umaga

c. Priority Seats for Pregnant Women

d. PWD and Senior Citizen signs

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

504. The ___________ revelry experience makes the Anti-Atihan pre-Lenten festival popular even for foreign tourists.

a. Black Nazarene

b. Lenten

c. Mardi-gras

d. Marian

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

505. East Visayas Region VII is recognized as one of the ________ exporting regions in the country.

a. handicraft

b. fish

c. coal

d. sinamay

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

506. Among landmarks with historical significance in East Visayas is ________.

a. Santo Nino Shrine

b. Agas-Agas bridge

c. Lake Danao

d. MacArthur Landing Memorial

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

507. Originating in East Visayas region is the national dance ______ .

a. Itik-Itik

b. kuratsa

c. tinikling

d. pandang

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

508. From East Visayas Region, which is NOT the right relationship in cultural knowledge?

a. Kuratsa :: waray dance

b. Dandansoy :: balad

c. Tinikling :: bamboo pole

d. Irog nga Tuna :: patriotic song

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

509. These are reasons why Negros Occidental and Negros Oriental were made into one integrated region EXCEPT _______:

a. one dialect

b. holistic development

c. tourism promotion

d. peace and order management

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

510. These are the cultural relationships in the Negros Region EXCEPT ________ :

a. Bacolod City :: Maskara festival

b. Cadiz City :: sugar central

c. Baiz City :: what and dolphin watching

d. Silay City :: ancestral houses

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

511. The most active volcano in Negros Region is _________ :

a. Hibok-hibok

b. Mayon

c. Kanlaon

d. Apo

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

512. Desiring to be third force in the balance of water between U.S. and Russia, conferences in Bandung (1955), Belgrade (1961) and Cario (1964) advanced policy positions for security and peace, EXCEPT _________.

a. peaceful coexistence

b. new world order

c. general disarmament

d. anti-colonialism

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

513. The grassroots liberation movement in Latin-America focused a bipolarity peace and progress that focused on eliminating __________ in development.

a. social injustice

b. extreme poverty

c. multi-faceted dependency

d. industrial backwardness

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

514. Which virtue of the Filipina was MOST congruent to the revolutionary ideals of the Katipunan during the Hispanic period?

a. Josephine Bracken :: martial devotion

b. Teodora Alonzo :: motherly move

c.Maria Clara :: purity

d. Tandang Sora :: self sacrifice

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

515. Which has proven to be effective in lessening vehicle volume in the main transportation arties in Metro Manila?

a. Efficient licensing

b. Color Coding

c. Prohibition against illegal parking

d. Apprehension and surveillance

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

516. Prior to the advent of liberal values in the 1960s, who or what is the center of authority in the Filipino family?

a. Father :: patriarchal society

b. Mother :: matriarchal society

c. Parents :: familial society

d. Family :: nuclear society

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

517. The Churches do not totally oppose planned parenthood, but they limit birth control methods through _______.

a. contraceptives

b. abstinence

c. sterilization

d. castration

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

518. The stage of population growth with a natural increase in birth rate lower than one (1) percent coupled with death rate power than the birth rate occurs in the following situations EXCEPT through ________.

a. birth control

b. war

c. famine

d. epidemic

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

519. Which layer of fertile soil is needed in order to grow crops in a vegetable garden?

a. clay-like

b. leached

c. humus

d. rocky

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

520. These are major reasons why Northern Mindanao is the largest regional economy in Mindanao EXCEPT _________.

a. Multinational companies :: investments

b. white water surfing :: adventure sports

c. hydroelectric plants :: energy

d. airport and seaport terminals :: travel and commerce

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

521. The smallest ocean in the world is the ________ ocean.

a. Pacific

b. Indian

c. Atlantic

d. Arctic

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

522. A great body of salty water smaller than an ocean, more or less landlocked is a _________.

a. bay

b. gulf

c. sea

d. lake

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

523. It is important that the South China Sea is not militarized by China or any other country because it is a _________ between East Asian countries and Southeast Asia.

a. canal

b. sea-lane

c. channel

d. demarcation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

524. The warm ocean current that moderates surface temperatures of the cold waters of the Pacific off the coast of Peru was called ________ because of occurs around Christmas.

a. Paskua

b. La Nina

c. Monsoon Nino

d. Peru Current

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

525. A condition when sea surface temperatures in the Pacific are low and the trade winds are very strong is called _________.

a. El Nino

b. La Nina

c. Monsoon drift

d. Tropical Stream

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

526. El Nino has bought economic disasters by the way of severe _______ over the western tropical Pacific region and ________ over the eastern Pacific, as well as unusual weather conditions in the world.

a. tsunamis :: flashflood

b. typhoons :: landslide

c. droughts :: floods

d. earthquake :: tremors

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

527. The most common map used by geography is the ________ because it is a scale model of the three dimensions of the earth.

a. Equal area map

b. Mercator map

c. Polar projections

d. Colored map

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

528. An ideal tool for teachers and students of geography is the _______ because it is a scale model of the three dimensions of the earth.

a. equal area map

b. Color map

c. Globe

d. World land mass map

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

529. The condition of the air at any time is the ________.

a. weather

b. climate

c. season

d. atmosphere

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

530. The pattern of changes of weather over a number of years is the _______ .

a. atmosphere

b. season

c. climate

d. temperature

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

531. The number of daytime hours and night time hours is exactly equal all over the world during the _______.

a. equinox

b. summer solstice

c. midnight sun

d. tropic of cancer

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

532. In the northern hemisphere, the shortest day and longest night of he year is the ________.

a. equinox

b. midnight sun

c. winter solstice

d. tropic of cancer

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

533. The process of water constantly moving from ocean to air to land and back to the ocean is called _______.

a. transpiration

b. hydraulic cycle

c. evaporation

d. precipitation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

534. The change of water vapor to rain, snow or hail is known as ________.

a. transpiration

b. condensation

c. precipitation

d. evaporation

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

535. Prevailing winds called ________ blow in special patterns that change with the seasons.

a. tropical winds

b. cross winds

c. seasonal winds

d. trade winds

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

536. A storm is called ________ in the Atlantic region and ________ in the Pacific area.

a. cyclone :: monsoon

b. Atlantic storm :: Pacific storm

c. convergence :: divergence

d. hurricane :: typhoon

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

537. Air in motion is _______, while water in motion is _______.

a. moisture :: waves

b. weather :: climate

c. wind :: current

d. humid :: cold

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

538. These countries dry-summer subtropical Mediterranean climate EXCEPT ________.

a. Italy

b. Greece

c. Germany

d. France

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

539. These countries have year-round humid tropical climate with heavy rainfall and high temperatures all year long EXCEPT _______.

a. Tanzania

b. India

c. Zaire

d. Central Africa

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

540. These countries have very dry or arid climate with little or no rain falls during the year EXCEPT ________.

a. Saudi Arabia

b. Sudan

c. Zaire

d. Gobi desert

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

541. Half the sphere that divides the earth into two from north to south and from east to west is the _______.

a. equator

b. hemisphere

c. meridian

d. tropic zone

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

542. Worth preserving because they supply most of the world’s supply of oxygen are ________.

a. oceanic ecosystems

b. grasslands

c. rain forests

d. mountain ecosystems

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

543. Only few groups of people have settled in arctic regions because environment is _________.

a. harsh

b. unbalanced

c. nocturnal

d. cramp

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

544. Which of these relationships between human activities and our natural resources cause degradation and imbalance of the ecosystem? This one more directly relates to reduction of biological habitat:

a. Unregulated irrigation :: agricultural products

b. Illegal logging :: forest cover

c. Unrestrained mining :: mineral resources

d. Use of banned pesticides :: farming

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

545. Polluted air from smoke belching of vehicles and industries can fall to the earth as ________.

a. ice sleets

b. hail storms

c. acid rain

d. drizzles

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

546. Why didn’t the United States and Australia sign the Kyoto Protocol to slash greenhouse gasses by 5.2 percent before 2012?

a. Global warming is a myth.

b. It would hurt their economy.

c. Only non-industrialized countries can comply.

d. They are already cutting green house gas emissions.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

547. These can offset uneven distribution and growth of population in countries EXCEPT _________.

a. recycling

b. conservation

c. production

d. alternative resources

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

548. Earthquake prediction at early and short time periods today is on a ________ basis.

a. measured validity

b. scientific accuracy

c. hit-and-run

d. instrument reliability

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

549. These are recognized natural agents of erosion EXCEPT _______.

a. water

b. wind

c. ice

d. plants

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

550. Why were the various regions of the country created as subdivisions of the nation?

a. economic groupings

b. cultural affinity

c. administrative convenience

d. similar language/dialect

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

Questions and Answers in Social Science (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Social Science | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500            Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status