adplus-dvertising

MCQ in Social Science Part 12 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: June 23, 2021)

MCQ in Social Science Part 12 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Social Science Part 12 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 12 of the Series

MCQ in Social Science Part 11 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

551. The coastline of islands in the Philippines is twice that of the _______.

a. Africa

b. Caribbean Islands

c. United States

d. Europe

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

552. The highest mountain in the Philippines standing at 9,600 feet is ________.

a. Mt. Mayon

b. Mt. Apo

c. Mt. Pinatubo

d. Mt. Kanlaon

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

553. The longest river in the Philippines is _________.

a. Pampanga River

b. Pasig River

c. Cagayan River

d. Iligan River

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

554. Intervening the dry and wet seasons in the Philippines are months from _______ known as the Philippine springtime, the most delightful season of the years.

a. November to February

b. April to June

c. June to August

d. January to March

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

555. The largest flower in the world is the one-foot diameter ______ which grows wild in the forests of Mindanao.

a. kamuning

b. banaba

c. kakawate

d. pungapung

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

556. Which of Bohol is reputed to be the smallest monkey in the world?

a. Zebronkey

b. Pilandut

c. Tarsius

d. Bubalus

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

557. Which is regarded as the Queen of the Philippine Orchids?

a. Liwayway

b. Tarhata

c. Waling-waling

d. Sampaguita

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

558. The Queen of Philippine fruits is the ________.

a. durian

b. lanzones

c. mango

d. macopa

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

559. The King of Jungle Fruits in the Philippines is the _________.

a. saging

b. dalandan

c. durian

d. duhat

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

560. The Philippine national flower is the ________.

a. ilang-ilang

b. sampaguita

c. tsampaka

d. walling-walling

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

561. The national tree and queen of the Philippine trees is the _________.

a. Kawayan

b. taguili

c. narra

d. molave

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

562. The Arabs, who where excellent geographers and navigators, perfected the ______ a navigation instrument to determine the altitude of stars and planets.

a. astrolable

b. compass

c. telescope

d. sunglass

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

563. Which is a Chinese-dominated former British colony Asian economic power which serves as a financial center and a major harbor for trade because of its strategic location?

a. Japan

b. Taiwan

c. Philippines

d. Singapore

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

564. Which one is an exemplary nation of tourism and a superpower of finances and gold?

a. Canada

b. Great Britain

c. France

d. Switzerland

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

565. About 85% of gigantic waves called tsunamis occur in the _______.

a. Pacific Ocean

b. China Sea

c. Atlantic Ocean

d. Indian Ocean

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

566. The Philippines lies on the _______ an area where many volcanoes are active.

a. rift valley

b. tectonic zone

c. ring of fire

d. epicenter

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

567. The continuous masses of land surrounded by big bodies of water on the earth’s surface is known as ________.

a. peninsula

b. continents

c. archipelago

d. hemisphere

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

568. Of seven continents in the world, the largest is _______ and the smallest is ________

a. Africa :: Antarctica

b. Asia :: Australia

c. North America :: South America

d. Europe : Oceania

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

569. The largest and second largest of the world’s island are ________.

a. Greenland and New Guinea

b. Borneo and Madagascar

c. Baffin and Sumatra

d. Honshu and Great Britain

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

570. The fixed system of _________ time was developed in 1884 in order to follow new and faster methods of communication and travel.

a. analog

b. local

c. standard

d. digital

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

571. Due to similar birth and death rates, ________ has a zero rate of natural increase in population.

a. Philippines

b. United Kingdom

c. United States

d. Japan

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

572. Under which category does the Philippines fall?

a. Landlocked State

b. Island State

c. Coastal State

d. Archipelagic State

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

573. Which statement holds TRUE of the Philippines?

a. The Philippines is far from the equator

b. The Philippines is clear and below the equator

c. The Philippines is clear and above the equator

d. The Philippines is far below the equator

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

574. Environmentalists and linguists are in search of “Filipinizing” an unfamiliar term that came up during typhoon Yolanda. What is the term?

a. Tsunami

b. Storm signal

c. Field research

d. Storm surge

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

575. Nobel Prize Laureate Elinor Ostrom asserts a viable formula for getting people of various backgrounds to work together for the common good. This is known as the _________.

a. common goals/objectives

b. collective action

c. common pool resource

d. collective bargaining

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

576. In the United Nations conference on the Law of the Sea, which group stood together against the doctrine that the international seabed and their resource are the “common heritage of mankind?”

a. Developing countries

b. Developed countries

c. ASEAN

d. Afro-Asian

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

577. Geographers measure landforms by _______ or height above the surface of the ocean and by _______ from the ocean depth.

a. range :: width

b. height :: depth

c. elevation :: sea level

d. altitude :: longitude

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

578. Orographic _____ takes place when a moving mass of earth is forced to go up because of topographic barriers, (ranges, mountains, hill, etc.)

a. freezing

b. cooling

c. warming

d. heating

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

579. Glacier _________ are formed by deposit of continental glaciers.

a. plains

b. deposits

c. mass

d. peaks

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

580. The largest ocean which covers more than a third of the earth’s surface is the _______ Ocean.

a. Indian

b. Atlantic

c. Pacific

d. Arctic

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

581. Which affects the validity of research results due to external events, e.g. popularity decline of a senator accused of illegal drug involvement?

a. Testing

b. Maturation

c. History

d. Statistical regression

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

582. If it rains, the ground gets wet. Today, the ground is wet. Therefore, it rained. Is this a correct thinking?

a. Yes, what else will make the ground wet if not rain itself.

b. Yes, because if it rains, the ground surely gets wet.

c. Yes, because the ground is wet today and so it must have rained yesterday.

d. No, because the ground may have been wet by something else other than rain.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

583. Which is an example of an objective truth?

a. The earth is the center of the universe.

b. The earth is a sphere.

c. The earth is flat.

d. The earth will survive forever.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

584. Is the validity of research results affected due to people continually changing e.g. getting older, more wealthy, etc.? Yes, because of ________?

a. experimental mortality

b. testing

c. selection biases

d. maturation

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

585. Is the validity of research results affected due to participants dropping out of the e.g. experimental or control group? Yes, because of _________?

a. history

b. instrumentation

c. experimental mortality

d. testing

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

586. Is the validity of research results affected due to what happens to people over time, e.g. participants in class achievement getting worse?

a. Testing

b. Statistical regression

c. History

d. Diffusion

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

587. Arrange the logical sequence of steps in constructing an index measurement e.g. to determine degrees in political activism:

I. Index analysis

II. Select items to measure variable

III. Examine relationship of indices

IV. Index validation

a. II, III, IV and I

b. I, II, II and IV

c. IV, III, II and I

d. III, IV, I and II

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

588. What pattern results from your data that show, e.g. how often child abuse committed in a region?

a. Processes

b. Frequencies

c. Magnitude

d. Consequences

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

589. What pattern results from you data that show e.g. levels of child abuse in community?

a. Processes

b. Frequencies

c. Magnitude

d. Consequences

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

590. What is part of instruction which gives due consideration to differences interests, abilities and needs of learning?

a. Remedial

b. Experimental

c. Adaptive

d. Experiential

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

591. Copernicus’ book “de Revolutionibus” proposed the thesis that________.

a. the earth is the center of the universe

b. the earth revolves around the sun

c. the earth is round

d. the moon revolves around the earth

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

592. A modern city in North Africa is _________ .

a. Cape Town

b. Johannesburg

c. Cairo

d. Nelson Mandela Bay Metropolitan

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

593. Baghdad is to Iraq and ______ is in Syria.

a. Jordan

b. Turkey

c. Yemen

d. Damascus

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

594. The east-west _________ line encircles the earth and divides it into two equal parts or hemispheres.

a. longitude

b. equator

c. meridian

d. latitude

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

595. A narrow water connection between to large bodies of water is a _______.

a. strait

b. gulf

c. river

d. bay

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

596. Where is the Arctic Region found?

a. Euro-Asiatic Region

b. South Pole Region

c. North Pole Region

d. Antarctica

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

597. Know as the Land of the Aztecs was the _________.

a. Valley of Mexico

b. Yucatan Peninsula

c. California

d. South America

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

598. The great temple of the Khmer is located in ___________.

a. Indonesia

b. Chang Mai

c. Angkor

d. Java

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

599. The term New World applies to _________.

a. South America

b. North America

c. European Union

d. Asia-Pacific Economic Cooperation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

600. If the tarsiers are found in Bohol, the tamaraws are found in _________?

a. Mindoro

b. Davao

c. Cagayan

d. Palawan

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

Questions and Answers in Social Science (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Social Science | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500            Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status