adplus-dvertising

MCQ in Social Science Part 13 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: June 23, 2021)

MCQ in Social Science Part 13 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Social Science Part 13 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 13 of the Series

MCQ in Social Science Part 12 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

601. Which is the Mindanao province that is known as the first seat of Islam in Philippines?

a. Zamboanga

b. Tawi-Tawi

c. Sulu

d. Basilan

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

602. Why is the Nile known as an “international” river?

a. It supplies water and productivity to Egypt and Sudan

b. It is the longest river in the world

c. It crosses eleven countries in Southeast Africa

d. Its waters flow into the Mediterranean Ocean

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

603. Prior to the Amazon River being recognized as the longest river in the world, which was known as the world’s longest river artery in the world?

a. Cagayan river

b. Yangtze river

c. Yellow river

d. Nile river

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

604. William Shakespeare was from England, while Edgar Allan Poe was from __________.

a. United States

b. Great Britain

c. France

d. Ireland

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

605. What was the name of our islands as it first appeared in a rare map published in 1554 at Venice by Giovanni Battista Ramusio an Italian geographer?

a. Philippines

b. Filipinas

c. Philippines Islands

d. Philippine archipelago

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

606. In a land area of 115,707 square miles, the Philippines is almost as large as ________.

a. Italy

b. Spain

c. United States

d. Greece

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

607. In its land area of 115,707 square mile, the Philippines is twice as big as _________.

a. Italy

b. Britain

c. Greece

d. Germany

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

608. On a sunny day, what island is visible from Y’Ami, the northernmost isle of the Philippines?

a. Japan

b. Taiwan

c. Hong Kong

d. South Korea

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

609. Signed by 117 states in 1982,the__________ gave recognition to the Philippines along the archipelago principle that its islands and natural features are a single geographic unit.

a. UNCLOS (United Nations Convention on

the Law of the Sea)

b. UN (United Nation)

c. SEATO (Southeast Asia Treaty Organization)

d. ASEAN (Association of Southeast Asian Nations)

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

610. The 1982 United Nations Convention on the Law of the Sea designated a _________ Exclusive Economic Zone of water around the Philippine archipelago for sovereign right to explore, conserve and manage natural resources of ocean, seabed and subsoil.

a. 1000-mile belt

b. 100-mile belt

c. 500-mile belt

d. 200-mile belt

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

611. In research, if I reason out from particular to general or broad patterns, I apply the ________ method.

a. Deductive

b. Inductive

c. Ideographic

d. Nomethetic

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

612. What kind of study examines specific sub-populations, such as those who played a part in the EDSA revolt in order to understand how their attitudes have changed?

a. Longitudinal study

b. Trend study

c. Cohort study

d. Cross-sectional study

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

613. For John Dewey, what is the unifying element of the curriculum?

a. Reflective thinking

b. Course discipline

c. Experiential learning

d. Pedagogy in learning

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

614. Which of the following is an example of an issue which a sociologist would study?

a. Why is the rate of abortion rising?

b. How do police action influence crowd behavior?

c. What is the interaction between chemical and behavior?

d. Which political system is best?

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

615. In order to seek full contextual understanding of the actions of a selected group of individuals, what will you do?

I. Do ethnographic participants’ observation

II. Conduct open-ended interviews

III. Administer a standardized test

a. I, II and III

b. I and II

c. II only

d. I only

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

616. What method is being used to have Special children become a part of the regular student activities?

a. Catalytic learning

b. Mainstreaming

c. Specialization

d. Alternative learning

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

617. What is used as the basis so that scientific theory can be empirical and not merely speculative or opinionated?

a. Evidence-base

b. Authority

c. Tradition

d. Logical reason

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

618. What kind of reasoning is done by arguing from particulars (e.g. Juan, Marie, Jaime, etc. speak Bisaya) to a general conclusion (e.g. Therefore many students in the class speak Bisaya)?

a. A priori

b. Deductive

c. Inductive

d. Logical

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

619. What is the fundamental basis for data gathered in the sciences of Sociology Biology and Physics?

a. Belief

b. Observation

c. Logic

d. Wisdom

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

620. What process will you use to represent a more certain avenue to the truth?

a. Generalization

b. Fallacy

c. Replication

d. Prior argument

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

621. An inquiry on a social phenomenon that does not use numbers is _________ research.

a. descriptive

b. quantitative

c. experimental

d. analytical

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

622. Statistical analysis is done for various reasons but NOT for ________ .

a. complex formulas

b. simple averages

c. verbal descriptions

d. mathematical models

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

623. Of the following topics, which is closest to a subject for pure research?

a. Survey on a beauty product

b. Anthropological account of an ethnic community

c. Impact of an outreach project

d. Problems in a mental health institution

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

624. What wrong is committed by a researcher who installs a hidden camera in order to gather data on family friction between parents and children?

a. Protection from harm

b. Coercion

c. Informed consent

d. Right to privacy

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

625. What was violated by a researcher who administered lethal drugs to determine their effect on users?

a. Right to privacy

b. Protection from harm

c. Coercion

d. Informed consent

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

626. Under research design, what factor is useful so that choice of topic can fill the researcher with enthusiasm to pursue an inquiry amid obstacles until its final outcome?

a. Commitment

b. Interest

c. Dedication

d. Scientific attitude

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

627. Which step is undertaken when the researcher mulls over a chosen topic and purpose, thinking about aspect and dimensions of a chosen social issue?

a. Observation

b. Operationalization

c. Data processing

d. Population and sampling

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

628. There are many ways to conduct a research, but what is the stage of study when the researcher selects the appropriate way to gather evidence that can support analysis of data obtained?

a. Population sampling

b. Conceptualization

c. Operationalization

d. Choice of research method

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

629. When data gathered from survey, interview or other methods are interpreted, this is the research stage for _________.

a. sampling

b. operationalization

c. data processing

d. publication

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

630. Communicating the findings of a completed research to school, institution or sponsor of the study is the _________ stage of research.

a. analysis

b. application

c. operationalization

d. publication

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

631. There are many dimensions or variables in considering social values that cause corruption in government, but which is NOT one of them?

a. Motives

b. Attitudes

c. Currencies

d. Lifestyle

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

632. Statistical analysis can be done in qualitative research but it is NOT applicable in _________.

a. verbal description

b. simple averages

c. complex formulas

d. methodical models

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

633. Choose the logical sequence to operationalize selected stages of a study on drug addiction:

I. Observation and data gathering

II. Arrive at conclusion

III. Specify method to get data on variables

IV. Set testable hypothesis

V. Process and analysis

a. IV, III, I, V and II

b. II, I, III, V and IV

c. V, III, I, II and IV

d. III, II, I, IV and V

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

634. Which system is applied for careful, deliberate and quantifiable observation of evidence in order to describe an object or event in terms of indicators?

a. Examination

b. Measurement

c. Construction

d. Introspection

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

635. What can be used to classify observations in terms of attributes, e.g. classify newspaper as pro-administration or pro-opposition?

a. Scaling

b. Indexing

c. Typology

d. Validating

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

636. The technique used in selecting large, representative sample of social research e.g. election poll ranking is known as _________.

a. probability sampling

b. non probability sampling

c. snowball sampling

d. quota sampling

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

637. Which is sampling technique in studying a sub-set of a large population that can show a meaningful result, e.g. by interviewing some people during a rally?

a. snowball sampling

b. Judgmental sampling

c. Quota sampling

d. Non probability sampling

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

638. Which sampling technique is used by selecting a few members of a target population, e.g. migrant workers you meet at the airport?

a. Judgmental sampling

b. Quota sampling

c. Snowball sampling

d. Probability sampling

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

639. What sampling technique helps determine the proportion of the population by use of a matrix and relative proportion for each cell, e.g. interviewing a few people who meet the characteristics of being non-religious?

a. Quota sampling

b. Purposive sampling

c. Probability sampling

d. Snowball sampling

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

640. What is the grouping of units composing a population into homogenous groups before sampling in order to achieve a greater degrees of representativeness?

a. Indexing

b. Scaling

c. Weighting

d. Stratification

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

641. How does a hypothesis support inquiry?

a. They refer to evidence already proven.

b. They restate the thesis question.

c. They are tentative answers to what is true of false.

d. They provide body of literature.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

642. In order to protect participants on serious issues like use of drugs, researcher can adopt _______ of  respondents.

a. custody

b. anonymity

c. open testimony

d. subpoena

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

643. For privileged communication, the researcher keeps _________ of respondents under secrecy or anonymity.

a. data

b. answers

c. names

d. evidences

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

644. Which was committed by a researcher who repackaged information for vested interest, e.g. mocked-up Tasaday cave dwellers?

a. Deception

b. Misuse of information

c. Break trust in confidentially

d. Violate anonymity

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

645. When social researchers “speak out” the truth on social issues, they perform the role of scientific _________.

a. journalism

b. experts

c. writers

d. commentators

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

646. Which term is used for researchers predisposed to arriving at the same conclusion for a series of researches on the same topic?

a. Labeling

b. Time dimension

c. Reductionism

d. Echoing

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

647. Which did researcher Ana conduct on kinds of worship among similar Christian groups?

a. Trend

b. Cross-sectional

c. Cohort

d. Longitudinal

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

648. Which type of study and researcher Pete conduct on the popular use among millennial youths of Facebook accounts?

a. cohort

b. trend

c. longitudinal

d. cross-sectional

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

649. Inquiry on public sentiment for grayslesbians from 1960’s to 2000’s is ________ study.

a. trend

b. cross-sectional

c. longitudinal

d. cohort

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

650. Inquiry on legalization of marijuana getting data from the doctors, parents, teachers, churches, etc. is _______ research.

a. nomothetic

b. ideographic

c. non-spurious

d. complete causation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Questions and Answers in Social Science (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Social Science | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500            Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status