adplus-dvertising

MCQ in Social Science Part 14 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: June 23, 2021)

MCQ in Social Science Part 14 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Social Science Part 14 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 14 of the Series

MCQ in Social Science Part 13 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

651. What is the unit studies about churches, colleges, agencies, army or navy?

a. Social interactions

b. Individuals

c. Social artifacts

d. Organizations

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

652. A researcher committed _______ fallacy by concluding that young voters due to their age voted for young candidates.

a. ecological

b. branding

c. time dimension

d. reductionist

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

653. Participants in a research should not be forced to reveal sensitive personal information, e.g. sexual behavior because they have the right to ________.

a. protection from harm

b. informed consent

c. coercion

d. privacy

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

654. Participants may be willing to be interviewed but there should the right of _______ need to be ensured by telling them the nature of a specific research.

a. non-coercion

b. informed consent

c. privacy

d. protection from harm

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

655. Participants not willing to be interviewed for a research should not be subjected to ________ such that they become reluctant respondents.

a. coercion

b. harm

c. ignorance

d. public disclosure

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

656. As a researcher, you employ the inductive approach? Which do you do?

a. Generate new theory emerging from the data and then test the validity the theory

b. Test the validity of the theory

c. Generate new theory emerging from the data

d. The validity of the theory then come up with conclusion

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

657. What is expected of the researcher in the Methods/Procedure part of the research?

I. Describes what s/he did, how s/he did it

II. Gives strategies, sample calculations

III. Describes tools and instruments

a. I, II and III

b. I and III

c. II and III

d. I and II

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

658. Why does a researcher do a literature review?

I. To survey the current state of knowledge in the area of inquiry

II. To identify key authors, articles, theories, and findings in the area of research

III. To identify gaps in knowledge in that research area

a. I and II

b. II and III

c. I, II and III

d. I, II and III

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

659. You should like to research an academic problems met by Indigenous Peoples’ children in your school, which sampling will you use?

a. No sampling

b. Stratified sampling

c. Purposive sampling

d. Random sampling of all school children

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

660. Which statement/s on ethnography is/are TRUE?

I. Ethnography is a highly approach to the study of cultural systems.

II. Ethnography is the study of the sociocultural contexts, processes, and meanings within cultural systems.

III. Ethnography is an open-ended emergent learning process, and not a rigid investigator controlled experiment.

a. I and III

b. I, II and III

c. I and II

d. II and III

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

661. Which statement/s on ethnography is/are TRUE?

I. Ethnography is a high flexible and creative process.

II. Ethnography is an interpretive, reflexive, and constructivist process.

III. Ethnography requires the daily

a. II and III

b. I and III

c. I and II

d. I, II and III

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

662. Which kind of data includes descriptive field notes, narration of informants, myths, stories, song and sagas as gathered by anthropologists?

I. Qualitative data

II. Quantitative data

III. Inferential data

a. II only

b. III only

c. I only

d. I, II and III

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

663. In my research, I use basic classical ethnographic field methods. Which ones do I use?

I. observations

II. asking questions

III. interpretation

IV. participant observation

a. I,II and III

b. II, III and IV

c. I, II, III and IV

d. I, III and IV

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

664. If a design for evaluating a Community Support Program is being evaluated for its, relevance, what is the most significant question to consider?

a. Does the range of information to be provided include all the important aspects of the program?

b. Does the information to be provided adequately serve the evaluation needs of the intended audiences?

c. Is the information to be provided timely enough to e of use to the audiences?

d. Does the intended evaluation strictly follow ethical principles?

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

665. How does one avoid bias when administering a teacher questionnaire to determine the pulse on a new performance evaluation system?

a. Give priority to those who volunteer to fill out the questionnaire.

b. Make sure the sample of what you’ll measure is most likely to present varied opinions.

c. Select sample from those getting high performance ratings.

d. Exclude as respondents teachers who are 60 or over.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

666. To insure reliability of an evaluation instrument , it is important to make sure that _________ .

I. it is designed to get the information needed

II. there is only one way to interpret each item

III. stems with dual elements are eliminated

a. II and III

b. I and II

c. I only

d. I , II and III

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

667. If you conduct a phenomenological research, what key ingredients do you expect?

I. A research question driven by curiosity informs the design of a study.

II. Participants need to be interested in and committed to exploring their lived experience to generate good quality data.

III. An effective analytical framework which can increase the quality of the findings.

a. I and II

b. II and III

c. I and II

d. I, II and III

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

668. An experimental research might compare accident rates in those who text and drive versus those who do not text and drive. Which would be the independent variable?

a. The outcome ( accident or no accident)

b. The behavior of texting and driving

c. Gender of drivers who text and drive

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

669. Research Z conducted a correlational research on texting while driving and rate of accidents. Which is a possible finding?

a. Younger drivers have an increased rate of accidents while texting and driving.

b. Older drivers have less cell phones

c. Younger drivers are more techno savvy.

d. Accidents are caused by texting.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

670. I like to find out if integrity of public officials has been improving. Which study will I conduct?

a. Cohort Study

b. Cross-sectional study

c. Trend study

d. Longitudinal study

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

671. There are fundamental ideas that distinguish Social Science from other ways of explaining social events but ______ is NOT one of them .

a. data

b. theory

c. belief

d. analysis

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

672.Which comprises what the researcher wants to discover and the best way to do it?

a. Paradigm

b. Hypothesis

c. Methods

d. Research design

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

673. A social science teacher conduct a researcher on the best practices of teaching Araling Panlipunan in Grade 9. What kind of research does the teacher conduct?

a. Action Research

b. Applied Research

c. Basic Research

d. Field Research

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

674. A study conducted on the current state of Filipino youth involvement (Sebastian, 2014) revealed that 12 percent of the youth respondents are hyper disengaged. What does the result mean?

a. They participated in all community activities.

b. They have not participated in community activities.

c. They are active in selected activities.

d. They disregarded selected activities.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

675. A study was conducted on how engaged the Filipino Youth are in the dimension of participation. Base on the data graph above, with activity are they most engaged?

a. Online political

b. Offline political

c. Offline sociocivic

d. Online sociocivic

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

676. What is the lowest percentage of disengagement?

a. 82.0%

b. 70.50%

c. 80.50%

d. 72.5%

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

677. What is a deliberate deception used by advertisers when they say, “Join the thousand who have chosen to switch to the better network.”

a. Bandwagon

b. Circular thinking

c. Falsehood or the Big Lie

d. Personal attack

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

678. Which can be considered a deliberate deception by a student who invents an excuse or reason, e.g., “I need to relax so I can spend more time posting Facebook photos than studying.”?

a. Bandwagon

b. Rationalizing

c. Personal attach

d. Circular thinking

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

679. Which fallacy generalizes extreme perception about people, places and ideas (e.g. Englishmen have no sense of humor, etc. )?

a. Globalizing

b. Localizing

c. Stereotyping

d. Standardizing

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

680. A good research is one that can be repeated to obtain similar, if not, identical results. Which attribute of a research is explained?

a. Replicability

b. Parsimony

c. Precision

d. Falsifiability

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

681. Which is referred to as the cause variable?

a. Dependent variable

b. Moderator variable

c. Independent variable

d. Extraneous

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

682. In research, which variable do you manipulate?

a. Moderator

b. Independent

c. Dependent

d. Extraneous

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

683. Which is a short (about 100-500 word) summary of the entire research paper that includes goals and objectives, result, and conclusions?

a. Abstract

b. Synopsis

c. Conclusion

d. Precis

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

684. Which of the following can become an issue in qualitative research?

a. By-the book approach

b. Formulation of research design & data collection techniques

c. Generality

d. Gathering data that are based on facts

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

685. Which is arrived at by way of a thinking process that puts together several parts to form a complex whole?

a. meaning

b. relationship

c. synthesis

d. deduction

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

686. There is need to adopt ________ sampling for research on academic problem encountered by indigenous children in a school.

a. stratified

b. purposive

c. random

d. trend

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

687. The appropriate participant in a research on needed outreach activities which the school can engage is the ________ .

a. teacher

b. students

c. community

d. parents

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

688. Which data do anthropologists use in a descriptive inquiry on the cultural life of an ethnic community through data drawn from myths, stories, songs and experiences gathered through field study.

a. Unobtrusive

b. Quantitative

c. Documentary

d. Qualitative

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

689. Applying the conflict theory, what element induced Hispanic authorities during the colonial period not to teach native Filipinos the Spanish language?

a. Need to secure the dominant status of Spaniards over natives

b. Lack of adequate funding to support Spanish instruction.

c. Native were already pacified even without teaching them the language

d. Friars want evangelical teaching, not language teaching

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

690. You will study within the population issue of corruption of public official under the different regimes. Which study will you engage in?

a. Cross- sectional study

b. Trend study

c. Cohort study

d. Longitudinal study

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

691. You want to examine specific subpopulations, which as those who played part in the EDSA revolution with focus on how their attitudes have changed. Which study will you do?

a. Longitudinal study

b. Trend study

c. Cohort study

d. Cross-sectional study

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

692. For which of the following issues or concerns would a sociologist likely do an empirical inquiry?

a. Crowd behavior during rallies

b. Medical effect of contraceptives in health

c. Advantages and disadvantage of democracy as an ideology

d. Church doctrine behind Pope Francis wanting priests to forgive abortion sinners

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

693. What is the appropriate research method in a field study on a cultural group, e.g. way of life of Badjaos who have settled inland in Zamboanga province?

a. Documentary research

b. Open-ended interviews

c. Standardized survey

d. Ethnographic observation

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

694. Research leader Edna insisted that student researches appreciate the value of _______ data or evidence for scientific study above mere speculation or opinion.

a. authority

b. empirical

c. tradition

d. logical reasoning

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

695. Social theories can be arrived at based on ________ pattern of behavior.

a. diffused

b. separate

c. disparate

d. aggregate

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

696. What is simple way of explaining the concept of a social theory?

a. Explaining social realities

b. Says of looking at society

c. Guiding what societies do

d. Innovation society

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

697. What should the researcher do when he/she is not clear yet familiar with the subject?

a. Set assumptions

b. Explore the topic

c. Chronicle activities

d. Draw up hypothesis

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

698. What should the researcher do when he/she is clear about his subject and methods and is ready of the tasks of research?

a. Chronicle activities

b. Explore the topic

c. Set assumptions

d. Draw up hypothesis

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

699. To further clarify the subject, what can be done to ensure that it does not overlap with irrelevant matters?

a. Perform pilot testing

b. Formulate a hypothesis

c. Consult experts

d. Set limitations and delimitations

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

700. How can assumptions support your inquiry?

a. They assume you are right.

b. They are accepted as true without proof.

c. They make your inquiry scientific.

d. They are prepared by mentors.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Questions and Answers in Social Science (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Social Science | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500            Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status