adplus-dvertising

MCQ in Social Science Part 15 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: June 23, 2021)

MCQ in Social Science Part 15 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Social Science Part 15 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 15 of the Series

MCQ in Social Science Part 14 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

701. Among industrialized countries which is the biggest remitter of CO2 (by 31%) that cause global warming of the globe?

a. United States

b. India

c. China

d. France

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

702. Providing long-term food aid to poor countries, e.g. Ethiopia disadvantageous due to the negative effect of _______.

a. dependence

b. malnutrition

c. AIDS

d. anarchy

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

703. Created in 2008 was a new legal framework for Southeast Asian nations known as the ASEAN_______

a. Document

b. Charter

c. Principles

d. Declaration

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

704. Among early Greek philosophers _______ introduced empirical knowledge by used of observation to explain universal truths.

a. Plato

b. Socrates

c. Aristotle

d. Thales

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

705. What method of thinking-and-learning draws from the general qualities of being different?

a. Induction

b. Deduction

c. Discovery

d. Problem solving

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

706. In which situation do we insist on belonging to a group thus resisting the risk of being different?

a. Conformism

b. Radicalism

c. Anarchism

d. Pessimism

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

707. What aspect of inquiry is NOT related to ethical conduct in research?

a. Security of participants

b. Respect of confidentiality

c. Voluntary participation by respondents

d. Limitation in research scope

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

708. The systematic explanation of observed phenomena drawn from social manifestation or patterns in social life is _______.

a. hypothesis

b. theory

c. assumption

d. truth

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

709. Scientific inquiries conducted on social change over a period of time are ________.

a. trend studies

b. cohort studies

c. panel studies

d. ease studies

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

710. The two essential dimensions in teaching Social Science are _______ and ________.

a. observing and inferring

b. seeing and listening

c. searching and imparting

d. knowing and thinking

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

711. Concentration in thinking which leads to a constant, unbroken line of thought is ________.

a. infusion

b. focus

c. intention

d. direction

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

712. A comprehensive list of important or relevant action to be completed in a specified order is a ________.

a. pattern

b. matrix

c. checklist

d. report

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

713. The type of evaluation which examines outcome and comes up with a synthesis that determines the overall impact and relative costs of an activity or program is _________.

a. normative evaluation

b. summative evaluation

c. formative evaluation

d. causative evaluation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

714. What method of thinking-and learning draws the general qualities of a person from particular traits?

a. Problem solving

b. Inductive

c. Deductive

d. Discovery

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

715. To which group do we belong if we don’t accept the truth because we insist on belonging to a group or resist the risk if being different?

a. Change agents

b. Radicals

c. Anarchists

d. Conformists

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

716. What is NOT related to ethical conduct in research?

a. Respect for confidentiality

b. Limitation in research scope

c. Voluntary participation be respondents

d. Security of participants

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

717. What is the systematic explanation of observations on social manifestation patterns of social life?

a. Truth

b. Belief

c. Theory

d. Opinion

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

718. What are the studies conducted on social change over a period of time?

a. Trend studies

b. Cohort studies

c. Panel studies

d. Case studies

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

719. Which is a tentative answer to a research problem?

a. Theoretical Framework

b. Recommendation

c. Conclusion

d. Hypothesis

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

720. In which part of the research do you find the answers to the research problems?

a. Recommendation

b. Conclusion

c. Hypothesis

d. Theoretical Framework

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

721. What is comprehensive list of important or relevant actions to be complete in a specified order so that no step is forgotten?

a. Report Card

b. Survey

c. Checklist

d. Questionnaire

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

722. What type of evaluation examines the effects or outcomes of some object they summarize it by describing what happens subsequent to delivery of program or technology; assessing whether the object can be said to have cause the outcome; determining the overall impact of the casual factor beyond only the immediate target outcomes; and, estimating the relative costs association with the object?

a. Summative Evaluation

b. Normative Evaluation

c. Formative Evaluation

d. Complicated Evaluation

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

723. Deliberate deception by way of ________ fallacy is used by advertiser who make claim to unfounded consumption by thousands or millions of a product.

a. bandwagon

b. big lie

c. circular thinking

d. begging the question

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

724. Generalizing extreme perception about people places and ideas, e.g. white people are biased about colored people is untruth of fallacy by ________.

a. localizing

b. stereotyping

c. standardizing

d. summarizing

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

725. Freedom of thought is opposed to _________.

a. violence

b. slavery

c. compulsion

d. oppression

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

726. Asserting a more certain avenue to the same truth is _________ .

a. simplification

b. syndication

c. revision

d. replication

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

727. The basic human activity in research is _________.

a. inquiring

b. thinking

c. calculating

d. measuring

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

728. What research is done in a laboratory?

a. Analysis

b. Experiment

c. Survey

d. Assessment

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

729. Science requires _________ in order to differentiate it from philosophy.

a. authority

b. logical thinking

c. empirical evidence

d. tradition

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

730. The use of ________ is useful in reducing inaccuracies in scientific research.

a. measured devices

b. generalization

c. logical reasoning

d. machines

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

731. Inclusive teaching approaches enable ________ learners in the class to take part in learning opportunities.

a. all

b. disabled

c. special

d. selected

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

732. The development of 21st century teaching and learning skills is a contemporary trend. What elements are interconnected in the process of teaching and learning?

a. Education for all and literacy

b. Professional development

c. High budgetary appropriations

d. Student outcomes and support systems

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

733. Which are essential in preparing the learners for the future?

I. Independent thinking

II. Creativity and innovation

III. Critical thinking

IV. Communication and collaboration

a. II & III

b. I, II & IV

c. I & II

d. I, II, III & IV

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

734. The Duterte administration advances ________ in order to strengthen regional autonomy and local governance.

a. federalism

b. nationalism

c. anti-drug campaign

d. anti-corruption drive

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

735. Various facets of partnership of regional development was adopted by ASEAN, EXCEPT that which is _________.

a. economic

b. ideological

c. social

d. cultural

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

736. EXCEPT for the _________ aim, these comprise the pillars of ASEAN community integration by 2015.

a. economic

b. political security

c. ideological

d. socio-cultural

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

737. What system contributed to greater efficiency and success of recent national elections?

a. Pastoral Council for Free elections

b. Computerization

c. Comelec

d. Multi-party system

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

738. Among ASEAN nations, which has a political system closest to that of the U.S.?

a. Philippines

b. Singapore

c. Malaysia

d. Thailand

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

739. What type of research can better ensure relevance in planning development of communities?

a. Survey

b. Needs Analysis

c. Interview

d. Case study

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

740. What economic policy in China propelled it to becoming the second industrialized nation in the world today?

a. Welfare socialism

b. Industrialism

c. Socialist capitalism

d. Maoist communal ownership

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

741. EXCEPT for the _________ factor, these are the facets of “inclusivity” identified for eradicating extreme poverty in the Philippines.

a. sectoral

b. spatial

c. locational

d. temporal

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

742. For spatial inclusivity, the________ program can limit the population to widen habitation space for people.

a. planned parenthood

b. contraceptives

c. sterilization

d. free condoms

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

743. In terms of funding resources what can the federal system contribute to eliminate extreme poverty?

a. Nationalization

b. Decentralization

c. Urbanization

d. Privatization

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

744. The 1987 Constitution protects the unborn and prohibits _________.

a. use of contraceptives

b. medical abortion

c. induced abortion

d. voluntary sterilization

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

745. A broadly encompassing change in _________ is involved by combating climate change through lesser use of electricity, air-conditioning, garbage burning.

a. lifestyle

b. attitude

c. sentiment

d. feeling

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

746. China’s aggressive global commerce has created ________ tension in trade and commerce especially for the incoming Trump U.S. administration.

a. ideological

b. economic

c. political

d. sociological

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

747. From a global threat arises from suspicion rather than concrete evidence?

a. U.S. democratic advocacy

b. South Korean security

c. world peace

d. South China Sea commercial zone

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

748. Which incidence of global threat arises from suspicion rather than concrete evidence?

a. Iran’s nuclear arms

b. North Korea’s militarization

c. ISIS’ terrorism

d. Hamas rockets upon Israel

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

749. What is the religious divide within Islam that causes a conflict between Saudi Arabia and Iran?

a. Iran against Hamas

b. Saudi Arabia against Al Qaeda

c. Hamas against ISIS

d. Shiites against Sunnis

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

750. What methodology is used for research on political and social issues by pollsters, such as SWS and Pulse Asia?

a. Field research

b. Survey

c. Case study

d. Experiment

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Questions and Answers in Social Science (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Social Science | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500            Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status