adplus-dvertising

MCQ in Social Science Part 16 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: June 26, 2021)

MCQ in Social Science Part 16 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Social Science Part 16 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 16 of the Series

MCQ in Social Science Part 15 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

751. What initiative can make the Philippine government system closer to the federal system of the U.S.?

a. Charter Change

b. People’s Initiative

c. Referendum

d. Election Recall

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

752. What is the basis in the 1987 Constitution for prohibiting the teaching of Religion in public schools?

a. Focus on Basic Education subjects

b. Values Education in the basic education curriculum

c. Freedom of religious conscience

d. Separation of church and state

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

753. An approach that is __________ is the needed response to extreme poverty in the world.

a. multi-dimensional

b. multi-lateral

c. multi-diverse

d. multi-national

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

754. Which does NOT comprise a real security alliance?

a. U.S. Philippines joint military training

b. U.S. Japan security agreement

c. U.S.-APEC cooperation

d. U.S. Russia common objective against ISIS

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

755. What is the hidden conflict in the war in Syria?

a. Syrian ruler Assad against Syrian rebels

b. U.S. against Russia

c. Syria against ISIS

d. Syria against UN

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

756. The setting up of ______ is a key issue facing Israel and Palestinians in the Gaza Strip.

a. anti-rocket missile

b. border wall

c. population growth of Palestinians

d. state of Palestine

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

757. Federalism in the Philippines can grant ________ to the regions.

a. autonomy

b. sovereignty

c. statehood

d. fiscal independence

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

758. What factors/conditions would result inclusive development in the Philippines?

a. Foreign aid and loans

b. Foreign direct investments for job creation

c. Increased number of OFW’s

d. Increased local number and foreign scholarships

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

759. All, Most, Some is a curriculum planning model conceived by Schumm, Vaugh and Leavell (1994). Why is it an inclusive model?

a. It is designed to cater to all learners in a class.

b. It is designed to cater for learners with disabilities.

c. It is designed to cater for gifted learners.

d. It is designed to cater for the hearing impaired.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

760. Facets of _______ personality of a people may explain the paradox that the Philippines is rated by Transparency International as one of the most corrupt in Asia, and yet 80% of its population profess the Catholic religion.

a. political

b. cultural

c. ideological

d. economic

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

761. What major change creates a trend?

a. innovation

b. stagnation

c. revolution

d. involution

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

762. Among social trends, which is very difficult to psychologically overcome?

a. tendency

b. learning

c. bias

d. inclination

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

763. Among social trends, which easily passes, e.g. fashion?

a. mores

b. fad

c. laws

d. norms

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

764. Change becomes an issue when it creates a _________.

a. disagreement

b. discomfort

c. drawback

d. duplication

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

765. In 1952 the organization of the ________ marked a milestone in the development of Philippine sociology.

a. Philippine Social Science Council

b. Philippine Sociological Society

c. Research Foundation of the Philippines

d. Institute of the Philippine Culture

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

766. There is violation of _________ in cases of extra-judicial killings.

a. search and seizure order

b. due process of law

c. arrest warrant

d. equal protection under the law

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

767. As a science of humanity and its society, Anthropology seeks to present an integrated picture of ________.

a. man

b. early man

c. hominid

d. human fossils

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

768. Among the fields of anthropology which studies the evolution of man and biological diversity within the species?

a. Linguistics

b. Archeology

c. Cultural anthropology

d. Biological anthropology

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

769. Among patterns of behavior required in Sociology which is obtained through direct experience, observation and testing?

a. Empiricism

b. Critical spirit

c. Objectivity

d. Ethical neutrality

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

770. Who coined the word “sociological imagination” to underscore the relationship between what is happening in people’s personal lives and the social forces that surround them?

a. Mark Dukheim

b. Wright Mills

c. Auguste Comte

d. Isabel Panopio

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

771. Clusters of stable rules known as social ________ govern social activities and practices based on similar principles displaying regularity?

a. mores

b. norms

c. values

d. institution

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

772. The desire of government for all citizens to obey all laws is a/an ________ culture.

a. ideal

b. real

c. conventional

d. virtual

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

773. Showing respect by kissing the hand that has changed to kissing the cheek or hugging shows ________ culture in society.

a. ideal

b. real

c. conventional

d. virtual

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

774. What particular event awakened national awareness of human indignity during the 1980s prior to the EDSA revolution?

a. Slay of Ninoy Aquino

b. Human rights violations

c. Call of Cardinal Sin

d. Parliament of the streets

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

775. What was founded by six nations in 1967 for partnership in regional development?

a. SEATO

b. ASEAN

c. APEC

d. Great Six Nations

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

776. Who was the Asian senior statesman who removed drugs, unemployment and dirt waste from his city-state?

a. Lee Kuan Yew

b. Rodrigo Duterte

c. Arsenio Lacson

d. Jawaharla Nehru

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

777. What marked people empowerment in 1986?

a. Yellow Ribbons

b. KKK revolution

c. New Society

d. EDSA revolution

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

778. Given issues of election cheating, psychologists see Philippine politics as intrinsically known to be _________.

a. collective

b. personal

c. individual

d. communal

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

779. The winner in Philippine national presidential election is determined by ______ votes, while that of the U.S. by ______ votes.

a. total :: sectoral votes

b. national :: local votes

c. popular :: electoral college votes

d. multi-party :: one party votes

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

780. In its Charter, ASEAN nations are described as _______ societies.

a. caring

b. competitive

c. cooperative

d. corporate

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

781. Senator Hillary Clinton lost the 2016 presidential elections because of losing _______ votes.

a. popular

b. electoral college

c. senatorial

d. congressional

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

782. Private sector groups for national advocacies are commonly referred to as _______.

a. public sector

b. civil society

c. cooperatives

d. party-list representatives

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

783. Which statement on human rights is CORRECT?

a. Human rights are limited

b. Human right is might

c. Human right is moral power not a physical power.

d. All rights are inalienable.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

784. Royally rights acquired through the authorship of a book are examples of ________.

a. inalienable rights

b. acquired rights

c. alienable rights

d. imperfect rights

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

785. Rights which cannot be renounced or transferred because they are necessary for the fulfillment of man’s primordial obligations are called _________.

a. alienable rights

b. acquired rights

c. perfect rights

d. acquired rights

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

786. Under which type of right does the right to life fall?

a. Inalienable rights

b. Alienable rights

c. Perfect rights

d. Imperfect rights

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

787. Rights cannot be unduly trampled upon or suppressed without moral guilt because they are _______.

a. adventitious

b. inalienable

c. perfect

d. inviolable

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

788. Which human rights doe libel violate?

a. The right to property

b. The right to one’s honor

c. The right to one’s own life

d. The right to make a livelihood

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

789. Which is a violation of the right to choose one’s way of life?

a. Fourteen-hour work as against the regular eight-hour work

b. Child labor

c. Forced labor

d. Under compensation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

790. Which is an example of an alienable right?

a. Right to marry

b. Right to life

c. Right to aims

d. Right to possess a house acquired through inheritance

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

791. CARP’s (Comprehensive Agrarian Reform Program) primary aim or purpose

a. make the tiller the own of the land he cultivates

b. achieve a dignified existence for the small farmers

c. provide the necessary support facilities, institutions and services

d. provides credit facilities like loans and financing.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

792. The term of office for the President under the 1987 Constitution

a. 3 years

b. 6 years

c. 3 year with re – election

d. 6 years with re – election

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

793. It embodies the national policy on information technology and serves as a guide to all government agencies in the effective utilization of information technology resources.

a. National Information Technology Plan (NITP)

b. National Technology Development Program

c. Science and Technology Development Program

d. Information Technology Utilization Plan

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

794. It is electronic commerce between individual consumers.

a. B2B ( Business to Business )

b. C2C ( consumer to consumer)

c. E – mail

d. B2C ( business to consumer )

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

795. It is the environmental milestone that requires industries to install anti-pollution device and ban the use of incinerators.

a. The Greenpeace Act

b. The Environmental Care Act

c. The Clean Air Act

d. The Anti – Pollution Law

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

796. A broader regional free trade zone established composed of ASEAN engaging Japan, China and South Korea in expanding economic relations.

a. ASEAN Free Trade Zone

b. “ASEAN Plus Three”

c. APEC Economic Zone

d. APEC Free Trade Zone

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

797. Program designed to solved the social ills of the Filipino society through social renewal and transformation and to strengthen the moral fiber of the Filipino people.

a. People Empowerment

b. “Galing Mo Pinoy!”

c. People Initiative

d. Moral Recovery Program

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

798. The integration of national markets into a single world place where goods, services, financial capital and technology flow unhampered between countries.

a. Market Liberation

b. Free Trade Zone

c. Globalization

d. Market Integration

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

799. World body with 143 member – countries that set governing rules in economic relations and trade.

a. World Trade Organization

b. General Agreement on Tariffs and Trade

c. United Nations

d. U.N. Conference on Trade and Development

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

800. Refers to the increasing reliance on markets, not governments to guide economic activity.

a. Liberation

b. Deregulation

c. Globalization

d. Privatization

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Questions and Answers in Social Science (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Social Science | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500            Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status