adplus-dvertising

MCQ in Social Science Part 17 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: June 26, 2021)

MCQ in Social Science Part 17 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Social Science Part 17 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 17 of the Series

MCQ in Social Science Part 16 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

801. It is global financial body which imposes sanctions on countries who fail to act against money – laundering.

a. The Financial Action Task Force

b. International Monetary Fund

c. The Federal Reserve

d. The U.N. Finance Group

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

802. It measures the numerical index of a person’s general intelligence as compared to others of the same type of intelligence.

a. Maturity

b. Intelligence Quotient (IQ)

c. Emotional Quotient (EQ)

d. Aptitude

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

803. This law allows college students to choice among 3 component programs of national service namely ROTC, literacy training service or civic welfare training.

a. National Service Training Program Act (NSTP Act)

b. Civic Service Act

c. National Defense Service Act

d. National Integrated Service Act

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

804. It is the corporate mind of the pupils and teachers organized around principles of knowledge in which all minds are thinking as one.

a. social mind

b. educative mind

c. philosophical mind

d. intelligence

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

805. It is outmost educational importance that the social basis of human nature should be habitual when?

a. man fails to correct some of the worst social ills

b. man resort to war, terrorism or violence to call the society’s attention

c. man rearranges social circumstances to let self – restraint give way to social justice

d. man has to learn to fight to protect one’s life and preserve one’s culture

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

806. Which of the following situation would hasten the changes the social quality of human nature?

a. making education an instrument for social change

b. making our selves open to change

c. letting the institutions be the agents of change

d. allowing freedom to adopt a more critical attitude towards change

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

807. They ware the first to regard the school as an instrument of social development.

a. the advocates of progressive education

b. the advocates of conservative education

c. those who see violence or terrorism as the ultimate to hasten social change

d. those who are content with the status quo.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

808. These are values which are basic, urgent and obligatory in character in man’s life and activities.

a. religious values

b. ethical values

c. cultural values

d. social values

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

809. Social stratification is the system used in assigning men their respective ranks in the society based on?

a. one’s social stratum to another laterally, horizontally or vertically

b. acquired social and cultural heritage of his society

c. factors such as income on his social position in the society

d. The person’s view on his social position in the society

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

810. A society that gives importance and adopts the democratic view of education, places great emphasis by

a. requiring compulsory schooling for all its citizens

b. choosing excellent people to run the educational system

c. requiring the use of excellent textbooks

d. recognizing the dignity of al individuals

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

811. Refers to the passing of culture to the next generation.

a. religion

b. education

c. arts

d. language

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

812. It is the important basis in the formation of social unit in a society.

a. mutual interest

b. age and sex

c. kinship

d. education

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

813. The secret society Jose Rizal established designed to promote civic and patriotic education among the Filipinos.

a. La Liga Filipina

b. Companerismp

c. Propaganda

d. La Juventud

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

814. Rizal’s winning poem which is considereda classic in Philippine Literature

a. To the Filipino Youth

b. El Amor Partio

c. Los Viajes

d. The Tales

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

815. The process of two cultures borrowing from each other.

a. mixed culture

b. culture are

c. diffusion

d. assimilation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

816. The cognitive aspect of the valuing process wherein the individual has a full understanding of the consequences of each option being considered.

a. choosing from the alternatives

b. choosing reflectively

c. choosing freely

d. imagining and cherishing.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

817. Value – laden ideas that indicates the learner’s behavior such as his attitudes, interest, aspirations, beliefs, etc.

a. behavior indicators

b. attitude indicators

c. aptitude indicators

d. value indicators

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

818. The teachers become a director of values learning and enriches the learnings through cognitive and affective inputs.

a. activity

b. abstraction

c. analysis

d. application

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

819. To develop the value of self-reflection and analysis educational methods should?

a. focus on note learning and analysis

b. inculcate the value and habit of self

reflection starting from childhood

c. conduct a series of activities on self-reflection

d. encourage conversion as a proof of personal transformation

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

820. Is an ongoing process of using one’s innate capabilities and potential in full, creative ways which is the core of the valuing process.

a. self-actualization

b. introspection

c. value processing

d. self-direction

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

821. What does a professional code of ethics prescribe for all?

A. Moral standards and ethical behavior

B. Rules and regulations in practicing one’s profession

C. Strict law implementation

D. Civility and social-consciousness

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

822. The number of days after which an enrolled bill becomes a law.

A. 45 days

B. 60 days

C. 75 days

D. 90 days

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

823. It is perceived as the most important need and most pressing problem of the Filipino family.

A. Unemployment or financial problem

B. Prone to vise

C. Broken family

D. Double standard on roles

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

824. There are 3 fundamental Human rights according to the Universal Declaration of human Rights. These are:

A. Life, security and self-development

B. Life, economy and self-development

C. Life, dignity and security

D. Life, liberty and security

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

825. Which of the following state is the right to human dignity?

A. Property ownership

B. Honor and reputation

C. Fair trial

D. Political independence

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

826. Which of the following would refer to the “Funnel Effect?”

A. Criminal justice is fully implemented in the Philippines

B. Very few criminal would be caught and be punished

C. Every criminal would be caught and be punished

D. All crimes are under the same criminal justice

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

827. The most important and central message of the Moral Recovery Program.

A. National moral regeneration

B. Family

C. Self

D. Government

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

828. Government expenses is more than that it ears thru tax collection.

A. Fiscal reforms

B. Taxation

C. Overspending

D. Fiscal deficit

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

829. If the school is considered as a agent of social and cultural changes, it should function as?

A. Transmitter of culture

B. Perpetuator of tradition

C. Pioneer of programs

D. Innovator of instructions

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

830. It mandates the blending of coco methyl ester (CME) in all diesel fuel and ethanol in gasoline sold across the country.

A. Fuel Development Act

B. Alternative Fuel Development Act

C. Biofuel Act of 2006

D. Clean Air Act of 1999

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

831. Which of the following is NOT considered a “biofuel?”

A. Jathropa or “tuba-tuba”

B. Liquefied petroleum gas

C. Ethanol

D. Coco methyl ester

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

832. The “Asean +3” was recently expanded with 3 new partner –countries during the 2006 APEC in Vietnam to foster broader regional free trade in the region. These countries are?

A. U.S. Canada and Japan

B. Australia, New Zealand and India

C. Russia, China and Japan

D. Australia, US And New Zealand

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

833. Refers to a diesel- equivalent, processed fuel derived from biological sources.

A. Ethanol

B. Vegetable oils

C. Bio-diesel

D. Bio-fuel

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

834. What is the main goal of drug abuse education?

A. Arrest

B. Prevention

C. Control

D. Rehabilitation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

835. The Fundamental law of the land.

A. Republic Acts

B. Constitution

C. Court decisions

D. Executive Orders

E. Supreme Court decisions

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

836. It is the power of the State to command and enforce obedience to its’ will form people within its’ jurisdiction and to have freedom from foreign control.

A. Government

B. State

C. Sovereignty

D. Eminent Domain

E. Police Power

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

837. The Philippines is a Democratic and ________ state. Sovereignty resides in the people and all the government authority emanates from them.

A. Presidential

B. Bicameral

C. Republican

D. Constitutional

E. Free

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

838. Policy of the State to promote social justice in all phase of national development and give preferential attention to the welfare of the less fortunate members of the society.

A. Human rights

B. Democratic

C. Freedom

D. Social Justice

E. None of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

839. It is declaration and enumeration of the individual rights and privileges which the Constitution is to protect against violations by the government, by groups or by individuals.

A. Civil Rights

B. Bills Rights

C. Political Rights

D. Constitutional Rights

E. Social Rights

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

840. It signifies that “all persons subject to legislation shall be treated alike, under like circumstances and conditions both in the privileges conferred and liabilities imposed”

A. Bill of Rights

B. Constitution Rights

C. Political Rights

D. “Equal Protection of Law”

E. Law

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

841. These are the rights of the citizens which give them power to participate, directly or indirectly, in then establishment or administration of the government, suffrage and information in matters of public concern.

A. Political Rights

B. Civil Rights

C. Constitution Rights

D. Economic Rights

E. Cultural Rights

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

842. The rights of the citizens which the law enforce at the government, suffrage and information in matters of public concern.

A. Political Rights

B. Civil Rights

C. Constitutional Rights

D. Economic Rights

E. Cultural Rights

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

843. They are rights which are intended to ensure the well-being and economic security of individuals. Among them are the rights against involuntary servitude, etc.

A. Constitutional Rights

B. Social & Economic Rights

C. Civil Rights

D. Political Rights

E. Cultural Rights

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

844. They are rights which are intended to ensure the well –being and economic security of individuals. Among them are the right property and just compensation.

A. Power of Eminent Domain

B. Police Power

C. Power of Taxation

D. Emergency Powers

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

845. It is the power of the State to impose charge or burden upon persons, property or property or rights for the use and support of the government and to enable it to discharge its’ appropriate functions.

A. Eminent Domain

B. Police Power

C. Taxation

D. Constitution Powers

E. Expropriation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

846. It is the power to apply the law to contest or disputes concerning legally recognized rights or duties between the State and private persons brought before the judiciary.

A. Executive Powers

B. Legislative Powers

C. Judicial Powers

D. Constitutional Powers

E. Police powers

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

847. Under the 1987 Constitution, which among it’s basic principles embody the sociological aspects of life?

a. Separation of States and Church

b. Empowerment of the People Power

c. Recognition of Family as basic social institution

d. Empowerment of Suffrage

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

848. The measurement of the total value of the country’s economic production

a. Gross National Product (GNP)

b. National Income

c. Net National Income

d. Per Capita Income

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

849. The major purpose of taxation.

a. provides State Income

b. redistribute the monetary resources

c. lessen the disposable income

d. controls financial deficit

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

850. A policy that controls taxes and government expenditures

a. monetary policy

b. fiscal policy

c. trade policy

d. investment policy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Questions and Answers in Social Science (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Social Science | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500            Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status