adplus-dvertising

MCQ in Technology and Livelihood Education Part 1 | LET 2021

(Last Updated On: July 2, 2021)

MCQ in Technology and Livelihood Education Part 1 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Technology and Livelihood Education Part 1 (TLE) as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Start Practice Exam Test Questions

Choose the letter of the best answer in each questions.

1. Which is the kinetic energy of falling water?

A. thermo energy

B. hydrogen energy

C. solar energy

D. mechanical energy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

2. Which is a solar collector that is capable of producing voltage when exposed to radiant energy (sunlight)?

A. photoelectric

B. Photovoltaic system

C. Photoemission system

D. Solar light

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

3. Energy derived or extracted from the internal heat of earth is called ______ energy.

A. volcanic

B. geothermal

C. thermal

D. chemical

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

4. Which refers to the extraction of electrons form a substance by sunlight in incident electromagnetic radiation?

A. Photoelectric effect

B. Photovoltaic effect

C. Photoemission

D. Electron microscopy

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

5. Which statement is true?

A. bigger size of wire has higher resistance

B. bigger size of wire has lower resistance

C. long wire has lesser resistance

D. short wire has higher resistance

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

6. A small light bulb with a resistance of 1000 ohms is connected across a 120-v line. What is the current through the bulb?

A. 1.2 A

B. 0.012 A

C. 0.12 A

D. 12 A

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

7. A 200 v lamp ha a resistance of 400 ohms. The power rating in watts of lamp is ________ .

A. 100 w

B. 600 w

C. 200 w

D. 250 w

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

8. If 18 resistance, each of a value of 36 ohms, are connected in parallel, then the total resistance is _____ .

A. 36 ohms

B. 2 ohms

C. 648 ohms

D. 54 ohms

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

9. A toaster takes 10A from a 120v line. The power used is ____ .

A. 12 w

B. 130 w

C. 1200 w

D. 120 w

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

10. What is the of a 100 w, 110 v incandescent lamp?

A. 121 ohms

B. 115 ohms

C. 125 ohms

D. 12.1 ohms

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

11. How many kilowatts is the water heater if it draws a current of 10 amperes and ha resistance of 23 ohms?

A. 12 Kw

B. 2 300 Kw

C. 230 Kw

D. 2.3 Kw

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

12. The resistance of an electrical wire is inversely proportional to its ______.

A. length

B. cross sectional area

C. temperature

D. material

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

13. A fluorescent lamp unit collected to a 110v AC line takes 1.2A and requires 110w power. What is its power factor?

A. 0.9 Kw

B. 2 300 Kw

C. 230 Kw

D. 2.3 Kw

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

14. An electric heater uses 20kw-hr 8 hours. If the voltage across the heater is 240 volts. What is the heater resistance?

A. 2.5 ohms

B. 83.3 ohms

C. 23.04 ohms

D. 2.30 ohms

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

15. The resistance of a 230v incandescent lamp is 300 ohms. What current is required to operate the lamp?

A. 0.85 A

B. 0.77 A

C. 1.30 A

D. 7.74 A

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

16. A group of lamps operates a current of 12 A and a voltage of 120v. What is the total power of the lamps?

A. 1.44 kw

B. 1.20 kw

C. 1.34 kw

D. 14.4 kw

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

17. What is the maximum load capacity of 15 A circuit breaker protecting a branch circuits that supplies a continuous load?

A. 15 A

B. 10 A

C. 12 A

D. 14 A

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

18. What is the horsepower rating of an electric water pump if it has a power rating of 1.75 kw?

A. 2 hp

B.2.3 Hp

C. 2.5 Hp

D. 23 Hp

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

19. How many kilowatts does a certain appliance consumes for 5 hrs. of use if it has a power rating of 1.5Hp

A. 56. Kw

B. 7.5 Kw

C. 5.6 Kw

D. 754 hp

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

20. A cell supplies a load current 0.5 A for a period 20 hours until its terminal voltage falls to an unacceptable level. How long can it be expected to supply a current of 100 mA?

A. 50 hours

B. 100 hours

C. 60 hours

D. 70 hours

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

21. A battery is rated 200 Ah. If it used to supply a constant current of 8A, how long can the battery last until I become unusable?

A. 20 hours

B. 25 hours

C. 15 hours

D. 2.5 hours

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

22. The resistance of 500 meters of a certain wire is 125 ohms. What length of the same wire will have a resistance of 60ohms?

A. 24 meters

B. 255 meters

C. 240 meters

D. 235 metes

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

23. If three equal resistance are connected in parallel, the equivalent resistance of the circuit will be ____ the value one resistor.

A. three times

B. half

C. one-third

D. the same

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

24. Find the cost of using a 100w , 220 V lamp for 20 hours at Php 3.00 per kW hr.

A. php 6.00

B. php. 9.00

C. php. 10.00

D. php 60. 00

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

25. Which box with a blank cover is inserted in one more runs in one or more runs of raceway to facilitate pulling of the conductors?

A. Blank box

B. junction box

C. terminal box

D. pull box

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

26. Which box with a blank cover for joining runs of conduits and providing space for connection and branching of enclosed conductors?

A. Blank box

B. Junction box

C. Terminal box

D. Pull box

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

27. The minimum sized of wire used in electrical wiring is the no. 14 AWG. Under the SI standard, what is the diameter of this wire?

A. 1.2 mm

B. 1.6 mm

C. 1.5 mm

D. 2.0 mm

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

28. A thin walled steel raceway of circular form with a corrosion-resistant coating for protection of wires or cables is ______ .

A. rigid metal conduit

B. flexible metal pipe

C. metal moulding

D. electrical metallic Tubing

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

29. Armored cable is commercially known as ______ .

A. Bx cable

B. flat cable

C. metallic cable

D. duplex

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

30. Which type of cable is fabricated assembly of insulated conductors enclosed in a flexible metal sheath?

A. Underground cable

B. Armored cable

C. Flat cable

D. Flexible cable

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

31. Flat cable assembly shall be installed for _________ .

I. concealed work only

II. exposed work only

A. I only

B. II only

C. I and II

D. Cannot be determined

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

32. An assembly of two pieces of material provided with grooves for holding one or more conducts at a definite spacing from the surface wired over and from each other, and with holes for fastening in position is called ______ .

A. split knob

B. cleat

C. spool insulator

D. strain insulator

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

33. Which is a wiring method that uses knobs , tubes and flexible non-metallic tubing for the protection and support of single insulated conductors concealed in hollow spaces of walls ceilings of buildings?

A. knob and tube wiring

B. Open wiring on insulators

C. Concealed knob and tubes

D. Open wiring with knob and tubes

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

34. Which terms refers so that switch or outlet body that is embedded or hidden in the wall?

A. Surface type

B. Flush type

C. Concealed type

D. Open type

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

35. The use of surface non-raceway is not permitted in all the following EXCEPT one. Which is the exception?

A. Dry locations

B. Where subject to severe physical damage

C. Where voltage is over 300v

D. Where concealed

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

36. When the entire switch or outlet body is visible and extends beyond the wall surface, the device is said to be _______ .

A. wall type

B. surface type

C. flush type

D. open type

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

37. What device automatically breaks the circuit the moment an overload or short circuit occurs?

A. Breaker switch

B. Overload

C. circuit breaker

D. main switch

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

38. Which term is used when two conductors are imbedded in one solid mass of rubber insulation?

A. two in one

B. Duplex

C. Stranded

D. Duplex

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

39. What type of sockets is used for outdoor or wet location wiring installation?

A. Water proof socket

B. special purpose

C. weatherproof socket

D. Outdoor socket

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

40. What is the smaller size of wire permitted by the code to be used in wiring installation?

A. 2.0 mm

B. 3.5 mm

C. 2.0 mm

D. 1.25 mm

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

41. Which of the following uses is permitted by the code to be used for surface non-metallic raceway?

A. Dry location

B. Where concealed

C. Where subject to physical damage

D. Where voltage is over 300 v

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

42. Service entrance using copper conductors shall have sufficient capacity and shall not be smaller than ______.

A. 5.5 mm

B. 3.5 mm

C. 14 mm

D. 8.0 mm

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

43. If two identical lamps give normal light when connected in parallel in 230 v line are reconnected in series in the same, the bulb will _________.

A. give more light

B. not light

C. give less light

D. blows out

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

44. When flexible metal conduit is installed as a fixed raceway, it shall be secured within _______ on each side of every outlet box.

A. 250 mm

B. 300 mm

C. 100 mm

D. 150 mm

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

45. A short circuit can be detected by using _______ .

A. an ohmmeter

B. a meggar

C. an oscilloscope

D. an ammeter

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

46. The electrical plants for residential house include the following items EXCEPT one. Which one is this?

A. substation plan

B. location plan

C. floor plan showing location service

D. Layout of wiring plan for general lightning and receptacles outlets

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

47. If installed in raceway, conductors of size _____ and larger shall be stranded.

A. 5.5 mm

B. 8.0 mm

C. 14 mm

D. 3.5 mm

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

48. At least _______of free conductor shall be left each outlet, junction and switch for splices or connection of fixtures o devices.

A. 250 mm

B. 175 mm

C. 150 mm

D. 300 mm

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

49. A certain residential house has lightning load of 1.1 kVA and a appliance load of 10a at 220 v single phase, two wires 60 hz. The branch circuit fuse protection for lightning and appliances loads are ______ and_______, respectively

A. 20 A and 60 A

B. 20 and 30

C. 15 A and 30 A

D. 15 A and 20 A

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

50. Live vegetation or trees _______ used for support of overhead conductors spans.

A. shall be

B. should be

C. shall not be

D. should not be

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

Questions and Answers in Technology and Livelihood Education (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Technology and Livelihood Education | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500            Answer key: included

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status