adplus-dvertising

MCQ in Social Science Part 5 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: June 22, 2021)

MCQ in Social Science Part 5 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Social Science Part 5 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 5 of the Series

MCQ in Social Science Part 4 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

201. Needs are created by commercial advertising but some goods can be harmful such as ________.

a. fast-foods

b. condos

c. cigarettes

d. beverages

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

202. The Engel theory is that “as income increases the percentage of income spent on non-food items also increase”. To what sector will this principle not apply?

a. Entrepreneurs

b. Middle Class

c. Unemployed

d. Corporate managers

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

203. Which is privatized by government along the principle of easing budget burden on social programs?

a. Public education system

b. Waterworks system

c. Electricity distribution services

d. Mass media outlets

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

204. There are non-conventional sources of energy that can be harnessed to soften adverse consequences on the economy but ________ is NOT one of them.

a. wind-turbines

b. geo-thermal

c. fossil fuel

d. solar panels

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

205. How is the concept of market economy best understood?

a. Companies have an economic vision.

b. Producers look at consumers on signals for what to sell.

c. Owner care about products, not consumers

d. Parent company abroad dictates consumption

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

206. What did Adam Smith see as an outcome of competition and profit seeking?

a. Prosperity

b. Business security

c. Honestly in enterprise

d. Rich get richer

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

207. These were the new corps introduced by Spanish missionaries to the natives during early Hispanic days EXCEPT ________.

a. watermelons and peas

b. cocoa and wheat

c. squash and coffee

d. Rich gets richer

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

208. Few landholdings and millions of peasant farmers characterized the Hispanic agricultural economy a situation described as _________ in land ownership.

a. monism

b. monopolism

c. dualism

d. altruism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

209. Which paradox argued that the faucet water is a most useful commodity but is priced lower than diamonds disproves the principle that price of commodities is based on how useful it is or utility?

a. Water-diamond

b. Useful-not useful

c. price-priceless

d. liquid- solid

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

210. Adding to the suffering of the _____ is the greatest evil of inflation.

a. wealthy

b. poor

c. middle class

d. businessman

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

211. The Consumer Price Index measures changes in prices of goods and commodities as these affect the standards of living of _______ family.

a. typical

b. rural

c. urban

d. peasant

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

212. The shrinking peso refers to the decrease in the ________ power of the peso.

a. potential

b. actual

c. purchasing

d. hidden

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

213. To counter the law of diminishing return (same input decreases output), the following are applied EXCEPT ________.

a. improve technology

b. watch the market

c. apply more capital

d. equip labor with greater skill

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

214. Economically speaking, which is a glorious period?

a. Stability

b. Depression

c. Boom

d. Recession

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

215. The following are the elements that make possible nations to produce goods and services EXCEPT one :

a. Labor force

b. Capital

c. National resources

d. Geographical locations

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

216. In order to grow, a nations economy must __________.

I. add to its productive resources

II. increase its citizen’s standard of living

III. locate and develop additional natural resources

IV. create new technologies, train scientists workers and business managers

a. II, III, IV

b. I, III, IV

c. I, II, IV

d. I, II, III

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

217. The rate of growth of a nation’s economy is measured by the ______.

I. the abundance of its natural resources

II. the presence of scientific and business research and inventions

III. the change in its gross national product over a period of years

IV. the standard living of its people

a. I, II

b. II, III

c. III, IV

d. I, IV

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

218. Per capital GNP is obtained __________.

a. By dividing as nation’s total gross national product by 5 years

b. By dividing a nation’s total gross product by the average Filipino

c. By dividing a nation’s total gross product by the number of its citizens ages 18 and above

d. By dividing a nation’s total gross product by its entire population

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

219. Which economic system is otherwise known as free enterprise?

a. Capitalism

b. Communism

c. Mixed economics

d. Totalitarianism

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

220. Adam Smith believed that the desire of business people to earn a profit, when regulated by competitive would produced what consumers want. Hence, government should not interfere. Smith’s philosophy is known as ________.

a. democratic socialism

b. socialism

c. laissez faire

d. modified free enterprise

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

221. In ancient Greek, the form of government was aristocracy which was the “rule of the best” meaning ________.

a. slaves

b. nobles

c. soldiers

d. senators

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

222. From a feeling of unity in 750 B.C. for their race against colonies, ancient Greeks called their land ______ and themselves _______.

a. Olympus :: Olympians

b. Greece :: Grecians

c. Helas :: Hellenes

d. Athens :: Athenians

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

223. Greek women of the Dorian race in Sparta were strong like men and had the spirit of courage and duty to the state accordingly given training in __________.

a. gymnastics

b. soldiery

c. chivalry

d. public service

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

224. The Helots formed majority (180,000) of conquered subjects of Sparta and closely watched for possible conspiracy by a system of _________.

a. civil registry

b. conscription

c. secret police

d. public service

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

225. Most liberal, just and humane Cyrus allowed religious freedom giving the following privileges to exiled Jews EXCEPT ________.

a. return to Judea

b. worship of one god Ahura-Mazda

c. rebuild the temple in Jerusalem

d. set up a vassal state led by a high priest

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

226. For official communication with their subjects in Mesopotamia and Syria, the Persians used ________ later adopting this as their own language.

a. Aramaic

b. Cuneiform

c. Greek

d. Persian

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

227. Who was the one supreme god of the Persians Zoroastrian religion who was believed to be the creator of all life and the god of light and truth?

a. Isis

b. Jehovah

c. Ahura-Mazda

d. El Shaddai

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

228. After World War II, which country was occupied and administered by the United States with the emperor assuming a primarily symbolic role as the head of the monarchial state?

a. Cambodia

b. Japan

c. Thailand

d. Korea

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

229. The Huang Ho River of China is sometimes referred to as China’s Sorrow because it

a. periodically devastated large areas by flooding

b. claimed, lives of Chinese people

c. dried up and .80 can no longer irrigate farm lands

d. it is now heavily polluted

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

230. The collapse of the world economy in the 1930’s is referred to as

a. Black Death

b. Bubunic Plague

c. Great Depression

d. The Cold war

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

231. Which was NOT in keeping with Mao Tse Tung’s Great Leap Forward in 1958?

a. Development of backyard factories

b. Establishment of huge agricultural consumers

c. Raising of agricultural and industrial output

d. Distribution of lands to the landless

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

232. China’s Cultural Revolution was Mao Tse Tungs attempt to _________.

a. revive revolutionary zeal among the people

b. destroy all capitalist forces within society

c. modernize China

d. revive revolutionary zeal among the people and destroy all capitalism forces within society

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

233. Which statement(s) wrongly tell(s) something about the history of Korea?

a. After Japan’s defeat in World War II Soviet Troops occupied Northern Korean while United States military occupied the South.

b. China annexed Korea for many centuries

c. In 1948 2 separate government were found

d. After several border clashes, North Korea invaded South Korea in 1980.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

234. Which is (are) TRUE of Kuwait?

I. Kuwait’s oil wealth is removable.

II. Kuwait allied itself with Iraq in the 1980-88 Iran-Iraq war.

III. Iraq invaded Kuwait in August 1990

IV. Kuwait allied itself with Iran in the 1980-88 Iran-Iraq war.

a. I, II, III

b. II, III, IV

c. I, III, IV

d. I, II, IV

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

235. What was the communist forces in Cambodia that increased in number there to the relentless bombing by US military and which was overtaken in a River Republic in 1925?

a. National United Front of Kempucher

b. Khmber Rouge

c. Red Gerards

d. CGDK

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

236. According to historians, the success of Hongkong could be attributed to the following EXCEPT _________.

a. its excellent deep water harbor

b. its cheap labor force

c. its being a freeport

d. its small population

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

237. Japan can pride itself with each of the following EXCEPT _________.

a. high productivity

b. negligible inflation

c. low crime with

d. nuclear capability

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

238.The next century is said to be the Age of the Pacific. Two factors that make it so are:

A. Japan one of the world’s most industrialized nations, will dominate the economic development of the region.

B. Hongkong, a British colony, was reverted to Chinese rule.

C. China, the most popular nation will dominate the political development of the region.

D. In the Pacific are many ethnic groups.

a. B & D

b. A & B

c. A & C

d. A & D

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

239. The Comprehensive Agreement on the Bangsamoro is viewed as generating the momentum to end horizontal conflicts and achieve peace accord in Mindanao. What are horizontal conflicts.”

a. Lateral land ownerships

b. Public-private resource projects

c. Land ownership of indigenous people

d. Interethnic violence and interclan feuding

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

240. Historically, what document apportioned the seats of the House of Representatives in the Philippine Congress and appended in the 1987 Constitution?

a. Legislation

b. Resolution

c. Ordinance

d. Constitution

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

241. Which is a guarantee of independence for the judiciary?

a. Administrative function

b. Judicial power

c. Quasi-judicial autonomy

d. Fiscal autonomy

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

242. What should allow increased U.S. Military presence in the Philippines?

a. Visiting American Forces Agreement

b. Enhanced Defense Cooperation Agreement

c. Philippine-US Treaty

d. Subic Base Treaty

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

243. The main item product during the early galleon trade was _______.

a. rugs from Persia

b. Precious metals from India

c. Chinese silk

d. Philippine products

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

244. In 1972 the Tobacco monopoly was established and there was massive cultivation of Tobacco EXCEPT in this province.

a. Nueva Ecija

b. Batangas

c. Cagayan

d. Marinduque

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

245. By the end of the 19th century the most notable land owners in the Philippines owning up to a total of 172,000 hectares were ________.

a. mestizos

b. Spanish hacenderos

c. Spanish friars

d. natives

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

246. The ASEAN National Qualification Framework shall be implemented by the member countries in _______.

a. 2015

b. 2018

c. 2015

d. 2020

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

247. Which Executive Order institutionalizes the Philippine Qualifications Framework?

a. Executive Order No. 43

b. Executive Order No. 80

c. Executive Order No. 83

d. Executive Order No. 42

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

248. Foreign direct investments (FDIs) in the Philippines is the lowest in the ASEAN according to a report of the Foundation for Economic Freedom. Which provision in the Constitution is planned to be amended by Congress?

a. Open door policy on the use of natural resources

b. Economic growth based on consumption-driven

c. Restrictions on foreign ownership and investments

d. Restriction on borderless competition

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

249. The concept of _______ was NOT part of Deng Xiaopeng’s 1984 market revolution in China.

a. market prices

b. private business

c. capital market

d. free play of market forces

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

250. In democratic economies __________ is not advance in economic literacy education.

a. private enterprise

b. state-owned economy

c. capital market

d. free play of market forces

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Questions and Answers in Social Science (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Social Science | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500            Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status