adplus-dvertising

MCQ in Social Science Part 4 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: June 22, 2021)

MCQ in Social Science Part 4 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Social Science Part 4 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 4 of the Series

MCQ in Social Science Part 3 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

151. In Bloom’s cognitive taxonomy, rote learning corresponds to the knowledge category of _________.

a. applying

b. understanding

c. analyzing

d. recall

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

152. Which of the following demonstrates divergent questioning use by teacher Karla in her History class?

a. Who were the other founders of the Katipunan other than Andres Bonifacio?

b. Between Rizal and Bonifacio who is more deserving to be our national hero?

c. During the Philippine independence celebration in Kawit, Cavite which band played the national anthem?

d. How was Gregorio del Pilar killed the Tirad Pass?

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

153. How do you arrange the logical ordering of pivotal questions that lead to valuing on the issue of drug use among youths?

I. What are illegal drugs?

II. Will you try illegal drugs as a student?

III. How can illegal drugs reach and attract you?

IV. What would be the effects of illegal drugs on you?

a. I, III, IV, and II

b. II, II, IV and I

c. IV, I, II and II

d. III, II, I and IV

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

154. Which is a question by analogy?

a. Compare democracy in the Philippines and the United States.

b. What elements in democracy are lacking in China today?

c. Is extra judicial killing part of democracy?

d. How is democracy like animals set free?

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

155. In what probing question was teacher Ana stimulating valuing in her Sociocultural class?

a. How do you feel about the slay of Ninoy Aquino in the airport tarmac?

b. What events led to the Ninoy Aquino slay?

c. Was the Ninoy slay connected with People Power?

d. How was Ninoy Aquino as politician?

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

156. Teacher Bong is teaching the use and abuse of social media, e.g. Facebook. Which question is NOT relevant to ask?

a. Why is social media so attractive to high school students?

b. What mobile phones do you use for social media?

c. What do you get out of Facebook postings?

d. What bad experiences were reported about Facebook users?

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

157. Teaching social change can make effective use of instructional aids, but which of the following has emotional impact such as on the issue of extreme poverty?

a. Graphs on impoverished regions

b. Photo language pictures of poor people

c. Newspaper news on poor communities

d. Entertainment film on Robin Hood heroes

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

158. The drawback of textbooks is that these are boring and not readable especially among many students who don’t enjoy reading. While using textbooks as reference and background there are other valuable sources of learning EXCEPT ________.

a. audio-visual materials

b. hands-on activities

c. marvel comics

d. technology sources

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

159. Teacher Egay wants to enhance reading kills of his students and ________ is the most useful for integrating ideas of text through analysis, deduction and expansion of main thoughts.

a. underlining

b. note taking

c. copying

d. discussion

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

160. Teacher Judy assigned her students to develop short skits of life in slums which they shall act out with costumes in class. How do you classify Teacher Judy’s activity?

a. Role-playing

b. Games

c. Simulation

d. Group dynamics

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

161. In communist country, the following holds true EXCEPT _________.

a. productive resources are owned by government

b. the citizens vote on some economic policies

c. the government determines what shall be produced and in what quantity

d. the government sets wages and prices

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

162. What is that economic situation where one company controls the supply of a unique kind of product?

a. Inflation

b. Monopoly

c. Equilibrium

d. Economic stability

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

163. The growth of a free economy follows the path of a roller coaster. Which one is referred to as the belief and small decline in business activity?

a. Depression

b. Recession

c. Boom

d. stability

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

164. A free economy has its glorious and not so glorious periods. Which one is referred to as the period of above average business activity?

a. depression

b. recession

c. boom

d. stability

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

165. The growth of a free economy follows the ups and downs of a roller coaster. Which one is a referred to as large drops in economic growth for a comparatively longer period of time?

a. Stability

b. Recession

c. Boom

d. Depression

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

166. The following happen during a recession on a depression EXCEPT ________.

a. people love their jobs

b. business rake bigger profits

c. total spending drops

d. production slows down

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

167. Two most important methods used by nations to restrict world trade are:

I. tariff

II. import quota

III. monopoly

IV. cartel

a. I and II

b. I and III

c. I and IV

d. II and IV

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

168. Which economic principle states that each country should concentrate in producing those goods it can make most efficiently and buy from other countries those goods it cannot produced as efficiently?

a. Comparative advantage

b. Economic stability

c. Competition

d. Monopoly

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

169. Nations create world trade barriers for which healthy reason?

I. To protect local enable to complete with foreign more efficient producers.

II. To discourage dependence on foreign sources of supply in the event

III. To protect infant industries

IV. For local industries to gain monopoly over certain products.

a. II, III, IV

b. I, II, IV

c. I, III, IV

d. I, II, III

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

170. The value of all goods and services produced by a country in a given period refers to _______ .

a. National income

b. Gross national product

c. Net income

d. Per capital

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

171. The law which state that the opportunity cost of each additional unit of output of a good over a period increases as more of that good is produced is the law of _______.

a. increasing cost

b. diminishing marginality

c. supply and demand

d. supply

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

172. When the government discuss to spending or increase taxes or both it engages in _________.

a. expansionary fiscal policy

b. concretionary fiscal policy

c. fiscal policy

d. monetary policy

View Answer:

Answer: Option G

Explanation:

173. An action taken by Central Bank to influence the money supply and stabilize the economy is called _________.

a. stabilization policy

b. interest roles policy

c. fiscal policy

d. monetary policy

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

174. The trend in international trade is the promotion of worldwide trade liberalization. This is the function of

a. GAFF

b. UNESCO

c. IMF

d. UN

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

175. The law which states that as more and more of one commodity is consumed additional or extra satisfaction decreases as :

a. marginal utility

b. diminishing marginal utility

c. diminishing return

d. law of downward sloping demand

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

176. Which economic system upholds the unlimited right to private property and pursuit of profit to the exclusion of the considerations?

a. Exaggerated capitalism

b. Moderate capitalism

c. Socialism

d. Communism

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

177. Which prescribes the abolition of private property by force?

a. Exaggerated capitalism

b. Socialism

c. Communism

d. Moderate capitalism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

178. Which is a feature of exaggerated capitalism?

a. Social ownership of some means of production

b. Individualistic concept of wealth

c. Abolition of private property

d. Sense of social justice

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

179. What happens to the pesos when there is inflation?

I. The purchasing power of the pesos decreases.

II. The purchasing power of the pesos decreases.

III. The peso gets devalued.

a. I-III

b. II

c. I

d. III

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

180. When government attempts to control inflation, what does it do?

a. It devalues the peso.

b. It increases its import

c. It decreases its export

d. It strengthens the purchasing power of the peso

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

181. For economic knowledge which does NOT apply as a scientific process?

a. Understanding

b. Analysis

c. Common sense

d. Evaluation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

182. Dr. Jose Rizal’s observation that Filipinos are lazy because we were influenced by Spaniards to “take it easy” is a/an _________ that has to be proven empirically.

a. truth

b. fact

c. nonsense

d. opinion

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

183. Which is not factual in relation to present debate on birth control?

a. Population is teachable.

b. RP population is not high.

c. Farm productivity is labor intensive.

d. Contraceptives prevent pregnancy.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

184. These are examples of what economists refer to as “capital” that can produce other goods EXCEPT ________.

a. fishing implements

b. production machinery

c. household furniture

d. marketing transport vehicles

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

185. These are household capital resources that support productivity but the LEAST useful is the ________.

a. cooking stove

b. bath tub

c. sewing machine

d. desktop computer

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

186. Why does the United State demand that China, an exporter of vast quantities of commercial exports, lower or devalue its yuan local currency?

a. Increase value of yuan in the world market.

b. Make yuan competitive with the dollar

c. Build up china’s economy

d. Dampen China’s goods production.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

187. These are the best ways we can deal with scarcity of resources EXCEPT _________.

a. making right choices in capital goods

b. keeping resources as unused reserve

c. using resources efficiently

d. distributing resources equitably

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

188. Manager Jose wants equality and so he pays all workers with the same pay. Why is this not advisable?

a. Workers will ask increase of pay.

b. Disincentive to good workers.

c. Rank-and-file will not like it.

d. Workers will resign.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

189. There are disadvantages to the Filipino extended family culture (one house for grandparents, nieces, etc.) EXCEPT ________ .

a. available baby sitters

b. more people to feed

c. relationship

d. lower life quality

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

190. What is an unacceptable problem with the Filipino tradition of having household helpers?

a. Treatment as second-hand humans

b. inefficient services

c. Difficult to manage

d. Disciplinary problem

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

911. Which concept is NOT an acceptable assumption for the building of a democratic economy?

a. Common good

b. Enterprise

c. Private capital

d. State control

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

192. Economics studies and seeks to allocate ________ human and non-human resources for the material welfare of all.

a. scare

b. abundant

c. bountiful

d. unlimited

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

193. Which does NOT apply as an economic issue relating to the science of economics?

a. High unemployment

b. High prices of foods

c. Use of digital gadgets

d. Low food production

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

194. For Adam Smith, the ________ of a free market economy will keep prices low that guides the economy to prosperity.

a. invisible hand

b. beacon of consumers

c. common interest

d. automatic check

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

195. These pieces of evidence disprove the hypothesis that Filipinos are lazy or indolent EXCEPT _______.

a. farmers toil till dawn

b. indulgences in digital toys and gadgets

c. scavengers dig scrap in garbage dumps

d. OFWs work overseas sacrificing family life

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

196. Population control economic development is not done through immoral means exemplified by ________.

a. ligation

b. abstinence

c. ultra-uterine device

d. abortion

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

197. Which problem of resources fall under the task of economic allocation?

a. Quality

b. Scarcity

c. Standards

d. Excellence

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

198. Non-economic wants and needs revolve around the issue of _________.

a. job underemployment

b. high prices of commodities

c. women’s role in society

d. lowered family income

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

199. In Economics, economic wants and needs are exemplified by ________.

a. plight of political prisoners

b. movement for gay rights

c. excellence in the professions

d. OFW work remittance

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

200. One example of a complementary need that supplements basic needs is _______.

a. dress

b. haircut

c. house

d. food

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Questions and Answers in Social Science (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Social Science | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500            Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status