adplus-dvertising

MCQ in Social Science Part 6 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: June 22, 2021)

MCQ in Social Science Part 6 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Social Science Part 6 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 6 of the Series

MCQ in Social Science Part 5 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

251. The national weapon of Persians (500 B.C.) was the ______ an their cavalry was the main strength of their armies.

a. sword

b. spear

c. bow

d. ax

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

252. In imperial Athens (429 B.C.) _________ was the outstanding figure in public life who believed that every citizen should have equal opportunity in the state.

a. Cyrus

b. Solon

c. Philip

d. Pericles

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

253. Among the finest and most splendid public construction an Ancient Athens was the _____ temple of Athena.

a. acropolis

b. citadel

c. parthenon

d. persepolis

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

254. The far-sighted Greek statesman Pericles had beauty of face and bearing such that he was often compared to the Olympian _________.

a. Adonis

b. Zeus

c. Mars

d. Mercury

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

255. When Alexander died (325 B.C.) his huge empire broke into large kingdoms including the Saleucids which did NOT cover _________.

a. Africa

b. Persia

c. Mesopotamia

d. Syria

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

256. Where did women (200 B.C. ) enjoy full property of rights and could manage their own business affairs?

a. Italy and Sicily

b. Athens and Sparta

c. Egypt and Babylonia

d. Near East and Middle East

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

257. What method is used by historians to learn the truth about past ages in man’s life?

a. Exploring tradition

b. Interviewing people

c. Uncovering recorded evidence

d. Viewing historical films

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

258. Which is most crude among ways civilizations recorded thoughts and deeds after the art of writing was invented five, six thousand years ago?

a. On papyri paper

b. On leather skin

c. On wood

d. On stone or pottery

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

259. The earlier period of which we have no written evidence of written records (letters, contracts, accounts, etc.) that comprise people’s literature is technically known as _________.

a. prehistoric

b. primordial

c. pristine

d. predated

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

260. These people belong to the great Mongolian or yellow EXCEPT __________.

a. Japanese

b. Chinese

c. American Indians

d. Arabs

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

261. Which buildings believed to be symbols of American economic power, was attached by Islamic fundamentalists on September 11, 2011.

a. Empire State Building

b. Bubonic Plague

c. World Trade Center

d. The Cold War

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

262. The “lightning war” that Hitler introduced in World War II is called _________.

a. The Greatest War

b. Scharnhorst

c. Lebensraum

d. Blitzkrieg

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

263. Asia is said to be the “cradle of civilization” while ________ is said to be the “birthplace of the Human species.”

a. Australia

b. Africa

c. South America

d. Antarctica

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

264. The only Southeast Asian country never colonized by European power is ________.

a. Japan

b. Thailand

c. Korea

d. Malaysia

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

265. The state of Israel was known in ancient time as

a. Palestine

b. India

c. Canaan

d. Galilea

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

266. Which country is NOT a member of the ASEAN?

a. Vietnam

b. Cambodia

c. China

d. Myanmar

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

267. The United Nations Conference on Environment and Development held in Rio de Janeiro underscored the vital role in sustainable development of these people due to their tradition, identity and culture. Who are they?

a. Indigenous people

b. Immigrants

c. Urban folks

d. Rural folks

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

268. What was declared as the International Decade for a Culture of Peace and Nonviolence for the Children of the World by the United Nations?

a. 1995-2005

b. 2005- 2015

c. 1990-2000

d. 2001-2010

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

269. Which country first hosted the International Congress which promoted the Culture of Peace?

a. Brazil

b. America

c. Africa

d. Germany

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

270. Sumerian tales like the Gilgamesh story of creation and the flood are ______ literature.

a. prophetic

b. epic

c. poetic

d. romantic

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

271. Among the national god of Egypt of early dynasties was believed to have incarnated in the form of a ________.

a. crocodile

b. cat

c. jackal

d. ram

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

272. Egyptians mummified the bodies of their dead because of their belief in the _______ of the soul.

a. spirituality

b. sanctity

c. immortality

d. personality

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

273. While Ancient Egypt maintained medical schools for practice of medicine, surgery treatment was not always scientific because these used _________ and magical arts.

a. ointments

b. herbs

c. charms

d. drugs

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

274 In the world, the Phoenicians were known for many skills but NOT as _________

a. keen traders

b. mercenary soldiers

c. expert shipbuilders

d. skillful craftsmen

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

275. The greatest contribution of the Phoenicians to the progress of the ancient world was their adoption of ________.

a. alphabet

b. mercenary soldiers

c. expert shipbuilders

d. skillful craftsmen

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

276. The greatest contribution of the Israelites to civilization that culminated in Solomon’s temple to the god Jehovah was _____ in nature.

a. economic

b. religious

c. political

d. artistic

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

277. These were the advantages of the world’s first coins issued by Lydian kings EXCEPT ________.

a. stamp of rulers guaranteed their value

b. easy to bring around

c. no weight process was needed

d. made of natural alloy of gold or silver

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

278. The Ancient Greeks valued the education of the ________ to think, to talk and to act.

a. soldier

b. state

c. individual

d. mercenary

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

279. These were the most important languages of the ancient Indo-European languages (from India across Europe to the Atlantic Ocean around 30 B.C.) EXCEPT )________.

a. Greek

b. English

c. Latin

d. Celtic

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

280. These are among the modern languages in Europe EXCEPT _________.

a. Latin

b. English

c. French

d. German

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

281. How can domestic violence best be minimized?

a. Heavier tax on alcohol

b. Stronger anti-illegal drugs drive

c. Award for the Best Father and Mother

d. Effective education on family life

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

282. What initiative is needed to prevent exploitation of children workers?

a. Scholarship

b. Subsidy for children

c. Socio-economic package

d. Stricter law against child exploitation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

283. What can be done to prevent detention of juveniles with adult prisoners?

a. Separate cells of juveniles and adults

b. Lesson years of detention for juveniles

c. Alternative learning system in prisons

d. Upgrade juvenile penology program

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

284. How should the International Covenant on Civil and Political Rights received by RP government?

a. Prevent intervention by the UN

b. Support the covenant

c. Reject criticism on human rights violations

d. Downplay UN reports on human rights violations

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

285. How can Deng Xiaoping be described by advancing liberal industrialization in China as leader without holding president, premier or secretary general positions?

a. Fascistic

b. Autocratic

c. Democratic

d. Authoritarian

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

286. China sees the stage of socialism that will lead to a system of ________ ownership with ________ ownership increasing.

a. public :: corporate

b. private : public

c. public :: private

d. Public :: state

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

287. Faced with a democratizing world, the pressure of political change in China has advanced political reform towards a ________ dominated state.

a. elite

b. lower-class

c. middle- class

d. military

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

288. China’s global market economy finds the Communist Party lessening control of the central government in _______ where majority of Mainland Chinese live.

a. rural areas

b. autonomous cities

c. autonomous regions

d. urban areas

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

289. Among achievements of Mikhael Gobachev as Nobel Prize awardee for Peace, which is most prominent in his effort to prevent a wide scale war using weapons of mass destruction?

a. End of 9-years long Russian occupation of Afghanistan

b. 1987 Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty

c. Advocate of strengthening private economy in the Soviet Union

d. Fall of Berlin Wall and Reunification of East and West Germany

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

290. Among pedagogical aids that supplement textbooks the most modern is _______.

a. bulletin board displays

b. graphs, charts and maps

c. transparency cutout to duplicate

d. computer software

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

291. Mahatma Gandhi is to _______ and Mohammed Ali is to _______.

a. India and South America

b. India and Canada

c. India and North America

d. India and Africa

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

292. Benito Mussolini is to _______ and Winston Churchill is to _______.

a. Italy and England

b. France and America

c. Spain and Great Britain

d. England and the British Isles

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

293. The chancellor of Prussia who successfully united Germany and made it a republic was ________.

a. Adolf Hitler

b. Otto von Bismark

c. Lev Caprivi

d. Prinz Max Von Baden

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

294. Christians engaged Muslims during the _______ in order to win back the Holy Land to Christendom.

a. Holy Wars

b. War of Roses

c. Crusade

d. Punic Wars

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

295. Know as Virgin Queen who gave England’s most prosperous years in wealth and culture was ________.

a. Queen Victoria

b. Queen Elizabeth II

c. Queen Elizabeth I

d. Queen Marie Antoinette

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

296. The fearless head of the Huns from Mongolia who became the King of Hungary was _________.

a. Genghis Khan

b. Attila

c. Kubla Khan

d. Odoacer

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

297. Among the great teachers and philosophers of the Chou dynasty, ________ wrote the Tao Te Ching.

a. Mencius

b. Confucius

c. Lao Tzu

d. Chou en Lai

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

298. Recognized as the author of the American Declaration of Independence was _________.

a. Thomas Jefferson

b. Abraham Lincoln

c. Benjamin Franklin

d. Thomas Paine

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

299. Among English kings ______ broke off with the Roman Catholic Church in 1534 and established himself as the head of the Church of England.

a. King Richard the Great

b. Kin James I

c. King Charles I

d. King Henry VIII

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

300. Among great navigators of the world, ________ first completed the circumnavigation of the earth.

a. Sebastian el Canol

b. Vasco de Gama

c. Christopher Columbus

d. Amerigo Vespucci

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

Questions and Answers in Social Science (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Social Science | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500            Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status