adplus-dvertising

MCQ in Social Science Part 8 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: June 22, 2021)

MCQ in Social Science Part 8 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Social Science Part 8 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 8 of the Series

MCQ in Social Science Part 7 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

351. c utensils and not eat with their hands?

a. Hygienic need

b. Chinese tradition

c. American influence

d. Fast food culture

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

352. Which can explain why the Ten Commandments are always observed?

a. Ten Commandments are a myth.

b. Mores are observed as they satisfy needs.

c. Observance is for the religious only.

d. Mores are difficult to follow.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

353. Which can serve as explanation as to why people feel guilty in not observing Church mores?

a. We are human. (tao lamang)

b. People are onion-skinned

c. Filipinos are religious by nature

d. Guilt is central to religious belief.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

354. Culturally, why are state laws against killing similar to religious mores?

a. It is universal law not to kill.

b. Laws can grow out of folkways and mores.

c. Killing is a gruesome act.

d. Lawmakers are religious.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

355. Which can be one reason why it is difficult to pass the divorce law in the Philippines?

a. It does not reflect old folkways and mores.

b. The Philippines is a patriarchal society.

c. Filipinos love family and children.

d. Divorce is expensive due to alimony.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

356. Why do fads, fashion, craze easily come and go?

a. People change a lot.

b. We go with trends to stay “in”.

c. Keep in step or lose the rain.

d. Some norms are short-lived.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

357. Why do men no longer wear bellbottom pants and women the saya’t baro?

a. People prefer ready-to-wear clothes.

b. People keep abreast with style.

c. These are convenient to wear.

d. These are economical.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

358. Why are awards like TOTM and TOWN necessary?

a. Award-giving is for vested interests.

b. Publicity helps the giver.

c. Rewards ensure norms are followed.

d. Awards are tax deductible.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

359. Why are the Japanese honest, orderly and respectful?

a. Belief that their emperor is a god

b. Closeness to nature and virtue

c. Dominant cultural behavior

d. Repentance for past misdeeds

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

360. What is the best method for values inculcation?

a. Orientation

b. Modeling

c. Reflection

d. Drills

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

361. If you take a position of cultural relativism, which one do you observe?

a. Imposing culture change as an outsider

b. Respect for all cultural differences

c. Condoning instances mass suicide

d. Show ethnocentrism

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

362. According to anthropologists from whom should change of practice come?

a. from within a culture

b. from outside a culture

c. from religious leaders

d. from educational leaders

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

363. With rapid globalization and tough business competition, Filipino business orientations are becoming more:

a. fatalistic

b. personal

c. manipulative

d. traditional

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

364. With industrialization a must possible future Philippines political cultural scenario if without interventions shall be:

I. erosive of family value

II. physical dislocation of families

III. preference to foreign ways and tastes

IV. insurgency

a. III, IV

b. II, III

c. I, II

d. I, IV

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

365. During the Marcos regime, what shift in form of government was made that introduced the new positions of a prime minister and single legislative body of assemblymen?

a. Constitutional

b. Federal

c. Parliamentary

d. Welfare state

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

366. Which constitutional safeguard exists such that the executive can turn down legislative measures and Congress can move to remove the President.

a. Check-and-balance

b. Boycott

c. Veto power

d. Welfare state

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

367. Which privilege gives any person in the Philippines to be bodily presented in court for charges of a crime for which he has right of counsel ad trial?

a. ex-post facto law

b. writ of habeas corpus

c. fourth amendment

d. writ of habeas data

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

368. Which state gave the Philippines the first recognition as an independent republic that was formally inaugurated during World War II?

a. China

b. United States

c. Japan

d. Spain

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

369. During the Hispanic era, who can directly check abuses of the governor general and cause immediate punishment of corrupt Spanish officials?

a. Visitator or investigating officer

b. Viceroy of Mexico

c. Spanish friars

d. Royal Audiencia

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

370. The tribute was a symbol of vassalage by families and unmarried native Filipinos, who in the beginning paid reals equivalent to _____ in money or kind.

a. fifty pesos

b. one peso

c. ten pesos

d. hundred pesos

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

371. What factor was a major cause of both World War I and World War II?

a. The spread of Marxian ideas into Europe

b. The dropping of atomic bombs

c. Nationalism and national borders

d. The rise of totalitarian fascist states

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

372. In which organization is the Philippines a member to fight communist aggression?

a. APEC

b. ASA

c. UN

d. SEATO

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

373. The theory that population increases by geometrical ratio while the means of subsistence increases by arithmetical ratio is attributed to?

a. Karl Marx

b. Robert Malthus

c. Emile Durkheim

d. Aristotle

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

374. In what instance is the Filipino double standard morality shown?

a. A couple brings their sick child to the doctor then later to the espiritista

b. Young parents bring up their children in a manner different from how they were brought up

c. Illiterate parents are eager to send their children to school even if they themselves did not go to school

d. A married man who flirts with someone else other than his wife seems acceptable but a married woman who flirts with another man is condemned.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

375. Which part of Asia does the Arabian peninsula occupy?

a. Northwest

b. Southeast

c. Southwest

d. Northeast

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

376. The important factors which have contributed to the weakness in the internalization of desirable values is the?

a. Lack of models among the very people expected to exemplify these values

b. Use of approaches which are mainly cognitive rather than effective

c. Lack of follow up systems from one grade level to another

d. Minimum recognition and appreciation given to teachers

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

377. To govern is to rule and the government rules by laws. Whose main duty is the enforcement of laws?

a. Police department

b. Judiciary department

c. Legislative department

d. Executive department

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

378. The term that refers to the class of Filipinos who were free and independent

a. Timawa

b. Maharlika

c. Aliping namamahay

d. Aliping saguiguilid

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

379. The Spanish expedition responsible for naming the archipelago Filipinas

a. Magellan’s expedition

b. Loarca expedition

c. Legaspi expedition

d. Villalobos expedition

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

380. The third and last military governor of the Philippines was

a. Gen. Wesley Merritt

b. Gen. Elwell Otis

c. Gen. Arthur MacArthur

d. Gen. Douglas MacArthur

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

381. Which Katipunan member commuted from Cavite to Manila to buy materials used to make ammunitions?

a. Teresa Magbanua

b. Agueda Esteban

c. Teodora Alonso

d. Trinidad Tecson

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

382.Which economic system is based on free enterprise?

a. Globalism

b. Mixed economies

c. Capitalism

d. Communism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

383. How is the so-called colonial mentality manifested?

a. Cultural relativism

b. Cultural diversity

c. Xenocentrism

d. Ethnocentrism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

384. Which is a safeguard against unfair trade practices like short-weighing?

a. Total Quality Movement

b. Consumerism

c. Consumer vigilance

d. Sub-standardization

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

385. If the seven continents were arranged from largest to smallest, in which order does Australia fall?

a. 4th

b. 5th

c. 6th

8. 7th

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

386. In which continent can we find stormy Cape Horn which is known as the graveyard of ships and sailors?

a. Africa

b. Australia

c. South America

d. Asia

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

387. Which led to the creation of Pakistan as a nation in 1947? Religious differences between

a. Hindus and Christians

b. Christians and Muslims

c. Hindus and Buddhists

d. Hindus and Muslims

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

388. Which is common to Sun Yat Sen and Mahatma Gandhi?

a. Promoted a society ruled by religious leaders

b. Rejected violence as a way to political power

c. Led a successful nationalistic movement in their respective countries

d. Supported Marxist philosophy to change existing governments

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

389. Nebuchadnezzar was to the Babylonian Empire as Asoka was to the ______ Empire.

a. Roman

b. Gupta

c. Greek

d. Maurya

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

390. With the opposition of the parity rights in mind, who does NOT belong to the group?

a. Claro M. Recto

b. Jose Laurel

c. Manuel Roxas

d. Pedro Taruc

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

391. When the Filipino reformists asked for the assimilation of the Philippines by Spain, what did they ask for? For the Philippines to ______.

a. Become independent from Spain

b. Become a province of Spain

c. Be independent from Spain with certain conditions

d. Be represented in the Spanish Cortes

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

392. Who among the Presidents changed the date of our celebration of Independence day from July 4 to June 12?

a. Ramon Magsaysay

b. Diosdado Macapagal

c. Carlos Garcia

d. Ferdinand Marcos

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

393. In which country did the Philippines participate in the world’s peacekeeping operations by sending doctors, nurses, soldiers and police?

a. Israel

b. East Timor

c. Iraq

d. Iran

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

394. In which poem did Rizal write about offering one’s life for one’s country?

a. A La Juventud Filipina

b. Song of Maria Clara

c. Sa Aking mga Kabata

d. Mi Ultimo Adios

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

395. As an effect of our geography, in which of the following island/s do people travel mostly by water?

a. Luzon

b. Mindanao

c. Visayas

d. Visayas and Mindanao

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

396. As an insular country, to which principle does the Philippines adhere when it comes to territorial boundary?

a. Two hundred nautical miles of the country’s coast

b. Three hundred fifty nautical miles from shore

c. Three-mile territorial limit

d. Archipelagic doctrine

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

397. Which part/s of the Visayas has/have comparatively more excessively moist climate and limited arable lands?

a. Western

b. Eastern

c. Eastern and Central

d. Central and Western

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

398. Which follows Pres. Garcia’s “Filipino First Policy”? Filipinos

a. Should buy and consume Filipino products only

b. Should not contribute to the brain drain problem

c. Should be selective in the entry in the entry of foreign professionals in the country

d. Were to be given first preference in all matters related to the economic development of the country

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

399. Aside from the Philippines, which countries claim part of the Spratly islands in the South China Sea?

a. China, Thailand, Brunei, Malaysia

b. China, Taiwan, Vietnam, Malaysia

c. Indonesia, China, Taiwan, Malaysia

d. China, Thailand, Brunei, Malaysia

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

400. The following are our constitutional rights EXCEPT to

a. Free access to legal assistance which shall not be denied due to poverty

b. Have access to all records of the government

c. Be presumed innocent until proven guilty

d. Form association and labor unions

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Questions and Answers in Social Science (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Social Science | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500            Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status