adplus-dvertising

MCQ in Social Science Part 7 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: June 22, 2021)

MCQ in Social Science Part 7 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Social Science Part 7 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 7 of the Series

MCQ in Social Science Part 6 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

301. Which of the following, did NOT belong to the original states of the United State of America?

a. North America

b. Connecticut

c. California

d. New Hampshire

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

302. Who was the son of Philip of Macedonia who led his powerful army for successful conquest across Persia up to the western border of India?

a. Alexander the Great

b. Charles Martel

c. Ivan the Great

d. Cyrus the Great

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

303. From Sung Dynasty sources in 982 A.D. how did early Chinese traders and geographers call our islands?

a. Malilu

b. Ma-yi

c. Mintolang

d. Lusung

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

304. What new name was proposed for the islands during the Marcos regime to eliminate the colonial connotation of the country’s present name?

a. Maharlika

b. Egyptian

c. Babylonian

d. Assyrian

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

305. Hammurabi the greatest of early kings who published a great code of law belonged to the ______ empire.

a. Persian

b. Egyptian

c. Babylonian

d. Assyrian

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

306. The Chaldean King _________ made Babylon to be the most splendid city in the ancient world. (REM

a. Ptolemaios

b. Hammurabi

c. Cyrus

d. Nebuchadnezzar

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

307. Where was the starting point of western civilization?

a. Mesopotamia

b. Egypt

c. India

d. China

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

308. The ziggurat towers of the Sumerians were used for ________.

a. palace

b. military post

c. worship

d. watchtower

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

309. Who was one of the earliest Greek statesman whose laws gave all classes of citizens some voice in government?

a. Alexander

b. Solon

c. Pericles

d. Philip

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

310. Who is known in history as the “greatest king” who conquered for Persia (550 B.C.) the Median Empire, Lydia, Babylonia and subject state?

a. Cyrus

b. Darius

c. Xerxes

d. Philip

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

311. Criticism on the past administration in Malaysia was its being _________ such as in suppressing the press.

a. laissez faire

b. autocratic

c. fascistic

d. authoritarian

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

312. Singapore is a de-facto ________ state with lack of separation of powers between the executive branch and the courts.

a. alliance

b. one-party

c. multi-party

d. coalition

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

313. With the dominant People’s Action Party Singapore has de-facto _________.

a. rigged

b. multi-party

c. party-free

d. fraudulent

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

314. Singapore is recognized by Transparency International as the ________ punishment which is one of the highest in the world.

a. modestly

b. most

c. least

d. extremely

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

315. Singapore’s rigid anti-crime policies is characterized by ________ punishment which is one of the highest in the world.

a. caning

b. capital

c. corporal

d. heavy fines

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

316. Singapore proves that democracy is not a ________ solution for states.

a. effective

b. panacea

c. one-size-fits-all

d. flawless

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

317. U.S. Government is much alike that of the Philippines with few exceptions such as presidential elections won by ________ votes.

a. congressional

b. populist

c. electoral college

d. parliamentary

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

318. The government of Indonesia is much alike that the Philippines except for _________ presidential elections during Suharto’s regime.

a. parliamentary

b. direct

c. popular

d. indirect

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

319. Until it recovered after the Asian financial crisis, the Indonesian Yudhoyano administration was beset by several issues EXCEPT _________.

a. corruption

b. social unrest

c. extreme poverty

d. terrorism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

320. Prior to the sixties, massive manhunt against rebels in Indonesia cause the killing of 500 thousand to one million people suspected of communism comprised by several groups EXCEPT ________.

a. Christians

b. leftists

c. communists

d. ethnic Chinese

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

321. Until the revolution in 1932, Thailand was an absolute _________.

a. republic

b. dictatorship

c. commonwealth

d. monarchy

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

322. Several coups changed Thailand’s government into a __________.

a. constitutional democracy

b. people’s republic

c. military dictatorship

d. absolute monarchy

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

323. What most basic human right is violated by alleged extra-judicial killings such as by vigilantes?

a. Right to life

b. Freedom of conscience

c. Freedom o assembly

d. Freedom and justice

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

324. What right is violated by propaganda that suppresses opposition news?

a. Freedom of conscience

b. Freedom of the press

c. Freedom of assembly

d. Freedom against conscription

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

325. Through what highest organ of the state does China remain representative of its people under its accepted national leadership?

a. National People’s Congress

b. Communist Party cadre

c. Communist politburo

d. Secretary General of the Communist Party

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

326. In China the ________ government builds the consensus among party leaders, influential party members and the people.

a. local

b. district

c. central

d. provincial

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

327. China’s National People’s Congress build is the highest organization of the state government which meets every ________.

a. week

b. month

c. year

d. day

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

328. No one is above the law. Ours is a government of laws and not of men. Which principle is referred to?

a. Right of the minority

b. Rule of law

c. Sovereignty of the people

d. Democracy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

329. When Joseph concealed the fact during marriage that he was a homosexual, he committed the crime of ________.

a. concubinage

b. adultery

c. fraud

d. no crime

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

330. When the court granted Pete and Jerry separation from bed and board this frees the from _______.

a. sleeping in one bed and one house

b. conjugal relations and same domicile

c. care or children

d. share in financing

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

331. How is marriage considered if a spouse discovers that the person he/she married has psychological incapacity?

a. Void from the beginning

b. Void after the discovery

c. Valid until annulled

d. Valid and licit

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

332. These area cases when marriage is not allowed under the Family Code of the Philippines, EXCEPT _________.

a. grandparent with grandchild

b. collateral blood relations to 5th degree

c. step-parent with step-child

d. parent-in-law and children-in-law

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

333. What is the human rights violation in mind by the 1995 UN Committee on Economic and International Rights when it reprimanded entrenched conservative religious influences?

a. Freedom of religious conscience

b. Freedom of speech

c. Freedom to travel

d. Right to planned parenthood

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

334. The political parties in Malaysia re viewed as being not modern because they are comprised by _________ individuals and groups.

a. conservative

b. elitist

c. interest

d. religious

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

335. The Hispanic Governor General ruled like a monarch in the Philippines and Marianas, Carolines and Palaus then part of the Hispanic Philippines for many reason EXCEPT ________.

a. act as president of the royal audiencia

b. directly appoint parish priests and settle religious controversies

c. appoint and receive ambassadors from other countries

d. exercise Cumplase veto power over Hispanic law in the Philippines

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

336. Singapore’s Prime Minister Lee Histen Loong’s salary which is six times higher than that of the U.S. president in justified by the need for a __________ state.

a. corruption-free

b. religious

c. autocratic

d. Confucian

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

337. Despite many successful reforms, President Obama wass described as a ” lame-duck” president because of _________ by the Republican Party.

a. ban control

b. power politics

c. veto power

d. denial plot

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

338. These were the effects of Thailand’s 2014 National Council of Peace and Order military junta EXCEPT ______.

a. ban on political gatherings

b. nationwide curfew

c. cessation of economic life

d. arrest of politicians

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

339. What can be done to temper the effects of massive employment of foreign Filipino labor overseas that endanger family integration?

a. Limit overseas deployment

b. Provide loans to OFW families

c. Safeguard balikbayan boxes

d. Assist OFWs in overseas work

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

340. What is feasible move to stop the conflict that endangers lives in the Southern Philippines?

a. Peace talks

b. Federal autonomy to regions

c. Enlist Muslim fighters in the AFP

d. Reconciliation among religions

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

341. Over population resulting from high fertility and low mortality most likely will result in _________.

a. women having more involvement in social structures outside the family

b. the population becoming younger

c. shortages in the labor force

d. more successful poverty reduction programs

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

342. One of the Definitive trends today is women’s political empowerment. Which are indicators of political women empowerment?

I. General legislations have been enacted such as Anti-Sexual Harassment Act.

II. The proportion of women elected to various positions is on an upswing.

III. The women outnumber the men in the teaching profession.

IV. International summits or conferences include women and gender issues among the priority development agenda.

a. I, II, III

b. II, III, IV

c. I, III, IV

d. I, II, IV

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

343. A research conducted by International Labor Organization found out that women-headed households are more vulnerable to poverty. This can be attributed to the following factors EXCEPT ________.

a. women must combine earning an income with this household

b. women have limited access to the labor market and narrow range of technical skills

c. women are weaker

d. women have less to land, capital, and technology.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

344. In the field of education which one is a positive trend in the Philippines?

a. Oversubscription in higher education courses like teacher education and commerce

b. Prioritization of “poorest to the poor” provinces

c. Universalization of basic education

d. Virtual absence of new technologies in classroom

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

345. U.S. President Barack Obama remarked that “immigration is in America’s DNA.” What did he mean?

a. He welcomes ethnic diversity

b. He supports a literal immigration system

c. He pledges new immigration policies

d. He confirms that America is a melting pot

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

346. What hinder foreign and local investments?

a. Peace and order

b. Natural disasters and political conflict

c. Poverty incidence

d. Inequality of social and economic development

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

347. What was the basis of John Dewey’s commitment to naturalism?

a. James’ naturalistic psychology

b. Darwin’s theory of evolution

c. Hegelian idealism

d. Peirce philosophical theory

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Read the test below, then answer questions 348 and 349.

Anthropologically speaking, we are living in a money culture.

Its cult and rites dominate… our laws and politics and the incidence of human association depend upon a novel combination of the machine and money….

John Dewey

348. What socio-economic aspect is referred to by Dewey?

a. Progressivism

b. Pragmatism

c. Industrialism

d. Materialism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

349. The text refers to people, society, and culture affecting ___________ factors.

a. social

b. political

c. educational

d. spiritual

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

350. Philippine society has turned secular away from culture of Hispanic religiosity? What does this prove?

a. Culture is not static.

b. Culture is secular

c. Culture is not deeply rooted

d. Culture is folkloric

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

Questions and Answers in Social Science (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Social Science | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500            Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status